Stort kunnande, lång erfarenhet, snabba leveranser och hög kvalitet är ena sidan av vad man erbjuder, en toppmodern maskinpark är den andra. Kombinationen ger företagets kunder möjlighet att få allt från prototypdetaljer till produktionsverktyg samt automationsutrustning för montering och kvalitetskontroll.

Arcam-+-Mekverken-037– Produktionsstillestånd kostar pengar. Mekverken Tool AB reparerar och justerar snabbt dina formverktyg med kompetent personal som har rätt maskiner till sitt förfogande. Vi är vana att arbeta med såväl standard- som kluriga speciallösningar.

Vi är vana att arbeta under tidspress och har en komplett integration mellan CAD-system, produktionsmaskiner och mätning. Vi klarar att tillverka verktyg med vikt upp till 5 000 kg/formhalva och vi har nöjda kunder verksamma inom produktveckling, formsprutning, pressgjutning, och övrig verkstadsindustri, säger vd och ägaren Stefan Kumlin.

– Moderna fleroperationsmaskiner och höghastighetsbearbetning kan många erbjuda men det är förmodligen mer än maskinerna som gör att flera stora verkstadsföretag är återkommande kunder hos oss. Det handlar om kompetens bland våra medarbetare och full integration mellan CAD-systemen, produktionsmaskinerna och kvalitetskontrollen i vårt välutrustade mätrum, säger Stefan Kumlin.

Man erbjuder bearbetning i robotcell, små och medelstora serier med snäva toleranser och avancerade prototyper. Korta serier och komplicerade detaljer som innehåller 5-axlig bearbetning. Tråd- och sänkgnistning, NC-svarvning med drivna verktyg olika former av härdning och värmebehandling. Material handlar om detaljer i avancerade legeringar som t.ex. Hastaloy® och olika titanlegeringar.

Ny maskininvestering i en 5-axlig Spinner

– Vi på Mekverken Tool AB är en verkstad som ständigt utvecklas för att möta marknadens ökande krav. Vår konkurrensfördel är flexibilitet, totalansvar och hög teknisk kompetens. För att klara detta behöver vi ny produktionsutrustning med den senaste tekniken, menar Stefan Kumlin, ägare av företaget, gammal maskinoperatör och verktygsmakare i grunden.

– Det är intressant och positivt att göra maskinaffärer med en verkstadsägare som inte bara är ekonom utan har en fast förankring i produktionen, säger Martin Karlsson hos maskinleverantören TL Maskinpartner i Värnamo.

I juni 2015 beställde Mekverken Tool AB en ny 5-axlig fräs- och fleroperationsmaskin av modell Spinner U-1520. Maskinen kommer ingå i ett robotcellsystem från System 3R för att kunna även producera obemannat kvälls- och nattskift.

– Vårt arbete går ut på att göra kundens produktion maximalt effektiv och lönsam. För att vara konkurrenskraftig och klara korta ledtider och snabba omställningar i produktionen måste man tänka långsiktigt. Modern effektiv produktion kräver inte bara bra maskiner och verktyg. Den kräver att service och kunskap är på samma nivå, att kringutrustning och logistik fungerar, det kräver en helhetssyn, säger Martin Karlsson.

Martin Karlsson arbetar som region försäljningsavsvarig på TL Maskinpartner sedan 2014 men har över 10 års erfarenhet av maskinförsäljning till svensk verkstadsindustri.

Idag besöker vi på tidningens redaktion Mekverken Tool AB i Laxå och det är i mitten av april, våren är på gång och alla är på gott humör.

– Det känns att värmen kommer mer och mer och därtill så ser vi ljust på framtiden med många inkommande order så vi behöver mer kapacitet, främst inom 5-axlig bearbetning så vi ser vår senaste investering i vår nya flexibla maskin från Spinner som ett mycket bra tillskott i vår maskinpark, säger Stefan Kumlin.

Den tyska maskintillverkaren Spinner har utvecklat en maskinmodell som har en flexibilitet som är ovanlig i branschen och som hade premiär för några år sedan.

– I maskinen kan du bearbeta 3-axligt, 4-axligt och 5-axligt vilket ger en nästan oslagbar flexibilitet för oss. Maskinens konstruktion ger möjligheter för oss att ställa om maskinen för vi arbetar ofta med låga serier och enstycksdetaljer (ofta formverktyg) med många ändringar i verktyget vilket kräver flexibilitet, säger Stefan Kumlin.

På Mekverken Tool som är ett traditionellt verktygsmakeri så har maskinleverantören TL Maskinpartner 6 maskiner på verkstadsgolvet och TL är en viktig samarbetspartner för den här typen av verkstadsföretag.

– Vi ser oss med det utbudet av maskinfabrikat som vi har som en viktig spelare och partner till formverktygstillverkarna i Skandinavien och med våra agenturer inom höghastighetsfräsning med Mikron sänk/trådgnistning med Agie Charmilles, så är vi en heltäckande leverantör för det traditionella verktygsmakeriet, säger Martin Karlsson maskinsäljare på TL Maskinpartner.

På Mekverken säger Stefan Kumlin så satsar man nu dels på den traditionella formverktygstillverkningen men också på special när det gäller legotillverkning. Då gäller det att planera för en flexibel tillverkningscell med automation och med den 4 år gamla System 3r robotcellen med .. palettplatser ihopkopplad med den nya 5-axliga Spinner fleroperationsmaskinen så har man hittat en intressant plattform för att kunna tillverka enstycksdetaljer, mindre serier och framförallt köra obemannat med automation.

– Vi fann efter att vi varit på ett öppet hus hos TL Maskinpartner i värnamo att Spinner skulle kunna vara ett mycket bra val för vårt tänk inför framtiden med flexibel tillverkning i olika seriestorlekar och även obemannad körning där maskinen arbetar tillsammans med vår automation från System 3R, säger Stefan Kumlin. – Vi behövde även öka vår kapacitet på 5-axlig bearbetning då våra order inom främst special lego ofta innehåller krav på 5-axlig bearbetning för att det skall var lönsamt för kunden och oss.

Vad handlar maskinkonceptet och Spinners tekniktänk om, frågar vi Martin Karlsson på TL Maskinpartner.

– Det handlar om en relativt unikt konstruktion från Spinner som går ut på att skapa en flexibel fleroperationsmaskin

Tekniska fakta:

 • X 1520mm
 • Y 520mm
 • Z 460mm
 • B +110°/-90°
 • Storlek på 2-axligt bord, Ø600mm med möjlighet att montera bort ytterring till Ø500mm för bättre åtkomlighet
 • Max bordsvikt 500kg

Arcam-+-Mekverken-036Maskinen är utrustad med:

 • Heidenhain 640 med 19” skärm
 • KNOLL ”produktionspaket” 70 bar genom spindel
 • Motorspindel 20.000rpm HSK63
 • 54+1 verktygsplatser
 • Skalor i B+C axeln med hydraulisk låsning
 • Linjära skalor i X/Y/Z
 • Luft/hydraulik genom bordet för System 3R
 • Trådlös verktygsinmätning
 • Mät probe

 

Bearbetningslängd 1 520 mm i x, vilket är en mycket bra slaglängd för vilket ger kunden frihet att bearbeta långa detaljer. På det fasta bordet kan man bearbeta detaljer som är upp till 920mm men man kan även använda hela maskinens yta och slag på 1520mm. Det är även möjligt att montera bort det fasta bordet för att nyttja maskinen med tex fixturer eller sätta upp en dubbdocka, ställa B-axel i 90grader och använda C-axeln som 4:e axel för långa detaljer som tex axlar med upp till en diameter på 400mm

Här kan kunden köra 3-axligt med kraft, 4-axligt och dynamisk 5-axlig vilket ger en mycket intressant flexibilitet.

KNOLL är en välkänd tillverkare av spån- och kylvattenhanteringsutrusning som många av våra partners jobbar tillsammans med. Mekverkens maskin är utrustad med ”produktionspaket” som SPINNER och KNOLL tagit fram tillsammans för att möta kunder med höga krav på hög tillgänglighet och teknisk nivå. Kapaciteten på deras utrusning är 70 bar genom spindeln och för att hantera detta har man 2 separata pumpar med kapacitet på 60l/min och 120l/min. Reningen sker via papperbandsfilter och tankvolymen är på 900l.

– Vi på Mekverken Tool är ett team som bestämmer alla maskininvesteringar och då är våra operatörer viktiga spelare i pinköpsprocessen, därav fann vi att vi hade ett behov av en maskin med längre bord i x-1 520 mm jämfört med att i inte har någon maskin på fleropsidan med längre slaglängd än 1 000 mm. Får vi in längre detaljer så har vi kapacitet att bearbeta och kan sedan vid behov snabbt ställa om maskinen till annan bearbetning, t.ex. 5-axligt med vaggan plus bord och/eller 3- 4 –axlig teknik, menar Stefan Kumlin.

Arcam-+-Mekverken-034
Maskinen levererades med Heidenhains nya styrsystem 640 vilket är ett lyft, tycker Roger Persson. Vi kommer in lite på hur viktigt det är med vattenreningsutrustning för ren skärvätska speciellt när man har processer som kräver högt tryck genom spindeln, här handlar det ofta om 60 bar genom spindeln. För att säkert ställa kylvattnets kvalitet använder vi en Alfi från Alfa Laval och knollfilter.
Arcam-+-Cascade-+-Mekverken-024
– I och med att det cirkulerar slaggprodukter i kylvattnet så gäller det att minimera det då vi ofta kör med mycket små borr med små spolhål (se bild) med invändig kylning. Smuts och slaggprodukter kan täppa igen kylkanalerna på verktygen vilket innebär stora problem speciellt om man som vi kör obemannat. Så kringutrustningen runt omkring maskinen är mycket viktig och här har vi satsat stora pengar på att få en problemfri bearbetningsprocess utan produktionsavbrott beroende på spånor och smuts som blir kvar i kylvattnet som cirkulerar i maskinen, avslutar Roger Persson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arcam-+-Cascade-+-Mekverken-030Vi träffar verktygsmakare Roger Persson som är nöjd med Spinner maskinen som han kör.

– Otroligt flexibel maskin som ger oss stora möjligheter att bearbeta en mängd olika detaljer i fråga om längd och teknik. Jag har arbetat här i 16 år och ser stora fördelar med en flexibel maskin när det gäller 3-, 4- och 5-axlig bearbetning samt i obemannade produktion. Jag laddar maskinen med program och körningar och vi får ut många fler timmar vilket ger ett mycket bättre maskinutnyttjande.

Avslutningsvis säger Stefa Kumlin att han ser positivt på framtiden för svensk industri.

– Vi ser att exportföretagen i många fall tar hem jobb vilket är bra. Fallgropen för många verkstäder som oss är om man inte investerar i ny maskinteknik, då kommer man på efterkälken direkt, så vi ångra verkligen inte vår tro på ny maskinteknik och vår investering i vår nya 5-axliga maskin från Spinner som verkligen motsvarat våra förväntningar.

Historik

Mekverken Tool AB startades 1962 under namnet Mekaniseringsverken AB Verksamheten var inriktad på gjutformar för fenolplast och mekanisering av produktionen på Stellana.

1974 Blev familjen Kumlin ensam ägare. Parallellt med tillverkning av formverktyg utvecklades automationsdelen och under åren runt 1980 konstruerade och tillverkade man åtskilliga fixturer och automationsutrustningar för robotsvetsning.

1996 bytte man namn till Mekverken Tool AB, för att ytterligare förtydliga sitt verksamhetsområde. Sedan 2007 ägs och drivs företaget helt av Stefan Kumlin. Verksamheten utgörs idag av produktion av formverktyg, automatiseringsutrustningar och special legotillverkning, för bl.a. världsledande svenska exportföretag som t.ex. Alfa Laval m.fl.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here