”Kreativitet är något som definierar processen, det handlar om att med ny teknik lösa problem och en vilja att utveckla sin verksamhet”

…för det gäller att vara expansiv om man vill behålla sin pole position

Det gäller att satsa om man vill ligga på topp. Med en ständig jakt på den senaste maskintekniken och större lokaler kombinerar Speedtool i Habo det med korta ledtider och hög noggrannhet, och satsningarna ger effekt, man växer så det knakar. – Om några år är vi ytterligare ett antal fler medarbetare och omsätter över 75 miljoner, säger ägaren Jimmy Korsbeck.

– Inom fordonsindustrin i Sverige finns de största kunderna. Att då befinna sig på hemmaplan är inte fel. Men man konkurrerar ändå internationellt. Kunskap, kvalitet, leveransprecision och snabba beslutsvägar är några av de bästa argumenten. Och så det där med närheten. Visst går det att få tag på bra saker till bra priser för den söker sig till länder med lite lägre löner. – Men då har du några veckors extra leveranstid. Är det viktig utrustning är det ofta värt att betala lite mer och minska riskerna. Dessutom är det tidskrävande för kunderna att åka ner till leverantören för att övervaka processen. Är det sedan brister i kvaliteten blir det väntetider, handlar det om verktyg som ska pressa delar till en ny bilmodell blir det problem. – Där är leveranstiderna oerhört kritiska.

Speedtool AB i Habo är ett högteknologiskt företag med siktet inställt på att bibehålla den ledande positionen som leverantör av avancerade pressverktyg. Speedtool har under de senaste åren genomfört stora investeringar i både utökade fabrikslokaler och nya maskiner med unik teknik.

Maskinbearbetningen i våra temperaturkontrollerade lokaler placerar sig i Europas absoluta toppskikt gällande högkvalitativ bearbetning. Speedtool kan efter de senaste investeringar konstruera, producera och leverera de absolut största och mest komplexa pressverktyg som finns på marknaden. Alla våra verktyg är utprovade och verifieras i egen provpress före leverans till kund.

Pressverktyg klart för leverans. Här pratar vi hundratals timmar av gnistning och skärande bearbetning.

– Jag anser att det lönar sig att investera i nya maskiner med en grundfilosofi att det är bättre att vara färre antal anställda och ha bra maskinpark med ny teknik och då få ut mer detaljer per timme för maskinutnyttjandet måste vara högt. Idag när man ser tillbaka så har jag gått rätt väg och alltid sett till att ha den senaste maskintekniken och mjukvaror, allt ”in-house” för att ha total kontroll.

Speedtool har två ben att stå på. Det ena är tillverkning av pressverktyg åt främst fordonsindustrin. Verktygen konstrueras och ritas i eget hus. Det andra handlar om avancerad legotillverkning och prototyper, främst 5-axlig bearbetning och ofta i svåra material som härdat stål, rostfritt, titan, Inconel, m.fl.

– Våra kunders högt ställda krav på oss ser till att vi hela tiden utvecklas. Vi är ett av landets absolut främsta verktygsmakare idag, säger Jimmy Korsbeck och fortsätter att berätta om verksamheten;

– Att tillverka verktyg handlar oftast inte bara om själva verktyget. Vi hjälper våra kunder under alla moment, från modell- och ritningsgranskning till framtagning av prototyper mm. Eftersom vi har Sveriges både största och kraftigaste provpress av fabrikat spanska ONA, i eget hus kan vi även trimma in de allra största verktygen i lugn och ro utan att behöva begära tid i kundens produktions pressar. Vi har även egen mätmaskin i huset för att kunna hjälpa kunden med komplett uppmätning. Alla CAD och CAM beredningar sker i 3D-CAD miljö. Vår maskinpark är som sagts tidigare modern och uppdateras kontinuerligt med ny teknik för att kunna garantera våra kunder verktyg av högsta kvalitet. Vi hanterar verktyg upp till 40 ton och vi kan prova verktyg upp till 4000 x 3000 mm i vår 1200 tons ONA-press. Här körs även i vissa fall kortserier från tio till ett par hundra detaljer för kunder som inte har plats i sin vardagliga produktion, där det skulle kosta för stora pengar att avbryta sin ordinarie produktion.

Högteknologiskt hantverk

En av huvudleverantörerna av maskiner till Speedtool är Star Servus Verktygsmaskiner som är generalagent för den japanska maskintillverkaren FANUC och då pratar vi en av de världsledande inom gnistning.

– Här har man sedan starten valt att investera i våra trådgnistar sedan 20 år tillbaka och idag står vi här framför vår hittills största order till ett legotillverkningsföretag och det handlar om enligt vårt pressmeddelande som följer, säger Jan-Anders Johansson maskinsäljare på Star Servus.

” Speedtool AB i Habo har nyligen lagt en order på 4 stycken nya FANUC trådgnistar som kommer att levereras under våren. Ordern omfattar 2 Robocut C600iB samt 2 C800iB, samtliga utrustade med automatiska mätprobar för uppriktning av arbetsstycken. Maskinerna är även utrustade med trådklipp som hackar ner skrottråden. Dessa maskiner ersätter 2 äldre maskiner av modell Robocut 1iC från 2006 ”.

Trådgnistningen är en av nycklarna bakom framgångarna. - Att ha driftsäkra maskiner med precision är mycket viktigt för våra tillverkningsprocesser och det gör att vi kan hålla våra leveranstider, säger Jimmy Korsbeck. På bilderna ser vi Jan-Anders Johansson maskinsäljare från Star Servus Verktygsmaskiner diskutera maskinteknik med Tobias och Jimmy på Speedtool.
På fotot ser vi gnistavdelning där fyra nya FANUC trådgnistar producerar komponenter för pressverktyg. Man valde samma fabrikat och modellerar för at underlätta för operatörerna när det t.ex gäller programmeringen. Speedtool har investerat i FANUCs nya och största maskin som har arbetsområde på 800 mm x 600 mm i X och Y samt 300 mm högt.

Vi får en liten lektion om fördelarna med FANUCs senaste maskinmodeller från iB serien.
Mätprob är nytt i maskinerna, vad handlar det om.

– En automatisk mätprobe gör att man kan rikta upp en detalj utan att använda tråden vilket gör bl.a att man får bättre åtkomlighet i vissa applikationer. Fler fördelar kan vara att om man utvändigt behöver indikera ett centrum på en kärna. Här har man då tidigare inte kommit åt med tråden så att en mätprobe gör att man kommer åt på ställen där man inte kommer åt att rikta med tråden, man erhåller samma mätcykler som med tråden men här sparar det givetvis mycket tid när man skall mäta in en detalj och ger gnistningen en form av automatisering som man inte haft tidigare, säger Jan-Anders Johansson på Star Servus Verktygsmaskiner.

– Det går mycket fortare och man kommer åt att nolla detaljen där man inte tidigare har kommit åt med tråden. En bra grej till är att man kan göra en kantsökning utanför arbetsområdet (se foto sid 8), säger operatör Tobias Engdahl.

– Våra nya gnistmodeller har även utrustats med 3D rotation vilket handlar om att om detaljen skulle ligga snett i maskinen så kan jag toucha på tre punkter här och tråden/maskinen tiltar planet så att man ligger parallellt med arbetsstycket.

– All ny teknik som t.ex. mätprobar i maskinerna gör att man närmar sig den vanliga CNC maskinen och det handlar förstås om att gnistning mer och mer finns ute i den ”vanliga” produktionen och inte bara på verktygsmakerier. Det handlar om att plussa på fler möjligheter inom gnisttekniken för att ”passa in” i produktionsmiljöer på verkstäder som förr inte var varken vanligt eller lämpligt, förklarar Jan-Anders Johansson.

– Jag är själv verktygsmakare i botten och har nu sålt gnistmaskiner i många år så med 30 års erfarenhet av gnistning ser jag nu att man inom tekniken nu tar helt nya steg mot allmän CNC-produktion där man nu har en helt annan plats och ställning än tidigare.

– Vi måste även nämna att alla gnistar här på Speedtool är utrustade med s.k trådtugg/klipp där maskinen hackar ner tråden i små bitar vilket säkerställer att man kan kör längre tid obemannat. Automatisk trådträdning är givetvis standard sedan många år vilket också ger en stor säkerhet vid obemannad körning och /eller längre körningar.

– Bakom och inne i maskinerna finns mycket teknik som är dolt och som man inte ser men som ger en säker och bra produktion. Allt är styrt och övervakat med motorer och elektronik. T.ex. så mäter maskinen med sensorer hur mycket man sträcker tråden då man mäter trådspänningen i realtid. Det tror jag att vi är ensamma om på FANUC.

Allting är övervakat och styrt idag och på maskinerna vi har runt omkring oss här sitter det sju stycken temperatursensorer som mäter av eventuella temperaturförändringar i lokalen och kompenserar trådens vinkel mot arbetsstycket och korrigerar den alltefter som maskinen påverkas av yttre temperatur, förklarar Jan-Anders Johansson.

– Vad vi är ute efter är bra toleranser på våra detaljer och driftsäkerhet och det får vi med den senaste tekniken. Att vi nu investerat i fyra nya trådgnistar beror på att vi behöver mer kapacitet för våra volymer ökar. Vi kör heller aldrig samma bit två gånger vilket gör att vi har behov av teknik där det är enkelt att programmera, enkel uppsättning och snabbt att mäta in, säger Jimmy Korsbeck och tillägger återigen;

– Nya maskiner ger säker process och vi kan lita på maskinen för här handlar det om att få precision även i de större maskinmodellerna, säger Jimmy.

Tobias Engdahl och Jan-Anders Johansson, två experter på trådgnistning. – Här har vi nu fyra helt nya trådgnistar från FANUC med den allra senaste tekniken som ger oss precision och driftsäkerhet i vår process, säger Tobias Engdahl.

– Här jagar man tusendelar i många fall och att klara det med långa arbetsstycken i stora maskiner är något som nu FANUC lyckats med. Kunderna skall alltså kunna köra med precision som i den minsta maskinen vi har 400 x 300 mm som i vår största 800 x 600 mm i X och Y, säger en nöjd Jan-Anders Johansson och syftar på följande exempel på precisionen med gnistning.

– För det första så pratar vi härdat material där allt utom gnistningen är bearbetat och klart. När man härdar får man en viss formförändring och skall man göra någon form av bearbetning efter härdning så är det enbart gnistning som gäller. Vitsen med tekniken är att det är det sista kunderna gör sedan är detaljen klar.

– Vidareutvecklar vi detta så är det så att du aldrig kan komma ner invändigt med ett fräsverktyg i en kontur med radie 0,125 som vi har på tråden. Så tar vi ett extremt exempel så kan man med hjälp av gnistning köra ett hål 0,5 mm brett rätt igenom ett bit på 500 mm högt, ingen annan teknik klarar det, avslutar Jan-Anders Johansson specialist och ansvarig maskinsäljare för FANUC på Star Servus Verktygsmaskiner AB

Speedtools ägare och vd Jimmy Korsbeck är kan vi konstatera en ovanlig och unik entreprenör och verkstadsägare som många i branschen menar tar stora risker med sina investeringar och det har genom åren höjts på ögonbrynen bland kollegor och konkurrenter inför det faktum att Jimmy verkar vara helt orädd när det gäller att utrusta sitt verktygsmakeri inför de framtidsmålen som han har satt upp.

Kaxigheten passar företag som Speedtool och man förstår att det finns kompetens bakom svaren.

– Vi försöker att utmana vår kompetens och vårt driv mot att bli bäst. Detta motiverar alla medarbetare att göra sitt bästa, säger Jimmy Korsbeck.

Företaget har de senaste sex åren investerat kraftigt i byggnader med utökad produktionsyta, fräsmaskiner, press, planslipmaskiner, trådgnistar och mätmaskin. Inklusive det senaste köpet av portalmaskinen med tillhörande tillbygge på 2 300 kvm för tillsammans 50 miljoner, ger det en total satsning på runt 80 miljoner på ca 10 år.

– I den här smala nischen är konkurrensen mycket mindre i Sverige. Och så vitt vi vet är vi de enda i landet med en maskin i den här storleksklassen förutom några storindustrier och de använder dem enbart för sin egen produktion. De tar inte in legojobb och har dessutom äldre maskiner. Vi har nu en nyutvecklad, fullutrustad, extremt flexibel och med den senaste tekniken, förklarar Jimmy entusiastiskt.

Speedtool som drivs av teknikentusiasten Jimmy har redan från företagsstarten haft inriktningen på svåra, teknikintensiva och komplexa jobb. Affärsidén att verkstaden skulle bli något unikt och sticka ut ordentligt på flera sätt har funnits länge. Det är svårt att beskriva känslan när man varit och hälsat på ett företag som Speedtool men man blir glad och oerhört imponerad, helt enkelt…

Mer information:

www.speedtool.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here