Först i världen
Det var under EMO-mässan 2019 som Merx Svenska AB slog till och köpte en Mazak Integrex i-200H ST av Ravema. Här ses Hans Hammargren, Merx Svenska AB och Per–Ola Karlsson, Ravema skaka hand. De övriga på bilden är f v: Sean Pritlove, Mazak Europe, Leif Hansson, Tomas Ripnäs, Mikael Pennryd, samtliga från Merx Svenska AB, längst ut till höger står Per Selskog från Ravema.

Denna bild publiceras med tillstånd av Verkstadstidningen. Foto: Per Sjögren.

Startskottet för denna artikel, ja då behöver vi gå tillbaka till den stora EMO -mässan i Hannover, september 2019. Mazak hade laddat med flera världslanseringar i sin monter. Den japanska verktygsmaskintillverkaren introducerade SmoothAi, ett nytt styrsystem med funktioner för artificiell intelligens. MAZAK lanserade också nästa generations maskiner i Integrex–serien i–H. På plats fanns den svenska underleverantören MERX Svenska AB, med flera av sina medarbetare, nyfikna och med öppna sinnen, för att hitta nyheter på marknaden som skulle kunna höja det tekniska innehållet i sin maskinpark för framtidens utmaningar.

Att digitalisering och smarta fabriker ger en effektivare produktion, kortare ledtider och högre kvalitet är vi nog alla överens om. Och vi pratar i denna artikel om AI- Artificiell Intelligens som handlar om allt från maskininlärning till insamling av stora mängder data, BIG data, till allt från att automatisera enkla moment till övermänskliga färdigheter.

Vad är det som gör att intresset för AI ökar i industrin. Ett svar är att det beror på att det numera finns gott om exempel på användbara och konkreta AI-lösningar och ännu flera idéer som känns rimliga att utveckla. 

Och som jag skrev i min rapport efter mässan angående investeringsviljan bland svenska besökare av mässan.

” Det har och visar sig på flera sätt att svenska verkstäder tar för sig i den internationella konkurrensen och investerar för framtiden. Vi kan vara stolta över att de ligger långt framme rent teknikmässigt och gärna köper den allra senaste i maskin- och verktygstekniken. En kvalificerad gissning är att många svenska verkstadsföretag har ett tekniskt DNA“ som gör dem mer öppna för högteknologiska nyheter och ser nyttan.

Vi kommer att fråga, vd Hans Hammargren på MERX Svenska AB, lite längre fram i artikeln om jag är rätt ute i min spaning?

Det Norrköpingbaserade verkstadsföretaget MERX Svenska AB blev först i världen med att investera i en MAZAK Integrex i-200H ST (med fabriks- och tillverkningsnummer ett), då affären gjordes upp på mässgolvet i Hannover. Maskinen är utrustad med det senaste styrsystemet SmoothAi, som har funktioner för artificiell intelligens (AI), möjliggör kraftigt ökad produktivitet.

Och det stannade inte vid en maskininvestering. verkstadsföretaget köpte också en MAZAK Variaxis C-600 och den var även detta en ny modell som premiärvisades för världsmarknaden på EMO-mässan förra året och även den utrustad med SmoothAi.

Och den maskinen skall vi också titta lite närmare i reportaget på följande sidor, häng med!

”AI robotar” är på ständig jakt efter mer information för att förkorta tillverkningscykler och produktivitet

Idag erbjuds en rad intelligenta funktioner från ledande maskintillverkare för ökad produktivitet och enkel användning.

– Vi kopplar samman produktion/tillverkning med AI-teknik som ger maskinoperatörerna och produktionsteknikerna hjälp och stöd i en allt snabbare och dynamisk tillverkningsprocess, från programmering, simulering till färdig detalj, säger Hans Hammargren.

– MAZAK Smooth Technology innehåller avancerad och optimerad programmering för tillverkning av komplex geometri.  Smooth har revolutionerat sättet som våra verktygsmaskiner presterar. Genom att hantera hela spannet från programmering och den skärande bearbetningen, till automation och datainsamling så ger denna sömlösa plattform våra maskinköpare högre hastighet, noggrannhet, funktionalitet och ergonomi i världsklass, säger PO Karlsson maskinsäljare på Ravema. Och han utvecklar;

 – Som exemplet MAZAK Integrex i-200H ST som är en flerfunktionsmaskin där detaljer med mycket komplexa geometrier kan bearbetas helt färdiga. Styrsystemet SmoothAi lär sig av den senaste programmeringen och skapar sedan med hjälp av stora mängder data en ny och mycket snabbare programmering. Här är ett exempel; En solid läses in och SmoothAi föreslår ett program baserat på verktyg som operatören har rekommenderat.

Med mjukvaran Solid Mazatrol samt att SmoothAi intuitivt lär sig och förstår skärprocesserna i maskinen kan programmeringstiderna i maskinen sänkas med 90 procent, jämfört med maskiner utan detta styrsystem.

– Vi har ett exempel där en av programmerarna byggde ett körschema för en detalj och det tog hen 42 minuter att programmera. Mazatrol med Ai – funktion tog 3 minuter. Och utifrån detta scenario kan maskinoperatören optimera efter sina egna idéer och erfarenheter där den mänskliga hjärnan och erfarenhet kan komplettera Ai-processen på ett optimalt sätt, säger Po Karlsson och tillägger att den nya Integrex-modellen bjuder på en ny tilltalande design som är utvecklad med ergonomi och arbetsvänlighet i grunden. Maskinen har det nya styrsystemet Smooth Ai som möjliggör för teknik baserat på artificiell intelligens och det är det mest högteknologiska hittills från MAZAK.

– Den nya styrningen SmoothAi är ett stort plus i kanten och innebär att vi fastnade ännu mer för multifunktionsmaskinen ur serien Integrex. Det nya styrsystemet underlättar för operatörerna i produktionen. Med SmoothAi går det avsevärt fortare att programmera, därmed förkortas den totala ställtiden. Samt att styrsystemet har funktioner för artificiell intelligens. SmoothAi har alltså förmågan att lära sig från flera olika informationskällor, till exempel tidigare skärprocesser. Så kan maskinsystem tänka, ja med tillräckligt Big data kan man ”spotta ut” information så mycket snabbare än en mänsklig hjärna kan klara av, säger Hans Hammargren på MERX Svenska AB.

Men vi på redaktionen summerar med att vi bara har sett början på artificiell intelligens och maskininlärning. Allt fler beslut med stöd från avancerade digitala hjälpmedel kommer att aktualiseras och många gånger utgå från en stor mängd insamlade data.

– Vi får inte halka efter när det gäller att hitta effektivare vägar för vår produktivitetsutveckling och här känner vi att vår maskinleverantör MAZAK/ Ravema skapar grundläggande förutsättningar för en digital och datorstyrd produktion för framtiden, säger Hans Hammargren.

MERX fortsätter det planerade spåret, den smarta fabriken och stärker sin spetskompetens

Solid programmering direkt i styrsystemet Smooth Ai.
Start/manöversida på Smooth Ai.

År 1989 bildades MERX och startade tillverkning i mindre skala. Trettio år senare är företaget en högteknologisk industri och en ledande aktör inom skärande bearbetning. Heltäckande resurser innebär att man kan leverera helhetslösningar av högsta kvalitet och till rätt prisbild. För företaget är det viktigt att alltid vara i framkant även det gäller den tekniska utvecklingen och man vill vara det självklara valet när industrin behöver avancerad tillverkning. Man arbetar aktivt för att hålla hög kvalitet på arbetet och produkterna samt minskad miljöpåverkan. 

”Vi fokuserar på högkvalitativ tillverkning, med de absolut senaste nyheterna inom tekniska innovationer. Med en modern maskinpark och med mycket kompetent och erfaren personal så är vi beredda att möta dagens kravbild på kvalitet och leveransprecision. 

Vår strävan är att alltid ligga på framkant när det gäller den senaste utvecklingen och tillsammans med våra kunder skapa långsiktiga relationer som mynnar ut i effektiva lösningar åt våra kunder”.

Så skriver företaget på sin hemsida och vi skall diskutera detta med företagets delägare och vd Hans Hammargren. Och vi skall även blanda in maskinsäljare PO Karlsson på Ravema i diskussionerna. Ravema är generalagent för den japanska maskintillverkaren MAZAK och har under de senaste fyra åren fått möjligheter att bygga upp en maskinpark med den senaste maskintekniken i flera leveranser och installationer till Merxfabriken
i Norrköping.

Vi får i dessa Corona tider möjligheter att sköta vårt redaktionella arbete tack vare goda relationer och ett bra kontaktnät som ger möjlighet att bedriva redaktionellt arbete. Att skriva om teknikutveckling är ett inspirerande arbete.

Vi styr mot Norrköping denna gång och skall besöka ett verkstadsföretag som verkar i det pressade och hårt konkurrensutsatta underleverantörsledet.

Som mångårig leverantör till branscher med krav på högteknologisk tillverkning arbetar MERX med höga kvalitetskrav och god leveransprecision.

Genom att ligga i framkant inom den tekniska utvecklingen och skapa mervärden för sina kunder kan företaget konkurrera med produktion från företag över hela världen.

– MERX är en högteknologisk verkstad och är en ledande aktör inom skärande bearbetning. Vår totala omsättning kommer under 2021 att hamna över 100 miljoner sek och vi är för närvarande 50 anställda, säger Hans Hammargren vd och delägare.

Vi ber maskinsäljare PO Karlsson att redovisa lite tekniska fakta runt MAZAK Integrex i-200H ST med styrsystem Mazatrol Smooth och AI funktioner. 

– MAZAK Integrex i-200H ST har 2 spindlar samt en undre revolver med roterande verktyg som på denna modell är vriden i 90 grader mot föregående modell. I maskinen är det två 8”chuckar där ämnen/detaljer kan bearbetas. Maskinen har en Y-axel på 210 millimeter och erbjuder spindelhastigheter upp till 5 000 rpm i maskinens båda spindlar.

PO Karlsson lägger in lite pedagogiska aspekter när han vill förklara hur programmeringsfunktioner med AI kan fungera.

– Jag brukar enkelt förklara och jämföra det med en bils GPS. Du knappar in en resväg som GPS: en ger dig ett förslag på. Du kan välja förslaget om det känns bra eller välja en annan resväg. Under resans gång kan du ändra din resväg genom att slå in ett nytt resmål.

– Samma gäller med AI funktionen. Du väljer en solidfil, ber sedan AI om hjälp och du får ett fullständigt program/ bearbetningsförslag som du kan acceptera eller ändra utifrån dina erfarenheter och kunskaper. Ai funktionen tar fram programmet 10 ggr snabbare än en van programmerare.

Maskinoperatörerna Ferat Dumnica och Morgan Kjellgren sköter flera MAZAK maskiner samtidigt. Styrsystemet Mazatrol på alla maskiner ger användarvänlighet utöver det vanliga, tycker Ferat och Morgan.
   – Den undre revolvern är vriden 90 grader jämfört med vad man är vana att se på Integrex samt att verktygsmagasinet är placerat på baksidan av maskinen, vilket ger en bättre åtkomst för operatören samt möjliggör för flexibel automation på ett annat sätt än tidigare, förklarar Hans Hammargren och tillägger att man skall installera en industrirobot för att få full utväxling i sin automatisering.

Maskinoperatör Johan Westerberg och Per-Ola Karlsson Ravema vid den nyinköpta Mazak Variaxis C-600, även den utrustad med styrsystemet Smooth Ai.
   Till maskinen har man kopplat en automationslösning, där Merx har valt att använda sig av en Erowa utrustning som heter Erowa Robot Easy 250.
   Robot Easy är precis vad det låter som, en enkel automation som i detta fall har 10 palettplatser. Paletterna laddas in på en UPC chuck på maskin bordet. Storleken på paletterna är 320×320 mm. Vill man ha mindre eller större paletter så finns lösningar från 50×50 till 500×500 mm för denna automation. 250 i robotbenämningen står för att den klarar hanteringsvikter på 250 kg i standardutförande. Med denna utrustning kan man på ett enkelt sätt automatisera enstycks detaljer såväl som flerstyck produktion.
   – För automatiskt detaljbyte erbjuder Erowa ett väldigt komplett program av lösningar, med robotsystem för upp till 4 tons detaljvikt. Hantering av två eller fler maskiner med en robot som även hanterar olika palettstorlekar om så önskas. Flexibiliteten med Erowa;s laddlösningar är maximal då man både kan använda egenutvecklade robotlösningar och/eller program av standardrobotar från KUKA och AGV, kommenterar Anders Carlsson på Erowa Nordic.

Automatisering och en produktionsfilosofi som ofta bygger på magkänsla

Robotar är inte längre fristående, utan de är alltmer uppkopplade till maskiner och överordnad programvara. Maskiner och robotar i symbios kommunicerar med varandra, producerar data som kan sammanfattas (med hjälp av Ai funktioner bl.a.) för att kontinuerligt optimera produktionsprocessen.

– Ser vi på satsningen som vi gör där det handlar om att ta till sig och utnyttja den senaste maskintekniken så kom den 5-axliga tekniken in på verkstaden 1998. Via andra maskinfabrikat som fortfarande och effektivt gör spån i fabriken så kom jag i kontakt med Ravema och vi investerade i en MAZAK 2016. Då var det premiär för vårt samarbete med maskinsäljare PO Karlsson och hans medarbetare på applikation och support. Idag fyra år senare har vi utvecklat vårt samarbete och jobbar nu tätt tillsammans, förklarar Hans Hammargren och tillägger ” att köpa maskin kan vara svårt men det kan också vara lätt”.

– Vår produktionsfilosofi i tankar och idé och som har med vår konkurrenskraft och lönsamhet att göra handlar om att tillverka komplexa och avancerade detaljer och komponenter som många andra verkstäder tackar nej till.

– Vi behöver ha den allra senaste maskintekniken för det finns alltid en gräns för hur mycket man kan svarva och fräsa i en maskin. Krasst kan man säga att lever på att sälja timmar/produktionstid. Idag har vi en produktionskapacitet på 80 000 timmar per år och behöver vi öka den tiden så måste vi hitta verktygsmaskiner som är snabbare och automationslösningar som är effektivare, allt måste gå snabbare och snabbare… för vi har en ökad orderingång.

– Därför behöver vi den senaste maskintekniken och därför går våra senaste maskininvesteringar hand i hand med vår produktionsfilosofi. En ständig jakt på allt effektivare produktionslösningar.

Och Hans Hammargren avslutar med att konstatera;

– Vi vill inte säga nej till en kund för att vi inte har mer maskinkapacitet ute i verkstan. Finns det ett behov så tvekar vi inte. Då köper vi en maskin till, på gott och ont och här kommer den berömda magkänslan in, den har förverkligat många mål och visioner här på vårt företag. Så enkelt kan det vara….

Vi ber maskinsäljare PO Karlsson Ravema om tekniska fakta för MAZAK Variaxis C-600 utrustad med styrsystemet Mazatrol SmoothAi.

– Variaxis C-600 är utrustad med en 20 000 rpm HSK spindel och med 90 verktygsplatser. Maskin är även utrustad med ett automationspaket, automatiska sidodörrar och luft/hydraulik genom palettbord.

– Merx har alltid haft viljan att ligga långt fram teknikmässigt, Ravema kan erbjuda en mängd med tekniska lösningar både med maskiner och annan teknisk utrustning som gör att kunden alltid är uppdaterad med den senaste tekniken.

Produktionscellen är utrustad med automation från EROWA och Ravemas egna stångmagasin Super 80. Dessutom planeras en komplettering av en industrirobot framför maskinen.

– Vi måste automatisera mer och mer för att kunna konkurrera med låglöneländer. Spindlarna skall snurra effektivt och vi behöver skapa nya lösningar för att våra maskinoperatörer skall kunna arbeta med flera maskiner samtidigt. Operatörsyrket i moderna verkstäder blir allt mer hjärna och allt mindre händer. IT lösningar, robotik och AI är framtidens effektiviseringsverktyg, säger Hans.

– Våra maskinoperatörer är i högsta grad iblandade i vad vi investerar i för produktionsutrustning, det kan handla om maskiner, verktyg, teknik och utrustning. – I de senaste maskininköpen så fann vi att en utveckling av vår produktion i mångt och mycket handlade om att investera i fler maskiner från MAZAK. Den första maskinen från MAZAK installerades i verkstaden 2016. Viktiga parametrar här var att våra operatörer känner sig bekväma med styrsystemen från Mazatrol som är mycket användarvänliga och det skapar en trygghet i processerna, säger Hans Hammargren och detta har landat i nya investeringar i MAZAK som har gett en trygghet i utvecklingen av maskinparken.- Det finns flera aspekter i en lyckad maskinaffär men givetvis så betyder säljarens personlighet och erfarenhet mycket, maskinleverantörens organisation med applikations- och produktionstekniker en viktig roll och jag vill mena att Ravema har den bästa serviceorganisationen, världsklass! säger Hans Hammargren.

Hans Hammargren visar stolt upp ritningen över den nya byggnaden som skall byggas strax norr om Söderköping dit företaget flyttar sommaren 2022. 2 000 kvm produktionsyta är stor skillnad mot de 250 kvm som man hade vid starten 1989 i Norrköping.
   – Idag sitter vi på ett utgående hyreskontrakt och industriområdet här runt omkring Lindåkersgatan skall rivas för att ge plats åt ostlänken som kommer att bli en ny genomfartsled här i stan.
Flytten till egna lokaler känns helt rätt och man behöver utveckla sina tillverkningsprocesser och flöden, för det går bra för företaget. Och det är bara 9 kilometer bort från här vi är idag. Jag kör idag till Söderköping på 8 minuter härifrån.
   – Under november månad mitt i andra vågen av pandemin gjorde vi ”All-Time High, vilket bekräftar att vi gjort mycket rätt med våra senaste maskininvesteringar får tillgång till fler produktionstimmar och att vi med ny teknik kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser, säger Hans Hammargren.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here