Vår sista artikel denna gång ifrån vår resa utmed Västernorrlands kust handlar om ett drama med nedläggning och konkurs till en positiv vändning med ett lyckligt slut. För idag är orderläget mycket ljust och nya order kommer in till Nordic Machining Technologies AB – Machtech i Örnsköldsvik.

De svarta tidningsrubrikerna i lokalpressen skrevs ut så här under våren 2016 och nyheten om nedläggningen rapporterades även på den stora tv kanalen som SVT:s riksnyheter.

Under 2011 övertog Mekanotjänst mekanikproduktionen av BAE Hägglunds, nu i maj 2016 avvecklar Mekanotjänst fabriken i Örnsköldsvik och 53 anställda berörs. Minskad beläggning är orsaken till att Mekanotjänst nu väljer att koncentrera produktionen till fabrikerna i Ljusdal och Järvsö. Den största orsaken till avvecklingen var att fabriken inte fick några projektjobb av sin största kund.

Men kort efteråt började rykten och hopp att florera i lokalpressen och bland verkstadsföretagen
i Örnsköldsvik;

”Det kan finnas en möjlighet att delar av produktionen blir kvar om någon intressent investerar i den fina maskinparken, men det finns inte någon köpare i dag”.

”Chansen till att en del av produktionen kan bli kvar finns om någon köper upp fabriken, men i dagsläget finns ingen intressent”.

”Där står nu en bra maskinpark och väntar på slakt, vilken industriell nedmontering”.

Gunnar Strömmer DMG MORI diskuterar skärande bearbetning med Pelle Bergström vd Machtech.
Maskinoperatör André Gustafsson Wikner och beredare CAD/CAM Anders Gidlund vid den nya multifunktionssvarven DMG MORI CTXbeta1250TC4A.

Pelle Bergström köpte Mekanotjänst i Örnsköldsvik, Lars hann vara arbetslös i 20 minuter.

Konkursförvaltaren lade ut företaget på anbud och sent omsider nappade Pelle Bergström, känd entreprenör i Örnsköldsvik.

– Det var ingenting som jag planerat och jag låg nyopererad på sjukhus och läste konkurshandlingarna, berättar Bergström och tillägger; men jag förstod att det var bråttom, riktigt bråttom. Och hur lätt är det att få tag på myndigheter och bolagsverket mitt i semestern.
– Jag kände att ”det måste gå att driva företaget vidare” och ringde min kompis och affärskollega Jens Österberg i Finland.
– Nu var det bråttom, riktigt stressigt kan man lugnt säga och vi var tvungna att köpa oss tid för fick inte konkursförvaltaren en summa pengar som säkerhet före 27 juli så var det slakt….

Tillsammans beslutade de att lägga ett bud och några dagar senare blev den svensk/finska duon ägare till verksamheten på klassisk industrimark, Hägglundsområdet i Gullänget och den 7 000 kvadratmeter stora före detta F-hallen.
– Ett genuint företag som det här måste finnas kvar i Örnsköldsvik. Här är traditionerna som inte kan värderas i pengar och stor kompetens när det gäller industriell verksamhet bland många duktiga människor här i staden. Skulle det försvinna nu skulle det kanske aldrig komma tillbaka. Det är tufft i verkstadsindustrin, säger Pelle Bergström.

Pelle Bergström fick om inte börja om från noll, så näst intill. Det krävdes ett stort mod och en envishet utöver det vanliga för att vända på skutan, försöka få tillbaka gamla kunder och jaga nya. Fördelen var att både han och Jens har stora kontaktnät.

NC-operatör Lars Lundberg och Pelle Bergström i verkstaden. Lars har anställningsnummer 1 i det nya företaget Machtech. Lars gick hem på onsdagseftermiddagen i tron att han blivit arbetslös. Han satte sig genast vid datorn för att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen. Lars var 56 år, inte den bästa åldern (om nu någon sådan finns) att bli arbetslös. Han hade jobbat 35 år i Hägglundsföretagen, de 25 senaste på sin nuvarande arbetsplats. – Då ringde Pelle och frågade om jag kunde fortsätta och det är klart att jag sa ja, jag hann vara arbetslös i 20 minuter...
Erfarenhet och kompetens på verkstadsgolvet är nyckeln till framgången som Machtech nu har och förvaltar vidare. Maskiner kan vem som helst köpa men någon skall ställa och köra också.

Anställningar och maskininvesteringar

Vi står på klassisk mark på Hägglundsområdet på Björnavägen när vi träffar Pelle Bergström utanför kontoret på parkeringsplatsen. Pelle kommer körande i en stor, mycket stor bil och vi får senare höra att han älskar allt som är stort, det kan vara båtar, bilar, motorer och verktygsmaskiner, bara det är stort. Här låg Hägglunds och senare BAE Systems stora produktionsenhet med som mest 400 anställda och när konkursen var ett faktum för Mekanotjänst så arbetade det närmare 50 på maskinverkstaden. Så nedgången har varit kraftig genom åren.

– Men nu skall du höra, bokslutet för våra första 16 månader visade på en omsättning på 48 miljoner och med ett positivt resultat, säger Pelle Bergström stolt.

– Vi har fått en j…. start på vår verksamhet och nu har vi fått många order från fina företag som BAE Systems, Komatsu Forest, Cranab, Engcon, Specma, Stavanger Steel, och Westinghouse, ja listan kan göras lång.

– Men vi behöver mer jobb och framförallt lite större serier, för vi har 24 CNC-styrda maskiner och därav flera automationsceller kopplade med robot och vision. Vi är ISO certifierade, vilket var bland det första vi fick ta tag i för utan ISO certifiering inga kunder, menar Pelle Bergström

– Vad som skiljer sig idag mot förut är också att vi har fått ordning på tiderna i maskinerna, vi räknar rätt på offerterna och dessutom jobbat med och trimmat programmeringen, plus att personalen har blivit mer engagerad, säger Anders Gidlund CAD/CAM står det på hans visitkort och med lång anställning på verkstaden.

Gunnar Strömmer maskinsäljare norr, DMG MORI berättar;

– Som Pelle har nämnt så har Machtech numera en bred palett med kunder. Vissa av produkterna kräver det lilla extra, både av personalen och maskinerna. Att personalen klarar av det vet jag. Jag vet också att maskinerna från DMG MORI klarar av att leverera med gott resultat.

En av de senaste investeringar som gjorts är en fleroperationssvarv från DMGMORI. Beteckningen är CTXbeta1250TC4A.

– Maskinen har två svarvspindlar på 48 respektive 32 kW. Den övre verktygsbäraren är en B-axel med verktygsspindel HSK63. Verktygsspindelns max-varvtal är 12 000 rpm. B-axeln har ett arbetsområde på +/-110 grader. Den här sliden har en Y-axel på +/- 100 mm.

– Verktygsmagasinet till verktygsspindeln har 80 platser. Den nedre verktygsbäraren är en 12-platsers revolver. I den har vi DMG MORI’s unika, direktdrivna, spindel, BMT (Built in Motor Turret). Varvtalet är 10 000 rpm och effekten hela 14.1 kW. Y-axeln på revolvern är +/-40 mm. Maskinen är fullt simultant 5-axlig och har naturligtvis skalor i samtliga axlar, informerar Gunnar Strömmer.

– DMG MORI’s CTXbeta1250TC4A är en högteknologisk fleroperationssvarv. Den här maskinen skapar möjligheter att ta order på mycket komplicerade detaljer och ändå kunna hålla produktiviteten på en hög nivå, vilket i sin tur ger ett plus på sista raden. Delar av MachTech’s detaljer som tillverkas i CTX:n håller en mycket komplex nivå men likväl med tillfredsställande produktivitet.

– När maskinen installerades (2014) så jobbade jag som applikationstekniker på DMG MORI. Som applikationstekniker ansvarade jag för både handhavande, programmeringsutbildning och programmering. Jag måste också säga att det gläder mig extra mycket att både Anders och Andre’ fick möjligheten att behålla jobben. Bättre tekniker/operatörer är det svårt att hitta, enligt min uppfattning, säger Gunnar Strömmer.

När det gäller maskininvesteringar så har man från tidigare ägare köpt en maskin av varje fabrikat menar Pelle och det är kanske inte så bra utan det handlar om att i alla fall få till att några fabrikat är dominerande
i hans framtida syn på kommande maskininvesteringar.

– Och jag tror på att våra maskinoperatörer skall ytterst vara med och bestämma för det är de som kör. Och det är klart att det är hyfsat smart och man har några få styrsystem så man kan flytta runt operatörerna. Så här kommer våra operatörer få ta en stor del av besluten när vi köper maskiner framåt, säger Pelle Bergström.

– Det finns några riktigt bra maskintillverkare och alla vet ju att här i Norrland så är några fabrikat dominerande. Nu skall Gunnar Strömmer på DMG MORI få vara med och offerera också för den senaste maskininvesteringen CTXbeta1250TC4A har varit väldigt lyckat och bra och vi är mycket nöjda med vad maskinen kan prestera och operatörerna är nöjda. Och är de nöjda så är jag nöjd, avslutar Pelle Bergström.

Tidningen Maskinoperatörens redaktör önskar honom och hans personal all lycka i fortsättningen för om inte annat så är det svårt att inte tycka om Pelle Bergström.

Vi får nog utnämna Pelle Bergström och hans finska affärsvän Jens Österberg till något av ”hjältar” som tack vare sitt sätt att tänka, jobba hårt och att få med sig människor runt omkring sig och verkligen kriga tillsammans för företagets överlevnad och man räddade många arbetstillfällen (idag är man 30 anställda). – Många här har jobbat i maskinverkstaden sedan 70-talet och helt plötsligt så är man uppsagd…, säger Pelle och skakar på huvudet. – Men samtidigt har jag en viss förståelse för den uppkomna situationen för problematiken här har varit de kraftiga konjunktursvängningarna framförallt runt branschen för militära fordon. Man har nog förlitat sig för mycket på en bransch, jag vet för jag har arbetat i många år som underleverantör och det gäller att verka i många branscher och ha flera ben att stå på.
Pelle Bergström och Gunnar Strömmer DMG MORI
Stora maskiner för bearbetning av tunga detaljer. För här i Västernorrland handlar det mycket om tillverkning för skogs-och pappersindustri.
Mätrum och mätmaskin.
Mätrum och mätmaskin.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here