Produktiva lösningar var i fokus när Tech Days arrangerades för tredje gången. Digital tillverkning är ett uttryck som jag tror att allt fler kommer att komma i kontakt med, om inte annat i detta reportage.
Sandvik Coromant har nyligen inlett ett samarbete med Microsoft för att ta nästa steg i utvecklingen av att ytterligare förändra, förbättra och digitalisera tillverkningsindustrin samt accelerera den interna digitaliseringsresan. Med Sandvik Coromants kunskap om skärande bearbetning i kombination med tekniska lösningar från Microsoft avser samarbetet att koppla samman delar av produktionskedjan i lösningar för nästa generations tillverkningsindustri.
Årets Tech Days på Sandvik Coromant Center i Sandviken fokuserade på kärnteman som digitalisering och hållbarhet och dess påverkan på tillverkningsindustrins framtid. Evenemanget innehöll en rad olika utställningar från tillverknings- och verkstadsföretag, 18 samarbetspartners totalt, liksom seminarier och paneldebatter med branschexperter. Syftet med eventet är alltid att ge besökarna möjlighet att lära sig mer om trender, nätverka och diskutera kärnämnen.
– Hållbarhet är en viktig prioritering för tillverkningsindustrin och ett stort fokusområde vid årets Tech Days”, förklarade Ann-Sophie Stern, Senior Marketing Professionell för det nordeuropeiska säljområdet på Sandvik Coromant. – Sandvik Coromants globala närvaro ger ett mångfasetterat perspektiv på hållbarhet, men vårt ansvarstagande gentemot miljön sträcker sig ända tillbaka till 1970-talet. Under Tech Days vill vi dela med oss av några av våra hållbarhetsframgångar, samt vad vi lärt oss från andra verksamheter.
Fler exempel där digitalisering och Big Data kommer in i bilden är hur kombinerade digitala verktygslösningar kommer att vara avgörande för felfri produktion i morgondagens tillverkningsprocesser. Här ingår Coromants egna CoroPlus® Machining Insights, CoroPlus®-verktygsbiblioteket och Silent Tools™ Plus-processtyrningslösningarna, med vilka användarna kan övervaka sina bearbetningsprocesser och säkerställa en lyckad produktion, förklarade Francis Richt Digital Machining Business Manager.
Digitalisering kan absolut ge stora fördelar vad gäller produktionskvalitet även vid små förändringar men hållbarhet är också en annan viktig fråga. Sandvik Coromants digitala tekniker kan ge verktygsrekommendationer som är optimerade för specifika uppgifter, vilket förbrukar mindre ström totalt sett. När maskinerna är uppkopplade mot varandra bidrar även detta till en på det stora hela effektivare drift, med kortare bearbetningstider och snabbare cykler.
Dessa digitala lösningar är bara början när det gäller att kombinera automatisering med verktyg. Artificiell intelligens och maskininlärning banar väg för att ny teknik smidigt ska kunna väva samman sofistikerade programvarualgoritmer med flera decenniers specialiserad bearbetningskunskap. Målet med tekniken är att driva automatisering och förbättra processproduktiviteten och hållbarheten. I processer som måste vara exakta, precisa och felfria kan digitalisering och datadrivet beslutsfattande ge ekonomiska fördelar.
Sandvik Coromant lanserar olika konsult och utbildningspaket online för skärande bearbetning. På Tech Days kunde besökarna träffa specialister inom onlineutbildningar som delade med sig av kunskap och lösningar för utmaningar inom metallbearbetning. Programmet innehåller åtta delar som släppts online och är tillgängligt via Coromants webbsida. Genom att ta del av programmet utvecklar deltagarna sin teoretiska och applikationsbaserade kunskap om svarvning, fräsning, borrning och gängning för både indexerbara och solida hårdmetallverktyg. Utbildningarna ger deltagarna värdefull insikt om de bästa metoderna för bearbetning.
Programmet består av åtta separata moduler, inklusive specialiserade ämnesområden som Solida hårdmetallverktyg för borrning, fräsning och ”gängning med gängtapp. Under dessa sessioner kommer deltagaren att lära sig grunderna för framgångsrik bearbetning, inklusive vikten av processkontroll och utveckling av rätt maskinuppsättning.
En modul om vändskärsborrning. Här kommer deltagarna få en förståelse för processhänsyn vid borrning av djupa hål och hur man optimerar spånbildningen för olika typer av borr och material i arbetsstycket. Och här presenteras de viktigaste grunderna för en framgångsrik bearbetning med fräsning.
Här presenteras också modulerna avstickning och spårsvarvning, gängning och svarvning. Här kan deltagarna utveckla sina kunskaper inom skärgeometrier och sorter.
Varje utbildningsmodul är ca 30 minuter lång, vilket ger deltagarna möjlighet att anpassa programmet till sin egen situation och schema. Då kurserna är inspelade, kan de ses när som helst, vilket även gör det möjligt att slutföra programmet i sin egen takt.
Fjärrövervakning av maskinbearbetning är en tjänst som ökar produktiviteten i en produktionscell eller enskild maskin. När Sandvik Coromant analyserar kundens bearbetningsdata, på distans och på plats kommer man att kunna föreslå exakta och faktabaserade förbättringar för en komplett cell, ner till själva verktyget. Tillsammans förvandlar man data till värde och frigör mer tid för att fokusera på kärnverksamheten.
– Vi börjar med att identifiera dina problempunkter, områden i din produktion att zooma in på. Sedan installerar vi maskinövervakningslösningar som ger insikter i dina produktionsprocesser.
– Med fjärråtkomst till information om dina processer kommer vi att göra en fördjupad analys som vi bryter ner, tolkar och diskuterar under veckomöten. Sedan, baserat på resultatet från analysen, rekommenderar vi förbättringsaktiviteter för att hjälpa till att lösa identifierade problempunkter.
– I slutskedet är det dags att implementera förbättringarna. Vi övervakar resultatet kontinuerligt med månadsrapporter och proaktiva förslag för att säkerställa att dina produktivitetsmål förverkligas fullt ut, berättade Lennart Götlin på årets Tech Days.
Digital tillverkning börjar så smått att bli ”hett” i verkstadsbranschen och här går nu utvecklingen snabbt men ändå inte. Potentialen för industrin är enorm men vissa företag tvekar eller har helt enkelt inte tid eller resurser för att ta till sig och utveckla nya processer just nu. Man har hittat en metod och den fungerar bra. Så resonerar flera företag som jag har varit i kontakt med. Men vi ser också att många företag tar till sig det senaste som finns på marknaden och det ger en utväxling i produktivitet som ger fördel i den dagliga verksamheten. På årets Tech Days där digitala lösningar stod i fokus hade besökarna möjlighet att sätta sig in i problematiken.
Som vi förstår, så utvecklar flera företag och ett av dem är Sandvik Coromant som bland många andra erbjuder en mängd olika lösningar för den digitalt intresserade men vi har haft en pandemi och det har bromsat upp lanseringar av olika skäl men nu erbjuds allt fler inom verkstadsindustrin möjligheter att hitta intressanta vägar till en allt effektivare tillverkningsprocess.
Ett ökande antal företag inför digitala tekniker i sina tillverkningsprocesser. Digitala verktyg och de data som de kan generera om nyckelparametrar kan ge en nivå av intuition och insikt som traditionell bearbetning saknar. Detta är särskilt viktigt i dagens allt mer konkurrensutsatta marknader där exakthet och effektivitet är avgörande i många steg.
Inne på Sandvik Coromant Center är den första jag ”springer på ” är Andreas Hansson som är chef för digitala lösningar på Sandvik Coromant. Och jag kommer under min dag på Tech Days att träffa flera andra experter som gärna delar med sig av sina kunskaper inom digital tillverkning.
Sandvik Coromant CoroPlus® Tool Library är en webbaserad programvara där användaren kan bygga och hantera sitt verktygsbibliotek och sina verktygsuppsättningar utifrån standarddata om mer än 900 000 artiklar från flera olika skärverktygstillverkare. Biblioteket är molnbaserat, möjliggör enkel datadelning och dataimport till CAM och simuleringsprogramvaror. Produktions- och maskiningenjörer, tekniker, operatörer och CAM-programmerare kan enkelt skapa verktygsuppsättningar som är anpassade för specifika bearbetningsuppgifter eller få optimerade rekommendationer för varje applikation.
Med CoroPlus® Tool Library kan tillverkare av komponenter spara värdefull tid genom att slippa leta upp och mata in verktygsdata för hand, och minska felmarginalen vid datainsamling från olika system. Den centraliserade plattformen innehåller alla viktiga standarddata och minimerar risken, så att tillverkarna kan göra rätt från start.
Så vad har ni att tillföra ifråga om digitala tjänster som
blir allt mer framträdande i era erbjudanden till kunden?
– Vi sätter nu ett fokus på att optimera kundernas tillverkningskedjor som skall ge dem effektivare produktion. Integrerade lösningar bidrar med snabbare processer och ökad produktivitet. Och målet är givet, en optimerad värdekedja. Sandvik Coromant satsar nu stort på att utveckla ny teknik som matchar Industri 4.0 och en allt mer effektiv IT -infrastruktur. AI i någon slags form och allt mer genomtänkta digitala lösningar är framtiden för industrin, konstaterar Andreas och jag när vi ser oss omkring bland alla skärmar som visar olika digitala lösningar.
För att förbättra driftseffektiviteten och utrustningens totala effektivitet i komplicerade tillverkningsprocesser är tillförlitlig insamling och analysering av data viktigt. Med CoroPlus® Machining Insights kan ingenjörer och operatörer få en centraliserad översikt över maskindata så att de kan visualisera processen från start till slut. Manuell datainsamling är långsam och ger ofta upphov till fel – vilket flygindustrins ingenjörer måste undvika. Det molnbaserade systemet däremot samlar in data, och sparar dessa, från alla maskiner och verktyg för total drifttransparens. I historik och realtidsrapporter kan ingenjörerna se maskin- och verktygsanvändningen, fel och prestanda, vilket ger insikt om förbättringsområden och möjligheter till processoptimering. Detta kan förbättra den totala produktiviteten och belysa riskområden inom tillverkning.
CoroPlus® Machining Insights är enkelt att integrera i en verkstad och kan enkelt skalas upp och ner eftersom det är en programvarubaserad produkt. Användaren får inte bara full överblick över maskinutnyttjandet och behov av prediktivt underhåll, utan kan också logga in för att visualisera olika anläggningar off site. På så sätt kan ingenjörer få bättre kontroll över produktionen och ge utrymme för prediktivt underhåll och enkel diagnostik av problem som kan påverka tillverkningen negativt.
– CoroPlus® kom fram runt 2016 och är ett paraplynamn för våra digitala lösningar. Och ämnet för Tech Days i år är digitala lösningar så det passar utmärkt att Tidningen Maskinoperatören uppmärksammar vårt arbete med att ta fram ”osynliga flöden” där det handlar om att vi kopplar samman design och planering av tillverkning med vad som faktiskt händer senare i bearbetningsprocesserna och koppla samman dem och på så sätt skapa ett lärande system och återkoppla vad som verkligen händer i ett produktionsförlopp, så man kan arbeta med ett ständigt lärande för att förbättra processerna, säger Andreas Hansson.
Vad får du ut av dina arbetsdagar ur ett personligt perspektiv?
– Det är väl som för många andra som arbetar med teknik, att hitta en drivkraft att hela tiden försöka att göra saker bättre mer effektiva. Och det är väl det som driver de flesta av oss som har hittat ett arbete som man tycker är roligt och intresseväckande, svarar Andreas Hansson.
– Vår CoroPlus®-portfölj är stor och vi har allt från sensorbestyckade verktyg där vi kan visualisera vad som händer i tillverkningen. Jag vill även nämna CoroPlus® Connected som skapar de rätta förutsättningarna för automatisering och obemannad körning inom bearbetning, då man kan lita på sin process och där beslut om lämpliga åtgärder fattas baserat på insamlade data. Alltid med målsättningen att öka komponentkvaliteten, förbättra effektiviteten och eliminera maskinstillestånden.
– Tekniken bakom CoroPlus® Connected är ett unikt PLC-gränssnitt till maskinen och mjukvara där sensorerna i verktygen initierar en eller flera aktiviteter via speciellt framtagna algoritmer.
Eftersom styrsystemet är lättillgänglig via CoroPlus Connected går det också snabbt och smidigt både att manövrera maskinen och justera processen. I CoroPlus Connected lösningen ingår en industriell PC och gateway samt en blåtandsantenn som säkerställer en stabil och säker trådlös kommunikation med digitala skärverktyg.
Nästa produkt som vi tittar lite närmare på är DTH Plus hållare för drivna verktyg med inbyggda sensorer som fokuserar på process säkerhet och algoritmer för att prediktera service av enheten innan komponentens ytor och dimensioner påverkas
– Fördelarna med inbyggd anslutning och ökad produktivitet i Sandvik Coromants nya drivenheter representerar ännu ett steg mot digital bearbetning och Industri 4.0.
– Ett av de största problemen för verkstäder som använder svarvar med drivna verktyg är att hålla koll på när det är dags att underhålla själva drivenheten. Hittills har detta viktiga beslut varit upp till operatörens eller produktionsteknikerns magkänsla, när man bedömer de rörliga delarna manuellt och bestämmer en tid, då enheten skulle tas ur produktion för underhåll.
– Ett mer troligt scenario är dock att enheten överutnyttjas utan något inplanerat avbrott för underhåll varvid något mer drastiskt sker, såsom ett totalt produktionsstopp. Som alla vet, men inte riktigt vill erkänna, har sådana oplanerade driftstopp en förödande effekt i längden, med flera veckors stilleståndstid för att åtgärda ett problem som hade kunnat undvikas från första början, säger Andreas Hansson och jag känner att det finns många fler frågor att ställa men tiden rinner iväg och det står redan flera kunder runt oss som vill få en pratstund med Andreas.
Så slutligen kan vi konstatera att det faktiskt är detta som är den huvudsakliga fördelen med det som vi kallar Industri 4.0, där åtkomsten till data och analysverktyg skapar nya affärsmöjligheter för att minska kostnaderna, öka produktiviteten och bättre kunna hantera en varierande efterfrågan.
Mekaniska verkstäder kan också förbättra sin verksamhet genom att använda CoroPlus® Connected med Silent Tools™ Plus. Med CoroPlus® Connected möjliggörs datadriven processautomatisering för att öka effektiviteten och optimera kvaliteten i produktionen. Denna lösning är särskilt effektiv där visualisering är svårt och operatörerna kan få gissa sig till vad som händer inuti komponenter på grund av deras komplicerade strukturer eller utmanande material.
– Silent Tools™ Plus-adaptrar har numera sensorer som kan mäta viktiga parametrar som höjd, temperatur och belastning, och överföra dessa data automatiskt till maskinen. Detta minimerar inställningstiden för verktygsuppsättningar och ger operatören bättre kontroll när verktyget är i ingrepp, berättade Brage Jansson på Tech Days för tidningens reporter.
– Vi gör så att en ”blind operatör” kan se för om man kan säkerställa att verktygen är korrekt inställda och fungerar med lämpliga belastningar och mått kan detta effektivt minimera stilleståndstider och resursslöseri. Detta är särskilt viktigt där exakthet är avgörande för att slippa kassera delvis bearbetade komponenter i ovanliga och dyra material. Silent Tools™ Plus stöder också säkerhet, komponentsäkerhet och ökade cykeltider, vilket leder till produktivitetsvinster i allmänhet samt skyddar tillgångar och produktion.
Autodesk och Sandviken Coromant har ett samarbeta kring CAD/CAM/CAE programvaran Autodesk Fusion 360. Coromant har gjort ett plugg in till Fusion 360 med deras verktygsbibliotek.
Kort presentation av NTI Sweden AB:
– NTI grundades 1945 i Köpenhamn då tillverkade vi ritapparater och ritbord. Från mitten av 80-talet handlar det om AutoCAD baserade system och nu på 2000-talet om avancerade 3D CAD system med inriktning på Digitala Prototyper och Building Information Modelling (BIM) väl integrerade med CAM, PDM, PLM och Simulering.
NTI Group är idag Autodesks största partner i Europa och enda Nordiska ÅF som klarat krediteringen inom Autodesks affärsområde MAKE med programvaror som PowerMill, PowerShade, PowerInspect, Moldflow och Netfabb vilka kräver djup kompetens och förståelse för våra kunders utmaningar.
– Vi är verksamma i Danmark, Finland, Island, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige och Tyskland. Företaget är 600+ anställda och omsätter 2,2 miljard kronor. I Sverige har vi kontor i Borås, Gävle, Göteborg, Linköping, Lund, Skara, Stockholm och Örebro, sa Vice VD Torbjörn Jansson, när vi träffade företaget på Tech Days.
Tech Days ett utmärkt tillfälle att både visa och diskutera modern bearbetning med såväl partner som kunder.
Potentialen för mer effektiv och lönsam produktion är stor inte minst med tanke att stor del av tillverkningsindustrin ännu inte på allvar börjat automatisera och digitalisera. Lönsam och effektiv både ur ekonomiskt och hållbarhetsperspektiv, sa Anders Brunström Edge Technology AB.
Fructus Data AB visade senaste nytt från GibbsCAM, inklusive förhandsvisning av kommande GibbsCAM 2023. Parallellt med demonstrationer av GibbsCAM utfördes även live bearbetning i bjässemaskinen DMG 210FD sex gånger om dagen. Där visades en mängd olika bearbetningsmetoder via GibbsCAM inklusive Hifeed fräsning, 3D fräsning, 5-axlig fräsning, automatisk gradning, dykfräsning med mera – allt tillsammans med utvalda verktyg från Coromant. Därtill höll Fructus seminarier kring snabb och smidig CAM programmering med temat ”GibbsCAM på 10 minuter”.
– Ett mycket lyckat evenemang. Stort antal utställare och riktigt bra innehåll lockade många besökare med genuint intresse för ny teknik som skärper konkurrenskraften inom produktion”, kommenterar Mikael Bagge hos Fructus.
Huvudspåret var att visa upp Mastercam och dess styrka i att styra avancerade maskiner. Vi fanns med vid många av maskincellerna där olika demos kördes. Flertalet var programmerade med Mastercam.
AME höll också i ett par presentationer, dels vid maskin i samband med demokörning och dels en uppskattad presentation om ”CNC programmerarens roll i framtiden”.
Att Sandvik DPA nu är ägare av Mastercam innebar att intresset från andra Sandvik bolag var stort. Många trevliga möten och diskussioner kommer ge resultat i framtiden. Övriga företag som besökte oss var mycket intresserade av vår lösning och vi tycker dagarna var väldigt lyckade, sa Jan Bohman.
TULIP i fokus, en av alla digitala lösningar i CELOS
Den tysk/japanska maskintillverkaren DMG MORI har under en längre tid arbetat med att operatörens arbete behöver förenklas betydligt och där mjukvara skall spara mycket tid, före och under olika bearbetningscykler.
Ännu en gång handlar det om effektivitet. Vi tar TULIP som ett exempel. Här kan du som maskinoperatör/beredare skapa instruktioner direkt i CELOS för olika saker, instruktionerna som kan vara interaktiva med maskinen, du kommer bara vidare om du utfört de moment som du som användare skall göra. Det slipper bli en massa små misstag som kostar pengar och blir därigenom effektivare.
Vi träffade Sebastian Hjälmeby på Tech Days där det står Digital Sales Manager Nordic på DMG MORI. Titeln säger det mesta men vi vill gärna höra och skriva om vad han ser som viktigt i sitt arbete och vad den röda tråden var under de tre utställningsdagarna här i Sandviken.
– Det viktigaste i mitt arbete är att skapa värde för kunden och att guida dem till digitala lösningar som hjälper kunden i deras dagliga arbete samt att förmedla den kunskap vi har inom DMG Mori inom industriell tillverkning. Det kan vara allt ifrån digitala arbetsinstruktioner, kvalitetskontroller, spåra en order till att ansluta maskiner till Tulip för att få ut viktiga KPI:er så som OEE och OPE. Med Tulip kan kunden utan någon kunskap av programmering gör appar för processer där Tulip samtidigt loggar all data och analyserar den utan något manuellt arbete. Vårt mål är att hjälpa våra kunder till en papperslös produktion och att de inte behöver ha flera olika system för olika processer. Tulip täcker hela behovet.
– Syftet med medverkan på Sandvik Tech Days var att visa att oavsett vilken kunskapsnivå de anställda har, kan man med hjälp av digitala arbetsinstruktioner lösa en uppgift eller en kvalitetskontroll och samtidigt med enkla medel i Tulip säkerställa att arbetet är gjort rätt. Vi vill också påvisa flexibiliteten med Tulip och att det är ett system som kan användas i hela produktionen. Där det användas papper idag, kan man i stället använda Tulip.
När man arbetar med metall kan ett dåligt val av verktyg eller bearbetningsstrategi vara det som avgör om man lyckas eller misslyckas. Avfallsmaterial, dålig produktivitet och skrot är alla tecken på en bristfällig bearbetningsprocess. De är också tecken på maskinbearbetning som inte är hållbar. Med rätt verktyg och processer på plats kan man göra många hållbarhetsvinster vid t.ex. kapning av metall. Men det är många maskinverkstäder som inte inser dessa fördelar. Här har den svenska verktygstillverkaren Sandvik Coromant tittat på de verktyg och tekniker som driver produktivitet, minskar avfallet och förbättrar hållbarheten vid skärande bearbetning.
Den senaste tidens innovationer, som grönt stål, kan ge metallindustrin en mer hållbar framtid, men det finns flera andra tekniker som kan göra metallbearbetningsprocesserna mer hållbara. Tillverkarna måste bli mer medvetna om dessa metoder för att kunna hantera morgondagens hållbarhetsutmaningar.
För maskinverkstäder som arbetar med att skära svårbearbetade metaller till önskad form, där man möter snäva toleranser och krav på högsta ytkvalitet, är rätt verktyg och expertkunskaper avgörande. Verktyget bör framför allt underlätta en effektivare bearbetningsprocess som ger mindre avfall och det bör ge stöd för stora hållbarhetsfördelar.
För att en verkstad ska kunna minska skrotet måste de implementera rätt verktygsuppsättning och skärdata. Om man inte säkerställer detta kan det leda till oregelbundet verktygsslitage och oförutsägbar livslängd för skärverktygen, vilket leder till felaktiga komponenter som i sin tur leder till skrot.
I en typisk verkstad kan operatörerna ägna upp till 20 procent av sin tid åt att leta efter verktyg, och upp till 15 procent av jobben måste planeras om eller senareläggas på grund av att man inte hittade rätt verktyg. De här siffrorna baseras på Sandvik Coromants egna kundundersökningar och visar att dålig lagerstyrning är en avgörande orsak till tidsslöseri hos tillverkarna. Undermålig lagerstyrning leder till onödigt stora och kostsamma lagernivåer och föråldrade artiklar, vilket innebär att lagret inte fyller sin funktion när det finns som mest behov av ett visst verktyg. Andra följder är svårighet att mäta verktygsprestanda samt höga kostnader för lagerstyrning och bearbetning av ordrar.
I en bransch som verkstadsindustrin där tid är en så viktig faktor borde inte så mycket tid ägnas åt att leta efter verktyg och reservdelar. Vad är det som inte fungerar i tillverkarnas lagerstyrning? Ett problem är att verktygshanteringen och verktygsautomater är isolerade och avskilda i många organisationer. I många företag är det operatörernas uppgift att manuellt inspektera och fylla på verktygsskåpen. Många tillverkare är också ganska negativt inställda till digitalisering eftersom de är osäkra på hur Industri 4.0 kan integreras med de etablerade arbetsprocesserna – exempelvis resursplanering (ERP) eller övervakning och styrning av processer (med SCADA- eller MES-system) – och med personalen på arbetsgolvet.
Sandvik Coromant har satt som mål att förändra det här inom fem år – men hur? Jo, genom att hjälpa kunderna att automatisera lagerstyrning med hjälp av programvara. På så sätt kan kunderna övervinna lagerproblemen och kanske även motviljan mot digitalisering, vilket skulle påverka det ekonomiska resultatet positivt.
Det finns många automatiserade logistikmetoder som kan användas kostnadsfritt, men de brukar inte tillföra något värde i processen. Sandvik Coromants CoroPlus® Tool Supply är utformat för att leverera värde genom högeffektiv automation och tillgång data och insikter som genererar hållbarhet.
I CoroPlus® Tool Supply förenas maskinvara – det vill säga verktygslagret – och programvara. Kunden förses med en effektiv och ändamålsenlig verktygsautomat där lådsystemet kombineras med en kraftfull mjukvaruplattform. Lösningen är tillgänglig via datorer eller surfplattor. Automationsmjukmvaran ger fortsatt tillverkaren alternativet att utföra allting manuellt, och kan förhindra tidsförluster när det är bråttom. CoroPlus® Tool Supply är också utformat för att hantera de olika aspekterna av lagerstyrning. Till exempel finns funktioner för att övervaka lagernivåerna och automatisera verktygsinköp.
Automatiserade verktygsinköp är en verkligt värdebringande funktion i CoroPlus® Tool Supply-programvaran. Med funktionen kan den som har manuell kontroll över verktygsskåpets innehåll använda CoroPlus® Tool Supply för att fylla på lagret genom att göra automatiska beställningar. Programvaran gör det möjligt för operatörerna att välja och återföra verktyg från verktygsgolvet, och programvaran hjälper till att hantera påfyllning och fortlöpande underhåll av lagret – allt i realtid.
Människor och programvara samverkar alltså på ett sömlöst sätt.
Nytt sortiment av mångsidiga solida pinnfräsar
CoroMill® Dura erbjuder flexibel grovbearbetning och finbearbetning i många material
Specialisten på skärverktyg och verktygssystem, Sandvik Coromant, presenterar ett helt nytt sortiment av avancerade, mångsidiga solida pinnfräsar. CoroMill® Dura ersätter de nuvarande, mångsidiga CoroMill® Plura-pinnfräsarna. Konceptet är utvecklat för grovbearbetning till finbearbetning med olika ingrepp i alla applikationer och material.
WhisperKut™-tekniken är utmärkande för CoroMill® Dura jämfört med det tidigare mångsidiga konceptet och konkurrenternas pinnfräsar. Så här beskriver dr Markus Groppe, global produktapplikationschef hos Sandvik Coromant, det unika konceptet med asymmetriska spiralvinklar: ”Varje spånkanal har en egen spiralvinkel, och skäreggsnivåerna är på olika avstånd från varandra. På så sätt uppnås mycket bra stabilitet och effektiv bearbetning utan vibrationer.”
En annan utmärkande faktor är hur enkelt det är att välja rätt verktyg i det breda sortimentet av solida pinnfräsar. ”Vi har lagt ner ett stort jobb vad gäller urvalsaspekten. Att hitta rätt verktyg inom CoroMill® Dura-sortimentet ska vara enkelt”, säger Markus Groppe.
Första val är en fyrakanals plug-and-play-lösning som fungerar för en rad applikationer. Det finns ytterligare verktygsvarianter för mer specifika operationer, som key slots, dynamisk fräsning, medelgrov finbearbetning och finbearbetning. Mer hjälp kan också fås genom guidad produktsökning via CoroPlus® Tool Guide for CoroMill® Dura, som stöder applikationsområdena spårfräsning, sidfräsning, fickfräsning och spiralinterpolering – allt för att det ska vara enkelt att välja rätt verktyg.
CoroMill® Dura finns från två till sju spånkanaler, med skärkantslängder på 1–4×D och med eller utan spånavskiljare. Pinnfräsarna går att rekonditionera till originalspecifikationer upp till tre gånger.
Mer information: www.sandvik.coromant.com