Industrilås AB är en av världens ledande till-verkare av låssystem. Företaget designar, tillverkar och tillhandahåller lås och gångjärn och arbetar sedan 1981 internationellt med helhetslösningar till dörrar, luckor och kapslingar utomhus och inomhus. Typiska kunder bygger elkapslingar, serverskåp, ventilationsaggregat, tåg, generatorer, släpvagnar, tyngre fordon eller jobbar med energidistribution. Företaget har byggt sitt varumärke främst på innovation och kundservice. Industrilås har sin verksamhet och industriella vagga i Nässjö och är en framgångssaga som inleddes av Klaus Mölzer i ett garage i Nässjö för snart 40 år sedan. Familjen Mölzer är fortfarande huvudägare till koncernen.
Företaget har 350 medarbetare som ser till att låsningen i applikationer – lås, gångjärn och tätningsteknologi och systemlösningar världen över, fungerar perfekt med hjälp av produkterna man utvecklar, tillverkar och säljer. Man är ett globalt företag som finns i 58 länder dels genom egna dotterbolag och 25 distributörer.
Hänglåset snart ett minne blott, iallafall inom industrin.
Nu ersätts alltmer det traditionella nyckellåset av biometriska produkter inbyggda i lås som exempel, fingeravtryck, elektroniska kort och lösenord. Här är Industrilås väl framme och har morgondagens produkter ute på flera marknader. Och man växer inom detta segment och ser stora framtidsmöjligheter för bolaget att växa globalt och inom nya branscher.
För sedan starten har företaget drivits fram av en önskan att göra saker bättre där man kontinuerligt försöker bidra med innovativa lösningar och tillverkningsmetoder samt se helheten i projekt och på så sett skapa ett mervärde. Industrilås filosofi är att hela tiden uppmuntra ett nytänkande och alternativa lösningar som kan driva företaget och kunderna framåt.
Det är goda tider för Industrilås i Nässjö och idag har man en av branschens mest innovativa och passionerade organisationer för konstruktion, tillverkning och distribution av industriella låssystem av hög kvalitet. Och nu när världen håller på att resa sig efter pandemin så finns ett uppdämt behov av att fylla på sina lager och samtidigt kunna direktleverera till marknaden. Det har skapat en mycket stor efterfrågan som gör att den svenska låstillverkaren har bråda dagar. Och det spiller över på företagets produktionsenheter där vi i detta reportage skall titta lite närmare på företagets verktygsmakeri – internt – itoolconcepts, där man med hjälp av skickliga medarbetare och en modern maskinpark skapar en perfekt symbios mellan människa – maskin – mjukvara, där all produktionsdata samlas in, behandlas och sparas i digitaliseringens tecken.
– Vi har nu och sedan en tid tillbaka investerat i morgondagens kraftfulla datorstyrda produktionssystem med maskiner och teknik för att våra medarbetare skall tänka nytt och att inte stänga eller vara nöjda med våra produktionsprocesser. Uppmuntra kreativitet och flexibilitet för nya tankar och idéer som hjälper oss att hitta nya vägar i våra tillverkningsprocesser in i framtiden, tillåta och uppmuntra öppna tankesätt utanför invanda mönster som stödjer våra produktionsprocesser, säger Mattias Lyckare divisionschef.
Spaden är i marken, för en ny fabrik i Nässjö
Vi träffar produktionschefen Mikael Åkerman som gärna är med på vårt möte och delar med sig av företagsledningens syn på maskininvesteringar och produktionsfilosofi, när vi idag skall prata om expansionsplaner, mjuka och hårda värden samt produktionsfilosofi och framtid med Mattias Lyckare divisionschef för itoolconcepts – verktygsverkstaden.
– Vi har nu startat vår resa mot vårt mål om att nå en miljard i omsättning i framtiden. Vi har inte satt någon tidsgräns när så skall ske men vi har ett väldigt tydligt mål om att dit ska vi. Ägaren, styrelsen och företagsledningen tillsammans med alla medarbetare arbetar nu på olika plan för att genomföra den största satsningen i företagets historia.
– Och det finns ingen bättre signal till våra kunder och våra medarbetare, än att investera i verksamheten, det är en bekräftelse på, att vi tror på företaget och på Nässjö, det är vår starka filosofi att vi satsar på produktion i Sverige som innehåller många lösningar inför framtiden, menar Mikael Åkerman.
Industrilås har länge letat efter en möjlighet att utöka sin produktion i Nässjö. Nu är det letandet över. Företaget har köpt en
63 000 kvm stor tomt På den nya tomten ska man bygga en anläggning som är mer än dubbelt så stor som dagens, vilket gör att man förhoppningsvis år 2023 fördubblar kapaciteten vilket krävs för att nå det långsiktiga målet.
Industrilås har de senaste tio åren mer än fördubblat omsättningen. Framgången har medfört att den nuvarande fabriken blivit för liten och företaget hyr därför i dag även lokaler på andra platser i Nässjö.
– Vår strategi för framtiden är att utvecklas i samma takt som tidigare. Det innebär att Industrilås behöver växa både i Sverige och globalt, till exempel genom utökade produktionsmöjligheter. Även om det är ett par år kvar tills vi flyttar in i de nya lokalerna är det en härlig känsla att vi nu har startat detta framtidsprojekt, säger Mikael Åkerman.
– Och när det handlar om vår produktion i stort så skall vi göra allt mer av våra processer i eget hus, säger Mattias Lyckare.
Företaget tillverkar vad man heter och bland medarbetarna finns många yrken tillhörande olika tillverkningsprocesser representerade som pulverlackering, konstruktion och design, formsprutning, zinkgjutning, svarvning, injektionsgjutning, kvalitetsarbete och montering. Och här söker företaget konstant efter kompetenta maskinoperatörer och produktionstekniker.
– Vi äger konstruktionen och vi äger våra verktyg och här på Industrilås arbetar konstruktionsavdelningen i mycket nära samarbete med vår egen verktygsavdelning. Eftersom de flesta av våra verktyg tillverkas och underhålls i egen regi, ( här ökar man sin kapacitet markant när den nya fabriken står färdig för inflyttning), garanteras både kvalitén på verktygen men också tillverkningen av de färdiga komponenterna.
– Här i Toolshop tillverkar vi alla typer av verktyg för vår egen produktion som klippverktyg, gjutverktyg och plastverktyg. Till detta behövs det också fixturer och gripdon för våra automationslösningar, berättar Mattias Lyckare och fortsätter;
– Eftersom vi har egen konstruktion så krävs även att ta fram prototyper, småserier och första serier i olika typer av låskomponenter och vi tillverkar också produktionsutrustning för våra monteringsavdelningar som jag nämnde. Detta innebär att vi måste vara flexibla för att kunna hantera detta i våra maskiner här på vår verktygsverkstad.
Mjukvara, datakraft, digitalisering och AI i all ära men det grundläggande i att ”bygga” en effektiv produktion handlar om människors kunskap. Olika människor tillför olika kunskap och kommer vi in på de senaste maskininvesteringarna så handlar det om..
Kunskapsföretaget AURAN Industries AB
– Vi har drivit Auran nu sedan år 2000 och har haft siktet inställt på gnistning redan från starten och med tonvikt på SODICK maskiner. Man är en japansk maskintillverkare och idag så har vi flera fabriker i Japan, Thailand samt Kina.
SODICK är sedan starten ett familjeföretag och är det fortfarande idag. Man tillverkar mer än 7 000 avancerade maskiner per år och av dessa är det stora flertalet gnistmaskiner.
– Gnistning är en intressant bearbetningsmetod som har utvecklats rejält de senaste 25 åren. Det går givetvis snabbare att gnista idag men de stora stegen är tagna vad gäller noggrannhet och ytorna som vi tar fram genom gnistning. Vi på Auran har jobbat med gnistning i olika befattningar sedan 1985, säger Roger Jansson på Auran Industries AB
– Intresset är på topp vad gäller gnistning i stort och har utvecklats till en högintressant produktionsmetod då kunder världen över kräver allt snävare toleranser och mått. Gnistning är och kommer att förbli en bearbetningsmetod som vi behöver för att klara de ökade kraven. Kunderna idag är allt från traditionella verktygsmakeri med verktygstillverkning samt mindre serier 1–20 detaljer, ofta med hög precision, till stora produktionsbolag med större serietillverkning som kräver hög precision i svåra material.
Vi ber Roger Jansson om fakta kring de SODICK maskiner som producerar komponenter och verktyg på Industrilås i Nässjö.
Två SODICK ALC600G iGroove trådnist som har ett arbetsområde på 600 x 400 x 350 mm. Här kan man bearbeta detaljer upp till 1050 x 710 x 350 mm med en vikt upp till 1000 kg i maskinen. Maskinen är förberedd för att automatiseras samt med optionen ANCS som minskar rostangreppen på bearbetade detaljer. Maskinen kommer att användas för tillverkning av verktygsdelar, samt för kortare serietillverkning.
Sodick iGroove är en ny funktion i Sodick ALC600G maskinerna.
Denna nyutvecklade teknik, patenterad av Sodick, roterar tråden under finskären så att arbetsstycken bearbetas uppifrån och ner med trådens ”oförbrukade” yta.
Konventionellt styrs tråden enbart av spänning och löphastighet, medan två styrningar positionerar den.
Sodicks iGroove -rotationsmekanism ger ytterligare kontroll över tråden, vilket resulterar i ökad ytkvalitet och förbättrad geometrisk noggrannhet, samtidigt som den minimerar trådförbrukningen – kombinerar den bästa ekologiska lösningen med den högsta kvaliteten på trådgnist-bearbetning.
Två stycken SODICK AL60G sänkgnist som har ett arbetsområde på 600 x 420 x 370 mm.
Här bearbetas detaljer upp till 950 x 740 x 450 mm med en vikt upp till 1500 kg i maskinen. Även denna maskin är förberedd för automation. Sänkgnisten kommer att användas till verktygsdelar samt för kortare serietillverkning.
Sodick AL60G är har fått en ansiktslyftning från tidigare Sodick AG60L maskinerna i form av följande förbättringar:
Ny layout på vissa delar i maskinen.
Inkluderat ljustorn i form av ledlister på 4 ställen i maskinen.
Ny större bildskärm med en storlek på 19 tum. Nytt styrsystem med Windows 10 i grunden.
Dessutom har man på verkstan investerat i en SODICK K1C. Det är en höghastighetshålnistmaskin med ett arbetsområde på 400 x 300 x 300 mm. Här bearbetas detaljer med i princip oändlig storlek då maskinbordet är öppet på 3 av 4 sidor.
Sodick K1C tillverkar hål från 0,3 till 3 mm.
”Mätteknik med touchprobe nytt tänk.”
– Möjligheten att använda sig av probeteknik i både sänkgnist och trådgnist har funnits på marknaden ett bra tag. Det vi gör nu är att steppa upp funktionen genom att använda en touchprobe som är kopplad direkt till maskinens styrsystem och därmed eliminera bort magnetism och små elektriskt ledande partiklar som ofta finns i gnistmiljön, säger Roger Jansson och tillägger;
– Att göra affärer med Industrilås är en trivsam men inte helt enkel historia. Kraven är höga och önskemålen många samtidigt som kunskapen är hög på Industrilås. Det gör att vi på Auran utmanas rejält vad gäller lösningar samt innovationer som kan driva tekniken och funktionerna framåt. Och mjukvara styr allt mer; Hur Mattias och hans medarbetare lyckats med det, ska vi återkomma till under våren 2022 och göra ett nytt besök och skriva en ny artikel, när vi har temanummer EDM nästa gång.