Familjeföretagets långa historia av entreprenörsanda och nyfikenhet började när Sigfrid och Arvid Johansson förvandlade sin smedja
i småländska Forsheda till en verkstad som började tillverka små klipp- och bockverktyg 1946.  Företagets första produkt var en nagelklippare som de både tillverkade verktyget till och sedan producerade själva. Idag drivs företaget av kusinerna Carl Bengtsson och Per Malm.

– Sigarv AB har sedan starten 1946 aldrig visat röda siffror. Det året fick Sigfrid och Arvid idén att starta en liten verkstad, namnet Sigarv bygger på de tre första bokstäverna i grundarnas namn. I början bestod tillverkningen av små klipp- och bockverktyg. Maskinparken var blygsam, men företaget tuffade på och utvecklades genom årens lopp. Vi var det företaget som tillverkade de första verktygen för JOFA hockey och bandyhjälmarna. Det känns bra att ha en lång historia bakom företaget som finns där, det har hänt saker, det gör oss stolta, berättar Per Malm ägare, vd och verktygsmakare.

Detalj tillverkad med 5-axlig fräsning i Mikron HPM 800 UHD.

Produktionen har emellertid förändrats sedan dess. Tillverkningen av spännen och nageltänger försvann efter hand och ersattes av tillverkning av verktyg till den lokala industrin. Man gick från att vara en verkstad till ett mer renodlat verktygsmakeri. Kundkretsen som tidigare bara fanns i närområdet har vidgats och nu levererar man verktyg till när och fjärran.

Sigarvs ledord sedan starten ”visst går det” visar företegates kompetens att hitta och lösa tillverkningsproblem. Ledorden har genom åren gjort att man idag har en stark position med att vilja växa och se möjligheter.

– Har vi sagt att det blir klart imorgon så kan man lita på det. Det sa pappa för mer än 60 år sedan och det står vi för även idag, säger Per Malm.

Från smedja till toppmodernt verktygsmakeri

Idag används formverktyg inom många olika områden, bland annat inom metallindustri och vid framtagning av plastprodukter. Beroende på det material som verktyget ska användas för så måste även det material själva verktyget tas fram i anpassas. Dagens avancerade teknik för framtagning av formverktyg bottnar i stor kunskap och erfarenhet av traditionell verktygstillverkning, vilket är något som medarbetarna på Sigarv besitter. Man tar fram formverktyg till en mängd företag inom olika branscher.

– En prototyp verkar ofta som en förlaga eller en testmodell som används vid utvecklingen av en produkt. Detta i synnerhet för att undersöka lösningar, hitta för – och nackdelar samt att upptäcka brister innan produkten sätts i produktion. Vi tillverkar prototyper med hög precision för olika verksamhetsområden, till exempel åt möbel – och fordonsindustrin. Oavsett område levererar vi i slutändan en kvalitetssäker prototyp.  Vi väljer rätt metod för din prototyp. Det material vi arbetar i är aluminium, zink, plast, mässing och stål.

– Vi tillverkar verktyg som bockar rör med precision. Att böja ett rör kan vem som helst göra, men att bocka röret med precision kräver stort kunnande. När vi tillverkar verktyg till rörbockning så finns hela vår erfarenhet med i processen för bästa möjliga resultat. Vi gör verktyg för alla sorters rörbockning, men framförallt till möbel – och fordonsindustrin. Och vi är partners till några av världens ledande maskintillverkare inom rörbockning där vi ofta bestyckar maskinerna komplett med våra verktyg, allt enligt kundens önskemål, säger Per Malm.

Som sagt så har Sigarv utvecklats till ett av de bästa verktygsmakerierna
i Sverige när det handlar om formverktyg. Och avknoppningarna har varit många från företaget, där duktiga medarbetare startat egna verkstäder och det ser Per Malm som nästan enbart positivt.

– ” Alla har varit här” kan man nästan säga om man tittar runt bland de närmare tio verktygstillverkare här och omkring Forsheda.

Varför är ni så framgångsrika?

– Vi har snabba leveranstider, det är viktigt att vara snabb, serviceinriktad och kunna hjälpa till med kundens behov. Här på Sigarv får industrin tillgång till ett mycket konkurrenskraftigt verktygsmakeri. Marknadens hetsiga tempo med ständiga krav på ändrade specifikationer, ny design och form på verktygen har utvecklat oss till en ” verktygsakut”. Det betyder att vi försöker ha ledig kapacitet att erbjuda.

– Självklart finns all form av teknik som krävs innanför våra väggar men det räcker inte. Det krävs kompetens mellan öronen också, säger Per och Carl.

Idag är man 9 anställda på Sigarv och här jobbar alla hårt för på en liten firma gäller det att hugga i och vara lite överallt. Företaget har växt med förnuft och en stor händelse, en s.k. milsten var när man förvärvade Theka Formverktyg 2015. Den s.k. ” Theka affären”, skrattar Per Malm.

– Theka stod inför generationsskifte och köpet föll sig naturligt. Vi var konkurrenter inom vissa områden men med köpet har vi nu tillgång till avancerade maskiner och det ökade vår kapacitet, säger Per Malm och tillägger att personalen från Theka följde med och det har också inneburit att kompetensen har ökat. Theka har också en lång och intressant historia bakom sig som företag. Bl.a. är man kända för att tillverkat verktygen till en av de bästa gasmasker som finns på marknaden.

Senaste maskininvesteringen Mikron HPM 800 UHD

Att köpa en begagnad verktygsmaskin är alltid ett vågspel och man kan gå på en mina. Ett sätt att undvika detta är att anlita och få hjälp av ett professionellt företag med lång erfarenhet och ett kontaktnät som är stort och seriöst. Magnus Pettersson på LPV Verktygsmaskiner är en mycket erkänd specialist med mycket lång erfarenhet av maskinförsäljning.

– Vi har agenturen för taiwanesiska maskintillverkaren Victor samtidigt som vi har ett stort fokus på att sälja begagnade maskiner. Problemet idag för oss är inte att hitta köpare utan att hitta bra begagnade maskiner, förklarar Magnus Pettersson.

– LPV är alltid ett bra alternativ när det gäller begagnat och vi har handlat av dem förr när det handlar om att vi måste ha tag på en bra maskin snabbt. På verkstaden har vi 10 fleroperationsmaskiner och nästan alla är Mikron. Vi har valt att satsa på Mikron och vi har aldrig ångrat oss, säger produktionschefen Carl Bengtsson och tillägger;

– Vi har en sänkgnist också men valt att satsa mer än kanske andra på fräsmaskiner i vår maskinpark. Det betyder att vi styr det mesta mot fräsning genom att konstruera våra verktyg så det passar att köra nästan enbart i våra fräsmaskiner. Viss sänkgnistning måste vi givetvis köra men här på Sigarv handlar det mycket fräsning.

Den senaste maskininvesteringen står nu på plats sedan den 18 januari i år och idag går den i full produktion.

–  Vi hade länge gått och funderat över att köpa en lite större 5-axlig fräsmaskin från Mikron. En dag ringde Magnus från LPV och berättade att han hade en begagnad maskin på rot i Värmland som skulle säljas. Han hade blivit kontaktad av ett företag om han kunde hjälpa till och hitta en köpare till maskinen, berättar Per Malm.

– Så klockan sex på morgonen fredagen den 22 december åkte vi upp till Årjäng och tittade på maskinen. Den var i produktion och här fick både jag och Per se den, prata med operatören och undersöka maskinen lite noggrannare, titta på service och underhållspapperen. Det är oftast 20 ggr bättre och lättare att köpa en begagnad maskin på rot som det kallas när den är på plats och körs i produktion säger Magnus Pettersson.

– Det tillverkades detaljer den dagen i maskinen så vi kunde lyssna på axlarna. Undersöka spindeln som ofta är det som är mest intressanta. Jag hade med mig en indikatorklocka för att bl.a. undersöka så att det inte var glapp i maskin bordet. Allt var i sin ordning och service och underhåll hade skötts perfekt av TL Maskinpartner som har agenturen för Mikron i Sverige. Alla specifikationer och papper fanns och maskinen var i toppskick, så vi slog till direkt. Det var bråttom för det fanns en intressent till, säger Per Malm.

– Det blev en jättebra affär för alla och allt gick smärtfritt. Är det ”rätt” pris så är det inget att fundera över och smålänningen Per ser mycket nöjd ut. Ny maskin kostar ca 5 miljoner i dag och kan man komma över en bra och välskött begagnad maskin så ser vi inga nackdelar med det. Men det är klart att det var en fördel att den var i produktion och att vi fick hjälp av specialisterna, familjen Lennart, Mikael och Magnus Pettersson på LPV Verktygsmaskiner AB i Värnamo.

– Det här med att jobba i en konkurrensutsatt bransch med små marginaler och dessutom snäva toleranser som kräver precision gör att man ständigt går och funderar på nästa investering i teknikförbättringar ute i våra processer. Och ibland blir behovet så stort som t.ex i fallet med att vi behövde en större 5-axlig fräsmaskin, att man måste agera. Vi måste följa med i teknikutvecklingen, gör vi inte det så ”dör” vi som företag, säger slutligen Carl Bengtsson.

Vi ber Magnus Pettersson på LPV och Carl Bengtsson på Sigarv om lite tekniska fakta runt maskinen, Mikron HPM 800 U HD.

– Vi pratar en 5-axlig fräsmaskin från 2011 som väger 15 ton. Som har en höghastighetsspindel på 20 0000 varv. 70 bars tryck genom spindeln, 115 verktygsplatser i magasinet. Palett 630 x 500 mm.

X/Y/Z – 800/800/550 mm, A-axel +91/-121 gr. C-axel 0 – 360 gr. Antal styrda axlar 5. Styrsystem, Heidenhain iTNC 530.

– Vidare har maskinen APS kontroll, ITC värmekompensering, ITC 5-axlig termisk kontroll

Svingbart rundbord 630 mm Ø, Kylning genom spindel 18 – 70 bar, förberedd för infraröd mätprobe. Mätprobe 40.00 TX/RX, laser verktygsmätning och luft genom bordet.

Mer information:

www.sigarv.se
www.lpv.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here