Svensk verkstadsindustri blommar och det går bra nu. Nästa för bra, vi har jättemycket att göra och behöver anställa fler för att kunna starta ett andra skift, men det är problem att hitta personal, säger Elaine Johansson.
På fotot taget mitt i verkstan ser vi från vänster till höger; Lars-Göran Gustavsson, Peter Blom, Peter Stenlund och Elaine Johansson.

Beläget i Rörvik, mitt ibland Smålands mörka skogar, bokstavligen talat, har verkstadsföretaget Finmekanik i Småland AB naturen precis runt hörnet av fabriken. Kanske är det därför som man alltid tänker till två gånger, när det gäller att genomföra processer som kan få effekter på omgivningen och miljön. I Småland är man som alla vet kända för att hålla hårt i pengarna, att inte slösa med sina tillgångar och känns naturligt för verkstadsägaren Elaine Johansson och hennes medarbetare.

Här finns som på många andra verkstäder ett sant engagemang och en positiv inställning som smittar av sig på alla. För att överleva som småföretagare och underleverantör i en tuff och hårt konkurrensutsatt bransch kräver att man ”brinner” för att göra saker och ting bättre för varje dag genom hårt arbete, motivation, teamwork och arbetsglädje. Och det kommer att visa sig vid vårt besök att man har mycket av detta.

Och här har längdsvarvningen som teknik, fått en viktig roll i tillverkningsprocessen.

Att hamna mitt i prick är grundläggande för alla typer av finmekanisk bearbetning, när det handlar om precision. Det handlar om att göra ett detaljarbete som i många fall knappt syns, men ett arbete vars resultat är avgörande för produktens slutliga funktion. För det handlar om exakthet i alla moment man utför. Fint nog räcker inte, det måste vara exakt.

– Och det är det som är Finmekanik i Småland, att alltid hamna mitt i prick, säger Elaine Johansson när tidningens redaktör hälsar på tillsammans med maskinsäljaren Peter Blom från leverantören AB Maskin Fransson, en grå dag i slutet på februari. 

Elaine Johansson är en engagerad verkstadsägare och med i styrelsen för Skärteknikcentrum och arbetar för att utveckla sin bransch och bidra med sina erfarenheter som kan förändra samhällets syn på industrin i stort.

– Jag började arbeta här på företaget 1988, avancerade till platschef 1993 och 2005 blev jag ägare till Finmekanik i Småland. Som kvinna i branschen så är man i minoritet och det betyder att man måste arbeta lite hårdare för att bli accepterad men det har aldrig varit ett problem för mig, säger Elaine.

Hon har vid flera tillfällen blivit nominerad och fått pris för sitt entreprenörskap. Detta motiverar mig lite extra som tidnings reporter att träffa Elaine och hennes medarbetare för att prata om längdsvarvning främst men också hur man ser på framtiden och ställa frågan; är verkstadsarbetare ett framtidsyrke. Som alla förstår så vet vi redan svaret på frågan innan vi sätter oss vid kaffebordet.

Från kurvstyrt till CNC

Stämningen är hög redan från första minut. Trivsel är viktigt och att vara glada och på gott humör smittar alla fyra som sitter runt bordet inne hos fabrikschefen Peter Stenlund. Med på mötet är också produktionschef Lars-Göran Gustavsson, företagets ägare och vd Elaine Johansson och maskinsäljaren Peter Blom från Maskin Fransson.

– Det är viktigt att ha roligt på jobbet, ett enkelt sätt att höja företagets produktivitet och samtidigt att arbeta tillsammans mot uppsatta mål blir enklare, säger Elaine.

Vad betyder längdsvarvningen för er, är min första fråga.

– Det betyder mycket för vår produktivitet och att kunna tillverka detaljer processeffektivt, snabbt, komplext och med fina ytor. Men vi hade inte längdsvarvning i huset förrän för 6 år sedan, innan dess var det först kamkurvstyrda maskiner och ”vanliga” CNC-maskiner som dominerade i våra svarvprocesser med stångmagasin, säger Peter Stenlund.

– Första längdsvarven här i Rörvik var en Tsugami modell BO 326E, installerad den 9 maj 2014, säger Peter Blom som ”bläddrar”
i sin mobiltelefon där han hittar alla data som rör inköpen av längdsvarvarna (ute på verkstan står det fyra likadana maskinmodeller BO 326E, diameter 32) från Maskin Fransson och fabrikatet Tsugami, säger Peter och tillägger;

– Tsugami betyder precision på japanska, så har vi rett ut detta faktum.

– Ja, det är verkligen ett passande namn då vi är mycket nöjda med Tsugami och det bekräftar historiken av våra maskininköp, då vi investerat i en ny längdsvarv vart annat år fram till idag,  stora drag, säger Peter.

– Vår sista kurvstyrda svarv är nu pensionerad och vi skall ha den som staty i entrén för att visa vårt arv och med en form av respekt för äldre maskinteknik som fungerade alldeles utmärkt fram till att CNC kom och tog över, säger Elaine och Peter fyller i; – Maskinerna skulle kunna gå i många år till men kunskapen fanns inte kvar internt, det finns ingen som kan programmera och ställa dem längre. Och maskinbyggarna hade slutat att tillverka maskintypen.

Mot högre volymer och mindre detaljer

– Som underleverantör vet man ofta inte vad man skall tillverka nästa månad. Man får förfrågningar på jobb och ibland får man säga nej eller kan inte pga. maskinparken presentera dugliga offerter. I detta sammanhang så märkte vi en ökad förfrågan på detaljer. Tekniken har vi känt till givetvis under en lång tid men vi hade våra kurvstyrda svarvar. Men allt har ett slut och det var dags för en maskinepok att gå i graven och då kom vi snabbt in på att vi måste investera i en längdsvarv som nu i backspegeln inte var en dag för tidigt och nu har vi fyra Tsugami i maskinparken som ger oss en bra kapacitet att ta in nya detaljer gärna med lite avancerade geometrier och även nya kundsegment, säger Elaine Johansson och Peter Stenlund.

Vi skall titta lite närmare på den japanska maskinbyggaren Tsugamis maskinfilosofi generellt och även beskriva den modell som Finmekanik har valt att investera i, vilka är fyra till antalet.

Vi ber Peter Blom att ge oss tekniska fakta om modellprogrammet och om BO 326E speciellt. Peter som har lång erfarenhet och en bred kompetens från jobb på Scania, säljare på flera företag och nu så arbetar han som regionsäljare med Maskin Franssons breda maskinagenturprogram.

– Tsugami Corporation etablerades 1937, då man började tillverka passbitar. Detta ledde till att man två år senare började tillverka maskiner och 1957 började man tillverka automatsvarvar. I dag producerar Tsugami slipmaskiner, fräsmaskiner, revolversvarvar och längdsvarvar.Längdsvarvar är en av Tsugamis huvudprodukter och företaget erbjuder ett drygt 40-tal olika modeller för olika behov. De fyra maskiner som Finmekanik i Småland har är av typen B0326E med 6 styrda axlar som kan ta sig an både enkla och mycket komplexa detaljer från 8 mm upp till 32 mm.

  • 43 verktygsplatser.
  • 8000 r/min både på huvud- och SUB -spindel
  • 6000 r/min på verktygsspindlarna
  • Snabbtransport 35m/min (Z1, Z2, X2) 24m/min (X1, Y1, Y2)
  • Kan köras med olja eller Emulsion

Tsugami erbjuder även många olika optioner som går att välja till. Vill kunden ha extra drivna verktyg, vinkelverktyg, dubbelverktyg långhålsborrning, ta ut detalj med detaljfångare eller kanske genom sub-spindeln. Tsugami har lösning på det mesta.     

Produktionschef Lars-Göran Gustavsson och fabrikschef Peter Stenlund visar upp att det är ordning och reda bland svarvhylsorna. Verkstan är välskött, rena golv, en mycket bra arbetsmiljö.

Varför väljer då kunder Tsugami?
Jag vill påstå att det som Peter Stenlund nämner om att stabiliteten var för dem en avgörande faktor. Det tillsammans med maskinernas precision, tillförlitligheten och bra support till rimlig kostnad, det är varför kunder väljer Tsugami.

Peter Blom målar upp en bild av hur längdsvarvning som metod ger många fördelar vid ”rätt detalj”.

– Längdsvarningen har nu slagit igenom som metod hos många verkstäder som funnit en metod och maskinteknik som ger flexibilitet, snabbhet och precision även om detaljerna har avancerade geometrier.

– Snabba stycketider och effektiv automation med stångmagasin och många olika verktyg i ingrepp ger oss fina resultat med fina ytor, så tekniken har slagit väl ut här på verkstan, vi är mycket nöjda med våra olika processer inom längdsvarvningen. Och våra seriestorlekar passa bra för längdsvarvning då vi ligger på mellan 500 och 20 000 detaljer, säger Elaine Johansson.

– Maskin Fransson är en ny maskinleverantör till oss som vi nu samarbetat med i 6–7 år. Vi tittade på flera fabrikat men fastnade för Tsugami som vi såg hade den teknik vi efterfrågade och framförallt ett bra pris, berättar Peter Stenlund men säger samtidigt att det som verkligen föll avgörandet var att maskinen var enkel att ställa om mellan ”längdsvarvsmode” och ”inte längdsvarvsmode”. Stångmagasinet står på en släde, så det går snabbt att koppla om den till att köra maskinen som en ”inte längdsvarv”. Det var en av de viktigaste anledningarna till att det blev den första Tsugamin. En annan avgörande faktor var hur deras verktygsinfästningen är lös och som mer övertygade oss var att det är bra stabilitet i maskinen, säger Peter Stenlund och fortsätter;

– Sedan hör det till historien och det roliga är att vi aldrig använt optionen och möjligheten att flytta eller koppla bort stångmagasinet från släden sedan vi fick den första maskinen för 8 år sedan, berättar Peter Stenlund och alla får sig ett gott skratt kring kaffebordet. Vi lämnar Finmekanik med ett leende och tackar för besöket. Ett litet verkstadsföretag men med den rätta inställningen. Det kommer att gå bra för Elaine och hennes medarbetare bara man kan få ordning på återväxten och fler som vill arbeta på företaget. För ett av få problem handlar om att kunna expandera med ett skift till. Idag har man inte personal för det och man söker efter CNC-maskinoperatörer med ljus och lykta som så många andra i branschen.

Fabrikschef Peter Stenlund och maskinsäljare Peter Blom.
Fabrikschef Peter Stenlund och maskinsäljare Peter Blom.
Elaine och Peter studerar kvalitet och finish
Fyllda korgar med detaljer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here