De senaste åren har Spring Systems, en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer, clips och komponenter, visat en stark tillväxt på marknaden. För att effektivisera sin produktion med den senaste NC-tekniken och stå rustade inför framtida jobb har företaget investerat i den nya servostyrda multislidmaskinen GRM-NC från tyska maskintillverkaren Bihler som i Sverige säljs av BEP Teknik.

Exempel på produkter som kan göras i den nya servostyrda multislidmaskinen GRM-NC.

Hösten 2018 installerades multislidmaskinen GRM-NC från Bihler i Spring Systems produktionslokaler i Torsås, Kalmar län. Även om det främst är tänkt som en långsiktig investering berättar produktionschef Ola Karlsson att de redan har sett effekterna av investeringen.
– Tack vare maskinens snabba uppstartstider tog vi 2018, i konkurrens med fem kinesiska tillverkare, hem en viktig affär. Det visar att vi tänker rätt när vi satsar på effektiv produktion av hög kvalité, och vi kommer ha stor nytta av maskinen framöver, säger Ola Karlsson.

Spring Systems startade 1964 som en renodlad fjäderleverantör under namnet Mekaniska Fjädrar AB, men i samband med olika ägarbyten har företagsnamnet ändrats till MEFAB, Kendrion Spring Systems AB och sedan 2005 Spring Systems i Torsås AB. Även tillverkningen har förändrats genom åren, och består idag av så mycket mer än fjädrar.
– Vårt namn är lite missvisande eftersom fjädertillverkningen bara är en liten del av vår verksamhet idag. Vi utför många jobb inom pressning, trådbockning, stansning, spinning och robotsvetsning, berättar Göran Appert, vd för Spring Systems.

Spring Systems köper in hårdvaran och bygger all automation själva. Tråden i fribockningsmaskinerna är mellan 3 och 12 millimeter.
Maskinoperatör Stefan Ek visar upp den detalj – en komponent i sjukvårdsutrustning – som produceras i företagets nya Bihler-maskin. Spring Systems valde att använda produkten som en röd tråd genom hela investeringen för att samtidigt utbilda personal på maskin och CAD-mjukvaruprogrammet NX.

Göran Appert tillsattes som vd 2011 av dåvarande ägaren Lena Ovesson vars familj har ägt företaget under långa perioder, bland annat under koncernen Nossevo Invest. För några år sedan började Göran Appert och ledningsgruppen titta på olika alternativ för att fortsätta växa och ta marknadsandelar, och i samma veva blev de kontaktade av den danska fjädertillverkaren Hagens Spring Group.
– Alla såg fördelar med ett samarbete och det slutade med att Hagens Spring Group, som även har ett systerbolag i Kina, köpte upp oss. När företagen slog ihop sina kundregister var det bara en handfull kunder som vi båda hade jobbat med. Här finns en jättepotential för kryssförsäljningar.

Framför den nya servostyrda multislidmaskinen GRM-NC från Bihler står Göran Bragd, ägare av BEP Teknik i Värnamo som är agentur åt Bihler, Spring Systems produktionschef Ola Karlsson och företagets vd Göran Appert. 80 procent av företagets produktion går till fordonsindustrin, resten är fördelat på många olika branscher.

70 procent av tillverkningen i Torsås går på export. De flesta affärer görs upp i Tyskland men Spring Systems har leveransadresser över hela världen, bland annat i Kina där flera kunder har sina monteringsfabriker.
– Tidigare var det mer personlig kontakt med slutkund, men den internationella trenden är att jobba mer med systemleverantörer som levererar färdiga system, till exempel en taklucka med vår komponent i. Det är en utmaning för vår marknadssida att identifiera nya systemleverantörer och sälja in våra produkter.

Rent omsättningsmässigt är det två produkter som sticker ut. Den ena är en luftförvärmare för fordonsmotorer som används till att höja lufttemperaturen för bättre förbränning. Spring Systems bockar tråden, genomför montering och test och levererar en komplett enhet till två motortillverkare i Europa. Den andra stora produkten är en säkerhetsspärr som sitter i motorhuven på flera modeller till en tysk biltillverkare. Förutom ytbehandling görs allt i produktionslokalerna i Torsås.
– Att göra så mycket som möjligt i huset är en av våra största styrkor. Sen finns det flera andra faktorer som gör att vi kan ta hem jobb i konkurrens med företag över hela världen. Det är till exempel inte många som slår oss på fingrarna när det gäller upplägg i produktion och produktionsteknik, förklarar Göran Appert.

Spring Systems har satsat på teknisk kompetens med egna konstruktörer och verktygstillverkare. Tre av konstruktörerna tillverkar sina egna verktyg. Ute i fabriken är operatörerna både tekniker och experter på sin egen utrustning.
– Organisationen är platt och vi har en mycket låg personalomsättning. Vi har dessutom investerat mycket i maskiner och automation.

Bandremsan matas in i pressverktyget på den nya Bihler-maskinen.
Maskinoperatör Stefan Ek, som har genomgått utbildning i Tyskland för att hantera maskinen, övervakar processen. Bandremsan matas
Pressverktyget tillverkades med assistans av Bihlers personal för just detta jobb. Spring Systems tillverkar alla sina verktyg själva, vilket är halva kostnaden mot att köpa in verktyg. Företaget producerar och säljer även verktyg till andra företag.

Samarbetet med maskinförsäljaren BEP Teknik i Värnamo och ägaren Göran Bragd som är agentur för Bihler, Nidec-Minster och Numalliance, började runt år 2000. Fram till 2017 hade Spring Systems köpt tre fribockningsmaskiner och en multislidmaskin av typen Numac från Numalliance.
– Jag är väldigt stolt och glad att vi har fått förtroendet att leverera maskiner till Spring Systems genom alla dessa år. Maskinerna som vi har levererat har lite olika egenskaper där fribockningsmaskinerna är mycket flexibla och lätta att programmera.

– Under 2018 investerade de i både multislidmaskinen GRM-NC från Bihler och en Numac från Numalliance. NC-tekniken har verkligen revolutionerat branschen. Ställtiderna är tio gånger så snabba och hastigheten är många gånger det dubbla i jämförelse med de mekaniska multislidmaskinerna, säger Göran Bragd.

Bihler har ett mycket användarvänligt styrsystem. En stor fördel med NC-tekniken är att operatören slipper ta fram nya mekaniska kurvor. Ställtiderna har minskat med mellan sex till åtta timmar.

BEP Teknik och Spring Systems har under flera år diskuterat en investering av en multislidmaskin med NC-teknik, men det var först för två år sedan som tiden var mogen för mer konkreta diskussioner. Ola Karlsson reste ner till Bihlers fabrik i Sydtyskland för att bekanta sig med NC-tekniken och maskinen.
– Jag ställde mycket frågor och blev väldigt imponerad över att Bihler hade tänkt på allt in i minsta detalj. Det har jag aldrig varit med om innan. Vi såg flera fördelar med Bihlers maskin. Den fungerar till både stora och mindre volymer, ställtiderna minskar med sex till åtta timmar, och vi kan använda äldre och nya egentillverkade verktyg, förklarar Ola Karlsson.
– Med lean tools som verktygskonstruktion är det mycket enklare hantering. 30 procent av verktygskostnaden i en mekanisk maskin är de mekaniska kurvorna, vilket vi nu slipper då NC-maskinen har virtuella kurvor. En Numac går att köra 70 bitar i minuten, och med Bihlers maskin kan vi köra upp till 300 bitar i minuten.

Spring Systems investerade även i Bihlers CAD-mjukvaruprogram NX som bland annat konstruktören Bengt Andreasson arbetar med.

Sedan 2017 har sälj- och marknadspersonal från Spring Systems och Hagens Spring Group gjort studiebesök hos Bihler för att få en klar bild av hur de kan nyttja maskinen i framtiden. Två maskinoperatörer har fått utbildning i Tyskland och Torsås samtidigt som konstruktörer och verktygsmakare har fått utbildning i Bihlers CAD-mjukvaruprogram NX.
– När vi hade beställt maskinen fick vi in en order på en produkt som vi har använt som en röd tråd genom hela beställningen. Vi konstruerade verktyget i NX med assistans från Bihlers utbildare och började tillverka produkten redan i Tyskland. Samtidigt som vi fick tillgång till Bihlers kompetens kunde vi testa allt på en riktig produkt.

Vd Göran Appert är nöjd med investeringen och samarbetet med BEP Teknik och Bihler.
– Vi har ett bra samarbete med Göran Bragd och är väldigt nöjda med vår investering. Det finns många leverantörer i branschen, men ingen har samma kompetens som Bihler. Nu är vi väl rustade för att ta hem nya jobb och fortsätta växa.

I multislidmaskinen GRM-NC kan företaget utnyttja nästan hela bandbredden, vilket leder till mycket små mängder skrot.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here