Projektledare Björn Fischer Husqvarna, Lennart Rönn maskinsäljare Victoolia, verktygsmakare Henrik Blid och produktionsteknisk chef Lennart Wadsten.

Husqvarna Group är en världsledande tillverkare av produkter för skogs-, park- och trädgårdsskötsel. Sortimentet omfattar bland annat motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen är även ledande i Europa inom trädgårdsbevattning, världsledande inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Koncernens produkter och lösningar säljs främst under varumärkena Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah och Diamant Boart via fack- och detaljhandlare till konsumenter och professionella användare i mer än 100 länder.

1959 lanserade Husqvarna sin första motorsåg och några år senare sin första röjsåg. Motorsågarna från Husqvarna blev snabbt populära eftersom de var lättare och smidigare än många andra fabrikat på marknaden. Husqvarnas motorsågar säljs över hela världen och speciella modeller tillverkas för till exempel den amerikanska och de asiatiska marknaderna.

Nu är det stort fokus på sågkedjor och Husqvarna Group expanderar och storsatsar

Förut köpte man sina sågkedjor från externa leverantörer och det finns väldigt få fabrikat av kedjor i världen, så man blir beroende av andra tillverkare. Man har försett skogsarbetare med motorsågar sedan 60-talet och med nya kedjor och egentillverkade svärd kan man nu leverera en totalupplevelse och ett helhetskoncept till kunderna genom satsningen på kedjetillverkning i egen fabrik. Och därmed kan man styra hela processen och bli mer konkurrenskraftiga. Det handlar om närhet till alla processer och flexibilitet.

– För att klara våra högt uppsatta mål med ökade volymer så fortsätter vi vårt arbete med att investera i vår verktygsverkstad, rekrytera och utbilda vår personal. Allt för att kunna fortsätta vår strategi som vi har. Vi startade det här för att underhålla våra pressverktyg, kunna slipa och skärpa de slitagedelar som finns men också för att tillverka våra egna reservdelar av både härdat verktygsstål och hårdmetall.

– Det finns en enorm kunskap och erfarenhet hos alla medarbetare som jobbar här och vi har skaffat oss experter inom alla våra processer. Man gör nu flera stora satsningar och vi är på en mycket spännande resa för att ytterligare förstärka vår marknadsposition i framtiden, säger produktionsteknisk chef Lennart Wadsten

– Alla delar tillverkas från grunden i kedjefabriken och sysselsätter över 100 personer och den är strategiskt belägen intill vårt forsknings- och utvecklingscenter. X-CUT:s alla delar tillverkas på plats, från coil till färdig produkt, vilket minskar behovet av externa leverantörer och säkerställer kvaliteten. Fabriken är utformad för att ha en neutral miljöpåverkan och använder den senaste tekniken för att återvinna både energi och kemikalier, säger Björn Fischer produktionstekniker och projektledare på Edge fabriken.

Trådgnistmaskiner med ultraprecision

Startskottet för den nya verktygsverkstaden skedde för två år sedan.

Produktionstekniker Björn Fischer fick uppdraget att tillsammans med sitt team hitta kompetenta verktygsmakare och rätt maskinpark för trådgnistning, 5-axlig fräsning och styrda slipmaskiner i den nya verktygsverkstaden.

– Så allt började med ett tomt papper och vita väggar om du förstår vad jag menar. Jag har fått förmånen att vara med från starten. Det var bara att börja ”grotta” ner sig i vad marknaden kan erbjuda i maskinteknik som passar vår tillverkning i verktygsverkstaden, berättar Björn Fischer.

– Jag kontaktade ett antal leverantörer av trådgnistar och vi i projektledningen fann att Mitsubishi var det bästa alternativet för oss både vad det gäller uppnådda kravspecifikationer och slutfört offertförfarande, säger Björn.

– Pratar vi WEDM så finns det en lång lista av tillverkare av trådgnistmaskiner i världen men utav dem som är kapabla att göra det som Husqvarna hade på sin kravspecifikation, ja då blir det inte så många fabrikat kvar på listan, menar Lennart Rönn på Victoolia AB, återförsäljare av Mitsubishi i Sverige.

– Och vi fann att det handlade kapacitetsmässigt om tre maskiner där vi erbjöd vår modell MP 1200 som är Mitsubishi´s precisionsmaskin för avjoniserat vatten. Och två maskiner av typen MX 600 som är oljemaskiner som vi skall prata lite extra om i denna artikel.

– Vi upptäckte väldigt tydligt fördelarna med att jobba med olja efter ett antal provkörningar av våra produkter. Och efter ett besök hos Mitsubishi i Tyskland med demonstrationer och tester samt referensbesök i Sverige, så fann vi att gnistning med olja gav bättre ytor på färre bearbetningsvarv, säger Björn Fischer.

Att hitta rätta gnistan

– Har vi en bra precision i våra verktyg så får vi en bra produkt ut till kund. Verktyget är hjärtat i vår tillverkning. Vi valde att investera i två trådgnistar MX 600 med oljebad samt en MP 1200 med vattenbad från Mitsubishi för att täcka våra behov, säger Björn Fischer och fortsätter;

– Livslängd och noggrannhet är viktigt och om man vill minimera vitzonen och sprickbildningar som normalt uppstår vid gnistning i vatten så är gnistning i hårdmetall med Mitsubishi MX 600 ett riktigt bra alternativ.

– Vi har oerhört snäva toleranskrav på komponenterna i kedjan, vilket gör att kravet på delarna till verktygen blir ännu tuffare. Många av de delar vi tillverkar har toleranser på någon enstaka tusendels millimeter och ytjämnhetskrav som är mindre än Ra 0,05. Edge är ett passande namn för vår nya produktionsenhet där man vill ligga i framkant till vad tekniken klarar.

Lennart Rönn informerar;

– Mitsubishi Electrics EDM underlättar arbetet både för förstagångsanvändare och såväl erfarna användare när det gäller hantering av komplexa former. Mitsubishi Electrics EDM för sänk- och trådgnistning samt upptagning av små hål förbättrar produktiviteten vid snabb bearbetning med hög noggrannhet. Förutom för tillverkning av verktygsinsatser som här på Husqvarna så är Mitsubishi Electrics EDM också ett vanligt val och givet alternativ vid tillverkning av delar med hög precision och krav på tillförlitlighet för användning inom Aerospace, Medical, verktygssektorn o.s.v.

Lennart Rönn visar oljebadet i en av trådgnistarna.
TEBIS är mjukvaran som gäller på verktygsverkstaden i Husqvarna.
Vi frågar Lennart Rönn om skillnaden mellan vatten och olja.

– Att använda olja eller dielictrikum i trådgnistmaskiner i stället för avjoniserat vatten kommer säkerligen även i framtiden bara uppgå till en bråkdel av antalet vatten-maskiner. Generellt kan man lista för- och nack-delar så här; Högre precision, finare ytor, mindre oxidation och påverkan av arbetsstycket. Dyrare maskin och grovskäret tar vanligtvis längre tid. Dielektrikum kräver dessutom mera försiktighet med avseende på arbetsmiljö.
Ska vi titta ner i tekniska fakta runt maskinerna från Mitsubishi, vad kan vi berätta, frågar vi Lennart Rönn på Victoolia som är generalagent för Mitsubishi EDM i Sverige.
– MP1200 är Mitsubishis minsta maskin i MP-serien som har högst möjliga precision av vattenmaskinera. Rörelse i X/Y/Z är 400/300/220 och i U/V 120/120.

Möjliga tråddiametrar är mellan 0,05 till 0,30 Normalt används ren mässingstråd (utan beläggning även i hårdmetall). Maskinen har ”Tubular Shaft” motorer i alla axlar förutom i Z. och är en vidareutveckling av Mitsubishi där värmeutveckling och magnetfält minimerats jämfört med konventionella linjärmotorer! Dessa är helt friktionsfria och något slitage förekommer inte. Delningsnoggrannhet upp till +/- 1µm, ytnoggrannhet Ra 0,08 µm, Vinkelriktighet +/- 0,01ºoch Rundhet ≤ 1 µm.
– Modell MX600 pratar vi rörelse i X/Y/Z är 300/200/180 och i U/V 70/70. Möjliga tråddiametrar är mellan 0,03 till 0,20. Normalt används ren mässingstråd (givetvis inte vid extremt tunn tråd). Även dessa maskiner har ”Tubular Shaft” motorer i alla axlar förutom i Z, ytnoggrannhet: Ra 0,04 µm.

En ögonblicksbild idag november 2018.

– Vi närmar oss ur projektsynpunkt slutet på resan men nu börjar vi ständiga förbättringar, skulle jag vilja säga. Vi har gått igenom olika utbildningar med våra medarbetare och vi producerar till belåtenhet, säger Björn.

Lennart Rönn, Björn Fischer, Henrik Blid och Lennart Wadsten mitt i verkstaden.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here