Så följande produkter visades upp i utställningshallen under eventet;

TruTops Boost, mjukvara där kunden får en allt-i-ett-lösning för design och programmering. Med programvaran täcker man in fler processteg och arbetar konsekvent. Det innefattar alla steg i orderbearbetningen, från 3D-komponenter till färdiga NC-program.

TruPunch 5000, Maskinen gör stansning som ett alternativ till laserskärning. Produktiviteten imponerar och den aktiva dynan möjliggör bearbetning utan repor.

TruBend 5130, en av världens främsta kantpressar från den tyska maskintillverkaren Trumpf. Hela processen, från programmering och riggning fram till den egentliga bockning, är ytterst produktiv.
”Magic Shoe” gör stora ergonomiska fördelar.

TruBend 7036, är ett typexempel på intressant samspel mellan människa och maskin. Hög positioneringshastighet i kombination med optimala arbetsförhållanden bidrar till att den totala produktiviteten ökar.

TruLaser Cell 3000, det senaste inom laserbearbetning av små och mellanstora detaljer. Denna mångsidiga 5-axliga maskin levererar 2D och 3D skärning och svetsning i toppkvalitet.

TruMark Station 5000, den mycket kompakta arbetsstationen med en intelligent och ergonomisk design formad enligt kundens önskemål.

Nu har Trumpf Maskin tagit fram en mjukvara som är självtänkande genom alla steg i en tillverkningsprocess.
Nu har Trumpf Maskin tagit fram en mjukvara som är självtänkande genom alla steg i en tillverkningsprocess.
Försäljningschef Stefan Wallén höll i ett seminarium ”3D Plåtbearbetning - nya möjligheter med stansning och kombibearbetning”.
Försäljningschef Stefan Wallén höll i ett seminarium ”3D Plåtbearbetning – nya möjligheter med stansning och kombibearbetning”.

Många nyheter presenterades som t.ex. en ny – PunchGuide, stansberäkningar via en App. Med den nya PunchGuide applikationen kan beräkningar för stansning göras snabbare och enklare än aldrig förr. Använd know-how från

Trumpf för att utföra stansuppdrag.

Följande beräkningar finns tillgängliga med PunchGuide:

Stanskraft, dynspel, förstansningsdiameter, maximal kant längd, val av avstrykare, konvertering av plåttjocklek och plåtvikt. Kunderna får också tillgång till användbara broschyrer om stansning.

Ny användningsfilosofi med TruTops Boost, arbeta precis som man vill.

Lösningen för maximal flexibilitet. TruTops Boost gör det möjligt för kunden att jobba på två sätt; med full automation och använda vad som kallas HomeZone level, eller interaktivt och då använda det som heter TecZone level. Det är användaren som själv väljer om hen ska trycka på Boost knappen i HomeZone och låta mjukvaran köra på automatiskt eller om hens egen expertis ska få styra fullt ut i TecZone.

Två driftlägen erbjuder en bättre överblick samt gör det enklare och snabbare att bearbeta order. Design och programmering blir högeffektivt med dessa två dessa intuitiva manöverelement och parallella arbetslägen.

TruTops Boost gör det snabbare från geometri till NC program

Ta klivet in i en ny dimension av produktivitet. Den nya användarfilosofin guidar genom programvaran på ett processorienterat sätt samtidigt som man kan hålla en överblick över sina ordrar. Innovativ Boost teknik innebär färre arbets- steg och rutinuppgifter och allt som krävs för att köra i gång programmet är ett enda klick på Boost-knappen. Naturligtvis finns också möjlighet att interaktivt bearbeta order men det beslutet fattas av människan inte av programmet.

Vi på redaktionen ringde upp försäljningschef Stefan Wallén för att få den senaste uppdateringen om hur kunderna mottog alla nyheter som presenterades på det öppna huset i Alingsås i början på september.

– Vi hade 150 besökare under våra tre dagar och det var över förväntan, ett bra gensvar på vår lansering av den nya mjukvaran TruTops Boost som vi lade mycket fokus på och kommunicerade ut till plåtbearbetningsindustrin. Man kom från hela Sverige faktiskt och många företag skickade flera medarbetare för att få en bättre spridning i sin organisation över de nyheter som vi presenterade. Dessutom är tycker vi Sverige unikt när det gäller att sprida sin kompetens i sina organisationer och det handlar mycket om att sprida engagemanget ut på verkstadsgolvet.

– Vi sålde maskiner och vår nya mjukvara på mässan så vi är mycket nöjda med våra dagar med öppet hus, säger Stefan Wallén.

Det var som sagts premiär för ny mjukvara och frågan är då hur den nya skiljer sig från tidigare releaser?

– Framförallt handlar det nu om att Trumpf tagit fram en mjukvara som är mer automatiserad och innehåller hela processkedjan för plåtbearbetning från 3D design till NC-program för alla olika typer av maskinteknik. Allt i ett enda system, det är själva idén med TruTops Boost. Det är en mjukvara som kan mer än tidigare som innehåller mer och allt detta kan våra kunder komma åt med färre musklick än tidigare, säger Stefan.

Arbetsteamet på Trumpf Maskin i Alingsås. – TruTops Boost är vår unika programvara, för 3D konstruktion och programmering av laser-, stans- och bockmaskiner som låter dig att öka produktiviteten med några få steg i processen.
Arbetsteamet på Trumpf Maskin i Alingsås. – TruTops Boost är vår unika programvara, för 3D konstruktion och programmering av laser-, stans- och bockmaskiner som låter dig att öka produktiviteten med några få steg i processen.
 Hubert Wilbs Vd på Trumpf Maskin samtalar med några kunder. - Vi måste kompetensutveckla våra maskinoperatörer så att de mer får en roll som ”machine manager”. Vi arbetar nu på en konceptstudie ” Flying Classroom” som skall lyfta fram operatören.

Hubert Wilbs Vd på Trumpf Maskin samtalar med några kunder.
– Vi måste kompetensutveckla våra maskinoperatörer så att de mer får en roll som ”machine manager”. Vi arbetar nu på en konceptstudie ” Flying Classroom” som skall lyfta fram operatören.

– Mjukvaran har utvecklats till största del på huvudkontoret i Tyskland men även tillsammans med andra mjukvaruutvecklare med CAD-systemet SpaceClaim i kärnan och man har även lyssnat på medarbetare runt om i världen inom Trumpfs organisation för att få fram en optimal mjukvara anpassad för plåtbearbetning.

På vilket sätt speglar produkterna marknaden?

– Det är framförallt att få allt i ett system istället för att som tidigare använda sig av olika byggstenar för att sätta ihop hela processkedjan från en 3D CAD-modell vidare till olika form- och maskintekniker fram till en färdig produkt, säkra hela processkedjan även digitalt. Mycket handlar om att det bli kortare och kortare serier, snabbare genomloppstider i den dagliga produktionen som ger många byten av program och ställ som tar mycket tid. Förkorta produktionstiden blir allt viktigare, hinna med mer och kunna leverera exakt de antal produkter som kunden behöver från dag till dag i de mest extrema fallen. Därför behöver industrin nya digitala lösningar som dels ger en helhet men som också snabbar på produktionen och som ger en anpassning till rådande läge, menar Stefan Wallén och tillägger;

– Här har vi en ny produkt som i högsta grad speglar vad marknaden behöver idag.

Stefan Wallén berättar att teknikutvecklingen och vad man utvecklar går i olika faser och cykler. Trumpf som är ett tyskt familjeägt företag lägger varje år mellan 7 och 8 % av omsättningen på forskning och utveckling. Stefan menar att det är unikt i plåtbranschen. Man sprider givetvis ut pengar och arbete på en mängd olika processer och när man pratar om mjukvara så tar det lång tid att utveckla. Istället för att som vanligt är suboptimerar den mjukvara man har så har man nu utvecklat en helt nu mjukvara och program. Och allt detta går hand i hand med företagets utveckling av maskinteknik och individuell mjukvara för maskinerna.

– Det handlar om att göra alla processer mer intuitiva och att samspelet mellan människa maskin utvecklas allt mer. Hitta smarta praktiska lösningar och självtänkande mjukvaror för att få en bra överblick över sin produktion och kunna styra sina processer på ett mer optimalt sätt än tidigare, få spårbarhet osv. Det här arbetar Trumpf väldigt intensivt med. Idag när vi säljer en maskin så säljer vi egentligen en funktion och i detta är mjukvaror en mer och mer naturlig del av processen. Och då gäller det att hitta smarta lösningar för våra kunder vilket vi nu tagit fram i form av TruTopsBoost, avslutar Stefan Wallén, försäljningschef på Trumpf Maskin AB.

Vd Hubert Wilbs ville att vi på redaktionen skulle uppmärksamma och skriva några rader om hur man kan höja kompetensen bland maskinoperatörer genom den nya konceptstudien ” Flying Classroom ” som är ett utbildningsprogram som snart skall sjösättas i Sverige för att höja kompetens och kunskap hos maskinoperatörer runt om i svensk produktion.

– Företagen måste lyfta fram maskinoperatörens roll i framtidens produktion på agendan. Utbildning är viktig för framtidens maskinoperatörer och här behöver vi i Sverige lägga mer resurser på kompetensutveckling av varje enskild medarbetare för i framtiden kommer den kompetensen som utvecklas på verkstadsgolvet att vara en av framgångsnycklarna för en konkurrenskraftig tillverkningsprocess, förklarar Huber Wilbs och drar paralleller med den tyska industrin där man i mycket större omfattning skickar sin personal på utbildning och i Tyskland har man ett stort utbildningscenter dit kunderna kommer för att kompetensutveckla sin personal. I Sverige är det svårare och därför måste vi på Trumpf komma till kunderna och här skall vi nu snart sjösätta vårt utbildningsprogram ”Flying Classroom” där vi kommer till kunden och utbildar personalen.

– Detta kan ge ett stort mervärde för företag i att utbilda maskinoperatören till något som kan liknas vid en ”machine manager” som höjer operatörens kompetens till att klara av fler arbetsuppgifter vilket kommer att kunna generera stora vinster när det handlar om produktivitet och förbättrad lönsamhet. Operatören kommer att ta hand om en komplex helhet på sin arbetsplats vilket gör samspelet mellan maskin, material och hantering kommer närmare produktionen, så att detta koncept kan bli riktigt intressant för våra kunder, avslutar Hubert Wilbs.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here