Kenneth Bengtsson, Per Dalin och David Koljo framför INDEX G200 med stångmagasin IRCO/BREUNING.
En efterlängtad maskininvestering som ger företaget ett rejält teknikkliv i precision och automatisering – noll ställtid.

Företaget GasIQ AB är en helsvensk tillverkare av produkter för gassvetsning, lödning, skärning samt reglerutrustning för industrigaser med anor sedan 1938.

Nu skall vi uppmärksamma en produkt som vi inte skriver om så ofta. Det handlar om reglerutrustning för gasflöden. För GasiQ handlar det om att hjälpa till att minska gasförbrukningen inom svetsning, robotsvetsning, laserskärning mm.

Genom att använda GasiQ’s produkter så tjänar man dessutom pengar och är skonsam mot miljön.

Vi ber Kenneth Bengtsson operativ chef hos tillverkningsföretaget att förklara och informera;

– GasiQ’s regulatorer sitter antingen på gasflaskor eller i centralgassystem där de reglerar tryck och flöden efter kundens behov. En gasflaska innehåller ett högt tryck, upp till 300 bar, och då används regulatorerna till att reducera trycket, så det kallas även reduceringsventiler ute i industrin.

GasiQ’s serie Optimator® är framtagna för att spara gas vid skyddsgassvetsning genom att de ger ett stabilt och jämnt flöde. Det stabila flödet ger också mindre risk för porer och därmed en bättre svetskvalitet. GasiQ’s kunder sparar 35-50 % gas bara genom att använda Optimator®.

– Utvecklingen i vår bransch är att fler och fler gasbolag numera hyr ut gasflaskor med regulator monterad redan från början, då kallar man det för en integrerad regulator, berättar Kenneth Bengtsson.

Vi befinner oss i Stenkullen strax norr om Göteborg. Här huserar tillverkningsföretaget sedan 2012 i egna lokaler med bland annat en produktionsyta på ca:1 100 kvm. Vi har besökt GasiQ förut i Tidningen Maskinoperatörens första nummer – nr 1 2002. Med oss då var maskinoperatören David Koljo och på den tiden hette företaget Elga Gas Equipment. Idag skriver vi mars 2021 och företaget har bytt namn till GasiQ och ägs utav Lagercrantz Group.

Vi träffas på ett Coronasäkert sätt och alla är friska och krya. Med vid kaffebordet sitter Kenneth Bengtsson verksamhetschef, David Koljo numera produktchef och Per Dalin maskinsäljare Index-Traub Nordic.

Och vi skall prata om en efterlängtad maskininvestering. Men först anledningen till att INDEX G200 nu står på plats ute i produktionen.

– Anledning sitter där, säger Kenneth och pekar på David. – David är numera produktchef hos oss och ansvarar för produktutveckling. David utvecklade en helt ny integrerad regulator (se foto) som har unika egenskaper och funktioner, problemet som uppenbarade sig var bara det att vi inte kunde tillverka integratorn själva med dåvarande maskinpark…

– I vårt affärskoncept så handlar det om att tillverka allt i eget hus och därför var det inte intressant att lägga tillverkningen av den nya integratorn externt på lego. Så då började jakten och jobbet med att hitta en maskinlösning som vi inte ens visste om den fanns, berättar Kenneth.

Och man hittade till slut en verktygsmaskin som klarade av att tillverka en ny integrator och lite till. Och det skulle visa sig senare att det blev en ”dyr nykonstruktion”… men så fantastiskt bra… Så David och Kenneth kan idag andas ut och tillverkningen rullar på.

Produktutveckling av en ny reduceringsventil krävde ny maskinteknik i eget hus.
Produktutveckling av en ny reduceringsventil krävde ny maskinteknik i eget hus.

En fleroperationssvarv med multifunktioner som nästan gör det omöjliga möjligt.

Så för att få grepp om historien om maskininvesteringen, behöver minnet ta oss tillbaka till Elmia mässan 2017. Redaktören var givetvis där och dokumenterade och rapporterade från mässgolven.

Här visade Index-Traub Nordic ett par olika maskinmodeller i sin monter utrustade med stångmagasin. En av maskinerna var INDEX G200 som har huvud och motspindel, samt tre revolvrar (två nedre och en övre revolver). Den övre revolvern har en frässpindel placerad på baksidan. Hela denna enhet kan vridas 360 grader. Enligt maskinbyggaren Index är det ett unikt koncept att ha en frässpindel på baksidan av en revolver och det öppnar upp för många olika tillverknings och körsätt, bland annat kan riktigt tuff bearbetning utföras med frässpindeln. G200 är till för längre serier, fokus är att få ned cykeltiderna. Upp till fyra skär kan vara i ingrepp samtidigt. G200 har maximalt 42 verktygsstationer (VDI25) som kan användas för bearbetning mot huvud- och motspindeln i maskinen. Även simultan invändig bearbetning mot huvud och motspindel kan utföras.

I sin jakt efter den perfekta maskinlösningen så åkte David och Kenneth till Elmiamässan 2017 i Jönköping. Med sig hade man ritningen och en prototyp som man fått tillverkat hemma i verkstaden, (det tog tid … 27 minuter). (idag har man minst halverat produktionstiden med sin nya maskin).

– Som sagt, så åkte vi för att hitta en maskintillverkare som hade tillräckligt avancerad maskinteknik att tillverka vår integrator på ett effektivt sätt, säger David.

– Vi gick runt på mässan och så kom vi fram till INDEX monter och där stod en utställningsmaskin vi aldrig sett förut. Det var Sverigepremiär för modell G200.

– Oj vilken maskin, den har frässpindel också och den är utrustad med huvud och motspindel, samt tre revolvrar (två nedre och en övre revolver). Den övre revolvern har en frässpindel placerad på baksidan och hela denna enhet kan vridas 360 grader, säger Kenneth och tänkte – Om vi investerar i en sådan här maskin så kan vi tillverka vår nya integrator själva, det måste bli billigare och framförallt säkrare med tillverkning under eget hus.

Så föddes idén och investeringsplanerna med INDEX maskinen G200.
– Detta var min första mässutställning som maskinsäljare för INDEX-TRAUB Nordic och vi förstod tidigt att vi hade en mycket intressant maskin bland flera, när det handlade om INDEX G200.

– Jag fick kontakt med Kenneth och David på mässan och demonstrerade maskinen. Nästa steg blev att göra ett besök här på verkstaden plus flera referensbesök, säger Per Dalin.

– På besöket fick jag se ventilen på nära håll och sa, det här fixar vi utan problem men efter 30 sekunder så började jag ångra att jag sa så. I min hand hade jag en komplex och mycket avancerad komponent som krävde en hel del funderingar på programmering och körsätt m.m., fortsätter Per Dalin, – Så jag lämnade med varm hand över projektet till våra applikationsexperter Johan Berneklint och Johan Brifors.

Teknikerna i Tyskland tittade på ritningen och blev tveksamma till, inte att man skulle kunna tillverka den men till den tillverkningstid och tidskalkyl som offerten var uppbyggd kring.

– Vi behövde minst halvera tillverkningstiden för att få lönsamhet och till slut hamnade vi på en första rimlig bearbetningstid. Idag trimmar vi tiderna och vill inte offentligt gå ut med vad vi åstadkommit men vi är nöjda, säger Kenneth och David.

Mer teknik

Vi ber maskinsäljaren Per Dalin på Index-Traub Nordic om lite teknisk input om fleroperationssvarv INDEX G200.
– Här presenterar maskinbyggaren INDEX flexibel svarvning och fräsning, lika produktiv som automatsvarvning. Maskinen finns i två modeller och de tyska maskinutvecklarna på fabriken i Esslingen am Neckar har verkligen åstadkommit ett mycket intressant maskinkoncept.

– Med upp till 3 verktygsinfästningar med Y-axel som kan användas på huvudspindel och motspindel. Simultanbearbetning med upp till 4 verktyg samtidigt. Högpresterande och dynamisk frässpindel (360 grader B-axel, max. 7 200 min-1, 22 kW & 52 Nm). Ojämförligt stor frihet i det stora arbetsutrymmet för fleroperationssvarvning med upp till 660 mm svarvlängd. Komplettbearbetning av detaljer, från stångmaterial, så väl som chuckdelar.

– Här på GasIQ har man valt att automatisera maskinen med ett kortstångsmagasin från IRCO, säger Per Dalin.

Detalj i mässing
Detalj i mässing

Som kommenterar affären;
– Efter några möten med härliga diskussioner främst i konferensrummet på GasiQ kom vi till slut fram till en hållbar lösning.

De letade efter en maskin där de kan köra både egna och lego detaljer men främst då den redan nämnda avancerade ventilen.
– En Index G200 utrustad med stångmagasin klarar jobbet där kan ni producera redan er avancerade ventil och era andra produkter. stack jag ut hakan och sa.
– Efter fortsatta diskussioner med hjälp av vår avdelning för produktionsteknik på Index-Traub i Stockholm så kom vi fram till en lösning.
– Kenneth och David accepterade tid och körsätt, så det blev affär. Ett bra hjälpmedel där är såklart Index virtuella hjälpmedel där man simulerar körning och bearbetningscykler med både verktyg, tid och tillvägagångssätt.
– De köpte även till lite extra utbildning för att på så sätt säkerställa handhavandet och det är skarpa killar på GasiQ så allt flöt på utan problem.

Att sälja en så avancerad maskin placerad hos Kenneth, David och de andra på GasiQ i Stenkullen var mig ett sant nöje och ser fram emot ett lång och fruktbart samarbete, avslutar maskinsäljare Per Dalin.

Egen produkt i längre serier,
perfekt för automatisering.

– Maskinen kom på plats i december 2020 och just nu kör vi dagtid men när alla intrimningar är klara, skall maskinen producera detaljer, helt obemannat på kvällar och helger. Därför behövde vi ett stångmagasin och då var frågan. Valet stod mellan kortstångsmagasin för en meters stänger eller välja ett tre meters, säger Kenneth.

En rundstång på tre meters längd kan ge vibrationer när man minst anar det och att köra obemannat och slippa produktionsstörningar gjorde att man valde ett en meters stångmagasin.

– Även här som med maskinen gjorde vi ett noga urval och vi var på mässan i Hannover och tittade på utrustning till vår verkstad. Vi träffade stångmagasintillverkaren IRCO/BREUNING i deras monter och fann att det var det bästa alternativet för oss, säger Kenneth. Så med egna produkter och en ny maskin med automation har gett produktionen ett stort teknikkliv. Framtiden ser intressant ut och man skall fortsätta att förbättra sina produkter så David   kommer att fortsätta rita vidare det är en sak som är säker. Om det också leder till en maskininvestering det får framtiden utvisa.

Fokus på produktion och styrsystem – Industri 4.0 ingår.

Maskinoperatören Matej Markic vid den senaste maskininvesteringen hos GasiQ – INDEX G200. Programmeringen är avancerad men det finns bra hjälp att tillgå. Och man har fått 10 dagars utbildning på maskinen.

Det nyutvecklade användarsystemet iXpanel erbjuder omfattande extra användarhjälp genom komplett integrering i nätverksstrukturer. Datakommunikationen känner nästan inga gränser. Fokuset hos iXpanel är optimal styrning av systemet, för effektiv skärbearbetning av detaljer och att samtidigt upprätthålla maximal produktivitet. Vidare skapar iXpanel en direkt länk mellan maskinens styrsystem och organisationen i företaget.

iXpanel är den senaste styrsystemgenerationen med Siemens S840D sl som bas. Ytterligare en elementär beståndsdel är 18,5” pekskärmen med bred bild, som lämpar sig för avancerade 3D-simuleringar och förfogar över en separat controller. För denna minidator har INDEX utvecklat en egen programvara. Programmet används för att leverera exakt information till maskinoperatören, för bästa hjälp med den aktuella uppgiften.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here