Per Andersson från Amada visade bl.a vad en fiberlaser kan skära ut, snabbt och effektivt.
Per Andersson från Amada visade bl.a vad en fiberlaser kan skära ut, snabbt och effektivt.

Här fick tillresta se den senaste Amada kantpressen HFE3i med den nya avancerade styrningen 3i, energisnål, snabb och användarvänlig. För effektiv bearbetning av komplexa detaljer i tjocka och tunna material demonstrerades den nya fiber lasermaskinen LCG 3015 AJ (4kW). Maskinen är utrustad med dysväxling, en effektiv lösning för att minska ställtiden. Maskinen har kompakt format för minsta platsbehov, ett ergonomiskt säkerhetskabinett, egenutvecklad fiberlaserkälla från Amada, för snabbare processhastighet som minimerar behoven av efterkommande operationer.

Maskinleverantören Amada visade även mjukvaror, verktyg och tillbehör under sina öppna husdagar.

 

Ny mjukvara för kantpress AMNC 3i
Ny mjukvara för kantpress AMNC 3i

– Våra maskiner, vårt japanska produktionstänk och vår organisation är alla fullt utvecklade att hantera dagens krav på effektiv produktion med minskad miljöpåverkan. Med ett ständigt ökande och omfattande sortiment av plåtbearbetningsmaskiner, har Amada alltid en lösning som passar kundens specifika behov. Från punktsvetsning till helt automatiserade anläggningar, kan vi föreslå en lösning som kommer att ta kundens produktion till nästa nivå, sa Per Andersson maskinsäljare.

Automatisering

Idag är det ingen utmaning att automatisera med robot och göra en manuell process automatisk. Det handlar idag mer om att automatisera ett eller flera steg tidigare. I Astro 100 Cell så finns det en mjukvara som automatiserar programmeringen av cellen. Det finns ett automatiskt gripdonsväxlingssystem. Men framförallt så har cellen en mycket unik och idag beprövat system för att byta verktyg automatiskt. I denna typ av lösning blir det möjligt att ha en kö körning av olika artiklar och cellen byter gripdon och verktyg helt automatiskt. Med off-line mjukvaran så går det snabbt och enkelt att skapa nya program vilket gör att lösningen lämpar sig även får små serier. Med off-line mjukvaran så minimerar man stilleståndet i cellen för att skapa nya program.

Automatisering av kantpress med verktygsväxlare

Amada + Dorato 022– Tittar vi på det nya grafiska gränssnittet så är det design, full visualisering för operatören med verktygsnavigering och användarvänligheten i fokus, säger Peter Book.

– Vi ser nu en ständig utveckling av mjukvara. Maskinerna rent mekaniskt i sig om vi tittar på ex. en kantpress så kommer det nyheter runt omkring maskinen i en strid ström men ser du på basen, själva grunden i en modern maskin idag om man generaliserar så är det beprövad teknik som är riktigt bra. Så här finns inte så jättestort behov av förändringar. Dock har vi ett bra exempel på att maskintillverkarna idag arbetar mycket med att få maskinerna energisnålare, förklarar Peter Book och fortsätter;

Amada + Dorato 025– Men som sagt det händer mycket på mjukvara som ex. automatisk vinkelmätning och mer information till operatören så att hen alltid vet att det blir rätt. Jag vill lyfta det här med automatisk verktygsväxling som är mycket intressant. De är detta som vi diskuterar mest med våra kunder idag. Det man ser hos kunderna är att seriestorlekarna blir mindre och mindre. Då blir det mycket verktygsomställningar som i sin ger långa ställtider. Detta är ett stort samtalsämne ute bland tillverkande företag, hur skall man agera i detta fall och vi på Amada har ett svar och det är att automatisera produktionen och ta detta tekniklyftet idag för om vi väntar så tappar vi i konkurrenskraft och order och jobb försvinner utomlands.

 

Amada + Dorato 016– Vi ser fortfarande ett relativt ljummet intresse för automatiska verktygsväxlare men vi hoppas och tror att svenska företag börjar bli intresserade. Tar vi exempelvis ett land som Italien så sålde vi över 20 kantpressar med verktygsväxlare förra året. Ser vi totalt i Europa har vi långt över hundra maskiner i produktion sedan lanseringen. I Sverige har vi levererat 2 stycken så här finns mycket att ta ställning till men ser vi på vårt kostnadsläge så borde det vara intressant, avslutar Peter Book.

 

 

Mattias Lagebo är ny maskinsäljare på Amada Sweden, han berättar; – Jag har arbetat med allt från robotsvetsning (operatör) till produktionschef. Som produktionschef arbetade jag mycket med att reducerade ledtider. Jag ser fram emot att börja på Amada och kunna hjälpa företag med ständiga förbättringar och bättre kvalitet.
Mattias Lagebo är ny maskinsäljare på Amada Sweden, han berättar;
– Jag har arbetat med allt från robotsvetsning (operatör) till produktionschef. Som produktionschef arbetade jag mycket med att reducerade ledtider. Jag ser fram emot att börja på Amada och kunna hjälpa företag med ständiga förbättringar och bättre kvalitet.
Laserskuret material, koppar 2 mm och mässing 1 mm.
Laserskuret material, koppar 2 mm och mässing 1 mm.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here