Gjuterimodeller var tidigare oftast framställda av trä i synnerhet när det handlade om gjutning av produkter i enstyck och i större format. Detta har sin grund i att trä modeller var lättare att framställa men hade också en kortare livslängd och krävde mer underhåll och varsammare hantering. Nu tillverkas mycket av modellerna i CAD och höghastighetsfräsar i olika plast och metall material. Dessa modeller har en längre livslängd och är inte lika känsliga i hanteringen.
Idag är en stor del av produktionen vacuumverktyg, pressverktyg och verktyg som behövs till plast och komposittillverkning. Dessa verktyg tillverkas oftast i aluminium, gjutjärn eller stål. En annan del som växer är små prototypserier där vi ombesörjer allt ifrån modelltillverkning till färdigbearbetat gjutgods och levererar färdiga detaljer till kund.
För att följa med i branschens utveckling krävs det att man arbetar hårt och målmedvetet på att förbättra sin maskinkapacitet, utvecklar sina produktionsprocesser och öka kompetensen och medvetenheten inom organisationen. Och för att vara konkurrenskraftig, klara allt kortare ledtider och snabba omställningar i produktionen, så måste man tänka långsiktigt.
– Vi tillverkar modeller och verktyg för att våra kunder skall kunna producera eller kontrollera sin produkt. Vi arbetar egentligen inte så mycket med delar eller detaljer som rullar i produktion. De mesta uppdragen utgår ifrån en färdig designad produkt från kunden som vi sedan tillverkar utrustning för att producera eller verifiera den slutgiltiga produkten. Våra kunder finns inom Automotive, Aerospace, Offshore och gjuterier, berättar Peter Larsson och Jonas Lundström som är ägare till JMT sedan 2005.
Båda har lång erfarenhet i företaget och branschen där båda arbetat tillsammans i företaget, Peter Larsson som nu är produktionsansvarig har varit på JMT sedan 1990 och Jonas Lundström som är vd har arbetat här sedan 1986.
– Det här har varit en otroligt häftig resa och företaget har med hjälp av investeringar på närmare 50 miljoner på 10 år utvecklats till en modern modell och verktygsverkstad av högsta klass, säger Peter Larsson stolt och Jonas håller med och berättar att man har Sverige och Europa som marknad där utvecklingen är stabil med många projekt och ett spännande framtidsperspektiv, där omsättning och lönsamhet ökar.
– Men det handlar om att utvecklas hela tiden och här måste vi framhäva vår personal som är fantastisk och här har vi den viktigaste nyckeln till vår framgång. Vi är idag 17 anställda och alla är med och driver små som stora projekt, i grupp eller som individ. I verkstaden rullar ett stort antal jobb på med olika genomloppstider, produktionstider och komplexitet, säger Peter Larsson.
Modelltillverkaren i Bankeryd har som sagt varit med om en otrolig utveckling inom områden som mjukvara där man investerade i sina första CAD/CAM system 1995 som skapade helt nya förutsättningar för verksamheten. Att man från 2005 när Peter och Jonas tog över ägarskapet i företaget bytte ut sina bäddfräsmaskiner mot en helt ny maskinteknik, där man byggde om och byggde ut sina lokaler för att få mer plats men för att också få ett mer effektivt produktionsflöde har gjort att man idag har alla förutsättningar för att fortsätta sin utveckling i toppen av de företag som arbetar med modell och verktygstillverkning.
– Man behöver givetvis erfarenhet och kompetens, men lite tur är också bra att ha. Under åren 2005 till 2008 när vi var ”nystartade” var det en högkonjunktur som säkert de flesta minns. Det var full fart i verkstadsbranschen och det gjorde att vi fick en bra start i företaget vilket underlättade alla tunga investeringar som gjordes. Finanskrisen var jobbig men vi lyckades att få behålla vår personal för att under 2011 vara tillbaka i ett bra orderläge, säger Jonas Lundström och Peter Larsson säger;
– Idag har vi en modern maskinpark av högsta klass där vi kan tillverka och bearbeta, egentligen hur små detaljer som möjligt och upp till 3 x 2,5 meter med en vikt på max 10 ton.
Företaget lever i en värld full av hemligheter och sekretess vilket innebär att man inte får visa eller berätta om många av sina projekt.
– Här är alltid låst och mycket handlar om att våra kunder arbetar i en mycket konkurrensutsatt marknad där det finns stora världen i design och konstruktion, därför har vi restriktioner om vad vi får visa och vad vi får säga, avslutar Jonas Lundström.
Maskininvesteringar från Parpas
För modelltillverkning och verktygstillverkning handlar det om höghastighetsmaskiner och 5-axlig teknik i symbios där man ger förutsättningar för en säker process där det är fina ytor, snabbhet och geometrier som prioriteras.
Vi fokuserar på det senaste maskininköpet och det handlar om en femaxlig portal, monoblock höghastighetsfräsmaskin Parpas Diamond Linear med fast bord och ett arbetsområde på 2200 x 1600 x 1000 mm. Maskinen är simultant 5-axlig där linjära axlar drivs med linjärmotorer 60 m/min. Spindelvarvtal 20 000 rpm. Styrsystem Heidenhain iTNC 530HSCI.
Investeringen passar för såväl en allsidig produktion som för komplicerad 3D bearbetning, från aluminium till härdat stål. Maskinen har dessutom extra övervakning av spindel/verktyg för en säker, högpresterande produktion.
– Linjärmotorer för linjära axlar och momentmotorer för roterande axlar ger mycket goda förutsättningar för en hög dynamik, säger Pär Salomonsson som representerar Gruppo Parpas i Sverige via sitt företag Maskinagenturer i Wernamo AB som är en maskinleverantör och samarbetspartner till verkstadsindustri inom skärande bearbetning
– Vår kompetens finns inom skärande bearbetning i allmänhet, och av komplexa ytor i synnerhet. Vi går in och justerar geometrin i den 5-axliga maskinen och vi justerar ibland ner på 3:e och 4:e decimalen. Detta gör vi för att ge maskinen förutsättningar att kunna prestera väldigt bra och noggranna ytor dessutom väldigt snabbt. Vi och Parpas har samarbetat i många år och det handlar om en speciell relation där fokus ligger på att i samförstånd arbeta med en hög teknikhöjd. Vi och kunderna har väldigt höga krav och arbetar tillsammans med förtroende, det är en förutsättning för litet företag som MIWAB för att kunna överleva, säger Pär Salomonsson som i olika kostymer haft samarbete med Parpas sedan många år tillbaka.