Rollco AB grundades 1999 i Sverige och Danmark och ingick från början i Rollon-koncernen. Rollon är ett globalt företag med säte i Italien som utvecklar och tillverkar produkter för linjärteknik.
Fyra år efter företaget hade bildats köptes Rollon ut och bytte namn till Rollco. Samarbetet med Rollon lever kvar än idag. 2010 förvärvades företaget Svedamo och Rollcos verksamhet utökades till att även omfatta konstruktion och montage av aluminiumprofiler. Man flyttade sitt huvudkontor i Helsingborg till större lokaler.

2016 invigdes expansionen av Rollcos nybyggda verkstad och lagerlokal med tre nya lagerhissar och vi utökade därmed lagerytan till drygt 2 250 kvm. Rollco A/S i Danmark förvärvade i juni 2017 Altitech A/S som är specialiserade på maskinstativ och automation av produktionsprocesser. Sedan 2012 ägs Rollco av Addtech som är en svensk börsnoterad teknikhandelskoncern, skriver företaget på sin hemsida.

Då har vi alla fakta på plats och vårt besök hos företaget handlar om arbetsmiljö och skärvätskor. Det handlar också om bearbetning av aluminiumprofiler som tillsammans med linjärprodukter och automationslösningar blir byggstenar till Rollcos produktsortiment.
– Efterfrågan på aluminiumprofiler har ökat och därför utökar Rollco sitt profilsortiment för att kunna skapa ännu bättre lösningar för sina kunder. Det nya sortimentet möjliggör också mer avancerade, bättre och kostnadseffektiva konstruktioner som krävs för att tillverka exempelvis kompletta maskinskydd, stativ, arbetsstationer, fixturer och komponenter till linjära förflyttningar.
– Våra efterfrågade produkter betyder i nästa steg att verktygsmaskinerna går många timmar per dag och då måste vi ha skärvätskor som klarar av att ge operatörerna en bra arbetsmiljö och att våra detaljer får den precision och finish som vi kräver, säger verkstadschefen Kim Örnfeldt Lodin.

Verkstad för skärande bearbetning

Många produktionsenheter har idag någon form av problem med sina olje- och skärvätskor, ibland stora problem ibland mindre. Det problemet har inte Rollco i Helsingborg och det kan man tacka det lilla företaget Chemirol för som tidigt kom in i bilden med sin vegetabiliska skärvätska BioCut.
Ni ligger i samma stad så kan det vara en tanke att Rollco var ett av de första företagen som provade den vegetabiliska skärvätskan i sina maskiner, frågar vi Bengt-Åke Beng och samtidigt ber vi Bengt-Åke berätta hur det gick till;
– Kim på Rollco hörde av sig då han hade hört talas om att det fanns en ny aktör på marknaden som påpassligt låg i Helsingborg. Man hade problem med oljan och skärvätskan bland maskinoperatörerna, där flera hade eksem på sina händer, säger Bengt-Åke.

Bakgrunden är denna, lite kort;
Chemirol AB startade 1989 i köket hemma hos Bengt-Åke Beng. Idén med att skapa en miljövänlig skärvätska kom ursprungligen från en gammal vän som jobbade inom verkstadsindustrin. Han delade med sig sin upplevelse till Bengt-Åke. Och det var allt ifrån allergier till eksemproblem.
Detta var något Bengt-Åke sa till sig själv att han skulle lösa. Det var precis vad han gjorde. Med lång erfarenhet från ekologisk odling kunde han 1993 stolt presentera en färdig skärvätska Bio-Skär 2000. Tack vara denna uppfinning har många verkstäder idag en mycket bättre arbetsmiljö.
– I många år har verkstadsindustrin haft och har fortfarande problem med skäroljor baserade på farliga mineraloljor, borsyra och biocider. Min idé var att göra något mycket bättre, så därför började jag 1990 experimentera med vegetabiliska oljor och fastnade då för högraffinerad rapsolja. Efter ca fem års arbete kunde jag presentera en färdig Bio-Skär 2000 numera BioCut, säger Bengt-Åke Beng och tillägger;
– Ingen ska behöva drabbas av allergier eller eksem under arbete med skärvätskor och det skall sägas att det finns en allt större miljömedvetenhet som ökar intresset för naturliga produkter. Och idag ser vi att många verkstäder anammat våra skärvätskor och de positiva resultaten är slående.

Familjen bakom Chemirol AB. Uppfinnaren och grundaren Bengt-Åke Beng med sönerna David Sundström och Fredrik Beng.

Chemirol analyserar, levererar
och står för utbildning och service

Så idag är vi på besök på Rollco tillsammans med Bengt-Åke´s söner Fredrik och David som nu är aktiva och vidareutvecklar bolaget och produkterna men så klart, med Bengt-Åkes kompetens och närvaro. Det har gått många år sedan första kontakten mellan Kim på Rollco och Bengt-Åke på Chemirol.

Vad händer här och på marknaden, frågar vi Fredrik Beng som jobbar med skärvätskorna ute hos kunderna?
– Idag är vi här på Rollco i Helsingborg. Och vad som är unikt just på denna verkstad är att vi har varit med från allra första början för 15 år sedan. Man är ett företag som vi arbetar nära med och tillsammans arbetar fram rätt skärvätska till rätt applikation och att även individuellt anpassa skärvätskan för varje operatör.
– Det betyder också att vi tar hjälp av maskinoperatörerna här på verkstan och det ger alla en win-win situation. Vi är en totalleverantör till Rollco sedan 20 år tillbaka av olika produkter som nu efter mycket utvecklingsarbete och många förbättringar går under namnet BioCut 30 E.
– Våra nya skärvätskor innehåller emulsioner där vi ersätter rapsolja med vegetabilisk Esterolja. Så här har vi nu fat med vår nya BioCut 30 E som innehåller bl.a 30 % vegetabilisk olja i produkten.
– ”Tricket” är att det skall fungera till alla typer av processer och framförallt anpassa efter vilket material man bearbetar. Här på Rollco bearbetar man mest aluminium och stål i tuffa operationer i komplexa detaljer. ”Fördelarna med vegetabilisk ester är att smörjningsförmågan blir extrem mycket bättre. Detta ger fördelar när man jobbar i aluminium, titan och rostfritt. Verktyg och maskin mår mycket bättre av en vegetabilisk vätska än en mineralolja plus att man får fördelarna med miljön, säger Fredrik Beng.

Nöjd maskinoperatör idag. – Jag har jobbat på en verkstad innan där vi var tvungna att byta skärvätska. Jag fick utslag i ansiktet, på ben, händer överallt. Jag tror att de faktiskt använder Chemirol idag. Men jag började jobba här på Rollco och sedan dess har jag inte haft några problem alls, så den är jättebra.

I sammanhanget så är det mycket viktigt att operatörerna sköter sina maskiner. Här gäller det att kontrollera rätt % för rätt material. Alla material har skiftande påverkan på skärvätskan.
Detta för att få ut optimal prestanda från skärvätskan. Viktigt också är att separera gejder oljan och hålla det rent och snyggt i tanken.
Och skaffa rutiner för detta. Missköter man sin skärvätska så blir det inte bra allas gammal skärvätska måste bytas och det gäller att införa rutiner för och när det skall ske. Och det är mycket bra om vi får feedback, säger Fredrik Beng.
– Så tre saker att tänka på och fråga kunden inför ett byte av skärvätska; Hur arbetar man idag med miljötänket, vi vill bygga upp en relation inte bara kring skärvätskan utan en helhetsbild runt maskinen, vad tillverkar man och finns det några problem idag och vad det kan bero på och slutligen komma fram till en plan för kunden och göra tester.

Kim Örnfeldt Lodin är verkstadschef och han berättar att man varit på denna plats i 10 år och man byggde ut lokalerna och expanderade 2016.
– Vi använder Chemirols produkter till alla våra maskiner även vår stålkap som är hjärtat i verkstaden så använder vi en modifierad skärvätska för kapningen som är en helt annan metod jämfört med en fleroperationsmaskin men samma precision och produktivitet.
– Jag har arbetat på företaget i 20 år och sluppit problemen med eksem och irritationer i luftvägar som exempel. Bengt-Åke och hans grabbar är helt fantastiska och vi är mycket nöjda med deras produkter. Nu expanderar vi och har börjat skissa på och drömma om en ny ”drömfabrik”, så vi ser mycket positivt inför framtiden, säger Kim.

Kim Örnfeldt Lodin platschef på Rollco AB i Helsingborg, David Sundström och Fredrik Beng Chemirol AB.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here