Oscar Samuelsson ägare till Oppunda Svets & Mekanik AB utanför Katrineholm tillsammans med Tony Olah Tovend AB ansvarig för BAYKAL och Loewer på den svenska marknaden.I bakgrunden den senaste maskininvesteringen på verkstan, BAYKAL kantpress APHS 31300.

Katrineholm har som industristad tyvärr skapat många svarta rubriker om vi ser 20 år tillbaka. Och i lokaltidningarna pratade man då om en ”död” stad.

Ericssons nedläggning var ett hårt slag mot staden. Tittar vi tillbaka så drabbades Katrineholm hårt när Scania flyttade sin produktion till Södertälje. Tidigare hade Flextronics varslat över 500 personer i samband med att Katrineholmsfabriken lades ner.

Så Katrineholm har varit nere på knä men kamplusten har varit stark. Och idag är företagarna rekordnöjda med klimatet i Katrineholm och man har en stark framtidstro.

Stadens företagare tror att Katrineholms geografiska läge med närheten till Stockholm kommer att bli ett allt starkare argument för företagsetableringar. Idag är man en del av den mycket expansiva Stockholmsregionen.

Varför skriver vi detta i tidningen, jo det handlar om att visa att en stad eller ort som är hårt drabbad av nedläggningar av stora arbetsplatser, ofta reser sig på nio (här är Göteborg ett exempel med varvsnedläggningarna och SAAB:s nedläggning av bilfabriken i Trollhättan) och där industri och kommun hittar lösningar tillsammans som ger utveckling på både lång och kort sikt.

Och här finns nu, tack vare att många företagare har lagt ner ett stort jobb, många framgångsrika verkstadsindustrier stora som små. En av dem som överlevt och nu expanderar är lilla Oppunda Svets & Mekaniska AB med ägaren Oscar Samuelsson i spetsen. Oscar som nu har startat en resa med att byta ut sin maskinpark succesivt och han har en lång önskelista som vi snart skall få information om. Först ut är en ”intelligent” kantpress som skall förbättra både kvalitet, precision och säkra leveranstiderna.

Genomtänkt in i minsta detalj – 3D-spännsystemet från DEMMELER, originalet. Lång livslängd, snabb återbetalning, det är vad vi kallar lönsamhet, säger Linus Risne på Nordiska Wemag.

Tagit stora steg in i byggindustrin och industrisektorn

Ett företag som har varit med under alla tuffa år och som har lärt sig av alla smällar, gjort omtag i sin inriktning och utvecklat sin verksamhet är Oppunda Svets & Mekanik AB med Oscar Samuelsson som ägare.

– Vi har anpassat oss och har byggsektorn som stora kunder idag. Från början 1995 så jobbade Oppunda med främst industrier och de stora kunderna var Ericsson, SKF, Scania och Kronfågel.

Företaget finns idag sedan 2005 i en fastighet md en produktionsyta på 2 500 kvm. Oscar visar mig runt i lokalerna som är indelade i olika enheter där svetsning och olika verkstadsmaskiner har ett stort fokus. Det är rent och snyggt, en bra arbetsmiljö och vi ser alla de klassiska maskinerna/tekniken för att bearbeta och forma plåt.

Tillverkning sker av små och stora serier när det handlar om plåtbearbetningar som klippning, stansning, bockning, svetsning m.m.

– Vår personal har lång yrkeserfarenhet från tillverkning av prototyper, detaljer, reservdelar och lyftverktyg. Vi kan svetsa och bearbeta i de flesta förekommande material som aluminium, rostfritt och stålplåt. Här finns en egen tillverkning av industrifläktar, transportfläktar och rökgasfläktar för varma gaser. Tillverkning av fläkthjul sker efter egna CAD-ritningar och fläkthjulen är både statiskt och dynamiskt balanserade, säger Oscar Samuelsson stolt. – Så här finns att göra, vi har just nu bra tider och vårt kapacitetsutnyttjande ligger ofta över 95 % på våra nyckelmaskiner i verkstaden.

– Som du ser har vi en något ålderstigen maskinpark men som är väl fungerande. Vi har nu sedan några år tillbaka startat en investeringsresa i ny maskinteknik som innebär att vi har en plasmaskärningsmaskin, grad – och poleringsmaskin som vi fokuserar på längre fram i texten samt att vi helt nyligen (2 månader sedan) köpt en modern kantpress av fabrikat BAYKAL.

– På önskelistan finns nu tankar på att se vad marknaden kan erbjuda när det handlar om gradsax, kantvik och en fiberlaserskärmaskin. Men vi är ett företag som behöver gå sakta och förståndigt fram. Som ett mindre företag så vore det förödande att göra en felinvestering så det får ta tid, säger Oscar Samuelsson.

Korta och medelstora serier kräver att man får ner ställtider

Så vi tittar närmare på den nya kantpressen från BAYKAL, hur gick köpprocessen till.
– Vi var ett team ur personalen som drev projektet att hitta rätt maskin för våra behov till ett överkomligt pris. Vår beläggning är god men vi kör inte två-skift så det gäller att anpassa maskinen till vår verksamhet. Vi tillverkar korta serier med korta leveranstider. Det betyder att vi behöver en maskin som är allround och som inte behöver vara fullutrustad med extra allt.

– Under 6 månader samlade vi in fakta från många olika fabrikat. Vi kontaktade företagen och ställde frågor och fick svar. Vi var även runt hos kollegor i branschen och tittade på vad de hade valt för fabrikat och vad man tyckte om prestanda m.m., säger Oscar.

– Jag var en av dem som blev kontaktad och det visade sig att BAYKAL kunde erbjuda det som Oscar och hans medarbetare behövde. När vi började sätta ihop ett maskinkoncept så var det bla. detta som var viktigt, säger Tony Olah.

Maskinoperatören Kent Nyberg har fått utbildning och programmerar in allt fler återkommande jobb.

Maskinleverantör är Tony Olah på Tovend AB som är återförsäljare för den turkiska maskintillverkaren BAYKAL.

 – Försäljningen av BAYKAL i Sverige har under åren varit stabil och bra och det finns ca 450 maskiner runt om i landet. Många förstagångs kunder som fått rekommendationer från sina kollegor inom plåtbranschen, även många kunder som köper sin andra och tredje maskin efter att köpt första maskin.

Här redovisas lite tekniska fakta runt maskinen.

BAYKAL kantpress APHS 31300. Presslängd 3100 press tryck 300 ton, CNC-styrning DELEM DA 69 / 3 D Touch med CNC-bombering samt Wila hydraulisk verktygslåsning. Extra kraftigt bakre anslag. CNC-styrd främre plåtupphåll i 2 axlar. AKAS motoriserade fingerskydd. Extra stor slaglängd samt öppningsmått på pressen.

Lite tankar kring;

– Det är väl ingen superudda maskin men lite extra har den allt. Maskinen är mycket flexibel med utrustning och mjukvara för att Oppunda skall ha så stor flexibilitet som möjligt för dagen och den framtida produktionen.

– Jag själv har ju jobbat i många år inom verkstadsindustrin innan jag började som maskinsäljare och har erfarenhet av bland annat kantpressbockning många år. Jag vet hur man kan underlätta för operatören om maskinen har bra tillbehör som ger enkla och smidiga verktygsbyten om man nu som Oppunda har produktion som kräver många verktygsbyten dvs korta serier och många ställ.

– Det är ju också klart att och en fördel om man använder maskinen vid behov och inte har full produktion, så räcker det med ett enklare verktygs system vid byte av verktygen samt givetvis en enklare utrustad maskin.

– Men i andra fall är det även bra med ett större öppningsmått och större slaglängd, då man kan tillverka komplexa detaljer och kunna använda större verktyg. Detta är en av Baykals fördelar att man hela tiden har ett standardprogram men har flexibiliteten att tillverka detaljer och produkter med större mått utan några större kostnader.

– Kantpressen har även utrustas men ett främre CNC support stöd som kan följa med plåten vid bockning och även röra sig CNC i horisontellt led för att underlätta för operatören vid bockning av framför allt tunga detaljer men även vid normala bockning, för att spara på operatörens axlar mm

– Jag är lite förvånad att inte fler kunder väljer detta tillbehör även om det koster lite extra. Man slipper onödiga sjukskrivningar när operatören får känningar i axlar och kroppen efter monotona rörelser, avslutar Tony Olah.

– Vad som spelade stor roll för affären blev lyckad var att vi fick ett snabbt förtroende för Tony Olah och hans långa erfarenhet och goda försäljningsresultat och referenser runt fabrikatet BAYKAL gjorde att det kändes som en säker affär, säger Oscar och fortsätter;

– Den nya maskinen från BAYKAL ersatte en ålderstigen kantpress från Beyeler från 1996 med äldre teknik. När vi körde jobb i den nya maskinen så fick vi verkligen se vilken utväxling där är mellan äldre teknik och den senaste.

– Vi är supernöjda med maskininvesteringen och ser fram mot nästa som vi hoppas blir lika lyckad som vår kantpress från BAYKAL. Framtiden ser ljus ut för Oppunda Svets & Mekaniska och Oscar och hans personal arbetar vidare med att stärka sina kundkontakter och inom en snar framtid kommer man att ha en maskinpark som kan erbjuda det mesta. För på verkstadsgolvet finns redan sedan lång tid tillbaka en kunskap och kompetens hos personalen som gör att man kommer att höja sin produktivitet allteftersom ny maskinteknik kommer på plats.

Maskinoperatör Joakim Stjernlöf.

Här ser vi plasmaskäraren skära ut en hålbild i plåten. Plåten går sedan vidare till efterbearbetning och gradningsmaskinen från LOEWER Disc Master LOEWER 4 TD / 1500 mm bredd.

Passar för gradning, polering, kantavrundning och oxidborttagning i en och samma maskin. Maskinen kan jobba i många olika material som stål, rostfritt, aluminium m.m.

– Jag har haft agenturen i 10 år och har många nöjda kunder ute i svensk industri. Fabrikatet är nu inarbetat och nöjda kunder ger fler nöjda kunder. Det är stor konkurrens på marknaden men Loewer är en relativt enkel maskin men effektiv. När det gäller konstruktionen har maskinbyggarna på LOEWER i Tyskland har verkligen tänkt till och tillverkat en pålitlig maskin med låga underhållskostnader, säger Tony Olah på Tovend AB

– Vi tittade och studerade maskinen för första gången på Elmia plåtmässan 2018. Fabrikatet var för mig helt okänt. Jag hade med mig en detalj från vår produktion för att prova på mässan där jag fann ett intresse för en maskin. Tony och hans tyska kollega Martin demonstrerade och jag blev både förtjust i resultatet av gradningen men också av priset på maskinen och tekniken. Det blev en bra affär och nu har vi gradat och polerat våra plasmaskurna detaljer i flera år utan problem, säger en nöjd Oscar Samuelsson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here