Att skriva om längdsvarvning är inget problem om man har kontakter i Gnosjö. Här har jag som reporter skrivit många artiklar i tidningen genom åren. Och i detta nummer har vi ett nytt lite snävare fokus och tema än vad vi brukat ha i vårt redaktionella arbete.
Vi hälsar på hos Söderlunds Metall på Järnvägsgatan, mitt i samhället och här har man i nästan 80 år tillverkat produkter i sann Gnosjöanda. Redan 1943 lämnade de första detaljerna företaget för leverans till kund.
– Idag är vi ett 15-tal anställda som tillsammans utgör en bred samlad kompetens med en gemensam strävan, att alltid leverera en produkt som överträffar kundens förväntningar. Därmed skapar vi goda relationer och ett långsiktigt, ömsesidigt förtroende, säger vd Jens Söderlund och tillägger;
– Men det finns alltid något nytt att lära sig och alltid något som går att göra bättre. Vår personal är otroligt duktiga på förbättringsarbete. Och här har vi ett stort fokus på produktionsteknik.
– Vi på Söderlunds Metall är experter när det kommer till svarvade detaljer och erbjuder CNC-svarvning och legosvarvning med kvalitet. Hos oss finns den erfarenhet och kunskap som behövs för att effektivt ta fram produkter utifrån våra kunders önskemål. Vår maskinpark har stor flexibilitet och lämpar sig för tillverkning i en mängd olika material. Tillverkade artiklar består av svarvade detaljer i främst mässing och stål, som svarar för cirka 20 % respektive 50 % av tillverkningen. Resterande består av rostfritt, aluminium, specialstål mm.
Mycket handlar om att hela tiden förnya maskinparken för att effektivisera och nå strävan att vara ett spjutspetsföretag inom längd- och automatsvarvning. Idag har man ett 25-tal maskiner i produktionen och vi skall från tidningens redaktion titta lite närmare på längdsvarvarna från Citizen som för närvarande är nio till antalet.
Enkelhet och tydlighet håller i längden.
Rubriken ovan är något av företagets mantra och är en ledstjärna för verksamheten hos Söderlunds Metall.
Vi har stämt träff för att prata om längsvarvningens expansion ibland svenska underleverantörer och då det är ett viktigt och nytt tema i tidningen att belysa. Vid kaffebordet sitter vd Jens Söderlund, produktionschef Gunnar Oldegren Söderlunds Metall och maskinsäljare Kalle Nyrén Bromigruppen.
Det är bråda tider i svensk verkstadsindustri. Orderraderna i affärssystemen ökar i volym och antalet produktionstimmar närmar sig all-time high för många etablerade produktionsbolag. Underleverantörsledet är hårt pressat av materialpriser och en kostnadsjakt som ständigt pågår. Och verkar man som i Söderlunds Metalls fall med en större del av sin omsättning i fordonsindustri, så gäller det att arbeta smart och med ständiga förbättringar i vardagen. Men det finns all anledning att se ljust på tillvaron och här finns utvecklingsmöjligheter förstår vi när vi som resande reporter besöker ett stort antal verkstadsföretag varje månad och Söderlunds Metall är inget undantag.
Maskinparken måste
uppdateras i en ständig process.
Vi stöter återigen på Citizen som är ett av flera fabrikat på marknaden men ett av de ledande i världen och så även i Sverige.
Vad är det som gör längdsvarvningen så viktig hos Söderlunds i Gnosjö?
– Det är en klassisk bearbetningsform som ger oss tillverkare stora möjligheter till en effektiv och snabb tillverkningsprocess. Antalet verktygsplaster som kan var så många som 78 stycken vilket ger våra kunder mycket korta avstånd för verktygsbyten och förflyttningar i maskinkonceptet, säger Kalle Nyrén på BromiGruppen som är generalagenter i Sverige för den japanska maskintillverkaren Citizen som också numera har integrerat fabrikatet Miyano i sin organisation genom uppköp.
– Verksamheten flyttade till de nuvarande lokalerna 1964 och bland de första detaljerna som lämnade fabriken tillverkades i kamstyrda automater. Fordonsindustrin (Scania) har alltid varit en stark partner till Söderlunds Metall och så har det fortsatt från 60-talet genom åren fram till idag och samarbetet fortsätter, säger Jens Söderlund vd och ägare till Söderlunds Metall AB.
Vad gör längdsvarvningen så intressant för Söderlunds?
– Framförallt snabbheten i processen och med stora serier som det ofta handlar om så ger det fördelar, då automationsgraden är hög (stångmagasin) som ger många produktionstimmar per dygn med obemannad körning, säger Kalle Nyrén.
– Vi har gjort kalkyler som jämfört produktivitet mellan en längdsvarv och en revolversvarv och kommit fram (med lämpliga detaljer) att det ofta visar en halvering av cykeltiden, säger Kalle.
Vad säger Gunnar och Jens?
– Det stora är att på en revolversvarv så går materialet ut och verktyget rör sig och på längdsvarvning så är det materialet som rör sig fram och tillbaka mot fasta verktyg. Den metoden ger stora fördelar när man skall bearbeta långa smala och/eller riktigt små detaljer, där vibrationer kan orsaka problem och även är längsvarvstekniken skonsammare för detaljen när verktyget skall bearbeta.
Lång tradition av längdsvarvning som metod
– I samband med flytten till nya lokaler i mitten av 60-talet började man renodla med svarvning. Man investerade i traditionella mekaniska kurvstyrda maskiner. Mitten på 80-talet kom CNC-maskinerna in i bilden. Vi har faktiskt sex kamautomater kvar men de är på väg ut. De fungerar alldeles utmärkt fortfarande men det finns ingen här idag som kan köra dem då de som kunde och behärskade tekniken har gått i pension, säger Jens Söderlund.
– Företaget är uppbyggt kring kurvstyrda kamautomater men som sagt när CNC tekniken kom så slutade man tillverka kamautomater och valet blev då helt naturligt att satsa på CNC-styrda maskiner. År 2001 köpte vi vår första längdsvarv och vi fick den installerad i februari och efter två månader konstaterade vi att vi måste ha en till. Nästa maskin installerades i september och det blev starten för oss med längdsvarvar. En stor fördel med den nya maskintekniken blev att vi slapp nästan all efterbearbetning. För fram till år 2002 hade vi tre personer som gjorde eftertempon som borrning, gängning och gradning för att få detaljen helt färdig. Idag har vi en halv tjänst som sköter en viss efterbearbetning och framför allt packning, förklarar Jens.
Vibrationer och spånproblem
Idag inom skärande bearbetning kan man tekniskt lösa det mesta men vad som fortfarande kräver uppmärksamhet och som kan störa kvalitet och ytfinhet är vibrationer i stångmaterialet under bearbetningen och spånbrytning.
– Den senaste längdsvarven i produktionen hos Söderlunds (man har i dagsläget nio längdsvarvar från CITIZEN) är en modell CITIZEN Cincom L32 VII, 7-axlig hypersnabb, stångdiameter 32 mm (Option på 38 mm). Spindelvarvtal på huvud och motspindel 8 000 rpm. Spindelvarvtal för roterande verktyg, 6 000 rpm. Plats för 30 verktygsplatser. Väldigt mycket teknik inbyggt i en längdsvarv.
Utrustad med LFV teknik som är utvecklad av den japanska maskinbyggaren CITIZEN och som motverkar och minimerar spånproblematiken.
– Det är väldigt viktigt att vi kan motverka spåntrassel i maskinen och få så korta spån som möjligt, speciellt nu när bly som skärförbättrare är på väg bort från materialen. LFV har gett oss möjlighet att på ett enkelt sätt att hantera den sämre skärbarheten och bibehålla en bra prestanda, säger Gunnar Oldegren på Söderlunds.
Kalle Nyrén maskinsäljare på BromiGruppen ger oss information;
– Japanska CITIZEN är världens största tillverkare av längdsvarvar med över 100 000 tillverkade maskiner. CITIZEN tar längdsvarvstekniken till en helt ny nivå med den patenterade LFV tekniken för total spånkontroll. Produktsortimentet är mycket omfattande och sträcker sig från 12 mm till 38 mm i stångdiameter och upp till 12 styrda axlar inklusive B-axel och dubbla Z-axlar.