Ny forskning om kompetensutveckling handlar bland annat om att avveckla kompetens. Forskarna frågar sig hur man ska kunna tömma människor på uttjänade kunskaper som hindrar dem från att ta in ny kunskap. I dagens arbetsliv vill arbetsgivarna komma åt det människor har i sina hjärnor och inte som förr det kroppen kan prestera, alltså mer hjärna mindre händer. Och det inte bara för att dra nytta av det som finns i hjärnan utan också för att ta bort och lära in nytt. Och det är nya teknikskiften som nu även skall locka ungdomar tillbaka till industrin. Dagens tidsbrist leder till mindre utbildning och sämre teknikutveckling av medarbetare. Maskiner kan alla investera i men det gäller att få ut så mycket som det går av ny teknik. Nu pratar vi om kompetensutveckling inom ny teknik och det är inte så svårt längre. Ny produktionsutrustning har blivit enklare att lära sig och förstå, datorer och mjukvara lär oss att hantera ny teknik vilket gjort att teknik som förr krävde specialistkunskaper, idag är allt annat än svårt att lära sig. Det enda man behöver är ett engagemang och ett intresse.

– Det handlar om att tänka nytt, skapa dynamik ute i organisationen på verkstadsgolvet, det är fortfarande medarbetarnas idéer som tillsammans med ny teknik ger högre produktivitet, öppna sinnen och korta beslutsvägar. Vi lever i en snabbare tid nu och har inte tid med långa utbildningsprogram utan ett teknikskifte måste gå snabbt och komma igång omgående, säger Hans Jigbäck, chef för Skärteknik och ingår i ledningsgruppen hos teknikleverantören Ravema AB.

Hans Jigbäck och Malte Vertetics gör tummen upp för det nya styrsystemet Smooth. - Senast Mazak kom ett nytt styrsystem var Matrix 2005, så nu 10 år senare kommer man med Smooth som är 4 ggr snabbare än Matrix, säger Malte.
Hans Jigbäck och Malte Vertetics gör tummen upp för det nya styrsystemet Smooth.
– Senast Mazak kom ett nytt styrsystem var Matrix 2005, så nu 10 år senare kommer man med Smooth som är 4 ggr snabbare än Matrix, säger Malte.

– Bristen på arbetskraft gör att industrin måste anpassa och utveckla sina organisationer, produktionsutrustning och arbetsuppgifter efter den unga arbetskraftens krav och här ser vi nu idag med det nya styrsystemet från Mazak exempel på en teknik- och designkoppling till IT-världen som med attraktiva produkter skapar kreativitet och intresse för teknik och att arbeta i verkstadsmiljö. Vi måste arbeta med att öka intresset för tillverkningsskapande produkter och hela kedjan med frågeställningen, hur kommer egentligen olika produkter till, fortsätter Hans Jigbäck.

Ravema är en av flera teknikleverantörer i Sverige som går i frontlinjen för att skapa ett större intresse för att arbeta i industrin. Med ny teknik och engagemang och med en av de världsledande maskintillverkarna, japanska Mazak i ryggen så vill man värna om framtiden för svensk industri. Ett av många exempel på detta var när man anordnade en workshop där ämnet var 5-axlig bearbetning med sitt nya styrsystem Smooth.

– Vi ser ett stort intresse från industrin att lära sig och dela med sig av sin produktionstekniska vardag till oss teknikleverantörer. Ravema anordnar kontinuerligt olika typer av event och utvecklingsdagar för att höja tekniknivån och informera om nya produkter och tankesätt. Till vårt event idag kom c:a 100 personer för att i vår utställningshall få demonstrationer av Mazak´s nya styrsystem SmoothX och dess funktioner för hantering av ISO-program, demonstrationskörning i Mazak Variaxis i700 och Mazak Integrex i300S samt verktygslösningar för 5-axlig bearbetning, sa Malte Vertetics som är skärteknisk specialist på Ravema. Han stödjer och supportar kunderna och utvecklar projekt inom skärande bearbetningsprocesser, arbetar med helheten människa, maskin och teknik för att få en optimal lösning och tillägger; – Det skall bli mycket spännande och följa våra kunders strävan och mål när det gäller tillverkning av komponenter med ny teknik.

Vägen till fortsatt hög kvalitet för Kramers

Ett företag som nu går in i en ny och utvecklande fas är Kramers Mekaniska Verkstad från Töreboda. De har nu för första gången investerat i en Mazak produkt och det handlar om en 5-axlig fräsmaskin Variaxis i700 med det nya styrsystemet SmoothX som är 4 gånger snabbare än det tidigare styrsystemet.. Maskinen är utrustad med vagga och rundmatningsbord, verktygsväxlare och en spindel på 18 000 varv.

MT Mek + Kramers 019MT Mek + Kramers 032MT Mek + Kramers 084

 

 

 

Kramers Mekaniska Verkstad är på plats hos Ravema på eventdagen och fräsmaskinen som står i utställningshallen är den maskin som skall levereras till Kramers under oktober månad och det är den första Variaxis i700 med styrsystemet Smooth som levereras till en svensk kund. Vi på tidningens redaktion uppmärksammar investeringen på plats hos Ravema och får en pratstund med grabbarna från Kramers om hur maskinaffären gick till, hur man resonerade. Nästa steg blir ett besök hos Kramers på deras hemmaplan i Töreboda när maskinen har gått i produktion några månader. Många frågor som vi vill få svar på men nu åter till dagens uppdrag.

– Kramers styrka är avancerad bearbetning. I vårt DNA finns hela tiden en röd tråd i att vara öppna för nya jobb. Vi är inte rädda att prova ny teknik och tänka i nya banor så man kan säga att vi ständigt kan utveckla oss och bredda tjänsteutbudet. Vi välkomnar tuffa utmaningar och en chans att lära nytt, hitta bättre metoder och sätt att höja kvaliteten, menar Ola Kramer som berättar att han länge haft ett starkt teknikintresse med en horisont mot framtidens tillverkningsprocesser.

– Vi på Kramers jobbar ofta med att utveckla kunders detaljer.

Det är inte alltid vi levererar det kunden ber om utan det kunden behöver. Vi ser oss mer som en partner.

När vi snabbt kommer in på ny maskinteknik och framförallt 5-axlig bearbetning så berättar Ola att man sedan 2002 haft 5-axlig teknik som tillverkningsmetod. Då har det handlat om den 5-axliga maskintekniken via bäddfräs och rörligt huvud och framförallt lite större detaljer både simultant och indexerande 5-axlig maskiner. Nu vill man utveckla sig inom skärande bearbetning och utmana sig själva med att ta in ny 5-axlig teknik där maskinen är utrustad med vagga och rundmatningsbord som vinklar och vrider detaljen. Båda 5-axliga maskintyperna har fördelar med olika sätt att komma åt så mycket som möjligt i samma uppspänning. I en 5-axlig maskin med vagga och rundmatningsbord blir det lättare att köra runt detaljen och komma åt fler sidor.

– Vi såg att det var dags att förbättra den 5-axliga simultana bearbetningen, bli flexiblare och lättare behålla kvalitet i det vi tillverkar. Att även bli av med flaskhalsar i vår produktion samt att inte belasta vår stora bäddfräsmaskin med små detaljer utan köra mindre artiklar i en anpassad maskin, säger Oskar Hedfors produktionschef på Kramers och fortsätter;

Vi vill leverera kvalitet och med den nya maskinen kommer det att bli lättare att uppnå de tuffa krav vi har på vår produktion.

– Det finns många olika typer av 5-axlig teknik på marknaden som svarvar, fräsmaskiner och multifunktionsmaskiner. Det gällde för oss att träffa rätt och hitta den maskintypen som vi exakt behövde. I detta fall så var vi beredda att betala för att få hög kvalitet på maskinen. Efter ett år av undersökningar och besök på andra verkstäder och en mängd kontakter med flera olika maskinleverantörer så fastande vi för Mazak som har ett mycket bra rykte i branschen. Ravema som är generalagent för den japanska maskintillverkaren i Sverige och Norge visade tidigt upp ett mycket stort engagemang och kompetens med maskinsäljaren Per-Ola Karlsson och applikationstekniker Magnus Svensson i spetsen och Ola Kramer tillägger;

– Vi gillar också Ravema´s tänk när det handlar om eftermarknad, support och service.

Kramers har mycket stora förhoppningar inför installationen, igångkörning och utbildning av sin nya 5-axliga Mazak Variaxis i700 som sker just nu när detta läses. Nämnas bör också att Ravema har tagit ett helhetsansvar och leverera även uppspänningen till maskinen i form av ZeroClamp fastspänningsystem som minskar ställtider och stilleståndstider och därmed generera lägre produktionskostnader och samtidigt öka processäkerheten. Dessutom ger den en mycket flexibel lösning för att automatisera er produktion dygnet runt utan extra arbetskraft. Dessutom levererar man Gressels nya centrerande skruvstycke för 5-axlig bearbetning.

MT Mek + Kramers 027MT Mek + Kramers 099MT Mek + Kramers 045

Här har vi nu ett mycket bra exempel på ett företag som vill bli en attraktiv arbetsplats där maskinoperatörerna får tillgång till den senaste tekniken och där man får ”verktyg” för att kunna göra ett bättre jobb. Som sagt lättare att hålla kvalitén på arbetet och hamna på en tekniknivå där svenska verkstäder måste ligga på för att behålla och få nya jobb.

Detta är första delen av två där vi i nästa artikel som kommer i vårt decembernummer av Tidningen Maskinoperatören kommer att besöka Kramers i Töreboda och få svar på frågor som hur gick det att komma igång, vad tycker operatörerna och vad tycker företagsledningen, har man fått lättare att hålla en hög kvalitet och vad säger företagets kunder (nya och gamla).

På återhörande om några månader.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here