ALO startades 1938 i Orsa av Mattias Snitts farfar Anders Lind, en riktig uppfinnare som kvällen innan en maskin skulle levereras till den lokala sågbladsindustrin, kunde montera ned den för att han hade kommit på en förbättring. Då på den tiden tillverkades bara skränkmaskiner. När Mattias Snitts far Tomas Lind tog över 1976 började man exportera till Tyskland och fler förfrågningar kom. Från att skränka sågtänderna för hand med tång (som fortfarande görs) har man nu utvecklat maskiner för sågbladsindustrin. Idag levererar man till över 60 länder och tillverkar både skränkmaskiner, längdklippningsmaskiner och härdningsutrustning för värmebehandling.

Maskinbyggare av små serier

Sågbladsmaskintillverkaren vet vad som gäller när man verkar i Sverige.
– Man måste vara smartare och ligga långt fram i teknik. Utmaningen ligger i att köra våra små serier kostnadseffektivt. Vi verkar i ett högkostnadsland och måste vara högeffektiva. Automation blir allt viktigare för att höja produktkvaliteten och samtidigt sänka priset, säger Mattias Snitt, vd på ALO Center i Mora.
– Vi är ett gammalt stabilt företag som finns kvar på marknaden för att vi ständigt utvecklar tekniken. Vi utvecklar marknaden, jobbar alltid för att hitta effektiva lösningar och då kan vi inte slå oss till ro och vara nöjda, säger inköpschef Johan Lithén. Och han berättar att man på den senaste tiden lagt om produktionen vilket betyder att nu tillverkar mindre i eget hus då man ökat på den externa tillverkningen via samarbetspartners.
Så idag har man minskat sin personal i verkstaden från 6 – 7 till att man idag är två som kör de styrda maskinerna. Så att för 15 år sedan tillverka allt in-house så har man effektiviserat och rationaliserat sin tillverkning för att enbart tillverka de vitala komponenter som behövs i maskinbyggnaden. Komponenter som har mycket snäva toleranser och som kräver hög kompetens och noggrann kvalitetskontroll.
– Det vi nu lägger mer resurser på är konstruktion och utveckling av våra maskiner och mjukvara, samtidigt som vi nu investerat i nya maskiner på vår verkstad och höjt tekniknivån likaledes. Vi gjorde en grundlig och gedigen genomgång över vad marknaden hade att erbjuda och vi kände oss inte fastlåsta vid något fabrikat. Men vi fann relativt snabbt att Stenbergs kunde erbjuda oss maskiner med gott rykte på marknaden och bra support samtidigt som vi behövde en aktör som inte hade för många olika agenturer och en bra tillgång av reservdelar. Givetvis tittade vi även på service och letade upp referenser på marknaden, säger Johan Lithén och Mattias Snitt håller med.
– De nya maskininvesteringarna kommer att ge oss mer flexibilitet i vår produktion där vi jobbar mycket med utveckling av våra produkter, prototyper och små serier. Snabba ställ och omriggningar är viktigt för oss i framförallt vår få stycks tillverkning.

Produktionen

Ute i produktionslokalen är det rent och snyggt och här har ALO byggt upp en effektiv tillverkning med flera maskiner för att tillverka komponenter till sina maskiner. Bra logistik blandat med moderna maskiner och produktionsmetoder gör att endast två operatörer sköter hela tillverkningsprocessen.
Jim Andersson och Sixten Andersson (de är inte släkt) har ett högt kunnande och kompetens samtidigt som man har erfarenhet med många anställningsår i ryggen.
ALO är världsledande leverantör av maskiner och utrustning till sågbladsindustrin. 95% av produktionen går på export. Främst till USA och Europa men även Asien. Man har inga agenter utan all försäljning sker från huvudkontoret i Mora. Marknadsföringen sker genom dels mässor men framförallt genom sitt showroom där man ofta har besök från sina kunder, vilket är mycket uppskattat.
– Det finns nästan inte en sågbladstillverkare i hela världen som inte vet vilka vi är, så det står en ”blå” maskin hos nästan varenda en, säger vd Mattias Snitt.

Verktygsmakare Sixten Andersson visar skränkverktyget som man gnistat.
– Maskinen fungerar utmärkt och vi gnistar alltmer komponenter i hårdmetall för att få till de snäva toleranser som krävs.

Toleranser är extremt viktigt för ALO.

ALO vill fortsätta leda utvecklingen vilket kräver nya och förbättrade konstruktioner, ständig översyn och uppdatering av maskinparken och ständiga förbättringar. Vad har man då investerat i undrar vi på redaktionen.
Företaget har köpt en fleroperationsmaskin från Stenbergs, ett riktigt tekniklyft. Maskinen är 5-axlig fleroperationsmaskin, OKUMA MU-400V II som ger möjligheter till mer flexibel och effektiv produktion än tidigare. Den är installerad sedan ett år tillbaka och kör för fullt.
– Vi har kört upp mot 30 % snabbare på vissa komponenter men vi jagar inte sekunder utan mycket av sparad produktionstid handlar om kortare ställtider tack vare måttstabiliteten, positionerings och repeternoggrannheten i vår OKUMA samt att på Stenbergs inrådan införskaffa ett nollpunktsystem, säger maskinoperatören Jim Andersson.
– OKUMA:n är utrustad med 5-axis Auto Tuning System. Ett system som med några enkla knapptryckningar automatiskt justerar maskinen geometriskt för att uppnå högsta möjliga noggrannhet. 15 000 rpm i spindel med en effekt på 22 kW och ett vridmoment på 199 Nm ger möjligheten till en hög avverkning, förklarar maskinsäljare Gert Carlsson på Stenbergs.

Jakten på effektivare tillverkningsprocesser

Dessutom har företaget investerat i en ny trådgnist av modellen V500G från Excetek. Maskinen har hög precision och ett rörelseområde på X 500, Y 300 och Z 260 mm.
– Vi kände ett stort behov av en ny trådgnist och med möjlighet att nu köra obemannad natt och helger tack vare automatisk trådträdning som öppnar helt nya möjligheter för oss att utnyttja maskinen fler timmar per dygn vilket ger oss en helt annan verkningsgrad i maskinen, säger Johan Lithén. – Och givetvis hög tillförlitlighet. Vi tyckte även att Excetek hade ett modellprogram som passar vår produktion och det vi tillverkar storleksmässigt. Vi gnistar mindre detaljer och behöver ingen stor maskin.
– Automatisk trådträdning är viktigt för kunderna idag för att kunna köra fler timmar per dygn och framförallt gå automatiskt på nätterna utan bemanning. Tidigare maskin hade inte automatisk trådträdning och hade man då otur och fick ett trådbrott så stannade tillverkningen, så absolut ett måste för ALO, säger Fredrik Claesson ansvarig för Excetek i hela Sverige på Stenbergs.
– Excetek är en maskin med hög tillförlitlighet och bra precision precis så som ALO vill ha det.
De tillverkas i Taiwan och är delägda av vår leverantör YCM. Vi har nu ett tiotal trådgnistar ute på den svenska marknaden och det kommer bli fler. Vår minsta maskin har måtten x 350 y 250 och den största har måtten x 1200, y 1000. Z rörelser är från 260 mm upptill 1 000 mm. Så det finns en maskin för alla sorters applikationer, säger Fredrik Claesson på Stenbergs.

Jim Andersson är maskinoperatör och jobbar med den nya 5-axliga maskinen från OKUMA och de andra bearbetningsmaskinerna.
Fredrik Claesson maskinsäljare Stenbergs och Sixten
Andersson framför den nya trådgnistmaskinen

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here