Efter att i många år ha levererat flertal små och mellanstora Haas-maskiner till Svennes Verktygsmekaniska AB i Karlskrona levererade maskinförsäljaren Edströms Maskin AB i maj 2017 en större bäddfräs från Lagun.

   – Tack vare den här investeringen har vi kunnat ta hem jobb som tidigare var för stora för oss, säger Berne Svensson, ägare och vd på Svennes Verktygsmekaniska. 

TEXT & BILD  // PIERRE EKLUND

Det räcker med en kort rundvandring i Svennes Verktygsmekaniskas produktionslokaler för att förstå det djupa samarbete som företaget har haft med maskinförsäljaren Edströms Maskin genom åren. I maskinparken, som är anpassad för enstyckstillverkning och serieproduktion inom skärande bearbetning, finns ett 20-tal fräsar och svarvar från amerikanska maskintillverkaren Haas. Den senaste, och största maskininvesteringen som Svennes Verktygsmekaniska har gjort av Edströms Maskin är dock ingen Haas utan en bäddfräs från spanska maskintillverkaren Lagun.

– För några år sedan insåg vi att det blir allt tuffare konkurrens att ta hem jobb på små maskiner och valde då att börja satsa på enheter som kan bearbeta större detaljer. Dessa investeringar har slagit väl ut då vi har tagit hem allt större jobb och när vi nu fick möjlighet att köpa en större bäddfräs från Lagun valde vi att slå till, säger Berne Svensson.

Berne berättar att han har varit intresserad av Laguns maskiner ända sedan han, och erfarne försäljningsingenjören Claes Hult på Edströms Maskin, för åtta år sedan åkte ner till maskinmässan BIEMH, International Machine Tool Exhibition i spanska Bilbao – en region där flera maskintillverkare tillverkar just bäddfräsmaskiner.

– Eftersom vi var intresserade av att ta in en leverantör av större bäddfräsar bjöd vi med Berne som bollplank. Redan då fångade Laguns kvalitet och kapacitet vårt intresse, men det visade sig att de redan hade en agent i Sverige. För två år sedan ville Lagun ha en förändring i sin svenska försäljning och vi fick möjlighet att ta över agenturen. Vi har redan levererat runt fem maskiner, förklarar Claes Hult som en gång i tiden var med och introducerade Haas på den svenska marknaden.

I början av 2017 beställde Svennes Verktygsmekaniska en bäddfräs från Lagun med ett 40-tal verktyg i magasinet, och ett arbetsområde på 6000 millimeter i X-mått, 1200 millimeter
i Y-mått och 2000 millimeter i Z-mått. Förutom maskinens kvalité och kapacitet anser Berne att Lagun har en stor fördel eftersom deras arbetsbord är fixerat och inte rörligt.

– Det är en stor fördel när du arbetar med detaljer som har en stor massa att bordet står still och är stabilt. Det är bättre själva portalen rör sig än tvärtom. För att skapa en stabil plattform göt vi även ett stort fundament innan monteringen. Själva leveransen gick väldigt smidigt. Först kom hela bordet, sedan en del av tornet och därefter var det mindre delar samt elskåpet som levererades.

Investeringen har givit önskad effekt. Det dröjde inte länge innan ryktet spred sig i branschen att Svennes Verktygsmekaniska hade köpt en större bäddfräs. I höstas ringde en känd maskintillverkare i Småland och ville ha hjälp med tillverkning av större komponenter till deras stora och komplexa maskiner.

– Det har alltid varit så att vårt goda rykte har givit oss nya jobb. Vi är specialiserade på legotillverkning, CNC-bearbetning av enstycksdetaljer, och tillverkning av svets- och bearbetningsfixturer. Med den nya bäddfräsen kan vi ta fräsjobb med detaljer över fyra meter, vilket var vår gräns innan.

Bäddfräsen från Lagun har ett 40-tal verktyg i magasinet.
Operatörerna Eldin, Gustav och Lasse samtalar med arbetsledaren Tommy om nästa jobb, ett maskinfundament till en maskintillverkare i Småland, och startar bäddfräsen.
Berne Svensson undersöker ytan på maskinfundamentet.
Med skivfräs bearbetas alla ytor.
Arbetsområdet är 6000 millimeter i X-mått, 1200 millimeter i Y-mått och 2000 millimeter i Z-mått.

– Sedan 2017 har antalet jobb och kunder ökat. Idag gör vi en hel del jobb till den lokala varvsindustrin, där vi får nya jobb eftersom vi klarar deras höga krav på kvalité och service. En av våra största kunder i Blekinge arbetar med stora projekt i Grekland och Norge där vi levererar detaljer till kabelverk. Prognosen för 2018 ser väldigt lovande ut. Vi har en god beläggning och framförhållning på våra största maskiner. Fortsätter vi växa är det inte omöjligt att vi snart måste bygga ut våra lokaler.

I år är det 15 år sedan Berne köpte Svennes Verktygsmekaniska av verktygsmakaren Sven Svensson. När Sven startade företaget 1993 bestod verksamheten av reparation av maskiner och verktyg samt tillverkning av press- och bockverktyg med manuella svarvar och fräsar. Genom åren har Berne moderniserat och utvecklat företaget som idag står sig starkt på marknaden. 65 år gammal känner han nu att det är ett bra tillfälle att trappa ner och släppa fram yngre förmågor.

– Jag kommer fortfarande driva företaget, vara på plats flera dagar i veckan och vara högst delaktig i alla investeringar, men jag kommer inte ansvara för den operativa verksamheten. Där lämnar jag över till vår duktige platschef Elvis Nazdrajic som en gång i tiden började här som konstruktör. Det känns lite vemodigt, men det är samtidigt skönt att veta att företaget är i goda händer. Nu kan jag ägna lite mer tid åt min gård och mitt skogsbruk.

Svennes Verktygsmekaniskas levererar komponenter till kabelverk som ska användas i bland annat Grekland.
Räls till kabelverk, beställt av en av företagets största kunder i Blekinge.
Den senaste Haas-maskinen, svarven SL40L
Claes Hults och Berne Svensson har samarbetat i flera år. Haas fräs VF5T var den första Haas-maskinen som Claes sålde till Berne.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here