När vi besöker verkstaden är det full fart i kantpressen och man bockar 4 meter långa tornprofiler till hisschakt. Vi pratar 6 mm stålplåt och kraven är höga på vinkel och profilerna måste vara spikraka.

Krima Rostfritt AB är ett tillverkande företag i plåtbearbetningsbranschen som arbetar i rostfritt, som är det dominerande materialet men även aluminium och svart material. Verksamheten startade i Knäred 1988 och här finns man kvar idag.

Företagets adress är Hallaborg och runt området löper en vallgrav. Vi befinner oss alltså innanför vallgraven och slår upp på Internet för att se om det finns någon historia bakom platsen och det finns det. Knäreds strategiska läge utmed den så kallade ”Lagastigen”. Den ökade kommunikationen mellan kust och inland och då framför allt under den svensk-danska krigen, krävde försvarsanläggningar där fienden kunde motas. Till denna kategori skall man säkert räkna ”Hallaborg” där man fortfarande kan skönja fragment av de skyttegravar man tagit skydd bakom. Enligt äldre uppgifter skall borgen ha varit sammanbunden med ”Skansen” innan Lagan ändrade sitt flöde och skilde dem åt.
Idag över 300 år senare är det bara adressen som påminner om det förgångna och idag hittar vi ett framgångsrikt verkstadsföretag med kunder runt om i Sverige och även i Norge och Finland.

Idag förfogar man över en produktionsyta på 2 500 kvm. Maskinparken består traditionellt av stansmaskin, kantpress, press, kapmaskin, plasmaskärmaskin och en stor svetsavdelning. Egen konstruktionsavdelning gör att företaget kan erbjuda sina kunder optimala produktlösningar. Man utvecklar, konstruerar, tillverkar och marknadsför egna produkter till tung transportindustri och köksutrustning under varunamnet Krima By Sweden. Kunskap och erfarenhet gör att man förutom egna produkter även utför legoarbeten på uppdrag i många olika branscher.

Krima Rostfritt köptes av Ola Sandström i juli 2016 som nu väljer att satsa på att utveckla företaget där kvalité och kundfokus kommer att vara i centrum.
– Hur gick det här till och vad har du för bakgrund, frågar utsänd reporter.
– Jag har lång erfarenhet av plåtformning med många år på Henjo Plåtteknik i Ljungby. Där arbetade jag som marknadschef och fann till slut att jag ville utvecklas, prova mina egna vingar som det heter, och satsa på något eget. Jag ville och hade en idé om att investera
i ett verkstadsföretag med egen produkt, ett gott renommé och legotillverkning, två ben att stå på var önskvärt. Med ett stort kontaktnät i branschen gjorde att jag fick höra att Krima sökte ny ägare. Jag kontaktade dem och såg att det fanns goda förutsättningar och potential och lite kort sagt, här står vi idag.

– Jag har stora ambitioner för företaget där marknadsföring och försäljning är ett av mina fokus, säger Ola Sandström och beskriver hur han från dag ett snabbt satte sig in i produktsortimentet, lärde sig de olika tillverkningsprocesserna, företagskulturen och träffade och hade möten alla medarbetare.

– Nästa steg var att kontakta kunderna, besöka dem och hitta mer jobb. Som sagt det här med marknadsföring och försäljning har jag lång erfarenhet av och det var många intressanta möten med företagets kunder vilket resulterade i att vi under 2017 ökade vår omsättning med 30 % och ser nu fram emot 2018 där vi kommer att öka ytterligare med tvåsiffriga tal, säger Ola Sandström och tillägger;

– Att man har egna nya produkter som skall ut på marknaden under 2018/2019 plus att man med ny maskinteknik i huset kommer att öka sin legoverksamhet.
– Vi expanderar och har det senaste året anställt 3 medarbetare. I vårt gemensamma kvalitetsarbete som har vi börjat att tyda LEAN. Det betyder förbättrade flöden och att jobba med ständiga förbättringar samt att förhindra onödigt slösande av våra resurser.

Ola Sandström och Erik Arden skakar hand efter en lyckad maskininvestering. I bakgrunden ser vi produktionsansvarige Peter Gudmundsson.

Duktiga svetsare finns det gått om på Krima Rostfria i Knäred. Här fotar vi Tobias Bjarnesson, ”en vanlig dag på jobbet”.

Duktiga svetsare finns det gått om på Krima Rostfria i Knäred. Här fotar vi Tobias Bjarnesson, ”en vanlig dag på jobbet”.

Maskininvestering i kantpress där 4 meter bocklängd och 320 ton presskraft spelar en avgörande roll

Ny kantpress i huset från Salvagnini som installerades under sommaren 2017. Efter att sonderat marknaden där Ola med sin långa erfarenhet och goda branschkunskaper fastnade han för Salvagnini. Det handlar mycket om förtroende när man skall investera i en maskin och när Erik Arden hälsade på hos Krima så visste han att det var en gammal arbetskamrat som han skulle träffa och informera om.sina produkter.

– Vi har arbetat tillsammans i många år, jag är nu maskinsäljare och Ola är nu verkstadsägare, Jag kände att med ett bra produktprogram från Salvagnini i ryggen så fanns det möjligheter att göra affärer. Vi tänker lika när det gäller affärer och det handlar om tänker jag, att ge ett stort engagemang, kunna presentera en bra serviceorganisation och support, tillsammans diskutera fram den bästa lösningen, bolla idéer och kunna teknik, säger Erik Arden maskinsäljare på Salvagnini Scandinavia.

– Kraven har höjts i branschen när det gäller kvalitet och det handlar om att fordonsindustrins höga krav sprider sig till andra branscher. Hur en produkt är konstruerad och designad är också viktigt idag. Så lägre toleranser och snävare mått blir allt vanligare i dagens plåtformning, säger Ola Sandström, ägare på Krima Rostfritt.

– Kantpressen är den största som Salvagnini sålt och installerat i Sverige och mycket om maskinen handlar om bocklängden upp till 4 meter. Det är en relativt ovanlig bocklängd då de flesta kantpressar på marknaden bockar max 3 meter, förklarar Erik och Ola berättar;
– Valet av kantpress föll på Salvagninis B3 och det gjordes efter ett noga urval där framförallt precisionen och den mekaniska adaptiva bomberingen S-Crowning var i fokus, vilket var kravet från Ola att kantpressen ska klara av att bocka längder på drygt 4 meter helt rakt i såväl svart rostfritt och aluminiumplåt, även där det finns urtag i bocklinjen.
Maskinen är även utrustad med AMS vinkelmätning, där endast en punkt med den optiska vinkelmätningen krävs, tillsammans med den adaptiva mekaniska bomberingen S-Crowning ger Salvagninis MAC 2.0 gör det att operatören sparar mycket tid och slipper vänta på att vinkelmätningen ska mäta på flera punkter för att få ett fullgott resultat. Här har Salvagninis B3 en av de bästa lösningarna på marknaden, vilket följer väl i linje med Krimas välkända höga kvalité på sina produkter.

Salvagninis breda kantpressprogram som enbart innehåller hybridkantpressar finns i modeller från 60 ton upp till 400 ton presskraft. Presslängd upp till 5 meter, där det bästa från hydrauliska och elektriska pressar har kombinerats till en s.k hybridkantpress.
Maskinen kan även utrustas med ATA (Automatic Tool Adjustment) och MVM (Variabel dyna) där pressen helautomatiskt ställer upp en ny verktygsuppsättning på mindre än 5 sekunder, vilket är optimalt vid korta serie och kit-tillverkning (enstycksproduktion). Alla kantpressar kan även utrustas med robothanteringen Roboformer med Salvagninis egna mjukvara som styr både kantpress och robot i ett enda program.

Vi får en kommentar om affären från Erik Arden på Salvagnini som säger;
– Vi är mycket stolta att leverera utrustning till Krima, där det är extra roligt med att vara med ett mindre företag som vågar satsa på framtiden med den absolut senaste tekniken. Det är lätt att bara fokusera på prisbilden när det gäller maskininvesteringar och många missar det som företagets ägare har sett, att ska om man bli framgångsrik då måste man våga se lite längre, och framför allt ha en vision med sitt företag.

Erik Arden vill även berätta om Salvagnini´s support on-line.
– Sedan gammal tradition har Salvagnini alltid haft fri support till alla våra kunder, oavsett om man ingår ett serviceavtal eller ej. Vi anser att om man väljer att investera i ett premiummärke då är det en självklarhet att support och service fungerar, det är en mycket viktig del i affären. Merparten av våra kunder har mycket höga krav att inget får stå stilla någon längre stund, då Industri 4.0 kommer på bred front med att producera ”just in time”, utan några stora lager och då tål man inga längre maskinstopp. Alla våra maskiner är uppkopplade, så vi kan lösa många supportärenden via telefon och TeamViewer. Enkelt att använda för operatören som har direktkontakt med våra tekniker/utbildare för att snabbt komma igång. Detta är ett viktigt arbete som även underlättar för våra tekniker på fältet där vi alltid strävar att ha en bra närkontakt med våra kunder.

Avslutningsvis säger Ola Sandström att han är mycket nöjd med maskininvesteringen.
– Vi har de bästa svetsmaskinerna och utrustningen för att fortsätta att vara ledande på svetsning och nu har vi tagit första steget att uppdatera vår maskinpark, nu tar vi snart nästa steg och planerar för fler investeringar i plåtteknik.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here