De kraftfulla helelektriska kantpressarna på plats i verkstaden. Operatör Aron Wladis, Lars Carlsson MASKINAB Teknik och Johan Pettersson försäljning RZ INM.

RZ INM är specialister inom plåtbearbetning med svetsning, djupdragningspressar, kantpressar och med 3D laser tillverkas avancerade plåtdetaljer i alla material. Vårt koncept omfattar hela vägen från rådgivning till färdig leverans och vi har lång erfarenhet inom verktygskonstruktion och materialegenskaper, från prototyp till serieproduktion.

Texten är tagen från företagets hemsida och här skall vi idag på vårt besök dels fokusera på de nya kantpressar som man investerat i men också gå lite djupare i problematiken med att attrahera nya unga medarbetare till produktionen, ett problem som många verkstadsföretag brottas med idag. På RZ INM har man hittat en bra väg framåt och jobbar aktivt med rekrytering.

– Vårt företag och egentligen hela vår koncern är alltid intresserade av yrkeskunniga personer med hjärtat i verkstadsbranschen. Vi satsar också kontinuerligt på att vidareutbilda våra medarbetare. Det är lika självklart som att investera i den senaste tekniken, moderna maskiner och att bygga långa och utvecklande relationer med våra kunder, säger Johan Pettersson på RZ INM i Göteborg och fortsätter;

– Vi erbjuder praktik och lärlingsplatser för här finns många spännande arbetsmetoder och tekniker att fördjupa sig i. Vi arbetar aktivt med att försöka inspirera unga tjejer att välja en framtid inom teknikbranschen. Tjejer har ofta mycket driv och är ambitiösa.

RZ INM ingår i RZ Gruppen som är tillsammans elva mekaniska verkstäder med flera gemensamma och breda kompetenser men där var och ett av företagen är specialiserad på unika metoder och processer oavsett om det gäller tillverkning av prototyper och från små upp till stora serier. Det ger koncernen en svårslagen flexibilitet som gör att man alltid kan leverera vad kunden än behöver.

Alla företagen är kända för kvalitet, hög kompetens och leveranssäkerhet med erfarenhet sedan 60 år. Så RZ koncernen är både legotillverkare och en komplett systempartner. Företagsgruppen utför dessutom alla former av montering och kan leverera helt färdiga och förpackade artiklar.

I mer komplicerade uppdrag är man gärna med redan i konstruktionsstadiet. Då kan man bidra med sin kompetens för att underlätta serietillverkningen av nya artiklar. Man kan föreslå alternativa materialval och produktdesign som ger bättre flöde i produktionen och gör den mer kostnadseffektiv.

Fokusera på din bockningsprocess, utnyttja ny teknik och priset på din produkt sänks, säger Lars Carlson på MASKINAB Teknik..

Vi börjar besöket med en rundvandring i lokalerna som man förfogar över och det visar sig vara mycket större än vad man kan tro, en produktionsyta om 3 500 kvm erbjuder också en avdelning för skärande bearbetning.

– Företaget har under lång tid arbetat med verktygskonstruktion. Vi tillverkar olika verktyg för att forma plåten i vår pressavdelning, så den processen är mycket viktig att ha i huset, säger Johan Pettersson.

RZ INM är specialiserade inom plåtbearbetning och med hjälp av pressar, CNC-styrda kantpressar, 3D-laser och svetsning tillverkas mycket avancerade plåtdetaljer.

Vi får en viktig pratstund med Lars Carlson med över 20 års erfarenhet som maskinsäljare till plåtindustri.
– Idag är jag ägare till företaget MASKINAB Teknik i Alingsås som har en tradition sedan 1991 som en av Sveriges ledande leverantörer av utrustning till plåtbearbetningsindustrin. Jag och mina medarbetare arbetar med att optimera produktionen inom gradning och bockning av plåt samt montering av fästelement för att sänka kostnaderna samt säkerställa kvalitén inom verkstadsindustrin. Vi är agenter i Sverige för tillverkare från Italien, Finland, Tyskland och USA. I vårt sortiment ingår kantpressverktyg, stansverktyg, lasertillbehör, maskiner för gradning samt monteringspressar för fästelement. 2015 stärkte vi produktsortimentet med elektriska kantpressar.

Idag när vi besöker RZ INM fokuserar vi på fabrikatet CoastOne Oy som är en privatägd kantpresstillverkare från Finland som specialiserar sig på helelektriska produktionslösningar till låga driftkostnader. Sedan 1999 har företaget tillverkat sina ergonomiska maskiner.
– CoastOne levererar till tunnplåtstillverkare runt om i världen och företaget erbjuder också automatiserade helhetslösningar utifrån ert behov. Cone är särskilt designad för precisionskantpressning och passar mycket bra för olika applikationer inom underleverantörsindustrin. Ledorden vid utvecklingen har varit ergonomisk arbetsmiljö för operatören, med användarvänligt programmeringsgränssnitt, berättar Lars Carlson på MASKINAB Teknik och fortsätter;
– Maskinerna finns i bredder från 900 mm till 4 000 mm, presskraft 22–150 ton. Material från 0,1 mm upp till 12 mm plåttjocklek.
– Vi har extra hög öppning med långa adaptrar på vissa modeller vilket gör att vi kan bocka djupa lådor med standardverktyg till en låg kostnad.
Nu finns nya serien BULL ifrån CoastOne på marknaden. BULL består av två olika modeller, BULL 12 med 100 ton presskraft på 1,2m och BULL 15 med 150 ton presskraft på 1,6m. Och fler modeller är på väg….

Modell C15 installerades tidigt 2017 och BULL 12 installerades här på RZ INM under oktober månad 2018. Senaste BULL 12 köptes då man har stort antal kortare detaljer i återkommande serier, under 1,2 m i längd och plåttjocklek upp till 10 mm.

RZ INM ingår i RZ Gruppen (se www.rzg.se), som består av tolv mekaniska verkstäder och ett norskt säljbolag. RZ Gruppen som har funnits i 60 års tid, omsätter närmare 500 miljoner kronor och har omkring 380 medarbetare.

Här på RZ INM har man valt helelektriskt som många verkstadsföretag gör idag och man kan nu med allvar ställa frågan varför väljer allt fler kunder en servoelektrisk kantpress framför en hydraulisk.

– En servoelektrisk kantpress har väldigt låga underhålls- och driftskostnader och en ljudlös drift. Eftersom maskinen inte har hydraulolja kräver den minimalt underhåll. Avsaknaden av hydraulsystem medför även högre precision och jämnare bockningsresultat, säger Lars Carlson och fortsätter;

– Många står i dag och tillverkar mindre detaljer på stora kantpressar. Det är lite av slöseri. En elektrisk kantpress är ett klokt alternativ. Den täcker till stor del behovet för många kunder. Maskinerna är mycket kompakta och vikt- och storleksmässigt är de så lätta och små att de ofta går att flytta med gaffeltruck.

Tiderna med stora volymer/serier är i princip förbi. Det är korta serier som gäller nu och då gäller det att hålla ner ställtiderna. Tidsåtgången från inmatning av en 3D-ritning till färdigproducerad detalj är nere i några få minuter.

– Alla industriföretag är ute efter en ökad produktionstakt utan minskad kvalitet. Det här är precis vad man får med de moderna kantpressarna som styrs med datorer och program som en duktig operatör kan hantera. Vi måste attrahera nya medarbetare att börja jobba hos oss och då behöver vi den senaste tekniken både när det gäller arbetsmiljö och enkel datorstyrd produktion och då kan vi växa och expandera, säger Johan Pettersson på RZ INM.

– Här känner vi nu att vi hittat rätt när det gäller kantpresstekniken. Vi vill behålla finliret samtidigt som maskinen måste orka. Det är den konkreta sanningen i vårt fall, vi får en bredd i vår kantpressning i en mindre maskin. Bakgrunden är att vi fick in en ny kund i huset med återkommande produktion och behövde därmed expandera och förändra vår maskinpark när det gäller kantpressning, säger Johan Pettersson.

– Och som sagts vi behövde också få in ny teknik för att attrahera nya medarbetare med en bra arbetsmiljö, där de helelektriska maskinerna som nu finns på marknaden ger en helt annat intryck när vi behöver anställa unga personer än om vi har gammal maskinpark med annan teknik, vi måste tänka så för att få in den yngre generationen i vår verkstad. Maskiner kan vem som helst köpa men någon måste programmera och köra maskinerna, här tänker vi nu strategiskt och långsiktigt med våra investeringar för framtiden, säger Johan Pettersson.

RZ INM i Västra Frölunda har köpt en Prima Rapido fiberlaser 3 kW effekt. En investering som ger ökad kapacitet och möjlighet för företaget att bredda produktionen ytterligare.

–Det finns ett par 3D-laserskärmaskiner
i Göteborgsområdet men de tillhör en fordonstillverkare, så vi kommer bli relativt ensamma om tekniken som legotillverkare i området, berättar vd Christoffer Ågren.

Prima Rapido har ett brett användningsområde för prototyptillverkning och produktion. Stora volymer av mindre och medelstora komponenter kan både laserskäras och lasersvetsas i maskinen. Maskinen är försedd med ”split cabin” för att ha möjlighet att ladda och plundra, när maskinen är igång.

För efter pressning måste man många gånger 3D-skära och det är en viktig del av tillverkningsprocessen. Pressdetaljen blir komplett med 3D-laserskärning. Med den nya maskinen kan vi nu även lasersvetsa.

– På senare år har vi breddat vår verksamhet och fått mer jobb som inte är relaterat till våra pressar men nu vill vi stärka den delen och denna investering ligger helt rätt
i tiden. Det gör oss lite mer unika som plåtleverantör med en hel del uppdrag inom prototyptillverkning.

Maskinen levererades och installerades av Din Maskin
i Värnamo under sommaren 2018 och nu är man igång med utbildning och provkörningar av detaljer och olika material.

INM Mekaniskas satsning framåt har inte bara resulterat i köpet av en 3D-laser.

– En annan investering vi gjort är en lasermätningsarm från Hexagon och så har vi förstås investerat i nya kantpressar från CoastOne, avslutar Christoffer Ågren.

Utbildning pågår och här ser vi operatörerna Johan Kuhlin och Viliam Ercegovic som får hjälp av tekniker Luca Olmo från maskinleverantören Prima Power.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here