När Modig Machine Tool summerar 2015 ser företaget tillbaka på ett av de mest framgångsrika, kanske det allra bästa, året i företagets 68-åriga historia. Under året har företaget, som har en personalstyrka på cirka 45 man med alla inhyrda, offererat nästan 80 maskiner till ett värde av 1,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med de 40 maskiner som offererades när företaget hade 150 anställda 2001.

– Det innebär inte att alla beställer en maskin, men det visar på ett intresse som vi aldrig har sett tidigare. Mottagandet av våra nya maskiner har varit fantastiskt och företaget går starkt framåt, säger företagets vd David Modig.

DSC_1175
Enligt vd David Modig finns det tre faktorer till varför det har gått så bra. Företaget håller alltid vad de lovar, de är tvungna att ha den senaste tekniken och de har en familjär stämning.

 

Historien om familjeföretaget Modig, som startades av fyra bröder 1948, spänner över tre generationer och är så fascinerande att den till och med har blivit en bok på runt 140 sidor. Det är en historia om entreprenörskap, glädje, sorg, kamratskap, hårt arbete och framförallt en vilja att ständigt utvecklas och aldrig stå still. Modig har inte bara anpassat sig efter nya tider, vid flera tillfällen är det företaget som har drivit utvecklingen framåt. Det stora genombrottet kom 1987 när företaget under ledning av Davids pappa Percy Modig blev först i världen med att ta fram en höghastighetsbearbetningsmaskin.

 

 

 

– Något år senare blev vi kontaktade av Saab Military Aircraft som ville uppdatera sin maskinpark, och 1991 levererade vi Modigs Profile Line som var skräddarsydd för Saabs produktion av aluminiumdetaljer till stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Det blev startskottet för vår satsning mot flygindustrin, berättar Percy som tog över företaget när han var 27 år gammal.

Saab blev positivt överraskade av kvalitén på maskinerna och rekommenderade företaget för andra bolag i flygindustrin. Modig växte och snart fanns jättar som Boeing, Airbus, Gulfstream, Bombardier, Spirit AeroSystems, Sikorsky, Cessna med flera bland kunderna.

– Det går egentligen inte understryka hur viktigt samarbetet med Saab i Linköping har varit. Genom åren har vi tagit dit flera stora kunder för att visa upp våra produkter, och för någon månad sedan hade vi ett kundbesök på Saab för att demonstrera vår maskin HHV Extrusion Mill, förklarar David.

Den 11 september 2001 var en hemsk dag för många. Modig, som då hade 150 anställda, drabbades hårt av terrorattacken i New York. På 16 månader fick företaget inte en enda order och tvingades till konkurs.

”Det var tufft, men vi gick stärkta ur det. Vi hade blivit för stora och fick starta om med en bättre och tightare organisation.”

Efter några år började flygindustrin att återhämta sig. Nya flygplan skulle byggas och blickarna riktades återigen mot Modigs höghastighetsmaskiner som var enkla att flytta och hade hög precision vid framställning av specialdetaljer. Percy och David nöjde sig dock inte med det. De ville utveckla företagets sortiment och 2009 bestämde de sig för att fasa ut alla gamla produkter och ta fram sex nya specialmaskiner som skulle bygga på den allra senaste teknologin. Maskinerna skulle bli företagets nya standardmaskiner. Redan året efter introducerades den första, HHV Extrusion Mill, som nu har sålt i närmare 40 exemplar, bland annat till Spirit AeroSystems i USA.

DSC_1216
Percy Modig var bara 14 år när hans far dog 1965 och de följande tretton åren drev hans mor Ulla Modig företaget. Han växte upp i produktionslokalerna, precis som hans son David senare gjorde.

– Tar du bort ytterplåtarna på ett flygplan är det bara ett skelett med flera sammansatta profiler. Extrusion Mill kan fräsa profiler i olika storlekar från 20 millimeter upp till 15 meter, vilket gör den väldigt effektiv. Spirit AeroSystems, som har sammanlagt 53 Modigmaskiner i en enda fabrik, är väldigt nöjda med den.

Eftersom Modig visste att flygindustrin önskade nätta och flyttbara maskiner för att slippa investera i dyra ombyggnationer tog de fram sexaxliga horisontalmaskinen FlexiMill, som lanserades 2013. Maskinen används främst för detaljer i aluminium och komposit..

– Genom att bygga den på en gjutgodsplatta med justerbara fötter är maskinen stabil och samtidigt lätt och flexibel, förklarar David och spelar upp en engelsktalande produktfilm som säljarna använder när de träffar potentiella kunder.
Filmen, som David själv har lagt ner mycket tid på, berättar om maskinens prestanda och ger exempel på olika detaljer i ett flygplan som FlexiMill kan tillverka. Modig känner sig mest hemma inom flygindustrin, men FlexiMill kan även användas inom bil- och tågindustrin.

– Det unika med FlexiMill, som har 53 CNC-axlar, är de elektroniskt styrda fixturerna som sitter på rad framför maskinen och kan hålla fast detaljen oavsett form. Tillverkaren kan snabbt och enkelt skifta fixturer beroende på vilken detalj han vill fräsa. Arbetsområdet är stort, 6 gånger 1,5 gånger 1,5 i xyz-riktningar.

DSC_1166
Tonny Johansson, som började på företaget direkt efter skolan, bygger ihop rundborden till HHV Extrusion Mill.

Förra året kom maskin nummer tre som heter HHV BarMill där Modig har använt sig av basen i HHV Extrusion Mill, men bland annat bytt ut rundborden och spindeln. Till skillnad från vanliga standardmaskiner som spänner fast detaljen i ett skruvstycke innan fräsning har BarMill en matning som påminner om en stångmatad svarv. Råmaterialet, som är i aluminium, behöver inte kapas innan fräsning utan matas automatiskt in i maskinen som fräser ut detaljen.

– Det är en maskin som kommer att förändra marknaden när det gäller bearbetning av mindre detaljer. Materialet behöver inte kapas innan bearbetning och behöver inte heller vändas under bearbetning. Istället snurrar bitarna runt samtidigt som fräsen arbetar. En detalj som tar 27 minuter i en standardmaskin fräser BarMill på elva minuter. BarMill klarar av råmaterial på upp till 170 gånger 170 millimeter. När materialet spänns fast används bara en liten yta, vilket gör att maskinen använder 30 procent mindre råmaterial än en vanlig standardmaskin.

– En av våra kunder, som använder BarMill för att ta fram flap tracks till vingar, tjänade in 49 ton aluminium på ett år, vilket motsvarar fyra miljoner kronor. Maskinen har två x-axlar. En i spindeln och en som drar fram materialet.
Under 2014 tog Modig dessutom beslutet att starta Modig US för den amerikanska marknaden som utgör 85 procent av företagets försäljning. De anställde en vd vars första uppgift var att kontraktera distributörer över hela Nordamerika. Företaget Gosiger, med 600 anställda och lång erfarenhet inom flygindustrin, kontrakterades för att ta sälja Modigs maskiner i staterna på västkusten, regionen kring Chicago och Detroit samt Alaska och Florida.

  • Skissen ger en liten fingervisning över hur stor RigiMill är. Maskinens längd kan vara oändlig - så lång som kunden vill att den ska vara - för att kunna fräsa hela vingpartier eller delar till båtar och fordon.
– De ska ta hand om försäljning, installation, garantiärenden, utbildning med mera i dessa stater. För staterna i centrala USA ansvarar företaget Hartwig, som har 200 anställda. I Kanada och Mexiko har vi två andra företag kontrakterade. Det enda området i Nordamerika där vi inte är representerade är östkusten, men vi letar för fullt efter en lämplig distributör där.

I övriga länder, som Sydkorea, Kina, Ryssland och Storbritannien, har Modig kontrakterade försäljningsföretag som åker runt och promotar deras produkter.

– Vi jobbar hårt med att få till bra distributörer, men det tar mycket tid att tillhandahålla information och ge dem rätt ledning. Vi säljer dock allt mer i Kina och Sydkorea.

DSC_1170
Modig bygger alltid trämodeller av sina nya maskiner i full skala för att få en känsla av hur den färdiga maskinen kommer att se ut. Här är modellen av RigiMill.

Den fjärde maskinen, RigiMill, är under utveckling och blir enligt David något i hästväg. Femaxliga RigiMill blir den första i världen som kommer att klara av både fin- och grovbearbetning av titan och aluminium i samma maskin.

– Eftersom skärkrafterna är olika i materialen måste vi ha två olika lösningar, en för stål och titan och en för aluminium. Maskinen har en palettväxlare upp till 16 meter. Detaljen som körs kan ha en oändlig längd, vilket gör att maskinen passar perfekt för att fräsa ut hela vingpartier.

De första skisserna av RigiMill gjordes redan 2007, och sedan dess har maskinen modifierats ett flertal gånger. Varje gång Modig tar fram en ny maskin bygger de en trämodell i full skala. Syftet är att kunna se och känna hur maskinen blir i verkligheten.

 

 

I Modigs produktionslokaler står en trämodell av RigiMill som har använts under utvecklingsarbetet. RigiMill lanserades i mars i år och Modig har redan offererat 43 maskiner, vilket är ett nytt rekord.

– I normala fall vill kunden se en maskin innan de frågar efter den, men nu öser det in förfrågningar hela tiden. Den första maskinen tar cirka 15 månader att göra, men efterföljande maskiner kommer att ta mellan sex och tio månader. Orderböckerna är fulla 2016, 2017 och in på 2018. För att klara av att ta in nya order ska vi anställa fler. I produktionen har vi investerat en miljon kronor bara för att gräva upp golvet till en ny monteringslinje.

Den första RigiMill-maskinen är inte såld till ett företag inom flygindustrin utan till Toyota Material Handling i Mjölby som tillverkar och säljer lyftvagnar, låglyftare, staplare, skjutstativtruckar och motviktstruckar för lager- och materialhantering. Den andra maskinen ska levereras till ett företag i Sydkorea som ska fräsa upp till 16 meter långa vingprofiler. Med RigiMill vill Modig även nå industrier som bland annat tillverkar lastbilsramar, släp, båtar, motorblock och tågräls.

– Storleken på detaljen beror på verktyget och vad som ska fräsas. Med ett material som är 1560 millimeter brett och med ett verktyg på 150 millimeter kan detaljen endast vara 660 millimeteer om du kör på båda sidor. Vid fickfräsning med 15 grader, som används mycket inom flygindustrin, och ett verktyg på 150 millimeter kan du köra detaljer som är 1327 millimeter breda. Längre verktyg ger mindre bredd.

Spirit Aerosystems senaste HHV Extrusion Mill. Maskinen, som tar cirka 2000 timmar att montera, lastas i container utan grundplåtar.
Spirit Aerosystems senaste HHV Extrusion Mill. Maskinen, som tar cirka 2000 timmar att montera, lastas i container utan grundplåtar.

Nästa år släpps den sjätte maskinen – HHV Professional – som blir en mindre profilmaskin för fönster-, dörr- och flygindustri.

– Tanken är att ta fram en budgetmodell där tillverkarna kan köra detaljer som inte behöver vara så noggranna som de detaljer som kommer från våra andra maskiner.
2017 släpps AeroMill som blir den sista och största av alla maskiner. AeroMill är en horisontalmaskin med en palett som snurrar runt 180 grader. Under fräsning är maskinen stängd och samtidigt laddas nytt material på utsidan.

– Maskinen kommer att kunna fräsa fram strukturella detaljer i stora aluminiumplåtar, och är kanske främst tänkt för flygindustrin. Paletten blir två meter hög och fem meter bred.

– När samtliga sex produkter är färdiga kommer vi lugna oss och marknadsföra dem ett tag. Nästa steg blir att utveckla den äldsta maskinen vi har.

Samtliga maskiner har tagits fram av David och Percy i samråd med kunder och forskare. Ibland har det gått flera år innan de har känt sig redo att ta nästa steg och rita upp maskinerna. Skisserna skickas då till ett företag i Värnamo som sedan slutet på 1970-talet har ritat Modigs alla maskiner. Nästan varje dag kommer nya ritningar på maskinerna som ska godkännas.

– När vi var som störst hade vi tio konstruktörer i huset, men nu hyr vi in dessa tjänster. Idag sitter sex man på två olika firmor och jobbar med våra maskiner. Jag pratar med ägarna fem gånger om dagen om bara konstruktion. Alla ritningar ska godkännas av mig, min far och Rune som har jobbat här sedan 1964.
När alla ritningar är klara skickas en monteringsritning till inköpsavdelningen som beställer hem alla komponenter, som är inlagda i ett affärssystem. Bara att ta fram en prototyp av RigiMill kostade företaget nästan 14 miljoner kronor.

– Vi genomför FEM beräkningar på allting för att ta reda på hur stark maskinen måste vara. Mycket av det som sker runt företaget är hightech. Här finns också experter inom bland annat montering, el, hydraulik och plc, en kombination som du bara finner på företag som Volvo, Saab, Bofors och Ericson.

Med tanke på att det bara bor runt 1700 personer i Virserum är det inte alltid lätt att få tag på den kompetens som krävs. Modig undersöker därför möjligheten att flytta delar av produktionen till Kalmar eller Växjö. Bristen på kompetens är dock inte det största problemet. Modigs största problem är att de inte kan erbjuda sina kunder mat och husrum – en fråga som de flesta andra företag aldrig behöver fundera över.

– Varje gång vi säljer en maskin skickar Boeing fem till tio man, men nu finns varken hotellet eller restaurangen kvar vilket gör allt mycket svårare. Hade vi haft verksamhet i Kalmar hade kunderna kunnat ta hand om sig själva på ett annat sätt. Nu har vi fått investera i ett nytt kök på kontoret för 200 000 kronor så vi kan ta hit en kock som kan laga luncher. Ska vi fortsätta utvecklas måste vi hitta en lösning.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here