Här produceras detaljer helt automatiskt med en enkel speciallösning inom hantering.

Bröderna Isakssons har ett mycket tydligt framtidsfokus. Det handlar om att tillföra sina kunder innovativa lösningar. Man är ett gammalt företag med ungt ledarskap. Här finns också en stor nyfikenhet och investeringskraft i att köpa ny maskinteknik, automatisera och aktivt förbättra arbetsmiljön.

På sin hemsida har man uttrycket; ” 75 år utan en färdig produkt” kan vara en svårlöslig ordgåta för den oinvigde men för Isakssons är det glasklart. Man är en stolt leverantör med ett mycket tydligt framtidsfokus, det innebär för oss att arbeta tätt med dig som kund för att skapa en relation där vi förstår vad som är ditt behov och kan skapa en insikt i vad vi kan tillföra med hjälp av innovativa metoder och moderna maskiner. Isaksson Metallindustri har en strävan att alltid ligga i framkant när det gäller arbetsmetoder, maskinytnyttjande och kunskap om den totala processen som detaljerna ingår i. Detta skapar en miljö där kunder, kunders kunder, medarbetare, leverantörer och ledning alla drar sitt strå till stacken som gör att projekten blir till nytta för alla.

Som redaktör och reporter ser jag tydligt i mitt dagliga arbete hur viktigt det är med tydliga ledord och att brinna för det man arbetar med. Det blir allt viktigare i företagsledares entreprenörskap när man skall ta sitt företag till nästa nivå och nästa och nästa. Bröderna Isaksson och medarbetare har detta engagemang, tro mig.

Min första fråga blir hur man praktiskt sköter företaget?

– Vi har helt naturligt gått in i våra roller och hittat våra intressen. Vi kompletterar varandra och jobbar mycket på egen hand. När det handlar om mig, säger Patrik så är det jag som fokuserar på produktionsteknik/projekt och Joel är vd/marknad och sköter all logistik och planering.

– Vi har fullt förtroende för varandra och det är sällan vi tänker på att vi är bröder när vi arbetar. På fritiden däremot handlar det om familjeliv med småbarn i ungefär samma ålder och då är vi bröder ”på riktigt”, skrattar Joel och Patrik.

Ett intresse och engagemang kopplat till både praktisk och teoretiskt kunnande är det som krävs för att lyckas.

– Det här är inget vi klarar själva utan är beroende av att våra medarbetare är delaktiga från grunden i alla projekt. De är välutbildade och får löpande utbildningar för att hela tiden ligga i framkant. Vi har en ständig dialog med både små möten på några minuter och lite längre veckomöten där vi delar med oss av våra intryck och upplevelser i det dagliga arbetet på verkstaden, säger Joel Isaksson.

– Maskinerna gör vad de lovar men vi behöver och har duktiga operatörer kan ställa maskinerna och som sitter på mycket kunskap och som man delar med sig av. Det är ju också nödvändigt då vår expansion gjort att vi kunnat investera i fler maskiner som ger oss ännu fler möjligheter att komma med lösningar till våra kunder, säger Patrik Isaksson.

Underleverantören tar nu steg
mot att bli en liten industri
och då krävs mycket mer, av alla.

Isakssons levererar CNC-svarvade detaljer till bland annat personhissar, konstruktionsindustrin, jordbruksmaskiner och möbelindustri.

– Vi är involverade, tekniskt kunniga och levererar hög kvalitet. Vi vill gärna vara med kunden redan i utvecklingsarbetet och vi jobbar tajt med nästan daglig kundkontakt för att hitta smarta lösningar som blir de mest effektiva, säger Joel Isaksson.
Patrik instämmer:

– Vi producerar inte bara detaljer, vi bidrar med kunskap. Så länge detaljen passar på rundstång och i svarv så är vi med. Isakssons levererar automatsvarvade och revolver svarvade detaljer i serier från 5 – 5 000 bitar, upp till 65 mm i diameter.

Innan vi kommer in på automation och arbetsmiljö så frågar jag hur man klarade pandemin?

– Svåra beslut kantade vår vardag men med nya maskininvesteringar och utbildning av vår personal, så såg vi möjligheter istället för svårigheter. Under pandemin var det stora omsättningsstörningar men under 2021 satte vår tillväxt fart igen och vi är åter enligt affärsplanen, säger Joel Isaksson.

– Nu ser vi en ökning av order från våra kunder och 2023 blir ett bra år för företaget. Och produktionsplanering är som schack. Man flyttar runt sina ”spelpjäser” för att anpassa maskinparken efter kundernas behov och här är flexibilitet, lyhördhet och mångsidighet nyckelord för oss i det stora och i det lilla. Därför är flexibilitet och enkelheten i vår nya automationslösning ROTA-RACK ett välkommet tillskott till vår maskinpark, säger Patrik Isaksson.

Fokus automation och en
enkel men genial lösning.

På de flesta verkstäder runt om i vårt avlånga land finns det ”hemmabyggen” när det handlar om enkel automatisering och system. Många tycker det inte är varken tekniskt eller ekonomiskt försvarbart att bygga automationsceller utan man hittar egna lösningar, när det handlar om att hantera färdigbearbetade detaljer. Låt mig förtydliga, många verkstäder har både och men som i Isaksson fall så är det ofta enkla och smarta lösningar som gör störst nytta i deras produktion.

Smart och enkel automation
som effektiviserar flödet.

Vi går ut i produktionen och kommer fram till en OKUMA maskin där man under längre tid haft lite småproblem med hanteringen av småkänsliga detaljer.

– Vi har en utvändig gänga på en detalj som är känslig och för att undvika fel, så tillverkade vi en enkel automationslösning (ett ”hemmabygge”) som inte fungerade så bra då den krävde att maskinoperatören fanns på plats i större utsträckning än vad vi vill. En av anledningarna med en väl fungerande automatisering är som alla vet att frigöra tid för operatören.

– Vi fick ett tips från vår OKUMA maskinsäljare på Stenbergs Jimmy Jensen som förslog att vi skulle ta en titt på Rota-Rack, säger Patrik.

Rota-Rack är en patenterad produkt som tillverkas av det amerikanska företaget Royal Products och som jag som reporter träffat på IMTS mässan i Chicago och i andra sammanhang i USA.

– Vi på Chuckcenter har sedan några år Rota-Rack i vårt sortiment och kan erbjuda en mycket enkel och smart lösning för hantering och uppsamling av detaljer. Vi visade den på Elmiamässan i maj och fick mycket positiva signaler som har och kommer att generera order på flera maskiner, säger Stefan Thuresson.

Hur fungerar Rota-Rack, frågar vi Stefan som berättar;

– Rota-Rack är en detaljuppsamlare vars syfte i första hand är att samla upp och ta hand om detaljer efter avstickning utan att de skadas på de bearbetade ytorna.

– Den är lätt att flytta mellan olika maskiner, det är bara att dra ut strömkontakten, flytta uppsamlaren, koppla in den igen och köra, ingen sammankoppling med maskinen behövs då den är maskinoberoende. Man ställer in den genom att ange antalet detaljer som ska köras, cykeltid och hur mycket som man vill att uppsamlingsbordet ska vrida sig efter varje detalj, för att säkerställa att detaljerna ej kommer i kontakt med varandra och på så sätt skadar ytorna. Man kan också låta bordet rotera hela tiden, men vridning mellan detaljerna är att föredra.

– Förutsättningen för Rota-Rack är att man har en svarv med detaljuppfångare. När den fångar upp detaljen som vid avstickning åker in i uppsamlaren, riskerar man att det blir märken på de svarvade ytorna när detaljen träffar de andra detaljerna som redan ligger i uppsamlaren.

För att minimera detta och anpassa sin maskin för Rota-Rack, behöver man ta bort botten på uppsamlaren och placera transportbandet som sitter monterat på Rota-Racken under lådan. När sedan den avstuckna detaljen samlas upp, åker den ned på det gummiklädda transportbandet och vidare ned på bordet utan att skadas då alla ytor är av plast inklusive ytan på bordet.

På Rota-Rackens bord kan man samla detaljer upp till en vikt på totalt 318 kg. Högsta höjden som man kan monter den på är 1,6 meter.

– Vi är jättenöjda med vår investering i Rota-Rack. Produkten passar perfekt in i vår produktion där vi har detaljer som är känsliga för deformation. Andra fördelar är rent produktiva då vi får ut fler timmar av produktion med maskinen. Och ställtiden är i princip noll när hanteringsutrustningen står på plats. Rota-Rack löser ett ”störigt” problem som vi haft.

– Investeringen är väl värd pengarna och vi kommer att investera i fler, helt klart, säger både Joel och Patrik.

Se film; https://royalproducts.com/product-line/rota-rack/

Enkel produkt sparar tid och
framförallt arbetsmiljön på verkstadsgolvet.

En enkel konstruktion som minimerar tiden att hantera sina skärvätskor och oljor.
– Systemet sköter sig själv och belastar inte vår personal. Nu hämtar vår medarbetare spåncontainern med trucken och kör ut spånorna och tömmer dem i en större behållare utanför verkstaden som sedan hämtas av återvinningsföretag. Momentet med att tömma skärvätskan där det ofta handlar om 10 – 20 liter i varje spånkorg tog mycket tid och kostade pengar. Vi har idag 10 spånsugar och vi behöver fler, säger Patrik Isaksson.

Idag när vi hälsar på en mycket varm junidag, så träffar vi produktionschef Patrik Isaksson och vi skall prata lite om hantering av skärvätskan och oljan som hamnar i spånkorgarna. Med på mötet är också Stefan Thuresson från Chuckcenter som har levererat och installerat en helt ny och mycket intressant arbetsmiljöprodukt.

För när det gäller automat- och längdsvarvning, så är det en bearbetningsmetod som kräver stora mängder skärvätska och olja vilket skapar små problem av olika slag, främst handlar det om spill och hantering av spåncontainers med blöta spån som tar mycket tid från produktionen, vilket är helt onödigt, en tidstjuv helt enkelt. Maskinoperatörerna skall inte lägga tid på att torka golv efter spill utan kunna koncentrera sig på sitt arbete att sköta sina maskiner.

Stefan förklarar;

– Wogaard är en ejektor som suger upp vätskor såsom emulsioner och raka oljor från maskinens spåncontainer. Den kopplas in direkt efter skärvätskepumpen på maskinen. Inga andra anslutning behövs såsom el, luft eller vatten, den drivs av maskinens skärvätskepump.
Sugkoppen med inbyggd backventil placeras inuti ett skyddsrör som monteras i maskinens spåncontainer, denna kopplas med en slang till ejektorn. Ytterligare en slang kopplas till ejektorn, som ser till att den uppsamlade vätskan leds tillbaka till skärvätsketanken.

Wogaard finns i två olika modeller, Wogaard Coolant Saver 144 – 1000 för emulsion och raka oljor, upp till viskositet 12 cs och Wogaard Oil Saver 145 – 1000 för olja upp till viskositet 32 cs och maskin med lågtryckspump. ■

Patrik Isaksson och Stefan Thuresson.
Coolant Saver från Wogaard marknadsförs i Sverige av Chuckcenter i Ängelholm som säljer produkten i sitt sortiment. En viktig och helt klart en väl fungerande produkt för att på ett enkelt sätt förbättra hantering av skärvätska och olja som hamnar i botten på spånkorgarna. Stefan Thuresson visar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here