Adam Bakker och Håkan Rickemark styr hela anläggningen från sin arbetsplats fem meter upp där man byggt ett kontor med bra översikt av anläggningen.

Weland AB är ett familjeföretag med 80 000 kvm yta i Smålandsstenar som växer och man är inte rädd för att investera i och utveckla svensk produktion. Nu har man i Weland Industricentrums lokaler i Gislaved (f.d. gummifabriken) installerat en ny produktionslinje med stans- och panelbockningsmaskin. Det är en av få i sitt slag och Sveriges modernaste och mäktigaste maskinlinje i sin klass. I maskinlinjen som man kan associeras vid en liten fabrik, kan detaljer i ett och samma flöde stansas, klippas, formas, bockas och slutligen staplas på pall, helt automatiskt. Jämfört med traditionell tillverkning ger flödet en enormt stor kapacitet, samtidigt som det är kostnadseffektivt och tidsbesparande.

Anläggningen har låga drifts- och underhållskostnader samt mycket bra för miljön

Produktion står i centrum på Weland AB och är för oss förenligt med ett bra miljötänk. Vi når ett effektivt miljöarbete genom att ständigt utveckla våra produktionsprocesser för ett bättre material- och energiutnyttjande. Alla våra medarbetare ska sträva efter att minimera påverkan på miljön för en hållbar utveckling. Miljöarbetet ska ge vårt företag marknadsmässiga och ekonomiska fördelar och kunden ska se oss som ett miljömässigt riktigt alternativ.
(utdrag ur Weland AB:s miljöpolicy).

Maskinlinjen bearbetar från coils (plåtrullar), vilket minimerar spill eftersom att klipplängden på plåten kan optimeras. Linjen lämpar sig för större och mindre serietillverkning och idag tillverkas detaljer som butiksinredning, hyllsystem, verktygsväggar och brickplåtar i maskinen. Ju större och otympligare detalj, desto större anledning att serietillverka på fabriken i Gislaved.

I Gislaved har Weland AB sin bas för tillverkning av kundanpassade hissautomater och lagerinredning för rationell materialhantering.

Företaget som sedan tidigare har tre stansanläggningar i drift i Smålandsstenar började titta på att investera i ytterligare en anläggning under våren 2016.

– Vi ville ha något som var State of the Art i alla led, så avancerat, automatiserat och modernt som det bara gick att hitta, säger företagets vice vd och ansvarig för produktionen Björn Henriksson, – Och vi visste vilka vi skulle kontakta.

– Jag insåg tidigt i projektet att vi hade ett problem, vi hade skapat en så stor anläggning att vi inte hade plats för den i Smålandsstenar, så valet föll på Weland Industricentrums lokaler i Gislaved, säger Björn Henriksson när han tänker tillbaka.

Under våren 2017 började förberedelserna och sommaren/hösten kom det 30 lastebilar med maskiner, delar och material och efter 18 veckors installation och utbildning kunde den nya produktionslinjen driftsättas i november 2017. Anläggningen är enorm och täcker en yta som en mindre verkstad, då den mäter 90 x 25 meter.

– Jag fick ett samtal av Björn Henriksson inför sommaren 2016 där han förklarade och redogjorde för att man på Weland planerade, för att göra en storinvestering i en maskinanläggning för att stärka sin position som leverantör av plåtkomponenter, säger Johan Söderberg maskinsäljare på Din Maskin i Värnamo som är agenter för Prima Power i Sverige och Norge.

– Affären blev faktiskt relativ enkel, då vi fick en exakt teknisk specificering och maskindesign om hur man på Weland AB ville att det skulle se ut. Inga konstigheter och på BlechExpo i Hannover i oktober 2016 gjordes affären klar, fortsätter Johan Söderberg.

Vad handlar det om för maskiner i linjen frågar vi Johan;

– ”Fabriken Weland line” startar med en klippsträcka från HWJ, 15 ton coilvikt och max 4 mm plåttjocklek. I centrum finns ett Prima-Power Night Train som är fullt automatiserat lagersystem för råmaterial och färdigformade detaljer. Hela anläggningen är anpassad för att hantera plåtformat upp till 4 300 x 1 500 mm.

– Direkt från start ser vi att kunden tänkt smart och valt en ”unik” coil lösning, något som inte är så vanligt när det gäller denna typ av anläggningar, vilket ger en flexibilitet som produktionschef Ola Holmberg berättar om längre fram i artikeln, säger Johan Söderberg.

Nästa maskin är en Prima-Power SBe8 stans och vinkelsax, helt servodriven. Här pratar vi positioneringshastigheter på 210 m/min tack vare linjärmotorer i x-axeln och koordinatbord i komposit, 35 tons stanskraft. Och med TULUS operatörsinterface.

Nästa enhet i den helautomatiska produktionslinjen är en Prima-Power PSR8 portalrobot och buffertzon. Manuellt laddbord för att integrera plåtar från en extern process.

Vidare går vi till Prima-Power bockautomat EBe 3820, helt servodriven maskin. Med automatisk verktygsväxling och TUT bord där operatören kan plocka detaljer direkt och det användarvänliga TULUS operatörsinterface Master Bendcam 3D programmeringssystem.

Slutligen hittar vi robotcellen från Starmatik som staplar färdigbockade detaljer via en 13 meters åkbana. SimulEasy off-lineprogrammeringssystem.

– Vi befinner oss i goda tider och anläggningen har kommit väl till användning redan från dag ett. Det är en linje med väldig potential. Totalt rör det sig om en investering på cirka 60 miljoner kronor som är gjord. Fördelar är att detaljer i ett och samma flöde kan stansas, klippas, formas och bockas för att till sist staplas av en industrirobot på pall. Allt sker helt automatiskt, säger Björn Henriksson.

Företaget kommer med den nya anläggningen kunna förbättra många befintliga produkter och även automatisera tillverkningen. Anläggningen är perfekt för att tillverka bland annat skåp, lådor, elskåp, luckor och butiksinredning. Produktionslinjen är en av de snabbaste, energisnåla och flexibla anläggningarna som går att hitta i det här segmentet.

Här ser vi produkter som tillverkats under förmiddagen. Maskinen har mycket stor kapacitet som ni förstår av bilden..

Med stans- och panelbockningslinjen kommer Weland AB att kunna förbättra många befintliga produkter och samtidigt automatisera tillverkningen. Maskinen kommer att tillverka komponenter till dotterbolaget Weland Lagersystem men även för legotillverkning då maskinen har en enorm kapacitet.

– För att vara bäst i branschen så måste man vara effektivast och mest flexibel. Stans- och panelbockningslinjen kommer att ge Weland en rejäl kapacitetsökning och möjligheten att växa med både nya och befintliga kunder. Den här produktionslinjen ger oss goda möjligheter till att vara både och, säger Björn Henrikson på Weland.

Nu står vi här idag och skriver den 25 januari 2018. Tidningen Maskinoperatörens reporter återvänder efter invigningen i december och maskinen (eller fabriken) är igång.

– Hittills har anläggningen lett till nyrekryteringar i och med de två produktionstekniker som kommer att ansvara för att hålla maskinen i drift, sa Björn Henriksson på invigningen som vi idag skall träffa och se hur det går.

– Med den nya maskinlinjen har vi ökat kapaciteten och styrkan i vår redan kraftfulla maskinpark. Maskinlinjen ger möjligheten till ännu mer flexibel och kostnadseffektiv produktion, där avancerade plåtdetaljer kan tillverkas och staplas på pall helt automatiskt, säger produktionschef Ola Holmberg.

Vi träffar Adam Bakker och Håkan Rickemark operatörer/tekniker som har huvudrollerna på anläggningen i Gislaved. De är handplockade och rekryterade till jobben som ansvariga för en av Sveriges största plåtbearbetningsmaskiner.

– Vi är igång med produktionen och just nu tillverkar vi lastbrickor till Welands Lagersystem.

Så det handlar mycket om programmering och göra körplaner för jobben osv. Vi har båda jobbat med plåtbearbetning i några år men detta är något helt annorlunda och väldigt spännande, säger Adam och Håkan.

Jonas Söderberg och Ola Holmberg vid den nya kantpressen på Weland i Gislaved.
– Vi har även fått äran att leverera en kantpress E-Brake 200 tons presskraft och 4,1 meter bocklängd från maskintillverkaren SafanDarley, en riktigt fin maskin, säger Johan Söderberg.

Johan Söderberg och Ola Holmberg.
– Här ser lite unikt med att anläggningen matas med plåt från coil vilket är en mycket smart lösning, säger Johan.
– Vi kan köra både formatplåt och från coil, vilket ger oss en bra flexibilitet. Varför coil som vi föredrar av flera skäl som bättre hantering av materialet, bättre materialutnyttjande och vi kan justera längderna efter våra önskemål, säger Ola.

– Vi har flera roller och man kan kalla oss produktionstekniker, operatörer, programmerare, vi sköter allt som har med maskinen att göra. Vad du ser här är en mindre fabrik och då finns det många olika roller och fler arbetsuppgifter är rent praktiska som att fylla på material, hantering och utlastning av färdiga plåtar, säger Adam Bakker och Håkan Rickemark fyller i;

– Detta är framtidens verkstadsjobb och ute bland den breda allmänheten och framförallt bland ungdomar, vet man inte vilka högteknologiska maskinsystem som finns innanför fabrikens väggar här och på andra verkstäder idag.

– Att sköta anläggningen är verkligen en utmaning med stimulerande arbetsuppgifter och att jobba med automation och flöden från start till mål är riktigt kul, säger de unga grabbarna som ser en framtid i industrin.

Produktionschefen Ola Holmberg som jobbat på Weland i 4 år med produktionsteknik är imponerad av kunskapen och drivet som Adam och Håkan uppvisar.

– De är handplockade och helt självgående samtidigt som vi hjälps åt att lösa eventuella problem och hitta nya idéer för att förbättra processerna.

Produktionschef Ola Holmberg tillsammans med maskinanläggningens tekniker/operatörer/programmerare Håkan Rickemark och Adam Bakker.

– Här framför oss nu ser vi nu en helt datorstyrd anläggning där vi kan köra helautomatiserat och som ger oss en enorm kapacitet för framtiden, flexibel med snabba omställningar på olika produkter, stort materiallager där vi kan lagra både formatplåt och färdiga produkter. Alla maskiner och system kommunicerar med varandra.

Johan Söderberg som varit med under hela resan från ritning och layout till planering, installation och igångkörning är mycket nöjd över vad han ser idag.

– Här har Weland verkligen prickat rätt och skaffat kapacitet för framtiden både när det gäller egna produkter och legotillverkning. Många tror att man måste ha massproduktion och långa serier för att investera i högteknologisk automation men det är precis tvärtom, här kan man köra småserier, lägga jobben på kör och producera i vilka seriestorlekar som man vill. Dock bör tilläggas att man behöver ha en stor produktion av artiklar för att ro hem en anläggning som denna. Weland AB är idag som alla vet ett företag som omsätter över en miljard så här finns resurser och vad jag ser så fortsätter man sin expansion mot nya mål och omsättningsrekord. Och som sagt modet, viljan och drivet finns i svensk industri idag och vi på Din Maskin ser att många fler företag satsar och expanderar, avslutar Johan Söderberg.

Här ser vi nu en revolutionerande investering där Weland AB positionerar sig, tycker jag, som ett av landets mest intressanta verkstadsföretag inom tillverkningsindustrin med egna produkter och en stor kontraktstillverkning, när vi jämför med traditionella verkstadsföretag, där man i Småland nu ser allt fler tillverkningsindustrier som tar modiga steg och fullt ut á la IKEA fullständigt kör över alla förståsigpåare, börsen och riskkapitalisterna i vår huvudstad om hur man skall driva företag. Gösta Welandson och medarbetare jag är full av beundran och imponerad av företagare som vågar och satsar på tillverkningsindustri, så här behåller vi jobben i Sverige. Vi ser fler exempel som NIBE i Markaryd och EAB i Smålandsstenar som väljer att gå samma stig mot framgång. Allt förtjänas genom hårt arbete och bra medarbetare, ”hatten av…”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here