Under Messer Technology Days, presenterade den tyska maskintillverkaren de senaste innovationerna inom termisk skärning och flexibla processlösningar med en digital närvaro i fokus. Man presenterade ett program kring nuvarande utmaningar för metallindustrin och dess framtid. Man dryftade också konkreta problem i den dagliga industriverksamheten samt visade på nya praktiska lösningar. Detta skedde i form av föreläsningar, diskussioner, workshops och genom demonstrationer av de senaste processerna.

Smarta ingenjörer och specialister visade know-how på Messer Technology Days inom ramen för ett kunskapsforum om ämnet ”metallbearbetning i framtiden”. Här fanns skärexperter med partners som Kjellberg, Hypertherm, Beuting och Remmert samt kollegor från Messer Group, Messer Industrial Gases, Spectron och Castolin som demonstrerade sina produkter och tjänster. 

Digitala processer och molntjänster, maskiner som är uppkopplade, automatiserad produktion, på många sätt är detta redan en realitet som inte går att stoppa och kommer i framtiden att vara en av flera avgörande konkurrensfördelar. Alla som, till exempel med hjälp av en surfplatta, kan kontrollera realtidsdata om underhållsstatus, drifttid eller produktionsförlopp, har alla data till hands. Med hjälp av fjärrglasögon och en motsvarande App kan många servicefrågor klargöras i realtid, utan behov av ett teknikbesök på plats. Allt för att göra en komplex väg till en effektiv framtid något enklare.

Teknologiforum med visioner och en världspremiär med fotavtryck

CEO Oliver Friz öppningstalade för intresserade åhörare
Tuff skärning med precision.
Anders Pettersson, Ulf Karlsson och Ulf Öberg, här finns mycket samlad kunskap och kompetens inom skärning.

Den nya maskingenerationen presenteras för första gången, världen över vid årets Technology Days.

Messer presenterade sin helt nya ”Global Machine” utvecklad och framtagen av Messer Global Team i TYSKLAND-USA-KINA-INDIEN. Den ännu ej namngivna maskinen har en helt ny design som en första del i ett nytt innovativt koncept. Klar för Industri 4.0 med smarta system för att säkerställa och bevaka produktionen. Tack vare ett koncept kommer även investeringsnivån för den nya maskinen bli konkurrenskraftigt. Imponerande prestanda med 50 m/min i positioneringshastighet kan kombineras med avancerade aggregat för bla fasskärning i upp till 50 mm kolstål.

– Det vi avslöjade under teknikdagarna var inga marginella förändringar i utrustningens design. Den här gången har vi skapat ett helt nytt koncept, en milstolpe för vår framtida generation av skärlösningar, avslöjade Oliver Friz, VD för Messer Cutting Systems GmbH i Gross-Umstadt under invigningstalet för besökarna. Öppen och modern design med den senaste tekniken. På detta sätt kan vi uppfylla de enskilda kundernas individuella krav på ett modernt produktionssystem, skräddarsydda för att mäta produktivitet och effektivitet.

– Vi tänker inte längre maskiner eller produktion, utan våra ”cutting experts” ser effektiv metallbearbetning som en harmoniserad mosaik. De enskilda komponenterna består av maskinen med lämplig skärteknik, den anpassade mjukvarulösningen och automatisering i kombination med nära anslutning till befintliga IT-system. Resultatet blir en komposition som ger användaren bästa produktivitet. Det bör faktiskt också möjliggöra en objektiv utvärdering av den totala produktiviteten genom utvärderade uppgifter och, om nödvändigt, underlätta lämpliga korrigeringar för att hålla produktionen på högsta nivå hela tiden. Att gå på ”magkänsla” var igår och tillhör det förgångna, kvalificerad datainformation öppnar upp en enorm optimeringspotential för de flesta företag och ger ett resultat som tar bort risken för mänskliga fel, enligt Oliver Friz.

Messer Cutting Systems har över 1 000 medarbetare som tillverkar över 1 000 maskiner per år och man finns representerade i över 50 länder. Messer Group (MEC Group) ägs av familjen Messer alltsedan starten i Frankfurt 1898. Totalt arbetar närmare 3000 personer inom MEC Group och man omsätter ca 6 Miljarder SEK.

Sortimentet innehåller maskiner för gas, plasma och laser för skärning och omfattar även handstyrda maskiner samt maskiner och utrustning för gassvetsning, skärning, lödning och uppvärmning. Reservdelar, reparationer, modernisering, underhåll och service samt miljöteknik rundar in produktportföljen. Egenutvecklade mjukvarulösningar optimerar produktions- och affärsprocesser. Produktsortimentet har även lösningar från teknikpartners, till exempel inom automationsområdet, framförallt automationslösningar som är anpassade för lite tjockare plåt för ökad produktivitet.

Intercut Sverige AB har representerat Messer Cutting Systems i över 35 år på den svenska marknaden. Anders Pettersson, VD och ägare av Intercut Sverige AB sedan 1998 säger.

”Vi gläds åt den stora satsning som familjen Messer har gjort för Messer Cutting Systems. Nu tar vi ett stort steg framåt med nya maskiner, programvara som har en ledande position inom digitalisering men inte minst så finns en positiv attityd att lyssna intensivt på kundernas önskemål”.

– Från Intercuts sida så fick vi uteslutande positiva kommentarer från de 35 personer från Sverige som besökte Messer i Tyskland. Det var främst nya lösningar kring programvaror med smarta hjälpmedel inom automation, aggregat för borrning och fogberedning samt inte minst ännu enklare styrsystem som rönte intresse, rapporterade Anders Pettersson

Världspremiär för Messers nya Global Machine skärmaskin med Hypertherm XPR 300 VWI samt ALFA Torch.
Joern Steinbeck från Institutet för produktivitet höll ett föredrag om, ja just det produktivitet. Bl.a använde han uttrycket som även vi i tryckeribranschen brukar säga – ”skit in skit ut” och i detta fall, så handlade det om att om man skall digitalisera sin verksamhet så måste man först optimera för att sedan få en bra plattform (t.ex. arbeta med LEAN) och grund för sin digitalisering.
Ulf Öberg maskinsäljare tittade på den nya Hybriden tillsammans med Hans Sundquist FeRex och Tony Ekström Vislanda Mekaniska.
Trond Hansen och Ulf Karlsson Intercut AB tillsammans med stockholmsföretagen NT Smidesteknik Thomas Virtanen och Niclas Frigren samt Jesper Carlsson från Oljibe AB.
Andreas Rustan BE Group och Kjell Kruse NOMEKO tittade på maskinnyheter.

Vad tyckte kunderna

Andreas Rustan BE Group Norrköping.
Hur ser er verksamhet ut?
– Vi representerar BE Groups skärcenter.
Förfogar över 5 stycken skärmaskiner från Messer.

Vad använder ni för maskiner/teknik och vilka digitala lösningar använder ni er av eller kommer att implementera?
– 4 gasmaskiner, 1 plasma, programöverföring Nestix.

Vad är era behov när det gäller maskinteknik utifrån kundernas krav idag och i framtiden?
 – Uppdatera maskinpark

Vad var anledningen till att ditt företag bestämde sig för att skicka medarbetare till eventet?
– Nyfiken på ny mjukvara, samt för eventuella kommande investeringar.

Vad tyckte du var mest intressant?
– Kommande planeringssystem som verkar vara i sin linda.

Remmert Automation System med PlasmaFLEX plåtlagersystem som är utrustat med två automationsenheter, en lastenhet och en lossningsenhet. Efter skärningen lyfter en gaffelenhet den bearbetade plåten från skärbordet på lasermaskinen, samtidigt hämtar vakuumenheten en ny plåt från lagringen. Så snart lossaren har återlämnat plåten till lager eller lagt den klar längs maskinen, matar lastaren en ny plåt till lasermaskinen. Optimerat system för lagring och hämtningsmaskin, snabbt byte av material på rörelsestationerna.

Kjell Kruse Nomeko Molkom
Hur ser er verksamhet ut?
– Vi är en del av Hermano gruppen med 125 anställda och omsätter drygt 200 msek. Nomeko bildades 1904 men startade med skärning 1957. Jobbar idag med tre huvudområden skärning i gas och plasma, bearbetning samt svetsning, främst inom volymtillverkning. Vi är specialister inom tryckkärlsplåt. Bland våra kunder är Toyota, Alfa Laval, Volvo och ABB.

Vad använder ni för maskiner/teknik och vilka digitala lösningar använder ni er av eller kommer att implementera?
– Delvis automatiserad verksamhet med robotar från ABB främst inom bearbetning och svetsning. I det korta perspektivet ser vi över vår skärningsprocess samt att spetsa bearbetningen ytterligare.

Vad är era behov när det gäller maskinteknik utifrån kundernas krav idag och i framtiden?
– Ökad automationen och effektivare processer för att bli ytterligare konkurrenskraftiga, avslutar Kjell Kruse Nomeko

Med på teknikresan var Hans Sundquist vd på FeRex i Byske. Företaget med 70 anställda är ett komplett verkstadsföretag med kompetens att ta kunderna från ritbordet till en komplett produkt. Maskinparken omfattas av utrustning för laserbearbetning, plåtformning, skärande bearbetning, robotsvetsning och ytbehandling. – Jag är ute på en liten inköpsresa i Europa där jag söker efter en gasskärmaskin med multifunktioner. Vi har en komplett maskinpark men saknar dock en maskin för gasskärning. Maskinen skall även klara att gänga, borra och fasa. Det handlar om tuff skärning med precision och i grovt stål.

Deltog gjorde Jonas Karlsson, Håkan Stömne från Stena Components, Daniel Nord , Peter Anderson från Outokumpu och Ulf Karlsson Intercut

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here