MT Mek + Kramers 065Yasda maskinen har totalt 24 paletter med storlek 400 x 400 mm. Maskinen är utrustad med ett verktygsmagasin på 240 verktygsplatser, en utrustning som tillåter många timmars obemannad körning. Vidare har maskinen Yasda`s patenterade spindel på 20 000 varv med mekaniskt självjusterande förspänning av spindellager vilket ger högsta stabilitet på såväl låga som höga spindelvarvtal. Styrsystem från Fanuc modell 31i-A5.

MT Mekaniska är ett legoföretag med 9 anställda som har kunder med höga toleranskrav. Företagets nya maskin kommer bl.a. att bearbeta detaljer till Hasselblad, en kund man har en lång relation där man idag tillverkar en mängd olika komponenter med mycket höga form och lägeskrav. I och med att man nu satsar framåt och expanderar sin kapacitet visar man marknaden att man är beredd att ta nästa steg i precision.

MT Mek + Kramers 006– Med 240 verktygsplatser och 24 paletter får vi ”råg i ryggen” och ökad kapacitet som ger oss själva möjligheter att bedriva produktion dygnet runt i en automatiserad process. Där vi nu tar steget fullt ut med obemannad körning kväll och natt, 7 dagar i veckan, berättar Patrik Stenmark ägare till MT Mekaniska som tillsammans med sin personal framgångsrikt driver mekanisk verkstad i en som många uppfattar som en bransch som sakta håller på att försvinna på lång sikt.

– Här ser vi ingen kris utan ser att det går att få lönsamhet om man investerar i nya maskiner och teknik och sköter sina leveranstider och håller det man lovat, det ser vi som en självklarhet i våra kundkontakter, menar Patrik Stenmark och tillägger att nya kunder får man genom att det sprider sig i inköparleden att MT Mekaniska tillverkar komponenter av högsta kvalitet.

MT Mek + Kramers 058– Men samtidigt ser vi ett stort hot från Kina. Som tur är så är det långt bort och det är faktiskt så att det kommer tillbaka jobb igen till Sverige om de jobb som försvinner till Kina och Asien blir allt färre har jag förstått. Ser vi mot Östeuropa så har priserna gått upp i samband med att löner och levnadsstandarden höjs. Och ser vi på hemmaplan så ser jag inte andra verkstäder som konkurrenter utan som samarbetspartners och vi är några olika företag här på västkusten som hjälper varandra då och då, förklarar Patrik.

– Företagets bakgrund är att min far Tor Stenmark startade finmekanisk verkstad här på Orust 1980 på sin gård Min mor var också i högsta grad inblandad och jobbade heltid i verkstaden. 1992 började jag hjälpa min far på allvar, räkna på jobb och ta hand om kundkontakterna. Pappa arbetade kvar fram till 2006 då han gick i pension. När jag arbetade handlade det om kl. 7 – 16 och det tyckte han var som att arbeta halvtid för du vet som egenföretagare så jobbar man ”jämt”.

Bland det första jag bestämde när jag fick ansvaret var att vi behövde hitta ytbehandling som var billigare än den vi hade så jag bytte leverantör och det var hundratals mässingdetaljer som behövde förnicklas. Vi hade en ytbehandlingsfirma i många år och det hade varit jättebra och inga problem alls. Det var bråttom med leveranser till kund men när jag hämtade detaljerna så lossade allt ihop, det var så dåligt. Jag fick åka tillbaka så de kunde ta bort förnicklingen och nästa steg var att ringa vår gamla leverantör som hjälpte oss, trots allt. Jag skämdes rejält och efter detta ”mitt första, största och förhoppningsvis sista misstag” så har jag lärt mig att man inte skall flytta det som fungerar, där skall man inte ändra och det har jag tagit med mig i allt vi gör, man skall ändra där det inte fungerar.

– 2006 tog jag över verksamheten helt efter min far som då tog ett steg tillbaka men han är här ibland och hjälper till och sprider glädje omkring sig. Idag är han 73 år och han är igång på dagarna, kör traktor och arbetar med lite av varje på gården. Våra gamla konventionella maskiner står kvar här i verkstaden och där är han ibland samt att på kontoret står hans konstruktions ”planka” så där ritas det också då och då.

– Så verksamheten här skapades långt före jag tog över men förhoppningsvis så förvaltar jag detta på ett bra sätt och som sagt det går bra nu och vi har egentligen haft mycket att göra hela tiden. Och nu är det så mycket att göra att obemannad körning i flera maskiner är nödvändigt för att vi skall hinna med och leverera. Och som sagts tidigare här i artikeln så är arbetstiderna inte 7 – 16 här på MT men jag kör gärna skift med mig själv då det behövs. Därför har vi så många maskiner med palettsystemför att klarar långa körningar som jag kan ladda och plundra på helgerna, berättar Patrik Stenmark

Företaget har 5-6 stora kunder och ytterligare ett 10-tal kunder som är lite mindre inom branscher som Telecom, förpackning, läkemedel och dental. Många kunder har man ett samarbete med sedan många år tillbaka, långsiktigheten tjänar alla på, priset är viktigt men det handlar om så mycket mer. Och allt går i cykler berättar Patrik Stenmark, ibland är det toppar i läkemedelsbranschen sedan lugnar det ner sig och Telecom ökar och minskar osv, så det gäller att vara förberedd på det. Kort framförhållning och osäkra prognoser gör att man måste snabbt kunna ställa om sin produktion samtidigt som man måste planera det lilla man kan, säger Patrik.

”Du har tur du som har dina kunder som är ständigt återkommande”

 Det klassiska handslaget som symbolen för en lyckad maskinaffär. Patrik Stenmark och Anders Jacobsson fastnade på fotot. Maskinen installerades i maj 2015.

Det klassiska handslaget som symbolen för en lyckad maskinaffär. Patrik Stenmark och Anders Jacobsson fastnade på fotot. Maskinen installerades i maj 2015.

– Titta på idrotten, man har inte tur Vad var det min namne sa, Ingemar Stenmark, ” Konstigt men ju mer jag tränade desto mer tur fick jag”. Vad ska man säga; jo, ryktet går att vi är duktiga och gör komplicerade bitar med höga toleranser.

– Man hör många rykten och Sverige är litet vilket gör att det sprider sig om man är duktig eller en medelmåtta, så är det bara säger Anders Jacobsson säljare av Yasda maskinen, och jag har hört flera gånger att många säger att MT Mekaniska på Henån är duktiga.

– Vi har ingen marknadsföring, ingen hemsida och ställer aldrig ut på mässor men vi gör bra grejer och ryktet om att vi alltid ställer upp håller våra leveranstider och håller en mycket bra kvalitet på det vi gör sprider sig på marknaden. Vårt kund CV innehåller företag med mycket höga krav på precision och ytfinhet. Vi har tillsammans här på MT Mekaniska byggt en dokumenterad kvalitet och den känslan vi har ute bland våra maskinoperatörer ute på verkstadsgolvet är oerhört viktig för ett företag som vi när vi nu utvecklas och tar nästa tekniksteg inom skärande bearbetning av precisionsdetaljer, säger en stolt Patrik Stenmark.

Och tillägger;

– Vi har nu installerat en bearbetningsmaskin med 24 paletter och 240 verktyg i magasinet, ett automationssystem som vi kan lämna för obemannade körningar 24 timmar per dygn alla dagar i veckan med en precision och tillförlitlighet som bland de några få ledande fabrikaten i världen. Nu vet våra kunder om att vi fått in en fantastisk resurs och nya order är på ingående för som sagt vi är duktiga på att producera kvalitetskomponenter för krävande kunder.

MT Mek + Kramers 064

 Verktyg, den nya 5-axliga Yasda maskinen har 240 verktygplatser och det behövs för här pratar vi obemannad körning med 24 paletter i system vilket ger stora möjligheter att kunna köra en mängd olika detaljer i automation.

Verktyg, den nya 5-axliga Yasda maskinen har 240 verktygplatser och det behövs för här pratar vi obemannad körning med 24 paletter i system vilket ger stora möjligheter att kunna köra en mängd olika detaljer i automation.

En önskan att äga en Yasda

Personliga möten ligger ofta till grund för det mesta som vi människor tar oss för och dessa möten kan också utvecklas till en maskinaffär. Men en maskinaffär är ofta en lång process och här börjar historien med att Patrik Stenmark länge gått och burit på en övertygelse att han någon gång skall äga en verktygsmaskin från Yasda. MT Mekaniska har en imponerande modern maskinpark som man har byggt upp under en tio årsperiod. När Patrik på allvar tog över rodret på MT Mekaniska som ensam ägare 2006 har han investerat i en palettmaskin, en svarv, en palettmaskin till och nu 2015 den senaste investeringen i en palettmaskin till.
Vi återvänder till 2011-2012 och det ringer på telefonen hos Patrik Stenmark, det ringer många gånger och det är olika maskinleverantörer som hör av sig och vill sälja maskiner. En maskinsäljare från Lichron AB i Skövde ringer också och här arbetar Åke Lindberg som jobbade under många år som VD för det japanska företaget Yasda Europe med säte i Skövde. År 1994 köpte han loss företaget från Yasda Japan. Vid köpet namnändrades företaget till Lichron AB och här ingår nu ett tiotal andra maskinagenturer bl.a Hardinge-Bridgeport, Hyundai-Wia, Zayer med flera.

På MT Mekaniska är 90 % av det man tillverkar aluminiumdetaljer.
På MT Mekaniska är 90 % av det man tillverkar aluminiumdetaljer.

– Det var inte aktuellt under många år men ändå någonstans där bak i huvudet fanns en önskan om att äga en Yasda. 2013 var jag nere på mässan AMB i Stuttgart och rekognoscerade lite grann. Jag besökte flera olika montrar med japanska och tyska maskintillverkare och kom i kontakt med Yasda. På det sättet kom jag även i kontakt med Anders Jacobsson som är regionsäljare för Lichron och vi började därefter prata maskinaffär, berättar Patrik Stenmark och fortsätter;

– Nu hör det till saken att jag redan som 14 – åring kom i kontakt med Yasda då jag arbetade en sommar Stålvall & Larsson i Ödsmål. Där fanns det 5 eller 6 stycken Yasda och man hade fått levererat två stycken maskiner och en av mina arbetsuppgifter på sommarjobbet var att slå sönder emballaget som maskinerna hade kommit transporterade i. Men då visste jag inte att jag en dag skulle köpa en Yasda själv men nu står den här installerad och igång, så nu tar vi på MT Mekaniska nästa steg och lyfter den obemannade produktionen, förbättrar vår precision ytterligare ett steg och det får vi tack vare maskinens tillförlitlighet.

MT Mek + Kramers 012Anders Jacobsson har arbetat som maskinsäljare i snart 3 år efter att har tagit steget från service och underhåll på Lichron AB, han ger oss lite fakta om maskinleverantören.

– Företaget grundades 1994 av Margareta Chronholm, Arne Juthe och Åke Lindberg. Idag bedriver Lichron AB maskinhandel med kunder i hela Sverige och till viss del utomlands. Man levererar datorstyrda bearbetningsmaskiner från finmekanik till större arborrverk.

– Lichron AB bedriver även utbildning i bolaget Lichron Teknik AB som är ett kunskapsföretag med teknikutbildningar, teknikgymnasium, maskinservice och eftermarknad. Utbildningsverksamheten startade i Skövde 1996 i större skala med vuxenutbildning. Funktionen byggdes 2001 ut till att även omfatta Lichron Teknikgymnasium i Skövde och Trollhättan. 2007 utökades verksamheten med ytterligare ett teknikcenter i Gnosjö som idag finns i Värnamo.

– Själv har jag en bakgrund med maskinunderhåll på Volvo i många år både i Göteborg och Skövde på Lastvagnar och Personvagnar för att sedan börja arbeta som servicetekniker på Lichron innan jag sadlade om och började arbeta med maskinförsäljning på detta distrikt sedan 2013 berättar Anders Jacobsson

– Det som är bra med Anders är att han är tekniker i grunden vilket gör att han kan mycket om maskinerna. Jag gillar att bolla teknik och prestanda direkt med maskinsäljaren utan att behöva vänta på svar av en tekniker, nej svaren skall komma direkt, det uppskattar jag väldigt mycket, säger Patrik Stenmark.

– Vi är flera som skall ta åt oss äran över att Patrik och hans medarbetare har fått den bästa tekniska hjälpen vid installation och igångkörning, Lichron´s servicetekniker Krister Öberg och servicechef Andreas Ekdahl har gett en bra och snabb support, säger Anders Jacobson.

MT Mek + Kramers 060Kan du berätta lite om maskintillverkaren Yasda från Japan ber vi Anders Jacobsson;

– Yasda drivs och har en strävan i företagets DNA, en strävan att vara bäst. Yasdas filosofi består av tre segment: Ultrahög precision inom nano området, automatiserad hög produktivitet, multifunktionalitet vid avancerad bearbetning. Yasda utvecklar modermaskiner med precision i yppersta eliten av maskinbyggare i världen. Yasdas motto är “En strävan att vara den bästa tillverkaren av CNC-maskiner, ej den största”.

– Japanska Yasda har ett grundmurat och i högsta grad välförtjänt rykte världen över som en kvalitetstillverkare. Det handlar om högt automatiserade maskiner byggda för att svara mot mycket högt ställda krav från industrin. Det kan vara att bearbeta härdade material eller toleranser som är delar av my i samma maskin. I Sverige hittar vi en ansenlig skara Yasda maskiner bl.a. på Volvo, Atlas-Copco, SAAB, Emhart, BT, Ströms, JB Mek, PBH Teknik, Hitab och nu även MT Mekaniska. Det finns idag c:a 170 maskiner i svensk industri, säger Anders Jacobsson

Avslutningsvis ser vi att även små flexibla verkstäder utan egna produkter, men med ett driv att vilja vara bäst investerar i Yasda. Här tar man hjälp av den senaste maskintekniken och hög produktivitet för att kunna konkurrera med hela världen om jobben.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here