”Avslutningsvis säger Ola Sandström att han är mycket nöjd med maskininvesteringen i kantpressen från Salvagnini.
– Vi har nu de bästa svetsmaskinerna och utrustningen för att fortsätta att vara ledande på svetsning och nu har vi tagit första steget att uppdatera vår maskinpark, nu tar vi snart nästa steg och planerar för fler investeringar i plåtteknik”.

Vi fortsätter där vi slutade för ett år sedan med ett nytt besök i Knäred, där ägaren Ola Sandström har fått en mycket bra start på sitt ”byggande och transformerande” av verkstadsföretaget med flera teknikkliv i maskinparken.

Krima Rostfritt AB är ett tillverkande företag i plåtbearbetningsbranschen som arbetar i rostfritt, aluminium och svart material. Företaget köptes av Ola Sandström i juli 2016 som valt att satsa på att utveckla företaget där kvalité och kundfokus är i centrum. Idag förfogar man över en produktionsyta på 2 500 kvm. Maskinparken har under Ola´s ägarskap förnyats med en ny kantpress Salvagnini B3 och en ny fiberlaser L3-40, också den från Salvagnini.
– Vi investerar för att höja produktiviteten och kvalitén i vår tillverkning, men också för att ta in nya affärer Nu har vår äldre plasmaskärmaskin fått lämna plats till en fiberlaserskärmaskin Salvagnini L3-40, fortsätter Ola.

Att valet återigen föll på Salvagnini beror på mycket bra erfarenhet av det första året tillsammans med Salvagninis förstklassiga serviceorganisation och den långa erfarenheten med fiberlaserskärning där Salvagnini som pionjär introducerade fiberlaser redan 2008.

Den senaste fiberlasertekniken

Som standard är maskinen utrustad med växlingsbord där den oskurna plåten alltid växlas in över den skurna för att undvika att skrot faller ner på den nya plåten och skapar en risk för stopp, detta är mycket viktigt då man i nästa steg tänker på en fullautomatiserad maskin. Laserhuvudet är Salvagninis egenutvecklade huvud med det patenterade ”Dry Cooling” där man nu inte behöver använda dyrbar skärgas för att kyla linsen samt att livslängden på linsen ökar avsevärt då den största orsaken till linsbyte är kontaminering ifrån skärgasen.
– L3-40 är även förberedd för automation om nästa steg blir att koppla på hanteringsutrustning med in-utmatning av plåt, skelett och stapling av färdigskurna detaljer och det finns plats i verkstaden för detta för så är planen. Maskinen installerades under sommaren 2018 och nu är man i slutet av en intrimnings och utbildningsperiod av maskinoperatörerna och man har under hela tiden tillverkat detaljer i skarpt läge, säger Erik Arden säljare hos maskinleverantören Salvagnini Scandinavia.

Maskinen är även extrautrustad med AVS, ett egenutvecklat visionsystem där referering kan ske mot hål och urtag för att till exempel göra urskärning på rör och redan bockade plåtar, detta helt utan att behöva bygga specialfixturer.
– Kraven har höjts i branschen när det gäller kvalitet och det handlar om att fordonsindustrins höga krav sprider sig till andra branscher. Hur en produkt är konstruerad och designad är också viktigt idag. Så lägre toleranser och snävare mått blir allt vanligare i dagens plåtformning, säger Ola Sandström, ägare på Krima Rostfritt.

Egen konstruktionsavdelning gör att företaget kan erbjuda sina kunder optimala produktlösningar. Man utvecklar, konstruerar, tillverkar och marknadsför egna produkter till tung transportindustri och köksutrustning under varunamnet Krima By Sweden. Kunskap och erfarenhet gör att man förutom egna produkter även utför legoarbeten på uppdrag i många olika branscher. Med ny maskinteknik i huset kommer Krima öka sin legoverksamhet då vår kapacitet har ökat.
– Vi expanderar och har det senaste året anställt 4 personer på verkstaden och en produktionschef. I vårt gemensamma kvalitetsarbete har vi börjat att tyda LEAN. Det betyder förbättrade flöden och att jobba med ständiga förbättringar samt att förhindra onödigt slösande av våra resurser. Och vi har precis blivit klara med vår ISO-certifiering, berättar Ola Sandström.

Maskininvesteringen utifrån Salvagnini och maskinsäljaren Erik Ardens perspektiv;
– Kantpressen är den största som den italienska maskintillverkaren Salvagnini sålt och installerat
i Sverige och mycket om maskinen handlar om bocklängden upp till 4 meter. Det är en relativt ovanlig bocklängd, då de flesta kantpressar på marknaden bockar max 3 meter och med bra tryck i presskraften på 320 ton ger det en bra konkurrensfördel för Krima, förklarar Erik.
– Att vi nu också har en fiberlaser ute i verkstaden som kan skära upp till 4 meter långa plåtar betyder att KRIMA kan ta de lite större jobben och också kombinera det med komplexa detaljer som även behöver kantpress, en intressant kombination, säger Erik och Ola håller med;
– Vi sticker nu ut lite i vår bransch med att kunna erbjuda formning av upp till 4 meter långa plåtar.


Fina snitt och snabbt går det. Detta gör att man slipper i princip all efterbearbetning som kostade pengar och tid. På fotot ser vi olika skärningar i 4 mm plåt och det handlar om en prototyp till en tank för tunga fordon.
Grabbarna som är nya som maskinoperatörer gör det fantastiskt och vi är alla mycket nöjda med vad våra nya investeringar klarar av.

Kostnad per detalj är en viktig parameter

Och Erik Arden på Salvagnini förklarar varför;
– Den senaste tiden har det varit ett race mellan maskinleverantörerna att kunna visa upp allt större och större laserkällor för att bräcka varandra. Vi anser detta är lite ”oärligt” mot kund där allt handlar till sist om ekonomi och lägsta möjliga tillverkningskostnad per producerad detalj. Då är bara skärtiden en del i hela kalkylen. Här anser vi att det är viktigare att se hela flödet inklusive all hantering runt omkring lasern och vidare i produktionsflödet. I Krimas fall finns det redan en plan på att nästa steg helt automatisera med laddning och sortering just för att producera så effektivt som möjligt.
– Mer effekt kostar mer i investering och drar mer energi, med en 3 kW fiberlaser klarar Krima att skära 20 mm plåt med bra resultat. I tunnare material så är inte begränsning i antal kW utan snarare hanteringen runt omkring. Vår rekommendation är att investera där det ger mest effekt och inte alltid i antal kW.
– Krima har förutom investeringen i L3-40 och B3 320/4250 även valt investera i Salvagninis mjukvara VALUE, där kunden själv får fram exakt kostnad för varje detalj och kan enkelt se i vilken process den aktuella bör produceras i. Internt använder vi själva den här mjukvaran för att göra studier åt våra kunder och på så sätt ta fram rätt utrustning till varje kund, som i det här fallet vilken kW och automationsnivå ska kunden satsa på. Mjukvaran VALUE finns tillgänglig till samtliga Salvagninis maskinmodeller och system, förklarar Erik Arden.
– Vi är mycket stolta att leverera utrustningen till Krima och här är det extra roligt med ett mindre företag som vågar satsa på framtiden med den absolut senaste tekniken. Det är lätt att bara fokusera på prisbilden när det gäller maskininvesteringar och många missar det som företagets ägare Ola Sandström har insett, att ska man bli framgångsrik, då måste man våga se lite utanför boxen och framför allt ha en vision med sitt företag, avslutar Erik Arden på Salvagnini Scandinavia.

Här kan man skära upp till 4 meter långa plåtar i upp till 20 mm plåttjocklek med en bra skärekonomi.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here