Företaget säger att man är en expansiv högteknologisk industri och en ledande aktör inom skärande bearbetning. Vi hälsar på och bildar vår egen uppfattning och efter att vi fått en rundvandring i den helt nya fabriken, så kan vi konstatera att MERX är på rätt väg.
Den nybyggda produktionsytan är på 2 000 kvm och med den positiva utvecklingen för svensk industri som nu pågår så har det skapat angenäma problem för produktionsplaneringen.

Maskinoperatör Sakid Salkic visar verktyg.

– Vi behöver mer plats och vi tittar redan på att försöka att hyra av grannfastigheten. Det är många verkstäder som idag satsar på att modernisera sina maskinparker och bygga ut sin produktionskapacitet. Och allt spiller som oftast över på någon form av automatisering.

– Därför behöver vi den senaste maskintekniken och därför går våra senaste maskininvesteringar hand i hand med vår produktionsfilosofi. En ständig jakt på allt effektivare produktionslösningar.

Att flytta sin produktion är inte något enkelt arbete. En stor maskinpark där maskinflyttning kräver stora resurser. Och det gäller att vara noggrann när det handlar om vart man flyttar. Idag vill man inte pendla långa sträckor till sitt arbete, då det tär över tid.

– Därför såg vi till att bygga vår nya fabrik i närheten till där så många som möjligt av våra medarbetare bor. Norra infarten till Söderköping och utmed E22 var och blev ett mycket bra val av nya etableringen för MERX, säger Thomas Smedberg som är marknadschef och delägare i företaget.

År 1989 bildades MERX och startade tillverkning i mindre skala. Mer än trettio år senare är företaget en högteknologisk industri och en ledande aktör inom skärande bearbetning. Heltäckande resurser innebär att man kan leverera helhetslösningar av högsta kvalitet och till rätt prisbild. För företaget är det viktigt att alltid vara i framkant även det gäller den tekniska utvecklingen och man vill vara det självklara valet när industrin behöver avancerad tillverkning. Man arbetar aktivt för att hålla hög kvalitet på arbetet och produkterna samt minskad miljöpåverkan.

Som mångårig leverantör till branscher med krav på högteknologisk tillverkning arbetar MERX med höga kvalitetskrav och god leveransprecision.

Genom att ligga i framkant inom den tekniska utvecklingen och skapa mervärden för sina kunder kan företaget konkurrera med produktion från företag över hela världen.

– MERX är en högteknologisk verkstad och är en ledande aktör inom skärande bearbetning. Vår totala omsättning under 2022 hamnade på c:a 120 miljoner sek och vi är för närvarande 60 anställda, säger Emil Hammargren på marknadsavdelningen.

– Vår produktionsfilosofi i tankar och idé, har med vår konkurrenskraft och lönsamhet att göra handlar om att tillverka komplexa och avancerade detaljer och komponenter som många andra verkstäder tackar nej till. Som teknisk underleverantör ska MERX vara en viktig partner till den globala produktionsindustrin.

– Vi behöver ha den allra senaste maskintekniken för det finns alltid en gräns för hur mycket man kan svarva och fräsa i en maskin. Krasst kan man säga att lever på att sälja timmar/produktionstid. Idag har vi en produktionskapacitet på 60 000 timmar per år och behöver vi öka den tiden så måste vi hitta verktygsmaskiner som är snabbare och automationslösningar som är effektivare, allt måste gå snabbare och snabbare… för vi har en ökad orderingång, säger Emil Hammargren.

– Vi fokuserar på högkvalitativ tillverkning, med de absolut senaste nyheterna inom tekniska innovationer. Med en modern maskinpark och med mycket kompetent och erfaren personal så är vi beredda att möta dagens kravbild på kvalitet och leveransprecision.
Vår strävan är att alltid ligga på framkant när det gäller den senaste utvecklingen och tillsammans med våra kunder skapa långsiktiga relationer som mynnar ut i effektiva lösningar åt våra kunder, säger Emil.

Fokus på HERMLE

HERMLE C62U Mill Turn på plats i den nya fabriken i Söderköping.
   – Detta är den första installationen av maskinmodellen i Sverige och här har MERX investerat i en högteknologisk maskin för framtiden, säger maskinsäljare Tomas Joelsson.
   – Verktygsmaskinen är en 5-axlig fräs med svarvfunktion, perfekt för större detaljer, tillverkade helt klara i en maskin, säger Emil Hammargren.

Nu har man i dagsläget hos MERX, fem maskiner från den tyska maskintillverkaren och vi skall i denna artikel ta reda på, varför man fortsätter att uppdatera sin maskinpark med teknikutvecklingen från den HERMLE.

– Vi får en mycket bra maskintekniskt grund, framförallt inom fräsning och med dagens utveckling av verktygsmaskiner, så handlar det också mer och mer om multifunktionsteknik. 5-axlig fräsning och borrning, gängning, svarvning i en och samma bearbetning, säger Emil Hammargren.

Centrerande och kompenserande 4-backs chuck som kan användas för att spänna upp olika arbetsstycken, runda eller fyrkantiga, rektangulära eller geometriskt skrymmande. För att möte de ökade kraven på marknaden har SCHUNK utvecklat ROTA-M Flex 2+2 som i stort sett är underhållsfri. Den patentsökta kompensationsmekanismen har ett mycket långt kompensationsslag. Beroende på storlek uppgår det till 5,1 mm upp till 10 mm per back. Detta innebär en ökad flexibilitet för användarna vid olika detaljgeometrier och en stor möjlighet att spänna upp många olika detaljer. I många fall kan en enda ROTA-M Flex 2+2 chuck täcka ett brett spektrum av geometrier.
För att öka säkerheten har ROTA-M Flex 2+2 ett självlåsande system och låsningen signaleras via indikeringsstift som visar om detaljen är fastspänd eller inte. Standardchuckstorlekarna 260–1200 mm ger backslag från 9,5 mm till 17,8 mm och höga spännkrafter från 100 kN till 180 kN.  SCHUNK ROTA-M Flex 2+2 är utrustad med en flexibel tandning (1,5 mm x 60° eller 1/16“x 90° modul 2), så att användaren fullt ut kan nyttja fördelarna med variationen av standardbackar från SCHUNK.

Nu kan vi inte hålla oss längre utan vi vill sätta fokus på den nya maskinen som nu står på plats sedan några månader tillbaka. Vi är på plats i Söderköping för att se den nya fabriken men också studera den senaste maskininvesteringen som handlar om HERMLE, nya C 62U-Milling Turning som flyttar fram gränserna för precision. Här kan man nu fräsa och svarva större cylindriska detaljer i en uppspänning för bästa precision och kvalitet. Och till vår assistans har vi Tomas Joelsson som är maskinsäljare på INDEX Nordic som här kommer med utförlig input.

– Med den nya C 62 U-MT presenterade HERMLE nu sin största maskinmodell i klassen. Den nya C 62 kommer i sin fulla rätt i branscher med mycket höga krav, som Aerospace, Form – och verktygstillverkning (tunga, stora detaljer) eller inom maskintillverkning/lego (hög avverkningsprestanda).

– Med ett arbetsområde X-Y-Z på 1200 x 1300 x 900 mm och ett maxavstånd från spindelnos till bordsyta på 1100 mm, kan detaljer med Ø 1200 mm och en max höjd på 900 mm bearbetas utan begränsning. Rörelsen i vaggan (A-axeln) är hela +/-130°, vilket ger mycket hög bearbetningsflexibilitet, informerar Tomas Joelsson.

– Det här är ledande teknik i världen och man har under åren utvecklat maskiner i nya storlekar och modeller där man även kan svarva i maskinen – MT. Man följer utvecklingen och kundernas önskemål inom industrin väldigt bra. En stor milstolpe var när HERMLE tog fram den numera patenterade C modellen. Beteckningen står för 5-axlighet och kompakthet och med den modellen grundlade man sitt goda rykte i branschen. Förr hade vi universella maskiner typ modell U renodlade för verktygsavdelningar. På senare år har C modellerna tagit över helt och HERMLE vänder sig idag till en bredare marknad med maskiner anpassade även för produktion. Därigenom har intresset och behoven från industrin ökat väsentligt och man har även utvecklat egna automationslösningar för att tillgodose marknaden på ett optimalt sätt. Satsningen på 5-axlig teknik har byggts och bygger traditionellt från ett grundkoncept, säger Tomas Joelsson.

– De vertikala fleroperationsmaskinerna i C-serien övertygar med ett unikt maskinkoncept (en vagga) med upp till 5 axlar för positionerande bearbetning och simultan dito av såväl enstycksdetaljer som serieproduktion.

Långhålsborrning, problemet som löstes internt.
Emil Hammargren skrev på Linkedin.
 
– Det där går aldrig!
– Jo, jag tror att det går!
– Nej, det gör det inte. Vi provar så ska du få se att det inte går.
 
Det visade sig att vi visst kunde borra 40x diametern med 5mm borr i 1.4980/A-286-material. Rakt hål dessutom.
Gissa om en av våra produktionstekniker är nöjd.
 
Weapon of choice: Walter Titex XD®
Tool holder: Centro-P/FAHRION.
Machine: Hermle C30U.

– Det gäller att ha en stabilitet i maskinen och nu har HERMLE utvecklat sitt koncept med MT – fräsning och svarvning där man kort sagt byter hållare HSK 63/100 A till HSK 63/100 T när man skall svarva och borra för att få en bättre noggrannhet.

– Bordet kan rotera upp till 400 rpm i svarvfunktionen ( Vc=1 500 vid dia 1 200 ). Maxvikten på bordet är 1 500kg / 2500kg vid svarvning och 2 500 kg vid fräsning. Dessutom är bordet lika stabilt och noggrant som ett vanligt fräsbord. 2 500 kg är vid svarvning med A axel i position 0. 1 500kg om man behöver positionera A-axeln gradvis i plus eller minus läge.

– För att en maskininvestering skall lyckas måste det finnas en effektiv eftermarknad och här vill jag som alltid lyfta fram våra applikations- och servicetekniker i regionen som gör ett mycket bra jobb och även supporten ifrån HERMLE i Gosheim är toppklass, avslutar Tomas Joelsson maskinsäljare INDEX Nordic.

Och Emil Hammargren avslutar med att konstatera;

– Vi vill inte säga nej till en kund för att vi inte har mer maskinkapacitet ute i verkstan. Finns det ett behov så tvekar vi inte. Då köper vi en maskin till, på gott och ont och här kommer den berömda magkänslan in, den har förverkligat många mål och visioner här på vårt företag. Så enkelt kan det vara….

Och vi hör det viskas om att man redan tittar på en ytterligare maskinlösning från HERMLE.
” att köpa maskin kan vara svårt men det kan också vara lätt”.

– Vi har ett par maskinleverantörer som vi litar på och som ger oss trygga affärer. För som alla vet så handlar det idag mycket om support och service för när den tekniska nivån inom produktionsteknik höjs, ja då behöver man duktiga maskinbyggare och partners, säger Emil Hammargren.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here