Industriella robotar som kan samarbeta med människor utan skyddsbarriärer, så kallade ”cobots”, blir alltmer populära och intressanta för tillverkningsindustrin. På Andrénverken i Smålandsstenar står en ny arbetskamrat och hjälper maskinoperatörerna på verkstadsgolvet med att ladda och plocka detaljer ur en liten fleroperationsmaskin från HAAS.
– En perfekt kombination och lösning för kunden som har svårt att hitta personal idag. Vi ser här nu en av flera av framtidens lösningar ute i produktionen här på Andrenverken i Smålandsstenar, säger Fredrik Salomonsson, maskinsäljare på Edströms Maskin som sålt och installerat flera maskiner på kort tid hos Andrenverken.
– Cobots är på frammarsch och försäljningen av robotlösningar från danska Universal Robots där Edströms Maskin är återförsäljare i Sverige har ökat dramatiskt under året, fortsätter Fredrik;
– Maskinerna kom till Andrénverken för 2 månader sedan och vi installerar och programmerar för fullt, nu är efterfrågan stor på automation, säger Björn Andersson applikationstekniker på Edströms Maskin och Fredrik Salomonsson kan bara hålla med;
– Vi har fullt upp med många avslut nu där kunderna är på investerings jakt och vår produktmix av maskinfabrikat gör att vi kan vara med på många affärer och erbjuda hög kvalitet. Vår samarbetspartner på automation Universal Robots är duktiga och har nu det bredaste programmet man haft med små effektiva cobots som kan lyfta 3, 5 och 10 kg.
Vi frågar vd Johan Bredenfeldt på Andrenverken hur man resonerar?
– Vi har problem att hitta personal. Här finns ingen arbetslöshet och i lilla Smålandsstenar har vi många stora industriföretag som nu går för fullt och alla som vill jobba, har bra jobb på orten. Det enda alternativet för oss då, är att skapa produktionskapacitet genom att köpa maskiner med automation för att kunna köra obemannad produktion eller med mindre bemanning så mycket som möjligt, helt enkelt, det är industrins enda sätt att överleva och att klara att producera efter det orderläget som nu är. Varje gång vi nu investerat i maskiner så är det med automation. Vi köper inga maskiner längre utan någon form av automatisering och robotlösning.
– Företaget har nu gjort fem maskininvesteringar under kort tid och det handlar om att automatisera och köra obemannat eller med lägre bemanning än tidigare. Det är egentligen ganska enkelt. Våra operatörer är inte alls oroliga för att förlora jobbet utan tvärtom. Man ser roboten som en kompis som hjälper dem med monotona och tråkiga arbetsuppgifter.
– Vi övervakar processerna och vi vet att allt fungerar, stressen har minskat och vi har en helt annan atmosfär nu ute i produktionen, menar maskinoperatören Sebastian Håkansson och hans arbetskamrater skriver under på det han säger.
– Vi har snabbt kunna öka produktionstakten med nya mjukvaror, våra semi- och helautomatiska lösningar och lagt in fler artiklar i produktionen. Produktiviteten ökar, maskinutnyttjandet ökar och personalen hinner med, man måste våga att investera i ny teknik, säger en nöjd Johan Bredenfeldt.
Företagskulturen på Andrénverken ligger i våra gener. Inställningen till hur företaget ska skötas har gått i arv i generationer. När vår grundare startade Andrén Johanssons mekaniska verkstad, här i Smålandsstenar 1923 tillverkade han bland annat spiskrokar för kokspisar. Efter att Bengt Johansson 1957 tagit över bolaget bildades Andrén Verken AB.
Den första legoprodukten som började tillverkas
i företaget var en maskinsko. Den produkten finns faktiskt fortfarande kvar i vårt sortiment. Det är bra att vara noggrann och leva ett sunt liv om man vill bli en frisk och stark 90-åring. Och så har vi gjort på Andrénverken under alla år. Konjunkturerna har gått upp och ner många gånger under tiden, men vår företagskultur har visat sig vara livskraftig.
Dagens kontrakttillverkare Andrénverken levererar bearbetade och formade plåtdetaljer till världsledande industriföretag. Därför måste också vårt arbete hålla världsklass. Vår företagskultur och verksamhetsfilosofi passar bra in i bilden för just den typen av utmaningar. Maskinparken är inte unik. Vår styrka ligger i sättet att använda utrustningen, i dokumenterad kvalitet och hur vårt samarbete fungerar.
I vår produktionsanläggning på 11 000 kvm har vi allt det som behövs för att hantera olika typer av plåtbearbetning. Maskinparken är utrustad med kantpressar med automatisering, hydraul pressar, automatpressar, fleroperationsmaskiner och robotsvetsceller, liksom utrustning för impulssvetsning, gradning, trumling, och laserskärning med automation. Detta är grunden för våra åtaganden gentemot de världsledande industriföretag som väljer att anlita oss som leverantör. Vi har resurserna för ett komplett erbjudande, säger en stolt vd Johan Bredenfeldt.
– Nya investeringar gör oss ännu starkare. Produktionsutrustning kan kopieras men våra medarbetares skicklighet och kompetens kan ingen kopiera, den är unik. När det gäller maskinleverantörer så är vi trogna. Vårt samarbete med Edströms går många år tillbaka i tiden och vi är för små för att ha många olika leverantörer, vi behöver en trygghet på service från så få partners som möjligt, säger Johan Bredenfeldt och fortsätter;
– När det gäller vår nya Kitamura så handlar det om större maskin och mer precision för att kunna tillverka större detaljer i större serier än vad vi gjort tidigare. Och vårt köp av en ny HAAS skall frigöra produktionstid på mindre detaljer från Kitamuran. Att vi nu investerat i en UR robot är häftigt tycker vi. Och väldigt spännande med att den kan arbeta helt utan skyddsstängsel och jämsides med operatören som en ”kompis”.
Idag när vi är på besök skall vi titta lite extra på de två senaste maskininvesteringarna som Andrénverken gjort. Vi ber Fredrik Salomonsson maskinsäljare på Edströms Maskin sedan 3 år tillbaka med ett förflutet inom industri och automation, att berätta;
– HAAS Mini Mill med Universal Robot UR10, är en kombination som kommer att ge Andrénverken helt nya möjligheter att producera obemannat och man tillför på detta sättet fler produktionstimmar per dag vilket ger en generös kostnadskalkyl. Maskininvesteringen betalar på så sätt tillbaka sig på mycket kortare tid än man är van vid.
Tekniska fakta HAAS Super MiniMILL
X=406,Y=305, Z=254 mm, spindel 10.000 rpm,10 verktygsplatser, 40 kona, med automatisk dörröppning, robot förberedd, magnetbord.
Lite tekniska fakta UR 10;
10 kg lyftkapacitet, räckvidd 1 300 mm, Repetitions förmåga ±0,1mm. I/O portar: Digital ingång 2 st, digital utgång 2 st. Analog ingång 2 st, Analog utgång 2 st.
Fredrik Salomonsson berättar vidare;
– Kitamura Mycenter HX 630G har en positioneringsnoggrannhet + -0,002 mm och en repeteringsnoggrannhet:
+ -0,001 mm. Här finns möjligheter till utbyggbart palettsystem och verktygsmagasin. Spindelvarvtal på 12 000 rpm och ISO 50 spindelkona. Rörelseområde x 1 100, y 920 och z 1 050 mm, palettstorlek 630 x 630 mm.
– Minutiöst byggd från grunden och gediget byggd med handskavda kontaktytor vilket är exempel på en av Kitamura:s unika lösningar som kombinerar den stabila plangejd tekniken med mycket hög förflyttningshastighet upp till 60 m/min. Kitamura är känt för sin höga tillförlitlighet samt välbyggda maskiner och unika lösningar.
Företaget ägs och drivs i tredje generationen av familjen Kitamura under 84 år av innovation och nyskapande. Man har som företag utvecklat diverse produkter och maskiner sedan 1933. Beslutet att fokusera på enbart verktygsmaskiner togs 1971.
– Med hjälp av Kitamuras APP Anywhere Remote® kan du koppla upp dig mot din maskin, hålla koll på eventuella driftsstopp och få statusuppdateringar via e-mail och sms, berättar maskinsäljaren Fredrik Salomonsson.
Automation alltid i fokus
– Vår nya Kitamura har ingen robotbetjäning utan är utrustad med palettsystem med kuber som automation och ett stort verktygsmagasin, här kör vi högprecisionsdetaljer, snabbt och effektivt, avslutar Johan Bredenfeldt.