Lasse Söderlund visar upp en detalj i plast som är speciell och kräver både erfarenhet och kompetens för at tillverka.

Vi tar oss vidare på reportageresan (som började i vårt förra nummer), i mellersta Norrland och passerar vackra landskap med berg, älvar och sjösystem på vår resa upp mot Järvsö som ligger i Ljusdals kommun.

Det är jakttider på älg och björn, så många ger sig ut på sina olika pass i skogen. För här är det jakt men även fiske i en skön natur som gäller (vår nästa intervju -Lasse är ”lite mer” intresserad av Dragracing och bankörning), i kombination med industriell verksamhet, är det menar många, den perfekta kombinationen för ett bra liv.

Vi hälsar på hos Järvsö Industriplast AB som är vad och som man heter. Man är legotillverkare av industriprodukter i plast. Företaget arbetar med Europas ledande leverantörer av plaster och med en modern maskinpark bearbetas råvaran efter kundernas önskemål. Och företaget förser hela Sverige och stora delar av Europa med maskinbearbetade plastdetaljer. Idag är man 25 anställda och har som mål att 2028 omsätta 50 miljoner kronor från 150 återkommande kunder, på en marknad som omsätter 1 miljard om året. Produktionsytan är på 1 200 kvm vilket betyder att man har en ständig uppdaterad plan för flöde och omplacering av maskinparken.

– Vägen till 50 miljoner är lång och krävande men fullt möjlig och nu går firman bra, vi har fulla orderböcker och vissa veckor slår vi i kapacitetstaket av vad vi klarar av att tillverka.

– Vi producerar 1 miljon plastdetaljer om året här på Järvsö industriplast. Företaget anställer medarbetare kontinuerligt utefter vår tillväxtresa och automatiserar vår produktion allt mer för att klara våra mål och visioner, säger en mycket hoppfull, positiv och framtidsorienterad ägare, Lasse Söderlund.

Men ska vi ta det från början, så är Lasse stockholmaren som ”utvandrade ” till Järvsö.

– Familjen hade sommarstuga här och mormor och morfar är från Järvsö, så visst finns det släktband och rötter här. Efter plugget så började jag arbeta som maskinoperatör på en verkstad som bearbetade plast och hade formsprutning. Och nu är vi framme runt 1992, då jag anställdes på Ljusdalsplast AB, lite av en slump. Jag kände efter några år att jag ville mer och drömmen fanns om att starta egen verkstad, så år 2000 tog jag över plastbearbetningen på Ljusdalsplast. I nästa steg så startade jag Järvsö Industriplast AB.

– Att äga en verkstad och driva en tillverkningsindustri, få lönsamhet, är inte det lättaste på jordklotet men min filosofi är och har alltid varit att göra det som ingen annan gör. Och därför blev det skärande bearbetning av plaster inte metall, fortsätter Lasse och tillägger; Att få lönsamhet som kontraktstillverkare bygger givetvis på att våra kunder tjänar pengar på att lägga sina order hos oss.

Första året omsatte företaget 2 miljoner, vilket var riktigt bra och nu behövde Lasse investera i fler maskiner och antalet anställda ökade. För att få en bättre uppfattning om vad marknaden kunde erbjuda, så åkte Lasse och några av hans medarbetare till Stockholm och Tekniska Mässan, år 2006.

En viktig person i sammanhanget och uppbyggnaden av en kvalificerad och effektiv maskinpark har blivit John Ericson, idag vd hos maskinleverantören och agenturföretaget Maskin AB Fransson som har sitt huvudkontor och maskinutställning i Hölö söder om Stockholm.

– Jag minns när Lasse kom in i vår monter och visade intresse för vår maskinutställning på mässan. Då arbetade jag sedan 1996 som maskinsäljare och hade mitt säljdistrikt på mellersta och norra Norrland. Där och då kan man säga var embryot till att vårt samarbete startade och idag har vi levererat det stora flertalet av den maskinpark som Lasse Söderlund på Järvsö Industriplast byggt upp under snart 20 års tid.

– Vi inledde vårt samarbete med Järvsö Industriplast AB 2006 och de har därefter kommit att bli ett av de företag som vi har sålt mest maskiner till, 19 maskiner har det blivit hittills.

– Här kommer en förteckning över maskiner som vi har sålt till dem, säger John Ericson;

  • TSUGAMI M08SYE-II – CNC-svarv med Y-axel och subspindel, TSUGAMI M08SYE-II – CNC-svarv med Y-axel och subspindel.
  • HWACHEON HI-TECH 230BL YSMC – cnc-svarv med Y-axel och subspindel, HWACHEON CUTEX 180BL YMC – CNC-svarv med Y-axel och dubbdocka.
  • GOODWAY TS-150 – 2-axlig CNC-svarv, GOODWAY GS-2600YS – CNC-svarv med Y-axel och subspindel, GOODWAY GS-260MY – CNC-svarv med Y-axel och dubbdocka.
  • COLCHESTER TORNADO T6M – CNC-svarv med drivna verktyg och dubbdocka.
  • QUASER MV154PL – 3-axlig vertikal flerop, QUASER MV154P – 3-axlig vertikal fleroperationsmaskin, QUASER UX300 – 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin.
  • TRIDENT TR-32 5AX – 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin med Marab robotcell, TRIDENT TR-32 5AX – 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin, TRIDENT TR-45L – 3-axlig vertikal fleroperationsmaskin med 4:e axel
  • TRIDENT TR-703A – 3-axlig vertikal fleroperationsmaskin med 4:e axel, TRIDENT TR-603A – 3-axlig vertikal fleroperationsmaskin med 4:e axel.
  • COSEN G-320 – helautomatisk bandsåg, COSEN C-320NC – helautomatisk bandsåg.

Personalen betyder allt, säger Lasse Söderlund.
– Det jag är mest stolt över i mitt företagande är att jag hittat alla dessa duktiga medarbetare, där vi tillsammans driver företaget mot nya utmanade mål. De flesta är självgående efter några år och de som är nyanställda får en extra uppmärksamhet och hjälp av Tommy Persson och Peter Englund som är produktionscoach och som alltid finns tillgänglig för om det dyker upp problem för dem som inte har så lång erfarenhet. Tommy och Peter kan även ”rycka in” och hjälpa våra bästa operatörer då han är ett superproffs på dt han gör och här hjälper alla oavsett anställningsår och kompetens. Men främst är han en hjälp för de lite mindre erfarna, vilket är mycket uppskattat av alla, förklarar Lasse Söderlund. Produktionscoach med en tydlig roll är nytt för mig som redaktör, trots att jag besökt över 800 verkstäder, så det tycker jag att det är en strålande idé. Ok, på andra företag har man produktionstekniker som hjälper till men det är ofta på större företag, så detta kan vara en tankeställare för fler, skaffa en produktionscoach som hjälper de som inte är så rutinerade maskinoperatörer och varit anställda en kort tid.

Lasse Söderlund har i alla fall gjort det relativt lätt för sig, (är väl ett understatement) genom att samarbeta med maskinleverantören Maskin AB Fransson, när det gäller nästan alla maskiner ute i verkstaden. Så följdfrågan blir naturligtvis vad kommer sig detta fantastiska samarbete utav.

– Flera olika anledningar, säger Lasse Söderlund.

– Dels har maskinleverantören Maskin AB Fransson många olika agenturer/fabrikat att välja på, alla i en mycket bra prisklass, för att vara premiumfabrikat från Asiens många duktiga maskintillverkare. John Ericson är duktig på att läsa av mina behov av maskinmodell och typ, där måste det bli rätt. En felinvestering kan drabba oss väldigt hårt. Och framförallt så har Maskin AB Fransson duktiga servicetekniker, alltså en superbra service som alltid gör ett perfekt jobb och ställer upp när vi behöver dem, ibland med kort varsel. Man sköter också våra årliga planerade underhåll av alla våra maskiner på ett felfritt sätt. Det gör att man fortsätter samarbetet år från år. Och sedan är det klart att John Ericson och jag pratar samma språk och kommer väldigt bra överens.

– Det som kännetecknar Järvsö Industriplast är att man är ett stabilt företag i ständig tillväxt. Alltid nya projekt på gång och då är det relativt lätt att fortsätta en ”upptrampat stig” där alla parter vet var man har varandra, säger John.

Vi bryter av artikeln med några pressmeddelanden som gått i svensk fackpress;

Järvsö Industriplast köper nu sin 12:e maskin från Maskin AB Fransson och denna gång föll valet på en 5-axlig Trident, modell TR-32 5AX. Det är den 4:e Tridentmaskinen på Järvsö Industriplast och ägaren Lars-Åke Söderlund värdesätter snabbheten och noggrannheten i maskinerna. Men det är inte enbart de tekniska fördelarna med maskinen som fällt avgörandet för valet av leverantör:

– Valet av Maskin AB Fransson som leverantör beror till stor del på deras lojalitet och höga servicenivå som medför att jag kan känna mig trygg med min produktion, säger Lars-Åke.

Lars-Åke startade Järvsö Industriplast är 2000 som idag är en av de ledande företagen i Sverige för maskinbearbetade plastdetaljer.

Nästa pressmeddelande betyder att Lasse Söderlund och hans produktionschef och följeslagare Peter Englund tillsammans bestämde sig för att det var tid att automatisera delar av maskinparken.

– I många år gick jag och Peter och funderade om vi kunde automatisera våra små serier och till slut fann vi en lösning som passade vår produktion. Och här har vi haft ett fruktbart samarbete med den lokala automationsspecialisten MARAB och Sten och Matilda Bastman, som precis som vi vill att allt skall fungera så perfekt som möjligt, säger Lasse.

Plaster, plaster och åter plaster. Olika fabrikat och egenskaper. Och att alltid ha material hemma är en trygghet för alla.

Pressmeddelandet som publicerades 2018;

Järvsö Industriplast AB investerar i utökad fräskapacitet och automation. Lars-Åke Söderlund, VD och ägare, har köpt sin första robotcell och är mycket nöjd med resultatet. Hela cellen, som består av två fleroperationsmaskiner av märket Trident och en robotcell från MARAB, levererades i november och är i full produktion. Den senaste 5-axliga fleroperationsmaskinen som köptes in till cellen är en Trident TR-32 5AX och är den 15:e maskinen som levereras av Maskin AB Fransson.

Järvsö Industriplast är specialister på bearbetad plast och levererar till alla kundgrupper. De har moderna cnc-svarvar och fleroperationsmaskiner och kan göra allt från enstaka prototyper till stora serier.

Trident TR-32 5AX Styrsystem Fanuc 0i-MF med Fanuc AICC II Spindelkona BT40 Max spindelvarvtal 15 000 rpm. Antal verktygsplatser: 30+1 Rörelser XYZ: 560x400x400 mm A-axel: +120°/ -30° C-axel: 360°. Hydraulik genom centrum på bordet automatisk dörr. Marab robotcell för betjäning av maskinen samt en Trident TR-603.

Vad är de fundamentala skillnaderna mellan att bearbeta plast och metall, plast i ert fall?

– Först och främst är det torr bearbetning som gäller. Det betyder att vi dammsuger våra maskiner när det handlar om ”spånor” istället för att spola bort smuts och överblivet material. Andra skillnader, nej, egentligen inte. Vi kör högre varvtal och andra skärsorter på våra verktyg. När det gäller vikter, så är plast att ett bra material när man pratar om arbetsmiljö för maskinoperatörerna som inte behöver hantera tunga ämnen.

Vad är plastens fördelar som material?

– Plaster är bra för att isolera ström, leda ström, låg friktion, rostar inte, hållfasthet, lättviktigt m.m. Plast slår Aluminium alla dagar i veckan då det gäller densitet – plast 1 – 1,5 i densitet att jämföra med Aluminium 2,7 densitet.

– Tittar vi ur en produktionsteknisk aspekt så ger plast korta cykeltider vilket ger priseffektiva produkter, kommenterar Lasse.

Vi brukar ofta fråga våra intervjuoffer om vad som är det bästa de gjort?

– Det är att jag tycker vi har hittat rätt i de människorna som arbetar här. Våra medarbetare är det viktigaste som vi har och deras kompetens och driv gör att vi växer och kan utveckla vår verksamhet efter det som våra kunder kräver för att vi skall kunna tillverka till rätt pris, rätt kvalitet och med rätt leveranstid, säger Lasse Söderlund.

Och vad som är det sämsta du gjort i arbetet?

– Att jag inte tillsatte en extern styrelse förrän 2011. Man kan och ska inte jobba ihjäl sig bara för att man är företagare och ta alla viktiga beslut själv eller inom familjen.

– Då, innan 2011 arbetade jag 80 timmar i veckan och tyckte när jag kom hem att jag kunde jobbat någon timme till, helt åt helvete. För att vara en bra företagsledare behöver man många timmar med god nattsömn och då måste man delegera. Många företagsledare bränner ut sig i onödan, och han man otur följer det med en livet ut, säger Lasse.

Lasse är en mycket sympatisk entreprenör och människa med glimten i ögat och då vill vi givetvis utnyttja tillfället och fråga om han har några tips till den verkstadsägare som har problem eller om man är nystartad?

– Fokusera på det du är bra på och tveka inte eller var rädd för att fråga andra om hjälp. Och som jag, håll koll med en omvärldsbevakning om vad som händer i landet och globalt. Vilka är produkterna som kommer i framtiden?

Så slutligen var ligger problemen för Järvsö Industriplast om vi tittar framåt?

– Materialbristen i världen är ett aktuellt och ett kommande jätteproblem som vi får arbeta med, avslutar Lasse.

Lasse Söderlund vid en av fler automatiserade celler på Järvsö Industriplast där MARAB är leverantör av robotlösning och Maskin AB Fransson är leverantör av maskin.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here