Innovationstakten blir allt högre när det gäller att utveckla nya verktyg och lösningar. Hos den tyska verktygstillverkaren EMUGE-FRANKEN ser man hur industrin dagligen kräver förbättringar och förändringar i sina bearbetningsprocesser. Moderbolaget i Tyskland drivs idag av familjen Glimpel i 3:e generationen och har en rekordtillväxt samt går mot försäljningsrekord framförallt på den globala exportmarknaden.
– Företaget drivs i en hjärtlig och familjär anda och man satsar mycket pengar i företaget på forskning och utveckling. Verktygstillverkaren har sina anläggningar i södra Tyskland, i Bayern och med en geografisk placering mitt i Automotive bältet så speglar det givetvis verksamheten som verktygstillverkare med världsledande bilfabriker och giganter som Volkswagen, Daimler och BMW runt knuten. Det skapar enorma möjligheter för industriföretag i regionen att utvecklas genom innovation och hårt arbete. EMUGE-FRANKEN är kännetecknande för hur de familjeägda verkstadsföretagen drivs med en finansiell trygghet och långsiktighet.
– Här gäller det för morgondagens verktygstillverkare att driva på utvecklingen av nya verktyg för konkurrensen är stenhård och tillverkningsindustrin blir alltmer krävande där produktutvecklingen och nya konstruktioner inom bland andra Aerospace och Automotive industrin skapar helt nya förutsättningar för hur man skall tillverka en produkt, säger Magnus Andersson vd på EMUGE-FRANKEN´s helägda skandinaviska dotterbolag i Örebro.
Globalisering och digitalisering förändrar världen och tillverkningsindustrins förutsättningar när det gäller att tillverka en produkt eller en komponent kostnadseffektivt med rätt kvalitet och kortast leveranstid.

Några ur teamet på Hagalundsvägen i Örebro. Från vänster innesäljare och teknisk support Jesper Elgbacka Andersson och P-O Folkesson, vd Magnus Andersson och innesäljare teknisk support Markus Eriksson.

Hur tänker och arbetar en verktygstillverkare av högeffektiva verktygslösningar och hur får man framgång i en stentuff bransch där vinnaren tar allt?

– Vi vill gärna jobba nära våra kunder och det genomsyrar vårt dagliga arbete. Tekniker som pratar med tekniker är jätteviktigt för att hitta rätt verktygslösning, säger Michael Schweidenbach och fortsätter;
Våra sex svenska, två danska och två finska distriktsansvariga säljare sköter den direkta kontakten med kunden på plats i produktionen. Till deras och kundernas hjälp finns även fyra renodlade applikationstekniker. På innesupport jobbar fem medarbetare med att hantera beställningar och ge våra kunder service, se till att de får rätt verktyg i rätt tid. I Tyskland har man ett stort lager av verktyg för den globala marknaden. Hela bolaget använder ett väl utvecklat CRM system för att ta hand om kunderna på bästa sätt.

EMUGE-FRANKEN AB är sedan gammalt och av tradition en mycket välkänd, etablerad producent och leverantör av allt inom gängteknologi, såsom gängtappar, gängfräsar, gängchuckar samt gängtolkar,

Valet av högkvalitativa produkter ger ett synbart resultat i bearbetningen och på detaljen.

standard och kundanpassat för den skandinaviska marknaden. Nu satsar man på att växa på marknaden för hårdmetallfräsar.
I dag har EMUGE-FRANKENs varumärke FRANKEN vuxit till att bli en betydande del av den årliga omsättningen, på vissa marknader runt om i världen är den till och med större än andelen för gängning. För den skandinaviska marknaden står idag fräsningen för en femtedel av omsättningen och är den produktgrupp som växer allra snabbast tillsammans med HM/PCD special produkter.
FRANKEN´s fräsprogram är idag ett av de starkaste på världsmarknaden där man supportar och levererar brett till alla branscher som t.ex. Dental, Energi, Aerospace och Automotive industrin. Förutom sina högkvalitativa verktyg kan den skandinaviska organisationen erbjuda optimering av sina kunders bearbetning genom en genomlysning av deras nuvarande arbetssätt och programmering.

Vd Magnus Andersson utvecklar.

– Vår filosofi är att arbeta tillsammans med medelstora och stora företag inom tillverkningsindustrin. En traditionell kund hos oss är ofta relaterad till fordonsindustrin och deras underleverantörer samt att vi ökar inom Aerospace.
– Vi har alltid varit kända för den unika kvalitén på gängverktygen, vilket beror på olika beläggningar och geometrier. Idag är beläggningen av större betydelse och här har man på fabrikerna i Tyskland nyligen investerat
i 16 nya beläggningsugnar, detta för att ha kontroll på hela processen, vilket är en stor trygghet för oss.

Hur ser fördelningen ut standardverktyg kontra special?

– Det beror lite olika på vilken kund, men pratar vi gängtappar och Automotive så är det ofta special och kundanpassat. Allt högre krav driver tillverkningen av verktyg mot allt mer extrema nivåer och här är också konkurrensen mycket hård på marknaden, säger Magnus Andersson som passar på att berömma svensk industri som ligger långt framme i världen när det gäller teknik och bearbetning. Att nu fler och fler jobb kommer tillbaka till Sverige tyder på att vi har en tradition av duktiga produktionstekniker och maskinoperatörer i Sverige, som klarar kraven och hittar lösningar på de allra svåraste applikationerna inom skärande bearbetning.

Nytt program av fräsverktyg skall ut på marknaden

FRANKENs fräsprogram i hårdmetall är uppdelat i tre olika kategorier, ”Allround”, ”Premium” och ”Custom Made”, för att kunna erbjuda alla typer av användare en lösning av högsta möjliga anpassade kvalité.
Fabrikerna i Tyskland hanterar hela processen från råvara till utveckling, design, bearbetning, beläggning och slutkontroll, detta för att kunna ha full kontroll på sin tillverkning av hög kvalitativa skärande verktyg. EMUGE-FRANKEN erbjuder även omslipning på alla sina verktyg, detta för att optimera kundernas kostnader.
EMUGE-FRANKEN har satsat hårt på att ta fram ett högpresterande och konkurrenskraftigt produktsortiment för dynamisk fräsning de senaste åren. Idag kan man med glädje presentera ett starkt produktutbud till mycket konkurrenskraftiga priser. Tillsammans med företagets hållandeprogram, bestående av stabila, kraftfulla chuckar i många olika designer, utföranden och med en hög rundgångsnoggrannhet (0,003 mm), får man ett optimalt skärande verktyg med en hög avverkningsgrad.
Inom kort släpper man en ny kampanj på sina dynamiska/trochoidal fräsar tillsammans med Albrecht kraftfulla chuckar i paketlösningar.

Identifikation och positionering på marknaden

– Vi har kanske tidigare haft en stämpel på oss att vara exklusiva, inget för alla och bara gängtappar, vilket är felaktigt! Vi har ett brett sortiment av produkter för de flesta applikationer på marknaden. Vi jobbar hårt med att förändra bilden av oss ute i industrin, vi är gängtappsspecialisten som idag vuxit till en potentiell totalleverantör av skärande verktyg. Det handlar för oss mycket om att informera om hela vårt verktygsprogram, som idag bygger på erfarenhet i kombination med mjukvara, hårdvara, kunskap och idéer från alla anställda på EMUGE-FRANKEN AB. Vår filosofi är att sälja med hjärta och hjärna, avslutar vd Magnus Andersson.

Dynamisk fräsning ger fler möjligheter och löser bland annat spånproblem. Kombinationen av Albrecht´s chucksystem och Frankens högproduktiva verktyg ger bättre och snabbare avverkning.

Marknadsansvarige Catharina Viking tillsammans med innesäljare och teknisk support Heidi Björnfot Siira med företagets kataloger inom gängning och fräsning, sammanlagt
över 110 000 artiklar samlade.

Albrecht hållande verktyg

EMUGE-FRANKEN AB är sedan hösten 2017 agent på den skandinaviska marknaden för Albrechts FPC chuckar. Företaget kommer att lagerhålla samt marknadsföra dessa på den svenska, danska och finska marknaden. Säljkåren kommer att vara försedd med kunskap och verktyg för demonstration.
Albrechts FPC chuckar är en av marknadens mest kraftfulla och exakta hållande verktyg, med en rundgångsnoggrannhet på (0,003mm). Albrechts produktprogram innehåller många varianter av chuckar och kan fås för alla typer av applikationer, allt från tuff avverkning av material till extremt noggrann bearbetning. Chuckarna tillverkas med alla typer av fästen och kan även fås med Albrechts egna ”Pin Lock”-system, för att försäkra sig om en extremt god fastspänning av verktyget vid tuffare bearbetning.
Albrecht FPC är ett mekaniskt chucksystem som inte kräver en extra maskininvestering för att kunna applicera skärande verktyg i hållaren,

Dynamisk/Trochoidal fräsning kan ge stora fördelar i material avverkning

vilket ger en snabbare och billigare hantering av verktygen.

Ett större projekt har varit uppdraget att kunna få ner bearbetningstiderna och därmed kostnaden, för att tillverka kugghjul hos en av de större fordonstillverkarna i Sverige. Detta har varit ett stort problem eftersom det har varit en flaskhals i den dagliga produktionen, kunden har sökt med ljus och lykta efter hjälp med denna lösning.
Bolagets frästekniker har testat sig fram med nya bearbetningsgrepp mot hur kunden har producerat sina kugghjul tidigare, med detta nytänkande har man lyckats kapa tiderna väsentligt och sparat in både tid och pengar. EMUGE-FRANKEN har tillsammans med kunden utvecklat och förfinat denna bearbetningsidé och kommit fram till en mycket gynnsam situation, detta med FRANKENs hårdmetallfräsar och hållande verktyg.
Detta är nyttan av att kunna tänka utanför ramarna när man producerar komponenter som finns hos många olika tillverkare. Tillsammans med bolagets frästekniker kan kunden få en utvecklingspartner som kan tillföra nya idéer och metoder, detta som en del av företagets service.Michael Schweidenbach försäljningschef och Thomas Nederman produktutvecklare diskuterar verktygsval för en kund efter ritning. – Vi brukar säga att vi är extra duktiga på att hjälpa företag med stora serier och svårbearbetade material, här kan vi erbjuda kostnadseffektiva lösningar dels när det gäller livslängd men också se över verktygskostnad per timma eller per hål. Kommer vi in på automation så har vi också styrkor i att erbjuda turn-key lösningar, speciellt anpassade för obemannad produktion, automationsceller och liner.
Kugghjul som bearbetats
genom EMUGE FRANKEN´s
nytänkande lösning

EMUGE´s test och demo avdelning i Lauf, live tester av kunders
material genomförs och dokumenteras av EMUGE´s skärteknikerEemi Saloranta i EMUGE kläder tillsammans med sina kollegor i Abu Dhabi

EMUGE-FRANKEN AB sponsrade finskt team i World Skills AbuDhabi 2017

2016 års europeiska mästare Eemi Saloranta från Finland representerade sitt lands färger i World Skills Championship (fräsning) som hölls i Abu Dhabi i oktober. Eemi och hans team använde FRANKENs Top-Cut fräsar med Albrechts FPC chuckar. Detta koncept hjälpte Eemi att vinna sin Europatitel 2016 och används i allt större utsträckning på hans arbetsplats. Eemi arbetar som maskinoperatör och programmerare på Moni Koneistus Oy och var en av de första kunderna i Finland som började använda Trochoidal fräsar från EMUGE-FRANKEN AB.

Mer information:
www.emuge-franken.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here