Hur kom du in i yrket och varför är du kvar?

– Efter yrkesskola så hamnade jag på Getinge AB där jag körde en cnc-styrd svarv med stångmagasin från Mazak. Idag kör jag samma typ av maskin, svarv med stångmagasin fast en helt ny modern maskin. Jag har alltid kört Mazak och gillar som alla andra enkelheten och snabbheten i deras styrsystem Mazatrol.
– Vår nya maskin är helt fantastisk och jag gillar verkligen den nya modellen som är både snabbare och tystare, plus att den är utrustad med drivna verktyg så jag kan göra en detalj komplett färdig i en uppspänning både runt och fyrkantigt material.
– Vi expanderar på Wigamek och har mycket att göra vilket gör att vår äldre svarv från Mazak behövde ersättas. Nytt styrsystem Mazatrol Smart gör att bl.a. programmeringen går mycket snabbare och smidigare, vilket sparar tid, säger Håkan Bengtsson.
– Varför jag är kvar i yrket, jo, jag tycker om att tillverka saker, se en färdig produkt. Alltså allt, ytfinish och se kvalitén när detaljen är helt färdig från ett råämne, stång eller kuts. Vår tillverkning bygger också enbart på små serier vilket ger en mycket stor variation i mitt arbete med många olika detaljer som skall tillverkas varje dag. Planera körsätt och finna nya sätt att tillverka en detalj, det tycker jag är mycket roligt och intressant, säger Håkan Bengtsson.
Under 1980-talet startades företaget Harplinge Mekaniska AB. Företaget konstruerade framförallt specialmaskiner och hanterings- och produktionshjälpmedel enligt kundernas önskemål. 2013 köptes företaget av Wigamek AB och verksamheten idag är i huvudsak fokuserad på skärande bearbetning. verkstaden har en bred kapacitet och en flexibel maskinpark för all form av skärande bearbetning.
Tillsammans med systerföretaget Widal Industri AB i Getinge och det stora nätverket av samarbetspartners kan man nu erbjuda helhetslösningar och leverera kompletta system med avslutande ytbehandling.
Men åter till det lilla företaget Wigamek AB i Harplinge som gör rätt investering för att öka produktiviteten i verkstaden.
– Det senaste maskinköpet är vår största satsning någonsin och det handlar om en helt ny flerfunktionssvarv Mazak Quick Turn Smart 250 ML med stångmagasin, som installerades här på verkstaden i oktober 2016 och som är en mycket snabb maskin med drivna verktyg, säger Lars Gustafsson.

Vi ber maskinsäljaren på Ravema Göran Skogefors om lite tekniska fakta runt den nya maskininvesteringen på Wigamek i Harplinge.

– Maskinen Mazak Quickturn 250 ML är en fleroperationssvarv ur vårt populära segment av revolversvarvar. Enkelheten med Mazatrol dialogprogrammering är en viktig del för att snabbt få fram program för kortserietillverkning. En stabil maskin med en spindelgenomgång på 80 mm. Tillsammans med kortstångsmagasin blir det effektivt att automatisera även mindre seriestorlekar.
Lars Gustafsson är en av delägarna i Wigamek och han har lång erfarenhet av att arbeta både på små och stora verkstäder. Jag arbetade liksom Håkan Bengtsson också på Getinge när de bestämde sig för att lägga ner maskinverkstaden. Nu är vi här 4 år senare och vi växer och söker fler medarbetare till vår verkstad för att hinna med alla order som bl.a. kommer från Getinge AB.
– Vi söker nu också efter fler medarbetare och överst på listan står operatörer med praktisk erfarenhet samtidigt som de skall ha en stor skopa social kompetens så man kommer in
i vårt gäng. Vad som står i betyget är inte något jag egentligen bryr mig om utan det handlar om att vilja jobba med teknik och utvecklas inom skärande bearbetning, säger Lars Gustafsson som är delägare i Wigamek men tillägger, de är inte lätta att hitta tyvärr, vi lider av att det inte är populärt att arbeta på en verkstad bland ungdomar idag.
– Vår vision är att skapa förutsättningar för expansion genom en modern och inspirerande arbetsplats med den bästa laguppställningen och lagandan. Vår affärsidé är att vara en komplett och engagerad leverantör som utvecklar våra kunders konkurrenskraft. Vi erbjuder spetskompetens inom skärande bearbetning.

 

 

 

 

 

 

 

– Vi har moderna styrda och manuella svarvar i varierande storlekar och utföranden som passar för både stora och små serier. Vi svarvar komplexa detaljer med hög precision och bästa kvalitet, allt från små till större komponenter i ett flertal olika metall- och plastmaterial. Med vår kompetens och kunskap kan vi erbjuda våra kunder den bästa metoden för kostnadseffektiv och kvalitetssäker svarvning, fortsätter Lars Gustafsson och tillägger att man är något av specialister att bearbeta rostfritt och det mesta man tillverkar är i rostfritt material.
– Vi har jättemycket att göra och det är fullt i våra maskiner så vi utnyttjar mer och mer obemannad körning i våra automatiserade svarvar, säger Lars Gustafsson.

Johan Hoffren, Håkan Bengtsson och Lars Gustafsson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here