Världsrekordet sattes i början av oktober i samband med att företaget anordnade öppet hus i produktionslokalerna i Virserum för samarbetspartners, leverantörer och potentiella kunder från hela världen.
Familjeföretaget Modig Machine Tool i Virserum, som i år firar 70-årsjubileum, är världsledande tillverkare av specialbyggda verktygsmaskiner som används inom framförallt flygindustrin över hela världen. Tillsammans med sin far Percy Modig och sina medarbetare har David Modig, vd för företaget, utvecklat ett flertal maskinmodeller som har sålts till underleverantörer åt bland annat flygplanstillverkare som Airbus, Boeing och Gulfstream. Företaget har idag agenter över hela världen och ett amerikanskt dotterbolag, Modig Machine Tool USA Inc, som ansvarar för marknaden i Nordamerika.
För att visa upp sin verksamhet i Småland och samtidigt demonstrera styrkan i deras eftertraktade bearbetningsmaskin RigiMill anordnade
företaget öppet hus i början av oktober för kunder, leverantörer och samarbetspartners från hela världen. Flera av deltagarna, som totalt uppgick till runt 75 personer, anlände med chartrad buss från Kalmar. Efter en rundtur i produktionsanläggningen presenterade David Modig verksamheten, produktportföljen och framtida planer.
– Vi presenterade våra nya produkter GCA och PowerMill som vi håller på att utveckla. Den stora anledningen till att vi anordnar den här dagen är dock världsrekordförsöket där vi vill visa upp vilken kapacitet RigiMill har. Det räcker inte med att vi talar om hur bra maskinen är utan många är nyfikna och vill se den i action, förklarar David Modig.
Per Bruhn, produktionstekniker vid Toyota Material Handling Europé i Mjölby, hade åkt ner till Virserum tillsammans med ett par kollegor för att bevittna världsrekordförsöket. Det var just till Toyota Material Handling Europé som den första RigiMill levererades under 2016.
– Vi behövde en ny maskin för vår balktillverkning och kom i kontakt med Modig för tre till fyra år sedan. Det har varit en spännande resa och med hjälp av RigiMill har vi nu ökat produktiviteten. Maskinen har en snabbare balkhantering än andra maskiner och är så styv att vi kan fräsa hårdare än tidigare, säger Per Bruhn och berättar att det ser väldigt ljust ut för verksamheten i Mjölby
– Vi har en orderstock på runt 18 000 truckar, och ska genomföra ytterligare investeringar i anläggningen framöver.
Seco Tools har levererat verktygen i RigiMill och Bengt Strand, som sedan tio år tillbaka arbetar på Seco Tools kontor i Bangkok som Asia Pacific Aerospace Segment Manager, är en av gästerna. Till vardags reser han runt i Asien och servar de största tillverkarna inom flygindustrin. Bengt Strands samarbete med Modig Machine Tools startade för över 20 år sedan när han jobbade med utveckling på Seco Tools i Sverige.
– Det är ett långt samarbete. Det senaste året har jag introducerat Modig för en av våra största kunder i Asien och nu under hösten ska jag och David hälsa på kunden i Taiwan. Jag fick kontakt med den här kunden för 18 år sedan när han precis hade startat sin verksamhet. Idag har han över 350 maskiner och startar hela tiden upp nya fabriker, säger Bengt Strand som har mycket att berätta om affärslivet och livet i Asien.
Han ser fram emot världsrekordförsöket och förklarar att det verktyg, AluMaster, som sitter i RigiMill är framtagen i ett samarbete mellan Seco Tools i Sverige och Seco Tools i Italien.
– Verktyget är av yttersta världsklass. Skärhastigheten ligger på nästan 3500 meter per minut. Det blir inga problem för verktyget att klara världsrekordet utan det finns mer att hämta. Den normala livslängden är på 40 till 50 timmar vilket är väldigt bra för våra kunder. Det är mer lönsamt för oss att sälja verktyg för titan.
Innan det var dags för världsrekordförsöket på RigiMill genomfördes ett maskinbearbetningstest på HHV 3-Mill för att visa upp maskinens egenskaper. HHV 3-Mill, som togs fram i samarbete med en av världens ledande flygplanstillverkare, kan bearbeta både aluminium- och kompositkomponenter i en enda inställning. Mike Brown, som representerar Modig Machine Tool i Storbritannien, var på plats tillsammans med en potentiell kund som har visat intresse för HHV 3-Mill.
– De är här idag, men jag kan inte avslöja deras namn då de vill vara anonyma. De är intresserade av HHV 3-Mill, men även rent generellt i framtida teknologi. Jag har samarbetat med Modig i 20 år och känner mig som en del av familjen. Jag känner till och med Percys fru och
deras hund, haha, säger Mike Brown, Managing Director vid Aeromachinery i Bushby, Leicestershire.
Några meter bort står Keith Lopez som under många år jobbade för Spirit Aerosystems, en av världens största tillverkare av avancerad flygstruktur och leverantör åt bland annat Boeing. Sedan juli 2016 är Keith Lopez vd för Modig Machine Tools amerikanska dotterbolag Modig Machine Tool USA Inc.
– Vi ser en stor tillväxt i flygindustrin i Nordamerika och syftet med att bjuda in kunder till Virserum är för att visa vad våra maskiner kan göra och hur vi skiljer oss från våra konkurrenter. Även om Modig är ett välkänt namn i branschen så måste vi öka kunskapen och medvetenheten kring våra produkter. Här i lokalen finns bland annat kunder från Seattle och Kanada, samt en viktig leverantör från Wisconsin.
Under fjolåret genomförde Modig Machine Tool USA Inc. en maskinutställning
i Dallas för att sprida varumärket och visa upp vissa maskiner. Totalt närvarade 150 inbjudna personer från hela Nordamerika.
– Det var en stor framgång för oss, och vi undersöker nu möjligheten att skapa ett showroom i USA som våra amerikanska kunder kan besöka.
När demonstrationen av HHV 3-Mill är klar ber David Modig alla gäster att samlas runt den stora RigiMill, som är den första maskinen i världen att klara både fin- och grovbearbetning av titan och aluminium i samma maskin. Vid touch-skärmen som styr RigiMill står Andreas Zukiewicz, kvalitetsansvarig på Modig Machine Tool. Han visar upp den smarta touch-skärmen som företaget har utvecklat och bläddrar mellan manualer, ritningar och program.
– Vi har försökt göra det så enkelt som möjligt för operatörerna. Om de vill kan de använda Fanucs standardsystem, men eftersom det finns en del funktioner där som inte behövs i RigiMill har vi skapat en enkel och snygg layout där vi har plockat ut alla godbitar som krävs för att köra maskinen, säger Andreas Zukiewicz.
På David Modigs klartecken startar han maskinen. Kraften i spindeln uppgår till 220 kW och hastigheten ligger på cirka 20 000 varv per minut. Ett plexiglas förhindrar att spånen flyger ut på åskådarna och efter 60 sekunder stoppas maskinen. Många är nyfikna på resultatet och samlas kring aluminiumblocket för att ta bilder.
– Jag tror det är många som är förvånade över att ytan på blocket är så pass fin även efter sådana här krafter och hastigheter. Vi skulle kunna köra ännu snabbare, men nöjer oss med att vi har omvandlat 16,4 liter hård aluminium till 200 liter spån på en minut. Nytt världsrekord för aluminiumfräsning. Ett tyskt företag hade det gamla rekordet på 15 liter per minut, förklarar David Modig.
Hans far Percy Modig, som är väldigt nöjd med världsrekordet, berättar att en RigiMill kostar cirka 20 miljoner kronor. I skrivande stund har företaget 18 beställningar på RigiMill. En annan person som är glad över världsrekordet är Doug Kranz, Vice President för Fischer USA som har levererat spindeln till RigiMill och många andra av Modig Machine Tools maskiner.
– Jag är väldigt glad och det var viktigt för mig att vara här idag. De flesta kunder utnyttjar aldrig spindeln till max, men här får vi verkligen en bekräftelse på vad den klarar av. Det här är inte heller vår maxkapacitet utan det finns mer att hämta.
– Vårt samarbete med Modig sträcker sig flera år tillbaka. Vi trivs ihop och har liknande tankar när det kommer till affärer, förklarar Doug Kranz.
David Modig blickar nu fram emot ett händelserikt år. Förutom att flera maskiner ska levereras ska företaget bygga en ny produktionsanläggning i Kalmar på 7000 kvadratmeter, det vill säga tre gånger så stort som anläggningen i Virserum.
– Hösten 2018 ska vi vara igång och när anläggningen är färdig blir det enklare för oss att ta emot kunder och visa upp våra maskiner. Vi överger inte Virserum helt utan kommer ha kvar lager och viss montering här, säger David Modig.