Produktionsenheten BLS Stainless AB ligger i Smålandsstenar och är en tillverkningsanläggning för rostfria golvbrunnar/golvrännor, rostfria sanitetsprodukter och inredning. Bolaget arbetar nästan uteslutande i rostfri tunnplåt från 1,0 mm till 1,5 mm. BLS Stainless (tidigare Purus och Västbo Plåt) har tillverkat diskbänkar sedan tidigt 60-tal och inom företaget finns ett gediget kunnande.

För att öka nyttjandegraden och för att kunna ha kontinuerlig drift utan avbrott är maskinen utrustad med en plockrobot ansluten till två helautomatiska lagertorn. Prima-Power LPe8 kan i en enda automatisk process stansa, forma, bocka och gänga avancerade plåtdetaljer som därefter laserskärs, sorteras eller staplas. Maskinen hanterar plåtformat upp till 4 300 x 1 500 mm.

När tidningens redaktör hälsar på är produktionen igång och det är full fart som gäller. Vagnar rullar fram med diskbänkar och pallar med golvrännor passerar olika stationer genom verkstaden på sin väg till väntande kunder, här jobbar man efter konceptet ”just-in time”.
Vi träffar Daniel Johansson som arbetar som konstruktör och produktionstekniker och han kan företaget utan och innan.
– Jag har arbetat på företaget sedan 1994 då vi låg i Landeryd och hette Västbo Plåt. Vi var trångbodda för som du vet så behövs det många kvadratmeter yta när man håller på med framgångsrik plåtbearbetning och skall man dessutom som vi expandera och automatisera i linjer med ny produktionsutrustning så behövs det ordentligt med plats. Vi planerade för nyinvesteringar som hade krävt utbyggnader i Landeryd när den här fabrikslokalen i Smålandsstenar blev ledig, då vågtillverkaren Eks tog beslut om att flytta sin produktion till Kina. Med produktionslokaler på 14 000 kvm kunde vi börja planera för ett bättre flöde och få en effektivare produktion utan att behöva ”loopa”, säger Daniel Johansson.
”Loopa” betyder att produkten är nästan färdig behöver vända tillbaka in i fabriken igen för att bli helt klar.
– Nu har vi ett effektivt flöde från plåt in i fabriken till plåtbearbetningsmaskinerna, (som vi skall titta lite närmare på) vidare till svets, slipning, tvättning och packning, vi säkerställer därmed ett effektivt produktionsflöde, säger Daniel och fortsätter;
– Vi har de senaste åren tagit flera rejäla teknikkliv i vår produktionsutrustning och idag jobbar delar av fabriken i 2-skift, främst med att tillverka diskbänkar och golvbrunnar i rostfritt men också med flera nya projekt som skall produktionsanpassas.

Produktionsteknik och maskiner

Vi fortsätter vårt reportage med att titta på de investeringar som gjorts i Smålandsstenar och först handlar det om en investering i en helt automatiserad anläggning med en kombimaskin stans/laser och med materialhanteringstorn från Prima Power som säljs av maskinleverantören Din Maskin från Värnamo. Under november 2013 togs den 30 meter långa anläggningen som upptar c: a 300 kvm produktionsyta i drift.
Maskinen är en Prima-Power LPe8, helt servoelektrisk, som gör det möjligt att forma, stansa, gänga och laserskära på en och samma gång i plåten med mycket hög precision. Prima-Power LPe8 minskar dessutom tillverkningskostnaderna genom minskning av materialspill, låga underhållskostnader och låg energiförbrukning.
– Kombilasern har stärkt oss på många sätt. Vi automatiserar våra tillskärningsprocesser och kortar våra leveranstider, och framför allt kan vi tillverka helt nya konstruktioner eftersom man både kan laserskära, stansa, gänga och forma i samma maskin från ämne till färdig detalj, säger Daniel Johansson.
Laserkombimaskinen är ett servoelektriskt, automatiskt arbetscenter som integrerar flera processer i en och samma maskin.
– Vi har sedan en tid tillbaka kunnat erbjuda formningar som inte var möjliga innan och kundanpassa diskbänkar väldigt rationellt och med hög kvalitet och vi förbättrar vår produktivitet drastiskt då det är mer effektivt att hålla igång en maskin som både skär och formar jämfört med att som tidigare flera olika singelmaskiner och ytterligare fördelar är naturligtvis att våra operatörer inte behöver arbeta med tidsödande plåthantering då det här handlar om korta serier och mycket omställningar, säger Daniel Johansson.
– En kombilaser som denna LPe8 är naturligtvis en mycket flexibel maskin då flera processer integreras i en och samma maskin. LPe8 är en helt servodriven maskin, precis som övriga maskiner från Prima Power.
– Att arbeta i rostfri plåt och forma den på det sätt som Purus gör, framförallt när s.k. ”wheel” teknologier används, kräver en extrem precision i maskinen. Tack vare servodriften styr man stansslaget mycket exakt och resultatet blir bra över tiden. NC Express® CAD/CAM-system är ett användarvänligt, integrerat och automatiserat verktyg för programmering av PRIMA-POWER maskiner. Allt styrs av Primas egna mjukvara NC Express där vi tillsammans med kunden har utvecklat programmeringen (som också var ett kundkrav) och våra mjukvaruexperter har lagt ner ett stort arbete i att få allt att fungera optimalt. NC Express® verktygssätter, nestar och optimerar alla program med ett fåtal knapptryckningar och är framtaget med tanke på att göra programmeringen så enkel som möjligt, berättar Johan Söderberg och fortsätter;

Jesper Nielsen och Daniel Johansson visar verktygen för den s.k. ”hjulteknologin” eller vulsta som man också säger. Att arbeta i rostfri plåt och forma den på det sätt som man gör, framförallt när s.k. ”hjulteknologin används, kräver en extrem precision i maskinen. Tack vare servodriften styr man stansslaget mycket exakt och resultatet blir optimalt.

– BLS industries har i denna investering fokuserat mycket på att effektivisera och förenkla hela sitt orderflöde från kunds beställning till färdigt NC program. En del i detta är parameterprogrammering. Tillsammans med mjukvarukillarna här på Din Maskin med Karl-Magnus Skepö och experter från Prima Power är ett gediget arbete gjort enligt krav och önskemål från kunden.
Vi stannar kvar vid ämnet med hjulteknologi eller vulsta som man ofta säger och känner att vi vill veta mer om hur tekniken fungerar.
– Tekniken att vulsta rostfri plåt är absolut bland det svåraste man kan ge sig på i en stansmaskin, punkt slut, säger Johan Söderberg på Din Maskin och Daniel Johansson på BLS Industries förklarar;
– Här måste operatören verkligen ha koll för det är finlir på hög nivå. Det handlar om att smyga ner i materialet och sedan smyga upp för att inte övergångarna mellan de olika teknikerna ska synas. Våra diskbänkar ska hålla och håller hög klass vilket våra återkommande kunder kan intyga.
– Detta klarade man inte förr med samma precision med hydrauliska maskiner så det är med de elektriska maskinernas intåg som man nu kan erhålla superprecision i formningen.
– Så med vår elektriska kombimaskin stans/laser från Prima Power kan vi nu använda tekniken på bästa sätt. Redan i konstruktionsstadiet kan vi förädla våra produkter så att de blir attraktiva på marknaden när det gäller form och design och inte minst gå att tillverka på ett effektivt sätt. Att använda maskinen enbart som en planlaser är lite synd när vi har en kombination med stans och vår idé är att man verkligen skall utnyttja tekniken till max. Vi stansar om produkten har mycket hålbilder och om man vill skära vågiga konturer då är det en fördel att köra det med lasertekniken. Likaså om man vill forma och göra bulor, knutor, körna, gänga och märka är det en klar fördel att få med detta redan vid tillskärningen, säger en nöjd Daniel Johansson.

”Grön” maskinteknik.

– För tillverkningsindustrin innebär också dagens elektriska maskindrift ett billigare ägande. Ta bara en sådan sak som energiförbrukningen. Detta borde sättas mer i fokus vid investeringar med tanke på dagens debatt om elpriser, konkurrenskraft och miljö. Även en maskins livslängd med därtill minskade service- och underhållskostnader som ska vägas in i en investering.
– Prima-Power LPe8 är utrustad med Convergent PRIMA 4 000 W CO2 laser som är en högeffektiv och driftsäker laser. Purus Stainless har även valt att utrusta maskinen med dubbla Combo8 FMS lager som är två materialhanteringstorn.
– Combo8 lagret jobbar med paletter för att lagra råmaterial, färdiga detaljer, samt EUR-pallar med material på. I aktuell layout har lagret en 2-vagns koppling mot kombimaskin LPe8 och robot LSR8 för att både förse maskinen med råmaterial samt ta hand om färdiga detaljer. Till Combo8 FMS lagret går det att koppla ytterligare maskiner. Man kan också med fördel förse lagret med detaljer som kommer från en extern process t.ex. pressning, laserskärning etc. Datasystemet håller reda på allt i lagret. Antalet paletter är flexibelt och styrs av hur högt tornet är samt hur många paletter man vill ha för råmaterial, färdiga detaljer och EUR pallar, förklarade Johan Söderberg regionsäljare på Din Maskin.

Daniel Johansson, Johan Söderberg och operatör Andreas Erlandsson.

Kantpress med bockhjälp

När det gäller att bocka diskbänkar som ibland är 4 meter långa så har BLS Industries investerat i en SafanDarley E-Brake, modell E200-4100.

Extrautrustning som bockhjälp är en självklarhet och operatör Andreas Erlandsson säger; – Klart man är jättenöjd med bockhjälpen. Rent ergonomiskt är det ett måste när vi har diskbänkar upp mot 4 meter som skall bockas 90 grader. Och att sedan maskinen är tyst och exakt gör mitt jobb lättare.

Kantpressen har en servoelektriskt driven pressbalk som möjliggör bockning med en extrem noggrannhet. Den har en rörlig övre pressbalk och ett patenterat drivsystem där kraften överförs till pressbalken via rullar som är placerade längs med balken, vilket minimerar balkens återfjädring. Maskinen har linjärskalor för hög noggrannhet, låg ljudnivå under användning, returslag utförs med säkerhetsfjädrar, detta garanterar retur av balken även vid strömavbrott samt sist men inte minst en mycket låg energiförbrukning.
Till kantpressen valde man till utrustning för bockhjälp vilket betyder att SafanDarley tillverkat en ergonomisk lösning för operatören för att kunna bocka långa diskbänkar upp till 4 meter.
– Ja, detta var extremt viktigt för oss att få till den ergonomiska biten i samband med detta maskinköp. Vi vet av erfarenhet hur svårt det är att komplettera med lyftutrustning i efterhand som verkligen fungerar på ett tillfredsställande sätt.
Safan Darley var den enda tillverkare av de som vi valde ut som kunde tillmötesgå våra krav och göra en kundanpassad lösning, informerar Daniel Johansson.
Johan Söderberg kommenterar;
– När man ska bocka kortsidan på en diskbänk som är 4 m lång krävs en extremt kraftig och exakt bockhjälp för att få rätt vinkel. SafanDarley har en gedigen erfarenhet av detta och kunde ta fram en lösning som är perfekt för BLS Industries.
För att kunna ha långa verktygslängder med klickfunktion har BLS Industries valt att göra sk ”lätthål” i verktygen vilket gör arbetet enklare för operatören och kvalitén blir bästa möjliga.

Slutligen vill Daniel Johansson och hans team betona vikten av att ha en stark maskinleverantör som Din Maskin i ryggen när man investerar i ny och avancerad tillverkningsteknik på högsta nivå.
– Det handlar om att Din Maskin har en tillgänglighet för oss genom att t.ex. ha telefonnummer på alla sina medarbetare på sin hemsida så vi genast kan komma
i kontakt med säljavdelning, service eller support med direktnummer. Vi upplever att Din Maskin är ett föredöme
i branschen, avslutar Daniel Johansson på BLS Industrier i Smålandsstenar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here