Det är av yttersta vikt för oss att vara kompetensmässigt ledande inom vårt arbetsområde. Det är till följd av detta som vi alltid ställer höga krav på kvalitén på alla produkter som lämnar verkstaden. Här finns en stor tillverkningserfarenhet av komplicerade detaljer som svetsas, fräses och svarvas med snäva toleranser. Med 2 400 kvm moderna produktionslokaler och medarbetare som har lång erfarenhet inom sina områden, har vår produktion resurser att ta hand om tillverkningsuppdrag av varierande svårighetsgrad, förklarar Erik Ralvert som ger oss lite information om företagets bakgrund.

Vi är ett familjeföretag som min far Bo Ralvert startade på slutet av 80-talet och då hette det BoRa. Det började med tillverkning av rostfria filter för vattenrening som idag fortfarande lever kvar som produkter i vår verkstad. I takt med att kunden expanderade så expanderade även BoRa och 1998 köpte man upp IS Plåt i Vellinge, och flyttade ner verksamheten till lokalerna på Almhaga, anledningen till förvärvet var för att komma åt nya kunder och bredda sig. I detta skede ser man även en större expansion mot mekanisk produktion.

Effektivisera och automatisera, här handlar det om att placera både fler skruvstycken och som på bilden även en manuell tre-backs chuck för att kunna köra fler och olika detaljer i en uppspänning.
Effektivisera och automatisera, här handlar det om att placera både fler skruvstycken och som på bilden även en manuell tre-backs chuck för att kunna köra fler och olika detaljer i en uppspänning.

Binge + IS Vellinge 063

 

 

Sedan dess har verksamheten haft en kontinuerlig expansion genom åren. IS Plåt förvärvade verksamheten Re-Jo Verkstadsteknik 2013 och hade därmed blivit en komplett leverantör av rostfria detaljer. Re-Jo Verkstadsteknik hade drivits i 12 år och ägaren hade kommit till en punkt där det var dags att investera i ny teknik för att klara av precision och kvalitets krav men ägaren bestämde sig för att sälja verkstadsföretaget och man flyttade hela verksamheten med personal och maskinpark till Vellinge och IS Plåt.

Teknik- och kompetensutveckling

Det finns en tydlig trend ute bland tillverkningsindustrin och det handlar om att ha en ständig utveckling på sin agenda. Den trenden följer även verkstadsföretaget som vi besöker och skriver om idag. Man konkurrerar inte bara med en effektiv produktion utan det handlar också om att ha rätt teknik och rätt kompetens på sina medarbetare. Det handlar också mycket om att kunna mäta produktivitet och resultat. Att företagsledningen satsar kapital och investerar i den senaste produktionsutrustningen är idag snarare ett måste än ett krav och här har IS Plåt valt rätt väg. Nu bör det också sägas att konkurrenskraften ligger i en helhetslösning med målstyrda arbetssätt. Trycket ökar för varje dag att höja produktiviteten där kunderna idag kräver snabba leveranser, prissänkningar och förbättrad kvalitet.

I och med att vi säljer tillverkning så har vi inte möjlighet att själva styra processerna och därmed behöver vi vara extra duktiga på effektiv planering, kommunikation, rätt maskinpark och att våra medarbetare har rätt kompetens, säger Erik Ralvert och tillägger,

Det handlar om att ha en bra affärsidé och veta vad man är bra på och koncentrera sig på det som i vårt fall så handlar det om plåtbearbetning, skärande bearbetning och svetsning av rostfritt material, lite större detaljer som är kundanpassade och i lågvolymserier, gärna med snäva toleranser och arbetskrävande.

Erik Ralvert har arbetat på företaget i snart 3 år och tar mer och mer över sin fars roll. Med en högskoleexamen i bagaget så arbetade Erik först som konstruktör på ett konsultföretag i Skåneregionen. Men i takt med att IS Plåt expanderade fanns där en möjlighet för Erik att börja jobba på familjeföretaget istället.

Jag tror och hoppas att detta är och kommer att vara en framtidsbransch samtidigt som man är lite orolig för återväxten bland produktionstekniker och operatörer. Dagens ungdomar tycker inte att det är attraktivt att arbeta på en verkstad i den utsträckning som behövs för att säkra återväxten i svensk industri. Jag är 28 år gammal och bland mina vänner så är det inte många som arbetar i verkstadsindustrin och man har en förutfattad mening om hur det är på en verkstad, som även förstärks av att den stora bilden som målas upp i media är negativ men vi som arbetar i branschen ser att den är direkt felaktig, vilket inte är bra alls för vår verksamhet. Men vi är optimistiska och tror att det är en liten vändning på gång mycket tack vare att många företag skaffar nya maskiner, vilket kräver mer tekniskkunskap och att det blir vanligare med off-line programmering i datorer, jag tror detta kommer att locka nya tekniker till vår bransch, sammanfattar Erik Ralvert.

Ludde Resic och Erik Ralvert framför en av tre fleroperationsmaskinerna från Okuma och Stenbergs.
Ludde Resic och Erik Ralvert framför en av tre fleroperationsmaskinerna från Okuma och Stenbergs.
Flera lyckade maskinaffärer ger IS Plåt & Bearbetning i Vellinge möjligheter att expandera verksamheten, öka lönsamheten och överleva i en tuff bransch. Erik Ralvert och Marek Janukiewicz verkar överens.
Flera lyckade maskinaffärer ger IS Plåt & Bearbetning i Vellinge möjligheter att expandera verksamheten, öka lönsamheten och överleva i en tuff bransch. Erik Ralvert och Marek Janukiewicz verkar överens.

Våra maskininvesteringar har även lockat till sig nya kunder till oss. Jag skickar kontinuerligt ut ett nyhetsbrev till alla i vårt kundregister så fort det händer något nytt, vilket det gjort ganska mycket nu faktiskt den sista tiden. Vi marknadsför oss på detta sätt men mestadels kommer våra nya jobb genom ett gott rykte, våra investeringar och förändringar har lett till att vi har ökat omsättningen på den skärande bearbetningen med 30 % enbart det senaste året. Och nu är det dags att skicka ut ett nytt nyhetsbrev snart, så fort vi fått installerat och igångkört vår nya Okuma MB 66VA.

Ny maskinpark inom skärande bearbetning

Företaget har investerat mycket i ny produktionsutrustning och de två – tre senaste åren har man köpt tre fleroperationsmaskiner från Okuma, modell Genos M560 R-V som har ersatt tre äldre maskiner från ett annat fabrikat.

Vi saknade invändig kylning och det tog även lång tid att köra våra jobb. Äldre tekniknivå från slutet på 90-talet är en sak och man skall ha respekt för det men dagens fleroperationsmaskiner har ett helt annat vridmoment, varvtal och motoreffekt. Nya uppdaterade styrsystem med den senaste tekniken som är fullt kompatibla med CAM-program ger oss en otrolig snabbhet, säger Erik Ralvert.

Med på besöket är Marek Janukiewicz som ansvarig maskinsäljare för Stenbergs på region syd. Han kommer med intressant input när det gäller investering i japansk maskinteknologi från Okuma.

Binge + IS Vellinge 020Man har ökat omsättningen radikalt tack vare att man kan köra sina jobb mer rationellt, snabbare och där nu de tre fleroperationsmaskinerna kan köras av endast en eller två operatörer oavsett antal driftstimmar, säger Marek och vi får lite tekniska fakta om maskinerna.

Okuma Genos M560-V med arbetsområde X/Y/Z – 1050/560/460 mm. BT40 kona 50 – 15 000 rpm, 22/18,5 kW, 199 Nm

Spindeln har 36 månaders garanti oavsett antal driftstimmar. Verktygsmagasin för 32 verktyg, kylvätska genom spindel 15 bar, max bordbelastning 900 kg, och max arbetsmatning 32 000 mm/min. Styrsystem OSP-P300M-R. Fördelar med höga varvtal och hög vridmoment bidrar till kortare bearbetningstider = lägre kostnad. Maskinerna programmeras med hjälp av CAM system och tack vare höga varvtal och matningar avverkar man materialet med dynamisk fräsning, förklarar Marek Janukiewicz och fortsätter;

Precisionen är viktig och kontrollmätning sker ute i produktionen plus att man har sedan en tid tillbaka ett mätrum med en mätmaskin.
Precisionen är viktig och kontrollmätning sker ute i produktionen plus att man har sedan en tid tillbaka ett mätrum med en mätmaskin.

Man arbetar med upp till fyra skruvstycken i maskinerna och tack vare flera skruvstycken sparar man tid, färre antal verktygsväxlingar gör att bearbetningstiden blir kortare och det blir med lönsamt då man får en billigare produkt. Med fler arbetsstycke i maskinen håller man maskinen i gång under längre tid och då kan operatören betjäna ytterligare en eller två maskiner.

Maskinspindeln skall snurra det är vårt mål på Stenbergs. Hjälpa kunden till en så optimal maskinlösning som möjligt, det är vår mission.

Vi hade till slut efter att vi sökt av marknaden på passande maskinfabrikat, två fabrikat kvar och en liten detalj som kanske avgjorde var att Stenbergs har en servicetekniker som bor här i Vellinge. Det är mycket viktigt att vi får snabb hjälp om något skulle bli fel eller krångla. Det blir fel förr eller senare på alla fabrikat för en verktygsmaskin idag är oerhört teknikintensiv och då gäller det att man gör affärer med en maskinleverantör som har en utvecklad och stor serviceorganisation, säger Erik Ralvert.

Marek Janukiewicz på Stenbergs berättar att man nu på IS Plåt och bearbetning nu tar ett ytterligare steg in i ny maskinteknik och har beställt en Okuma MB-66VA med arbetsområde X/Y/Z – 1 500/660/660 mm. BT40 BigPlus kona 50 – 15 000 rpm, 22/18,5 kW, 199 Nm. Spindeln har 36 månaders garanti oavsett antal driftstimmar. Verktygsmagasin för 32 verktyg, Kylvätska genom spindel 15 bar, max bordbelastning 1 500 kg och max arbetsmatning 32 000 mm/min. Styrsystem OSP-P300M.

Vad betyder allt detta frågar vi Erik Ralvert?

Tanken är att kunna bearbeta större detaljer i och med bordslängden på 1 500 mm. Vi har faktiskt haft för lite kapacitet när det gäller större detaljer och vi har haft en äldre maskin som började bli sliten så det var dags att investera i nytt. Dessutom har vi nu ett enhetligt fabrikat, vilket betyder ett och samma styrsystem i verkstaden och att fler operatörer kan köra olika maskiner, vilket ger oss den flexibiliteten som jag vill ha. T.ex. är alla verktyg inmätta på samma sätt man är inte lika känslig om någon operatör skulle vara borta av någon anledning, vi slipper längre stillestånd och onödiga maskinstopp, det är anledningen till att vi behövde dels en större maskin och dels varför det blev en Okuma till.

Största fördelen är förstås att kunden får samma styrsystem på samtliga maskiner. Flexibiliteten i produktionen ökar då flera operatörer kan betjäna olika maskiner, samma CAM system används, jobben kan flyttas och köras i vilken maskin som helst. Samtliga fyra maskinerna är lika snabba, även den största MB66 och det borde innebära att det blir lättare att lämna offert på bearbetning, tiden blir ju samma oavsett maskin.

När det gäller maskinaffärerna med IS Plåt & Bearbetning så känner Marek och Ludde Resic som är ansvarig för skärande bearbetningen på IS Plåt, varandra sedan år 2000 då de gjort tidigare affärer.

Vi förstår varandra väl när det gäller att hitta rätt maskin och har en bra relation och Ludde visste exakt vad han ville ha för maskin och teknik för att alla skulle bli nöjda och att man rent tekniskt skulle uppnå en förbättrad produktivitet, säger Marek på Stenbergs.

Avslutningsvis så konstaterar vi att det finns hopp och recept för hur man kan få en mer lönsam och kvalitativ produktion.

Det är en skön känsla när man går ut i verkstaden och alla maskiner visar grönt ljus, och en operatör som betjänar alla tre maskinerna, då känns det att vi har gjort flera rätt med våra maskininvesteringar. Det ser ljust ut och vi tror på framtiden med vår maskinpark som är bland marknadsledarna och våra engagerade medarbetare, skrattar en mycket nöjd verkstadsägare Erik Ralvert.

Vi avslutar med att berätta att företaget väntar tillökning i verkstaden och att ytterligare en Okuma modell MB-66VA är på ingående och skall installeras i slutet av november.
Vi avslutar med att berätta att företaget väntar tillökning i verkstaden och att ytterligare en Okuma modell MB-66VA är på ingående och skall installeras i slutet av november.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here