Att hitta slagkraftiga rubriker som skapar intresse för en artikel, är inte alltid så lätt men i detta fall så blev det enkelt. Vi fick snabbt ett helhetsgrepp om vad vi skulle skriva under detta besök på CMW i Valdemarsvik.
Från företagets hemsida hämtar vi följande information;
Från röntgenutrustning till bergborrmaskiner. CMW tillverkar avancerade tekniska detaljlösningar i ett väldigt ”brett spann”. Våra kunder levererar högteknologisk utrustning inom vitt skilda användningsområden. Till exempel inom medicinteknik gör vi detaljer till avancerade röntgenmaskiner i kliniskt rena sjukhus. Inom gruv- o anläggningssidan producerar vi detaljer till bergborrmaskiner som arbetar under jord i en smutsig och blöt gruva i Colombia.
Våra detaljer går direkt från oss till montering i slutprodukten. Då blir det enkelt att förstå, att vår kvalitetsnivå är oerhört hög.
Inget användningsområde är främmande för oss. Vi gör lösningen för just dig och dina behov. Vi är gärna med och påverkar och produktionsanpassar produkternas utformning i ett så tidigt stadium som möjligt.
Ska vi på redaktionen beskriva verkstadsföretaget, så är det en traditionell verkstad, lite större med 43 anställda, som är i en fas där man under en tid investerar kraftfullt i den senaste maskintekniken och där man som de flesta andra industrier nu också satsar allt mer robotautomation. Apropå att kunna expandera vidare, så har man idag produktion i ”fyra skepp” med en sammanlagd produktionsyta på 5 000 kvm. Det betyder att man har en stor maskinpark bestående av CNC-maskiner som fleroperationsmaskiner, svarvar, multifunktionssvarvar och slipmaskiner och givetvis en mätmaskin/mätrum.
Människan i centrum i en teknologisk miljö
Vi träffar den yngre generationen medarbetare på CMW i Valdemarsvik. Först skall vi samtala med Pontus Lundgren som är ansvarig för miljö och kvalitet och lite senare i reportaget, skall vi prata verktygsteknik med Fredrik Jansson som är produktionstekniker.
– Jag är 31 år gammal och har arbetat här på CMW i mer än 10 år och är mer eller mindre uppvuxen här på verkstan, då min far är en av de tidigare ägarna. Jag har alltid haft ett mycket stort och brinnande intresse för teknik och det föll sig naturligt att efter skolan börja arbeta här. Först som maskinoperatör och sedan som produktionstekniker. Idag är jag ansvarig kvalitetsansvarig och miljöansvarig, säger Pontus.
Som redaktör reflekterar jag över att det är starkt marscherat att som 30-åring, ha så stort ansvar.
– Vi är som du förstår inne i en expansiv fas och förstår som många andra i branschen, att det är nu vi har chansen att öka både omsättning och lönsamhet. Våra kunder har mycket bra försäljning av sina produkter och det betyder att vi som underleverantör behöver vässa vår organisation, internutbilda våra maskinoperatörer, förbättra vår produktivitet, arbeta med kvalitet och miljö och sätta realistiska mål som våra medarbetare kan referera till.
– För att CMW skall fortsätta att vara en framgångsrik och långsiktig produktionspartner måste vi ställa mycket höga krav på oss själva. Vårt kvalitet- och miljöledningssystems syfte är att verksamheten och levererade produkter uppfyller kundernas krav och uttalade förväntningar. CMW är certifierade enligt kvalitetssystem ISO 9001-2015 och miljöledningssystem ISO 14001-2015.
– Och vi inser att vi behöver fortsätta att investera i automation och robotik, frågan är inte om utan när, för vi har stora planer för framtiden, säger Pontus Lundgren.
Kloka ord från Pontus och det är i medvind som man skall satsa ännu tuffare och bli en vinnare. Så resonerar många av de framgångsrika verkstadsföretag som jag får möjlighet att hälsa på i min roll som reporter och tidningsägare. Man blir glad när man sitter och pratar med alla dessa entusiastiska tekniker och lika glad blir jag när det handlar om att prata verktygsteknik med Fredrik Jansson och verktygssäljaren Peter Rödin i nästa intervju.
Med nya verktygsval och optimering kommer man en bit på vägen. Produktionsteknik och nya verktygslösningar har utvecklats dramatiskt under de senaste decennierna globalt och svensk industri utmärker sig ofta för att vara snabba på bollen när det handlar om att hitta nya verktyg. Produktionstekniker och maskinoperatörer möts av ett stort urval av olika verktygslösningar på marknaden. Inom den skärande bearbetningen som är dynamiskt utmanande och här sker en konstant utveckling.
En verkstad i CMW:s storlek, ”sväljer” en stor mängd skärande verktyg varje dag och för att hålla nere kostnaderna, så behöver man optimera sina bearbetningsprocesser och arbeta med ständiga förbättringar i stort och smått.
Peter Rödin är regionsäljare men mer av en teknisk expert på Colly Verkstadsteknik och möter dagligen skärtekniska problem som han försöker att lösa.
– Utvecklingen är och som du skriver under ständig förändring. Nya material, allt komplexare produkter som skall tillverkas, snävare toleranser och finare ytor och om vi tittar på de produkter som CMW tillverkar, ja allt sammantaget så kräver det ständig utveckling på de verktyg som man vill använda i sin produktion för att tillfredsställa sina kunders höga krav, säger Peter Rödin.
Nytänkande runt en borrmetod/ applikation, blev en fullträff.
– Vi har en klar strategi för våra offensiva produktivitetsförbättringar, där vi för en ständig dialog med våra verktygsleverantörer och samarbetspartners som ibland sitter på nycklarna till framgång, säger produktionstekniker Fredrik Jansson som arbetat på CMW sedan 2007, först som operatör sedan blev det mest programmering/beredning och nu är det produktionstekniker som gäller. Med övergripande ansvar för maskinparken.
Att vi här träffar ytterligare en tekniker som ”brinner” för sitt arbete råder inget tvivel. Att lägga ner sin själ i sitt arbete är något som jag möter ofta ute på mina reportageresor men jag har lärt mig att när det handlar om att skriva tillsammans med verktygssäljare Peter Rödin så brukar det bli oftast något riktigt extra intressant på agendan, speciellt om man gillar problemlösningar.
MAPAL TTD
– borrverktyg med utbytbart huvud/spets
Så idag pratar vi borrning och här handlar det en komplex applikation med snäva toleranser, diameter och yta i hålet, där Peter och Fredrik, nu har tagit bort en svarvoperation helt och nu borrar hålen i detaljen helt klara med en borroperation, vilket betyder ett verktyg istället för två.
– Colly Verkstadsteknik är en leverantör som vi inte haft så mycket kontakt med tidigare men nu ser vi fler möjligheter till samarbete. Och vi är nu inne i en process där vi tittar över fler av våra krävande hålbearbetningar i lite större diametrar, för att få hjälp av Peter Rödin.
– Men starten till det hela var att vi började forska i om det fanns en bättre borr/brotschmetod för man kan enkelt säga så här; – Att när det är något som inte fungerar tillfredsställande i produktionen då börjar jag titta och leta efter alternativa lösningar. Jag var i kontakt med flera olika leverantörer och fann efter ett besök av Peter Rödin att hans förslag var intressant och vi inledde ett samarbete som är riktigt bra, säger Fredrik Jansson.
– Det handlade om en otillförlitlig bearbetningsmetod. Tidigare process handlade om att vi först borrade och sedan svarva hålet och hålet är långt och djupt och det var trångt och riktigt besvärligt. När det handlar om invändig bearbetning så ser man inget så vi hade problem att hålla toleranserna i hålet. Då kom idén upp med att vi kanske skulle kunna borra med ett verktyg till färdigt mått. Som sagt så jag frågade runt lite och det var Peter Rödin som kom med det svaret på problemet som var intressantas. Så nu är vi igång och bearbetar hålen med ett verktyg vilket ger oss en processäker metod och vi slipper oroa oss, speciellt när vi kör detaljerna i en automation.
– Ja, det betyder att Fredrik och hans medarbetare på verkstan får många fördelar som stora tidsbesparingar, säkrare kvalitet över tid och kör man detaljen i en automation med robot, så behöver man ha en säker process. Maskinoperatören skall kunna släppa roboten och obemannad körning utan att behöva oroa sig för kvalitet eller helt enkelt produktionsstopp, säger Peter Rödin.
– Alla verktyg är utrustade med invändiga kylkanaler så att kylvätskan effektivt når skäreggarna – för enkel spånavgång och smidig bearbetning. Att välja just Mapals TTD-borr som lösspetsborr var ett väldigt enkelt val, då vi får fördelen att kunna slipa om varje borrspets ca 3ggr, vilket gör borren både vinnare när det gäller ekonomi och ur miljöhänsyn ett väldigt hållbart alternativ.
Så vad är hemligheten till om man lyckas med ett projekt, frågar vi Peter Rödin.
– Där man kan se en klar förbättring av en skärprocess/metod. Och sen framförallt att man träffar nyfikna verkstadstekniker som är öppna för förslag och nya idéer och samtidigt har tålamod, säger Peter Rödin som menar att det också handlar om engagemang och kunskap. Och att lägga ner mycket tid.
Hur resonerar du i allmänhet och om du får idétorka, vad gör du då?
– När man arbetar med en av de ledande verktygstillverkarna som MAPAL, är nog tiden det enda problem som jag ser. Så det handlar mer om att hitta tiden för att genomföra alla idéer man har. Och i detta fall så har jag och Fredrik Jansson hittat en mycket bra väg att kommunicera för att lösa problem i skärande bearbetningens underbara värld, så idétorka behöver vi inte oroa oss för, avslutar Peter Rödin.