Att hitta en slagkraftig rubrik som skapar intresse för en artikel är inte alltid så lätt men i detta fall så blev det enkelt. Vi fick snabbt ett helhetsgrepp om vad vi skulle skriva under detta besök på det Småländska höglandet.
Och allt inom en tillverkningsprocess börjar med materialkännedom. I vilket material skall man tillverka sina produkter, vilka egenskaper skall produkterna besitta. Frågor som är viktiga att ställa i dagens konkurrensutsatta tillverkningsindustri. Härenviks har de flesta svaren som handlar om att företaget gärna tar ett helhetsansvar från framtagande av rätt material från rätt gjuteri, då man har goda gjutkunskaper.
En av Härenviks specialiteter är att förbättra kundernas befintliga produkter och att hitta bättre och mer kostnadseffektiva lösningar.
– Utmaningen är att hitta enkelheten i till synes avancerade konstruktioner och det är där vi har vår stora styrka, säger ägaren Thomas Adolfsson.
– Vi drivs av att få vara med i utvecklingsprocessen hos våra kunder. Och vår nisch är att utgå från gjutna material för att skapa bästa lösningen när det handlar om form, kvalitet och pris.
Att bygga långsiktiga relationer med sina kunder ser man som en viktig nyckel till företagets framgångar.
– Vi vill helst vara en partner till våra kunder och inte bara en leverantör, då fungerar allt som bäst. Ju större insyn vi får i kundens processer, desto mer nytta kan vi göra. Det tjänar alla på i längden, förklarar Thomas.
Vi styr kosan till Eksjö där ett växande verkstadsföretag oförtrutet fortsätter att bygga sin framtid. Idag är Härenviks ett expansivt företag med 25 anställda, en omsättning på 60 miljoner och med en bred kundkrets
i flera olika segment som industri, maskintillverkare, stadsmiljögods i Sverige och Europa.
– Vi har fortsatt storsatsningen på vår maskinpark. Vi vill ha en maskinpark som sticker ut och flera nya verktygsmaskiner finns nu på plats i de 2 500 kvm stora verkstadsytan, säger Philip Järpenby marknad och sälj.
– Och vi drivs av att följa förädlingsvärdet ”TB,t” och optimera förutsättningarna kring detta.
Så här beskriver Philip Järpenby verksamheten.
– Vi erbjuder korsningen mellan produktutveckling och konstruktion tillsammans med skärande bearbetning. Vi levererar en innovation i form av optimering men även skärande bearbetning, lackering, lager och logistik. Vi bearbetar och ytbehandlar produkterna i en modern maskinpark med en stor variation av möjligheter, allt från enstyckstillverkning till upp mot 1 000-tals detaljer med rätt ledtider till våra kunder.
15-års erfarenhet av skärande bearbetning i en mängd material och ofta levereras prototyper till kund i samband med dess utvecklingsprocess. Här finns även kunskapen om att konstruera och tillverka kundens och/eller gjuteriets modellutrustning som är förutsättningen för var gjuten detalj”.
– Vi arbetar nu mer som verktygsmakare än tidigare och utvecklar vår verktygstillverkning genom nya maskininvesteringar under 2020 och att man klarat av pandemin på ett bra sätt, orderingången är god, vilket betyder 2-skift under 2021, säger Thomas Adolfsson.
Philip Järpenby berättar att man nu satsar och utvecklar sina koncept och kommer att inom kort kommunicera ut detta via en helt ny hemsida.
www.harenviks.se
Ett helt nytt verktyg på marknaden, en applikation, blev en fullträff
En brotsch används i ett redan borrat hål och det förborrade hålet brukar normalt sett vara några tiondels millimeter mindre än det slutgiltiga hålet. Precisionsbrotschar är konstruerade för att vidga ett redan tillverkat hål en aning och med hög precision, och samtidigt göra ytorna släta. Vilken typ av brotsch som är rätt bestäms efter materialet som skall bearbetas samt hålets tolerans- och ytjämnhetskrav.
Under ett möte under hösten 2020 hos Härenviks i Eksjö, då Peter Rödin i sin roll som verktygssäljare på Colly Verkstadsteknik gjorde ett av sina besök ute i industrin, resulterade i och förändrades en skärprocess på ett häpnadsväckande sätt.
– Vi har en klar strategi för produktivitetsförbättringar, där vi för en ständig dialog med våra verktygsleverantörer och samarbetspartners som ibland sitter på nycklarna till framgång, säger produktionstekniker Alex Renebrandt.
– Ja, att hitta nya lösningar på stort och smått i den dagliga produktionen är viktiga och prioriterade arbetssätt som befrämjar produktiviteten. Våra produktionstekniker och maskinoperatörer är unga och hungriga inför ny teknik och kan tänka utanför boxen. Ett djupt engagemang skapar utveckling. Att vi sedan fick en sådan utväxling med den nya brotschen är ju fantastiskt roligt och anmärkningsvärt, säger Thomas Adolfsson.
Ra-värde 1,2 – 1,6µm och Ø90N6
med brotsch som har skär man byter själv.
Vad är hemligheten till om man lyckas med ett projekt frågar vi Peter Rödin?
– Där man kan se en klar förbättring av en skärprocess. Och sen framförallt att man träffar nyfikna verkstadstekniker som är öppna för förslag och nya idéer och samtidigt har tålamod, säger Peter Rödin som menar att det också handlar om engagemang och kunskap. Och att lägga ner mycket tid.
– Jag tycker om utmaningar och att lösa problem. Påhälsningen hos Härenviks var ett besök i allmänhet men det visade sig att det utvecklades till något mycket intressant och inspirerande där vi inledde tester med en uppdatering av Mapals HPR400-brotsch som har skär som kunden själv byter vid behov. Den vi nu testar har 8 skäreggar, för diameter 90,0 mm med toleransgrad N6. Vid tidningens tryckning har vi passerat över 900 detaljer med 2 brotschade hål i varje vilket motsvarar ett totalt håldjup på över 50 meter med ett Ra-värde som ligger mellan 1,2–1,6 µm! Utan byte av skär skall tilläggas, ska bli intressant att se slutresultatet men redan nu är vi mer än nöjda.
– Vi sänker bearbetningstiden avsevärt, jämfört med den verktygslösning som man använde tidigare. Och som det skulle visa sig över tid, till en mycket säker process med precision.
– Innan använde vi ett arborrverktyg och behövde stanna maskinen efter ett antal detaljer för att justera måtten och det kunde ibland ta upp mot 30 minuter varje gång i ställtid, och flera omkörningar. Med stora volymer så tappade vi tempo.
Idag när vi är på besök så visar man upp ett verktyg som fortfarande presterar efter över 50 meter körning, och man har sparat in många timmars maskintid fram till tidningens tryckning.
– Härenviks är första företaget i hela Sverige som provar det nya verktygskonceptet från Mapal med att brotscha med utbytbara skär och framförallt till 6:e gradens tolerans, säger Peter Rödin.
– Diskussionerna som bottnar i teknik är otroligt givande och det är bra att kunna ställa frågor. Men det är faktiskt minst lika utvecklande att få frågor från våra kunder som gör att man får tänka till lite. Och här har jag och produktionsteknikerna på Härenviks hittat en bra dialog som säkert kommer att generera fler intressanta förbättringar framåt.
– För vi har fått blodad tand att genomföra fler tester med andra verktygslösningar som höjer företagets produktivitet och i slutändan ger bättre lönsamhet, säger Peter Rödin.
Hur slutar det här?
– Det slutar inte här utan vi fortsätter att se nya möjligheter att förändra och förbättra, säger Peter och Alex.
Sista frågorna går till Peter när vi undrar hur de yttre förutsättningarna spelar in och då tänker jag på maskinparken vad för typ av maskin man skall bearbeta i, vilken betydelse har detta?
– Denna typ av brotschsystem går att använda i de flesta fräs- och svarvmaskiner. Det vi tittar på innan vi föreslår vilken brotschtyp vi önskar använda är bland annat vilket material som skall bearbetas, vad finns det för kyltryck på skärvätskan i maskinen, är maskin och detalj stabil eller instabil bara för att nämna några faktorer. Därefter föreslår vi den mest lönsamma lösningen utifrån givna förutsättningar.
En sak vi dock aldrig kan tulla på vid applikationer med så snäva toleranser som i detta fall är att använda en grundhållare med vinkel-kastjustering, med vilken man kan kompensera bort eventuella kast- och vinkelfel i maskinspindeln.
Och vi vet av erfarenhet sedan många år av samarbete i den skärande bearbetningsvärlden, att Peter Rödin är en mycket duktig tekniker med ledande verktygstillverkare i ryggen.
Hur resonerar du i allmänhet och om du får idétorka, vad gör du då?
– När man arbetar med ledande verktygstillverkare som bl.a. Mapal och Mitsubishi är nog det enda problem jag ser är tiden, förutom brotschen så har vi borr från Mapal under test och svarvskär från Mitsubishi bara här hos Härenviks. Så det handlar mer om att hitta tiden för att genomföra alla idéer man har, avslutar Peter.