Swemas AB förärades utmärkelsen årets företag i Dalarna 2015.

– Det är trevligt med uppmärksamheten även om vi inte är bekväma med att framträda på scenen, sa bröderna Johan och Fredrik Andersson som leder företaget tillsammans. Under de senaste åren har de investerat mer än 30 miljoner kronor i verkstaden på Gonäs industriområde för att få en effektivare produktion. Bl.a. investerade man under 2014 i ett stort och avancerat 5-axligt bäddfräsverk med fleroperationsmöjligheter som arborrning och svarvning där arbetsstycken på upp till 35 ton och med 10 meters längd kan bearbetas på roterande rundbord. Företagets specialitet är tillverkning av slit- och reservdelar till sten- och grus industrin, ofta av egen konstruktion och som ni förstår så pratar vi tung verkstadsindustri. De äger ett gjuteri i Kina där slitdelar i manganstål tillverkas. Även där har stora investeringar gjorts nyligen för att öka kapaciteten betydligt. Nästan alla övriga produkter tillverkas i den egna verkstaden. Drygt hälften av försäljningen sker till företag i Sverige, resten via återförsäljare i Europa. – Vi är accepterade på marknaden som en seriös aktör med riktigt bra produkter och nu är planen att ta större marknadsandelar och att ha egna återförsäljare i fler länder, sa Fredrik.

Swemas startades av deras far Jan-Erik Andersson 1983. Under 1990-talet började bröderna i firman och för ungefär tio år sedan genomfördes ett smidigt generationsskifte. Och som sagts, idag är det full fart framåt som gäller.

I fokus – en maskininvestering utöver det vanliga

Att resa runt i Sverige och se hur olika företag ”tacklar” sin framtid som komponenttillverkare är både intressant och lärorikt. Inspirerande och samtidigt så blir man glad när man ser vad som händer ute i svensk industri. Alla tar inte fajten men Swemas AB i Ludvika är ett lysande exempel på att det blir enklare och roligare om man satsar på ny maskinteknik för framtiden. Men det gäller att navigera rätt och nu är det slagläge.

Norrland-Mars-2016-336Norrland-Mars-2016-337Norrland-Mars-2016-339Norrland-Mars-2016-340Norrland-Mars-2016-341

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Andersson visar fördelarna med växlingsbara fräshuvuden och betonar vikten av att använda långa bommar när det gäller bearbetning för bästa åtkomst utan vibrationer. Här berömmer han Sandvik Coromant;s dämpande adaptrar som passar utmärkt för uppgiften hos Swemas.

Silent Tools® är varumärket för ett sortiment med verktygshållare för svarvning, fräsning, uppborrning och borrning. Verktygshållarna är konstruerade för att minimera vibrationer med hjälp av en dämpare   inne i verktygskroppen. Merparten av Silent Tools-kunderna använder dessa verktyg för långa överhäng som ger stora produktivitetsökningar och förbättrad ytjämnhet.  

Källa: Sandvik Coromant.

Vi träffar produktionsansvarige Richard Andersson på Swemas i Ludvika som nu har fått helt nya möjligheter att utveckla tillverkningsprocesserna genom investeringen och har hamnat i en mycket intressant fas som skapar nya möjligheter för företagets utveckling och en rejäl kapacitetsökning i verkstaden.

– Vi sparar tid och förbättrar vår kvalitet avsevärt, tack vare vår nya maskin. Vi har ett upplägg som skapar ett helt nytt tillverkningssystem för vårt företag och med den 5-axliga tekniken inbyggd, vilket är mycket ovanligt för en så här stor maskin, så här har vi nu ett kraftfullt bäddfräs/golvverk för de mest krävande uppgifterna, berättar Richard Andersson och Mattias Peterzon på Euromaskin förtydligar att;

– SHW UniForce 6 är en robust och stark verktygsmaskin som främst är konstruerad för stora komponenter. Otroligt flexibel och precis över långa, stora arbetsstycken och är idealisk för Swemas tillverkning där man eftersträvar en hög produktivitet i allt man tillverkar.

Vi återvänder till tiden omkring 2012 och ett gammalt arborrverk arbetar ute i verkstaden med tuffa bearbetningar. Det tar tid att färdigställa olika komponenter modell större och man behöver ibland 4 tempo för att få en produkt klar. Ofta måste man flytta komponenten till en annan maskin vilket leder till nya uppspänningar, ställtider och man måste lägga mycket tid på mätning för att säkerställa kvaliteten.

Så när satte funderingarna igång kring att investera i en ny maskin?

– Det började ganska ”spretigt” med att vi skulle köpa en stor bäddfräsmaskin men sen desto mer vi pratade så kom vi framtill att kostanden var så stor att det var lika bra att satsa på en maskin som klarar mer, med t.ex. arborrfunktioner m.m. Det blev en lång process som höll på i över ett år, vi tittade på flera olika fabrikat på marknaden, säger Richard Andersson.

Första kontakten med den tyska maskintillverkaren SHW var på en mässa där Euromaskin ställde ut och där visade man bl.a SHW egenutvecklade orthagonal huvud.

– Det såg mycket intressant ut och vi skaffade oss ytterligare information om fabrikatet och bestämde oss för att 2013 åka ner till EMO i Hannover för att träffa flera av de fabrikat som vi valt ut. Nu var vi nere på tre fabrikat kvar och efter mässan där vi tyckte att SHW hade den bästa tekniska lösningen så åkte vi ner till fabriken i Aalen söder om Stuttgart i Tyskland, säger Richard Andersson och förklarar lite om vad som blev den avgörande faktorn vid valet av maskin (som ni nu förstår blev det SHW som drog det längsta strået i kamp med två andra etablerade fabrikat på marknaden, red. anmärk).

Vad fällde avgörandet till SHW:s fördel?

– Konstruktionen är intressant. När vi började titta på lösningarna i detalj så såg vi flera intressanta skillnader på hur man bygger maskiner och vi gillade SHW som bygger med få rörliga komponenter och då kan det krångla mindre. Konstruktionen med den inbyggda C-axeln var ett stort plus då man kan köra fullt 5-axligt simultant också utan att behöva köpa något extra. Vi kan köra alla huvuden, t.ex. vinkelhuvudet inne i trånga utrymmen simultant , vi kan tex köra 5-axlig simultan fräsning med orthagonal huvudet med båda rundborden som nog är det vanligaste användningsområdet när man kör simultant och här valde vi Fibro och Ruckle rundbord med rullagring och dubbla motorer med Master-Slave funktion ,vilket ger betyder glappfritt och att valet föll på rullagrat istället för hydrostatiskt var för att det är ett litet lyft på bordet med hydrostatiskt och så är rullagrat lite snabbare (med tanke på simultankörning). Vissa fabrikat levererade rena Turcite (glidbord) och detta föll bort pga. att man kan få så kallad slipstick effekt (dvs att från stillastående till rörelse så vill det rycka till och bli ojämn matning ).

Växling av huvud på gång.
Växling av huvud på gång.

– Sedan har vi noggrannheten som är mkt imponerande tack vare duo-drive som kompenserar på 1000-delen. (enkelt förklarat så håller två kulskruvar höjden och rakheten på verktyget konstant) och detta med alla huvuden som har olika vikter. Vissa fabrikat hade andra lösningar för detta såsom motvikter hängandes i kättingar och inbyggda dragstänger som säkert också fungerar men vi tyckte att duo drive var en bättre lösning.

Här ser vi en s.k. verktygspickup för långa och tunga verktyg som t.ex arborrverktyg och de stora adaptrar som man använder, verktyg som inte får plats i maskinens verktygsmagasin, smart lösning. – Detta system är mycket nödvändigt för att vi skall få en så högt automatiserad process som möjligt. Handväxla verktyg, det skall vi inte hålla på med, allt skall vara automatiskt och operatören skall kunna trycka på start och gå härifrån för att jobba med annat, säger Richard Andersson och tillägger, ”det är vår filosofi med den nya maskintekniken”.
Här ser vi en s.k. verktygspickup för långa och tunga verktyg som t.ex arborrverktyg och de stora adaptrar som man använder, verktyg som inte får plats i maskinens verktygsmagasin, smart lösning.
– Detta system är mycket nödvändigt för att vi skall få en så högt automatiserad process som möjligt. Handväxla verktyg, det skall vi inte hålla på med, allt skall vara automatiskt och operatören skall kunna trycka på start och gå härifrån för att jobba med annat, säger Richard Andersson och tillägger, ”det är vår filosofi med den nya maskintekniken”.

– En sak som vi internt diskuterade ganska mycket var valet mellan fast pinol och (rörlig pinol, typ arborrverk) då vi ofta har djupa hål. Vi resonerade som så att när hålen är mindre än den fasta pinolens diameter så går vi över på dämpade verktyg som enkelt kan bytas efter behov om dom skulle skadas när det blir spånklämningar och dämpade verktygen har man ju nytta av i alla möjliga vinklar o trånga utrymmen, istället för bara horisontellt.

Förövrigt så är maskinen utrustad med ett kollisionssystem (fabrikat BRANKAMP) som skyddar och stoppar maskinen vid ev. kollisioner eller överbelastningar.

Valda mätsystem är laser verktygsinmätning , verktygs touch-probe för automatisk inmätning av svarvverktyg , 3D touch probe för mätning av arbetsstycke.

Det viktigaste på människan är huvudet, denna tanke ligger bakom SHW:s filosofi också. Det viktigaste på en fräsmaskin är således fräshuvudet.

SHW har lång erfarenhet av othagonal huvudet. För 50 år sedan fick man patent på ett indexerbart huvud med 1 grads delning i A och C -axeln. Detta huvud har sen dess vidareutvecklats och man påstår att ingen annan tillverkare har den erfarenhet som SHW har av denna typ av fräshuvud. Fräshuvudena tillverkas själva av SHW under stor noggrannhet.

– Universalhuvudet sitter alltid som standard i SHW:s maskiner men de flesta av maskinerna kan förses med huvudväxlarsystem som vi ser här hos Swemas i Ludvika bl.a. Maskinen växlar då fräshuvud helt automatiskt utan att operatör behöver närvara, till skillnad från vad många andra kan. Här behövs ingen rengöring eller manuell handpåläggning, beskriver Joel Paldanius (se bild, sid 32).

Vad är meningen med att ha en fräshuvudväxlare i maskinkonceptet?

– I princip kan du växla huvud som du växlar verktyg, d.v.s. vi kan välja huvud beroende på hur vi vill bearbeta en komponent i princip i en uppspänning. Behöver vi t.ex. göra ett långt koniskt hål så tar det en evighet att fräsa och då har vi tidigare flyttat komponenten till en svarv, det behöver vi inte idag med vår nya maskin utan vi kan programmera in ett byte av huvud och svarvar det vi ska, fräsa och borra det vi vill, köra med vinkelhuvuden t.ex. kilspår invändigt, helt automatiskt, säger Richard Andersson och fortsätter, – otroligt flexibelt och produktivt. Ser vi på det lilla rundbordet så kan vi först och främst flytta på det eller helt enkelt ta bort det, kan vi ställa upp det om du skulle vilja ha en stor trumma eller en axel tiltande. Sedan har vi också vårt fasta 35 tons bord och där har vi rörelse i W på 2 meter också så man kan köra långt och sno runt.

Vi studerar den jättelika maskinen vidare och finner att man har utrustat den med två olika rundbord och Rickard förklarar hur man tänker;

– Som sagt det lilla rundbordet har en max last på 8 ton och är liksom det större rundbordet som klarar max 35 ton är båda inte bara positionerade utan riktiga axlar. Maskinens ramm har en C-Axel, så alla huvuden som vi har i vårt magasin kan vi köra simultant tillsammans med de båda rundborden. Det blir alltså både en positionerande 5-axlig maskin och simultant 5-axlig och det är ovanligt på den här storleken av maskin.

Norrland-Mars-2016-344
Swemas både renoverar och tillverkar reservdelar till käft- och konkrossar, siktar m.m.

Norrland-Mars-2016-155

 

 

 

 

 

 

 

Här tillverkar vi nu allt till en stenkross som vi säljer som reservdelar till alla kända fabrikat i världen som t.ex. Lokomo, Symons med fl. Vi skulle kunna bygga en egen stenkross av alla komponenter men vi saluför inte hela krossar. En stor del av vår verksamhet är även att reparera och renovera delar till krossar.

– Jag vill passa på tillfället att tacka AME i Göteborg som är ansvariga för Mastercam, för här har vi fått mycket hjälp med bl.a. postprocessorn, säger Richard Andersson och vi ringer upp Jan Bohman på AME och ber honom berätta lite om hur man hjälpte Swemas.
Norrland-Mars-2016-133Norrland-Mars-2016-132Norrland-Mars-2016-134

– Redan vid första besöket förstod jag att Mastercam passar Swemas utmärkt. Allt från enkel 2D beredning till 5-axlig simultanfräsning var vad de önskade samt det viktigaste av allt, det måste fungera till deras nya avancerade maskin.

– SHW maskinlösningen är en av de mest komplicerade postprocessorer vi varit med och utvecklat. Med alla huvuden och bord och val av vilka axelkombinationer som skall gälla vid olika lägen så är detta egentligen 5 maskiner ihop slagna till en. Slutresultatet är vi väldigt nöjda med. Användaren anger genom ett enkelt val i varje operation vilket axelkombination han vill använda. För att kunna utveckla en sådan här postprocessor är det viktigt att slutkunden förstår sin maskin och kan ge oss bra programexempel som förklarar vad han vill kunna göra. Richard på Swemas har verkligen förstått detta och gett oss den info vi behövt.

Cirka 160 kg på bordet som tar 35 ton. I bakgrunden ser vi maskinens huvudväxlarsystem med fräshuvuden för olika applikationer.
Cirka 160 kg på bordet som tar 35 ton. I bakgrunden
ser vi maskinens huvudväxlarsystem
med fräshuvuden för olika applikationer.

SHW ökar i Sverige

Avslutningsvis säger Mattias Peterzon att man nu har flera maskiner från SHW i svensk industri och att man nu expanderar i Sverige med fler och fler förfrågningar och order.

– Här handlar det om när kunden behöver det där lilla extra och söker flerfunktion och flexibilitet, gärna 5-axligt. Och alla företag som besöker fabriken i Tyskland tillsammans med Euromaskin och träffar experter och konstruktörer blir mycket imponerade. Det är faktiskt så här att alla som besökt fabriken
i ”skarpt läge” har investerat i en maskin från SHW.

Mer produktionstid

Richard Andersson får slutordet;

Växlarsystemet för maskinhuvuden där man väljer helt automatiskt vilket man vill använda. Bytet av huvud går snabbt.
Växlarsystemet för maskinhuvuden där man väljer helt automatiskt vilket man
vill använda. Bytet av huvud går snabbt.

– Det här har blivit ett lyft för oss med den nya maskinen från SHW, då vi tidigare tillverkat många av våra komponenter på ett ”dåligt vis” dvs. mindre effektivt i många olika uppsättningar, vilket har tagit mycket tid. Idag ser vi en halvering av våra bearbetningstider på många av våra detaljer, dessutom en ordentlig kvalitetshöjning för en sak som imponerar med maskinen är noggrannheten, den är väldigt bra.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here