År 2020 kom Gävle kommun med ett krav, de skulle ha marken där Alderholmens Mekaniska hade sin verksamhet. Kommunen skulle bygga ett nytt reningsverk och med lagen på sin sida kunde också kommunen tvinga företaget att flytta. I stället för att se alla de problem som en flytt innebar, så tändes en gnista hos en av delägarna.

–Jag ville få en chans att skapa något unikt och bygga en helt ny fabrik från grunden, säger Oskar Sannö som är en ung och engagerad verkstadsägare. Oskar kom till Alderholmens Mekaniska 2008, 2011 blev han delägare. Men partnerskapet tog slut där 2021.

– Min partner hade en annan horisont i sitt ägarskap. Han ville inte bygga nytt, så jag löste ut honom och är ensam ägare sen dess.

– Flytten ändrade företagets förutsättningar och jag vill satsa framåt, långsiktigt. Alderholmens har firat 40-årsjubileum och jag vill att vi ska finnas i 40 år till. Jag ville bygga något som passade oss, något som skulle bli det absolut bästa för Alderholmens medarbetare, säger Oskar med eftertryck.

Och här kommer vi nu in på den röda tråden…

Från att ha haft verksamhet i två intilliggande lokaler finns nu allt under samma tak. En travers löper genom hela lokalen, ljudet är dämpat och modern ventilation och klimatkontroll ser till att friskluft strömmar in och dålig lukt transporteras bort. I personalutrymmena finns omklädningsrum, gym, matsal med heltäckningsmatta, vilorum och ett bönerum.

– Alla gör sin sak på rasten; fikar, tränar, vilar och jag vill att den som är religiös ska få sitt utrymme för bön. Jag såg att några av våra medarbetare använde golvet i omklädningsrummet för sina böner och vilopauser och det kändes inte okej. För mig är det viktigt att främja mångfalden, att blanda åldrar, kön, etnicitet och kulturer.

– Jag hoppas nu att kunna visa den yngre generationen att arbetet på en mekanisk verkstad inte behöver innebära mörka lokaler, buller och konstig lukt. Jag vill visa att det kan vara ljust, fräscht, med bra luft och moderna maskiner och att det ska och kommer att locka fler att söka sig till branschen, säger Oskar.

Under vår intervju med Oskar Sannö på plats i den nya fabriken där man nu haft igång full produktion i två år framvisar Oskar en djärvhet, en strategi i expansionen som är nyckelorden, samtidigt som Oskar extra lyfter fram sin personal och medarbetare.

– Man kan ha hur moderna och dyra maskiner som helst men utan vår duktiga och erfarna personal skulle vi inte kunna tillverka något alls. Det är personalen som är vår stora tillgång och har därför varit i fokus när den nya fabriken planerades. Det skall inspirera våra medarbetare och att de ser en långsiktighet i det vi gör skapar en trygghet för de anställda, förklarar Oskar Sannö.

Maskinparken är också en fortsättning på den röda tråden…

– I princip alla våra bearbetningsmaskiner (14) är från den japanska maskintillverkaren MAZAK och det betyder att leverantören RAVEMA har en mycket stor del våra framgångar. Alla våra maskiner har samma styrsystem – MAZATROL, program och backup-kommunikation vilket betyder att vi får snabb service och support.
Det innebär att personalen har lätt för att hjälpa, utveckla och lära varandra programmering.
Personal kan även arbeta mellan olika produktionsgrupper och maskinmodeller, säger Oskar.

Vi har intervjuat Oskar Sannö och försäljningschef Klas Ellbin RAVEMA vid flera tillfällen och där har det framkommit att Klas och hans medarbetare på applikation/service är ytterst ansvarig för att Alderholmens Mekaniska får och har de bästa förutsättningarna när det handlar om maskinpark/resurser, teknikråd och support.

– Som helhetsleverantör till Alderholmens Mekaniska, så handlar det om både hårda och mjuka värden. Det krävs tålamod och engagemang från båda parter och framför allt att så har vi roligt tillsammans med det allvarliga i bakgrunden. Snabba lösningar när en maskin krånglar, teknisk support när det handlar om verktygslösningar, skärande och uppspänning. Nu handlar det mycket om automationslösningar och applikation, sa Klas Ellbin.

– RAVEMA Service som består av 40 personer, är snabbt på plats och reservdelar få vi alltid på rekordtid, något som vi uppskattar för maskiner krånglar och kan gå sönder och med sådan hjälp och support är det naturligt att vi fortsätter att investera i MAZAK och fortsätter samarbetet med RAVEMA, säger Oskar.

– För två år sedan nu, när vi flyttade till en helt nybyggd fabrik så vill jag återigen lyfta fram vilket jättejobb som RAVEMA organisationen gjorde, ställde upp och flyttade maskinparken och utrustning under semesterstoppet för att vi skulle få ett så litet produkstopp och störningar som möjligt, säger Oskar Sannö.

Arbetsmiljö och medarbetarna i fokus är den röda tråden.

– Vi på Alderholmens Mekaniska jobbar väldigt aktivt med ständiga förbättringar. Det är vår övertygelse att, om vi eliminerar slöseriet och utvecklar vår verksamhet tillsammans så skapar vi en bättre tillvaro för våra kunder, leverantörer och framför allt våra medarbetare. En bra arbetsmiljö med ljusa fräscha lokaler och modern maskinpark där kunskapen hos varje medarbetare lyfter företaget.

– Så vår personal har därför varit i fokus redan när den nya fabriken planerades. Jag har verkligen jobbat hårt får att kunna ge dem en så bra arbetsmiljö som möjligt, både för att kunna behålla den personal vi har och för att kunna attrahera nya.

– En utmaning var att hitta en metod för att balansera en bra arbetsmiljö med effektiviserad energianvändning. Ventilation är ett bra exempel på något som kräver mycket energi. Men genom att använda miljösensorer och mäta på fler variabler får vi fler faktorer att jobba med. Temperatur, luftkvalitet, ljud och ljus – även odörer och doftpartiklar påverkar hur de anställda upplever miljön, förklarar Oskar.

Hur ser då vd Oskars förhoppningar inför framtiden ut?

– Jag tror att vår utveckling av företaget ligger rätt långt fram för vår bransch. Min förhoppning är att våra satsningar på digitalisering, hållbarhet och arbetsmiljö inte bara stärker vår konkurrenskraft utan också gör oss till en mer attraktiv arbetsgivare. Personligen behöver jag nu som ägare arbeta med kunskap och kompetens inom företaget, ta hand om personalen, fortsätta att investera i ny teknik där vi ska och måste ligga i framkant och slutligen utveckla mitt strategiska ledarskap genom att bredda våra kunderbjudanden och avslutar med att säga;

– För att framtidssäkra fabriken har jag sett till att köpa såpass mycket mark att det finns utrymme att växa – för att flytta igen är inte aktuellt. ”Det kommer aldrig att hända igen” säger ägare och vd Oskar Sannö.

Fakta Alderholmens Mekaniska;

Alderholmens Mekaniska AB startades 1983 av Benny Åkerblom. Verksamheten – som de första åren höll till på Alderholmen – bestod då av bearbetning i manuella maskiner och automatsvarvar.

1986 flyttade verkstaden till Atlasgatan på Brynäs.

2011 gick Oskar Sannö in som delägare tillsammans med Magnus Eklöf och 2021 tog Oskar Sannö över helt och blev ensam ägare.
I dag bedrivs verksamheten i moderna och avancerade CNC-styrda maskiner och numera också i en helt ny anläggning i Ersbo. Här finns 1 800 kvm produktionslokaler och 720 kvm kontor och personalutrymmen.

”Vi anser oss vara bäst på enstyckstillverkning samt små och medelstora serier, där detaljerna kan vara knappnålsstora till att väga flera hundra kilo. Förutom maskinbearbetning tar vi åt oss projekt och helhetskoncept utefter kundens behov för att leverera hela färdiga konstruktioner som kan innehålla, svets, ytbehandlingar, härdning slipning och montering.
Vi arbetar i alla marknadens olika förekommande material.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here