Personalen betyder allt för ett litet företag.
Medarbetarna främst och i bakgrunden ser vi den senaste maskininvesteringen från BROTHER – Speedio S700 X1.

På Finmekanik AB i Bredaryd har flera av personalen varit med sedan starten för 34 år sedan. De besitter värdefull kompetens och erfarenhet som smittar av sig. Här finns även nya kollegor som tagit ett kliv in i bolaget på senare tid och som bidrar med nya tankar, kunskap och innovation.

– Hos oss är alla viktiga och tack vare ett stort ansvarstagande, driv och vilja att ständigt ge hundra procent utvecklas vi tillsammans, varje dag. Det är personalen som ÄR Finmekanik och som gör att vi utan undantag kan leverera kvalitet och precision till alla kunder, i alla situationer, säger VD Jonas Johansson.

För trettiofyra år sedan grundades verkstadsföretaget Finmekanik i Bredaryd i en bygd som präglas av innovation, entusiasm och företagaranda. Ända sedan starten har man specialiserat sig på att tillverka produkter med finmekaniska egenskaper i främst zink, aluminium men också stål och plast, i CNC-styrda fleroperationsmaskiner. 

Från och med slutet av 2019 är det Jonas Johansson, Östen Sjölin och Klas Jansson som driver bolaget framåt.

Det betyder att Klös AB (Klas Jansson och Östen Sjölin) tillsammans med Jonas Johansson är numera ägare av Finmekanik i Bredaryd AB. Jonas går in som VD och platschef. Målsättningen med förvärvet av Finmekanik i Bredaryd AB är att bygga från någonting riktigt bra och göra det ännu bättre.

På sin hemsida presenterar man sig som;
 ”Vi är specialiserade på skärande bearbetning av strängsprutad aluminium, pressgjuten zink och aluminium. Vi hjälper dig gärna med ett eller flera moment, med korta eller långa serier och allt från enklare till mer avancerad bearbetning. Här finns stor kompetens för att köra i andra material som till exempel plåt och plast; vi ser det som en utmaning att testa nya material att bearbeta i om förutsättningarna är rätt. Och vi bidrar gärna med vår erfarenhet redan i prototypstadiet, allt för att det ska bli så precist som möjligt ”.

Så vad är de riktigt vitala frågorna nu för att utveckla verkstadsföretaget?
– Jag arbetar med strategi, utveckla bolaget och vårt stora projekt just nu handlar om att få igång en avdelning som kommer att bestå av både vertikala och horisontella svarvar och till en början handlar det om material i aluminium. Maskinerna är inköpta, installation på gång och vi satsar nu stenhårt framåt på att utöka vårt erbjudande till befintliga kunder med också utveckla och hitta nya kunder med olika processerbjudanden. Tyvärr har pandemin gjort att vi tappat lite tempo och att flera konkreta affärer är lagda på is tillsvidare, säger Jonas och tillägger;

– Men som det nu ser ut och framåt våren så börjar en bättre och tryggare känsla att lägga sig, tack vare vaccinationsprogrammen och att vi får varmare väder som enligt experter minskar sprittspridningen i samhället. Det ger våra kunder en bättre säkerhet och gör att man kan ”trycka på knappen” och sätta igång sina projekt.

Mer om övertagandet från de förra ägarna familjen Leif och Monika Johansson längre fram i artikeln och hur man vågar ta steget att ge sig in i den hårt konkurrensutsatta verkstadsbranschen. För här pratar vi om hög risk. Men också möjligheter för Jonas och delägarna som har stora framtidsplaner.

Maskinleverantören

I lunchrummet på Finmekanik sitter tidningens redaktör och Jonas tillsammans med Kalle Nyrén som är en maskinsäljare med en mycket lång och intressant bana i maskinbranschen i över 35 år som lett till stor kompetens och erfarenhet som kommer väldigt bra till pass när ett företag skall vända blad och ”starta om” sin verksamhet och som i detta fall, med nya ägare, nya tankar och infallsvinklar samt med ett produktionstänk där man ser expansion för framtiden.

Kalle Nyrén har en enorm erfarenhet från tidigare anställningar på världsledande maskinfabrikat i ryggen, när han kommer in i vår diskussion om hur Finmekanik skall se ut i framtiden.

– BromiGruppen är en av flera maskinleverantörer som vi kommer att luta oss mot i nästa steg, när det handlar om att föryngra och förädla vår maskinpark, säger Jonas Johansson.

– Vi fokuserar på att erbjuda våra kunder helhetslösningar, i de flesta fall från förfrågan till produktionsstart och det blir allt vanligare då våra maskinaffärer idag till ungefär 90 % är med någon form av automation. Just det att vi har maskiner och kunskaper ”under samma tak” är vår styrka och går jämsides med de ökade kraven från våra kunder, speciellt i dessa tider, säger Kalle Nyrén och fortsätter;

– Om inte annat komma med förslag och vara behjälpliga hur kunden skall köra en produkt på bästa möjliga sätt så att utfallet blir bästa möjliga produktivitet.

– Sälj idag, då måste maskinleverantörerna kunna erbjuda kompetens runt omkring maskinerna och produkterna. Det ställer krav på att kunna erbjuda unika lösningar. Det finns givetvis många exempel på hur en maskininvestering skall se ut men att tillsammans finna det bästa alternativet, ja här har vi fullt förtroende för de maskinleverantörer som vi samarbetar med idag, säger Jonas Johansson.

– Framtiden är automatisering i någon form. När vi säljer en verktygsmaskin så är det till 90 % med någon form av automation. Idag styr cykeltiderna, produktivitet och antalet maskintimmar per dygn.

 – Med korta cykeltider måste det till en automationslösning för att hinna med. Då hinner inte operatören med att ladda och plundra manuellt, helt enkelt. Allt kortare serier och avrop betyder mycket ställtid som man kan minimera med en automationslösning, säger Kalle Nyrén.

Och när det handlar om lite större företag som vi möter på våra reportageresor så finns det kompetens och man har anställda som med sin expertis arbetar med produktionsteknik och ständiga förbättringar med fokus på att trimma processer och förbättra produktiviteten.

– Ja så är det visst men i många fall med mindre verkstäder så har man varken kompetensen i huset eller resurser eller tid att arbeta med förändringsarbete varje vecka utan det blir ofta att man programmerar som man alltid gjort och kör på samma sätt, använder samma verktyg och där produktionsplanering kan betyda att man ökar maskintillgängligheten och antalet produktionstimmar, säger Jonas och menar att:

– Här behöver vi bli bättre och vi har nyligen anställt produktionsberedare Nicklas Sandqvist som egentligen från dag ett lägger mycket tid som ställare och arbetar med flödesorientering. Och efter vårt besök kommer nyheter om fler nyanställningar.

Hög automatiseringsgrad i denna produktionscell. BROTHER Speedio R650 X1 med ABB robotik och integrerad tvätt.

Maskinoperatören som blev verkstadsägare

Jonas Johansson född 1976 har lång och gedigen erfarenhet inom verkstadsbranschen. Och det är faktiskt så att han tillbringade tre år som maskinoperatör/ställare på Finmekanik, företaget som han numera är delägare i.

Jonas började inom plåt som operatör, ställare och utvecklades i företaget som avdelningsansvarig-programmerare, inköp och konstruktion. Och månaderna innan jag bytte jobb ansvarade jag för hela produktionen.

– Många år i branschen där jag verkligen fick arbeta med allt som hör en verkstad till. Det var med den erfarenheten som jag började fundera över om man skulle våga ta steget till att förverkliga en dröm om att äga en verkstad, berättar Jonas.

Sunt tänkande ifrån Jonas tycker jag som med sin långa erfarenhet vet vad som krävs. Det finns många duktiga tekniker som ofta blir kvar i en roll som passar dem och blir tveksamma till att ta det stora steget fullt ut som egen företagare. 

– Jag förstod att vägen skulle bli lång och slingrig för att hitta rätt verkstad men det som startade processen och som fick mig att på allvar ta tag i min dröm var att ägarna till Finmekanik här i Bredaryd ville sälja. Jag fick hjälp av en företagsförmedlare som sammanförde mig med

Klas Jansson och Östen Sjölin på Klös AB. Och för att göra en lång historia kort, så träffades vi och det klickade, så vi gjorde gemensamt upp affären med ägarna familjen Johansson på Finmekanik AB.

– Idag är jag glad att vi är tre som äger tillsammans för jag känner nu efter ett år med pandemi och annat, att det hade varit jobbigt att vara ensam ägare till Finmekanik här i Bredaryd.

– Vi är en bra mix av olika personliga egenskaper och kompletterar varandra bra. Man behöver alltid tillgång till kapital och här finns stora möjligheter till investeringar som vi nu håller på att genomföra och mer finns i pipeline, säger Jonas Johansson.

Vad var det första du gjorde som ansvarig och vd?
– Jag investerade i ett helt nytt affärssystem för att kunna som alla förstår behövs för att få kontroll på flöden, order, inköp och leveranstider.

– Nästa steg blev att göra efterkalkyler på samtliga produkter som passerade Finmekaniks produktionsflöde, för att på så sätt se hur artiklarna bar sig gentemot befintligt satta prisbilder mot kund.

”Vi har inte satt upp någon 5-årsplan på papper men jag skulle personligen ta det som ett misslyckande om vi inte skulle klara av att tredubbla vår omsättning fram till 2026”, tänker Jonas och man ser på honom att han menar allvar och det är ingen omöjlig uppgift för här har man tagit över en verksamhet med mycket stor potential.

– Vi har konkreta verktyg och metoder och skall nu fokusera på att arbeta smartare och effektivare, få kontroll över tiden, arbetsmomenten och informationsflödet. Vi har en handlingsplan som skall höja produktivitet och effektivitet, samtidigt som vi skall ha en fortsatt arbetsglädje bland våra anställda, när vi nu trycker på gaspedalen, säger Jonas.

Maskinpark och produktivitet

Nu åter tillbaka till verkstadsgolvet och maskinparken. Den japanska maskintillverkare BROTHER är dominerande med 8 CNC-styrda fleroperationsmaskiner alla inköpta av de tidigare ägarna.

– Vi ser absolut ingen anledning att förändra valet av fabrikat men vi behöver börja byta ut äldre modeller och den första som står på listan är en BROTHER modell från 1999, säger Jonas Johansson.

– De senaste maskinerna från BROTHER är från 2017 och är väl fungerande med automationslösningar i flera fall.

– Tittar vi på äldre maskiner generellt, så ser vi att idag kan BROTHER erbjuda en ny generation av maskiner som betyder mer snabbhet och bättre precision. Jämför vi med maskiner byggda 1999 och idag 2021, så pratar vi 4–5 generationer senare av utveckling och då handlar det om nya styrsystem, styrservon, elektronik. Framförallt vridstyvare stativ som givetvis bidrar till att man kan köra tufft i stål.

– Jag påstår att Brothers BBT 30 spindel kona kan jämföras och avverka som en BT 40 kona, säger Kalle Nyrén maskinsäljare BromiGruppen.

Så vilka parametrar är viktiga nu för Jonas och hans personal för att utveckla sin maskinpark och produktionsprocesser så man kan nå sina tillväxtmål, frågar vi Kalle Nyrén.
– För det första så ser jag en stor potential för företagets utveckling. Jag ser också en åldrande maskinpark som givetvis så småningom bytas ut. Jag ser också att även om maskinerna fungerar på ett bra sätt här idag, så har det hänt mycket på snabbhet som t.ex. verktygsväxling och förflyttningar – acceleration och retardation, när det gäller de nya maskinmodellerna från BROTHER.

– Det finns intressanta tester på utvalda detaljer liknande de som Finmekanik tillverkar. Och jämför man en ny maskin med en maskin som är 15–20 år gammal, så kan du öka produktiviteten mellan 25-35 %.

– För som sagts mantran för en maskinbyggare som BROTHER så är det stort fokus på snabbhet, snabba förflyttningar och snabb verktygsväxling med precision.

Vi kommer slutligen in på automatisering där Kalle har berättat att man säljer och installerar de flesta maskinerna idag med någon form av automationslösning. Och då handlar det om maskiner med palletväxlare som BROTHER nu presenterar för sina kunder.

– Så vad som är viktigt att tillägga är att med en palettväxlare som automationslösning så sparar kunden tid genom att ställtiderna ofta tickar ner mot noll. Och du får som verkstadsägare en bättre lönsamhet och öka maskinutnyttjandet väsentligt, säger maskinsäljare Kalle Nyrén.

– Vi måste automatisera i svensk industri på alla bästa och möjliga sätt för att bli mer konkurrenskraftiga mot våra konkurrenter. Ni läsare har tidigare fått BROTHER’s mantran, nu får ni mitt mantra – automatisera och öka dina produktionstimmar per dygn och maskin. Minska tiden när maskinen står still. Kör du ett skift så är du speciellt sårbar. Utnyttja tekniken och producera mer per dag, säger veteranen Kalle Nyrén avslutningsvis och han vet vad han pratar om, efter över 40 år i branschen. Och Jonas Johansson ung och hungrig entreprenör, ler och håller med till 100 %.

Jonas Johansson visar volymdetaljer som tillverkas på Finmekanik i Bredaryd i en BROTHER TC-324N.

Produktionshallen där maskinerna från BROTHER står på rad.
Med hjälp av 8 stycken CNC-styrda fleroperationsmaskiner i maskinparken garanterar man snabba resultat och tack vare nära samarbete med fixturtillverkare kan man också säkerställa snabba leveranser och stor flexibilitet i alla led.

Produktionshallen där maskinerna från BROTHER står på rad. 
Med hjälp av 8 stycken CNC-styrda fleroperationsmaskiner i maskinparken garanterar man snabba resultat och tack vare nära samarbete med fixturtillverkare kan man också säkerställa snabba leveranser och stor flexibilitet i alla led.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here