Här ser vi Anders Wikström DMG MORI tillsammans med Roger Andersson, Niklas Andersson och Lars Nilsson Svetruck.
Cellen är specialbyggd med stor plats för robot och utrustning. Och också bra ergonomi för maskinoperatören som kan arbeta i cellen på ett bra sätt.
Konceptet bygger på stor flexibilitet med manuell körning när det handlar om riktigt stora artiklar.
Och en hög automatiseringsgrad när det blir lite mindre artiklar som kan gå obemannat i många timmar.

Vill man veta mer om trucktillverkning, Ja då skall man besöka trucktillverkaren Svetruck i Ljungby. Det lilla samhället med 25 000 innevånare är en av världens metropoler när det gäller trucktillverkning. På 21 000 kvm arbetar 180 medarbetare med att bygga olika truckar i världsklass. Så när det handlar om t.ex. motviktstruckar, ja då vet Svetruck hur man gör.

Återigen besöker tidningens redaktör ett framgångsrikt familjeägt tillverkningsföretag med egna produkter som är ett av de ledande på en gigantisk och global marknad. Entreprenörerna och bröderna Holger och Sture Andersson har sedan 1977 byggt upp ett stabilt och välskött svenskt familjeföretag med fokus på trygghet, kompetens och produkt- och marknadskännedom. Sedan 10 år tillbaka är makarna Astrid och Holger Andersson ägare till Svetruck AB. Sönerna Niklas och Roger Andersson är operativa chefer. Holgers bröder Rune och Sture har vi skrivit om i tidigare artiklar, då de startat egna företag med framgång men det är en annan historia…

Idag när vi hälsar på är Holger Andersson hemma, då han är 79 år och håller sig självisolerad på grund av pandemin.

– Annars är han här varje dag och håller koll på oss, skrattar fabrikschefen Niklas Andersson som tillsammans med brodern Roger Andersson marknadschef har det operativa dagliga ansvaret för företaget.

Med vid kaffebordet är också en annan nyckelperson, Lars Nilsson produktionschef och som varit med sedan starten av Svetruck 1977.

– Ja, det var faktiskt så här att företaget hade varit igång en månad när jag började arbeta här på Svetruck. 45 år senare arbetar jag kvar och det har blivit som mitt andra hem och det beror nog på min goda kontakt med ägarna, alla trevliga medarbetare och att det händer saker här varje dag, den ena dagen är inte den andra lik. Och givetvis att vi är framgångsrika på det vi gör och att världens alla kunder tycker om våra produkter, säger Lars Nilsson och fortsätter;

– Idag arbetar jag som produktionschef som sagt och min huvudsakliga huvudsyssla är att se till att vi har en väl fungerande produktion med en maskinpark som ger oss en effektiv och produktiv tillverkningsprocess. Våra senaste maskininvesteringar är flera högt automatiserade och flexibla robotceller där vi nu kan utveckla vår produktion och köra mer obemannat, för vi behöver utnyttja fler av dygnets timmar på ett bättre sätt för att hinna med och klara våra uppsatta leveranstider. Dessutom har vi som alla andra industriföretag en brist på svetsare, maskinoperatörer och produktionstekniker. 

– Svetruck är ett modernt verkstadsföretag och här behöver vi få hjälp av stat och kommun att utbilda ungdomar i exempelvis produktionsteknik och hantering av modern produktionsutrustning. Idag är det brist på produktionstekniker och högkvalificerade operatörer, upprepar Lars Nilsson.

– Men direktörer och säljare, är det gott om skrattar alla runt kaffebordet.

Svensk industri måste alla värna om, den svenska produktionen och se till att industrin behåller tillverkning, kompetens och arbetstillfällen inom landet, det är väl alla överens om.

Och då tänker jag som redaktör och som vanlig medborgare i landet Sverige. Hur skall vi ha råd med den välfärd vi vill ha om skattekronor försvinner ut ur landet och arbetstillfällen försvinner som ökar på statens och kommunernas inkomsttapp betydligt. Infrastruktur, skolan, den sociala sektorn och vår äldrevård behöver stora resurser för att klara av försörjningen av samhällets vitala funktioner.

Vi behöver en levande och attraktiv industriproduktion i Sverige och då måste vi stötta och utveckla svensk industri med alla till buds stående medel. Försvinner industrin så utarmas vårt samhälle och då är vi mycket illa ute. Så precis som Svetruck i Ljungby och det ledarskap som genomsyrar företaget, så behöver fler företag tänka på samma sätt och utveckla istället för att avveckla sina verksamheter.

Lite mer om Svetruck, tagit från deras hemsida.

Varje Svetruck byggs för de arbetsuppgifter den ska utföra, med smidig kontroll över alla funktioner och bästa tänkbara sikt över arbetsområdet. En truck som klarar krävande uppgifter samt är en säker och bekväm arbetsplats som ger truckföraren en bra dag på arbetet.

Med vårt grundläggande kvalitetstänk och 40 års gedigen erfarenhet erbjuder vi marknaden starka, pålitliga och långlivade lösningar för effektiv materialhantering. En truck, byggd av högkvalitativa komponenter, genomtänkt och beprövad design, samt anpassad för just dina behov, det är en Svetruck.

Sedan 1977 har företaget levererat gaffeltruckar, containerhanterare och timmerhanteringsmaskiner över nästan hela världen med konceptet genuina och pålitliga kvalitetsmaskiner med det allra bästa av modern teknologi. Idag är vi en av de ledande tillverkarna av gaffeltruckar. Hjärtat av Svetruck finns i Ljungby. Här finns vår utvecklingsavdelning, tillverkning och huvudkontor, allt under samma tak.

Vår passion för att utveckla och tillverka kvalitetsmaskiner lever kvar sedan företagets grundare byggde den första maskinen på 1960-talet. Denna passion lever fortfarande idag på Svetruck. Vi fokuserar alltid på kvalitet i varje moment, i vår utveckling och tillverkning.

Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför många olika modeller av gaffeltruckar 10-80 ton, containerhanterare 25-55 ton och timmerhanteringsmaskiner 15-35 ton.

Fakta: www.svetruck.se

Laserskurna detaljer som väntar på vidareförädling.  -Vi kallar de för hundben lite skämtsamt, säger Niklas Andersson.
Laserskurna detaljer som väntar på vidareförädling.
-Vi kallar de för hundben lite skämtsamt, säger Niklas Andersson.
Anders Wikström vid en av de senaste cellerna från DMG MORI 2018. Denna cell med mätmaskin integrerad. Automatiseringen har under en tid stått högst på listan.

Nästa steg mot mer obemannad produktion

Maskinleverantören DMG MORI Sweden har levererat ett flertal olika maskinlösningar för den skärande bearbetningen på Svetruck, flera av maskinerna med automation.

Anders Wikström är maskinsäljare på DMG MORI och representerar den tysk/japanska maskintillverkaren i distriktet.

Jag försöker alltid ställa många frågor för att kunna föreslå bästa lösningen och inte kopiera konkurrenternas förslag. Jag har arbetat som maskinsäljare i 17 år. Började som säljare av förnödenheter med inriktning på skärande bearbetning som huvuduppgift på Verkstadsservice. Sedan blev det maskinsäljare på VS Maskin och där efter Duroc Machine Tool, och nu har jag jobbat på DMG MORI i 5 år.

Hur upplever du den svenska marknaden just nu?
– Tillverkningsindustrin har varit bra på att ta tillvara på de möjligheter som faktiskt har uppstått under de senaste åren. Vi pratar ny maskinteknik, automation, digitalisering och nya mjukvaror. Det visar att det är en bransch som ständigt vill och utvecklas. Den utvecklingen vill vi på DMG MORI vara en del av. Jag brinner för ny teknik, speciellt att automatisera enstycks och små serier, vilket många kunder fortfarande tror inte är möjligt. Vi på DMG MORI har mycket bra förutsättningar att lyckas eftersom vi har det bredaste maskinprogrammet att tillgå. Och så har vi nu många bra egna automationslösningar att koppla på våra maskiner, nya som gamla.

Vad är det som gör att era maskinlösningar blir allt populärare hos kunderna. För vad jag förstår så har ni en mycket bra försäljning till svensk industri.
– Under en lång tid har vi framgångsrikt sålt till exempel många 5-axliga maskiner och även hjälpt företag att öka sin lönsamhet och produktivitet genom att erbjuda helt nya och egenbyggda automationslösningar. Automatisering av högvolym har länge setts som en självklarhet och med DMG MORIs satsningar på att erbjuda kompletta robotlösningar med automation i fokus och produkter som vårt nya styrsystem CELOS, så är murarna rivna och motståndet så gott som borta när det handlar om att automatisera lågvolym, vilket är fullt möjligt idag med lönsamhet, säger Anders Wikström.

 – Men grundläggande är givetvis att spindeln skall snurra och gå, det är det viktigaste för en verkstadsägares lönsamhet, att göra spån. Så trots alla budskap om digitalisering, automatisering och smarta fabriker, så är det givetvis fortfarande smartast om man kan producera så mycket spån per timme och dag som möjligt. Och det är grundläggande incitament i vår försäljningsfilosofi.

En av de enskilt största åtgärderna för att öka tillgänglighet och lönsamhet är enligt Anders Wikström att investera i större verktygsmagasin, då operatören slipper onödig och tidskrävande verktygshantering. 

Om vi tittar specifikt på kunden – Svetruck som är i fokus i denna artikel. Vad ser du för kundkrav om man läser dina svar från texten ovan. Och hur ser historiken med maskininvesteringarna ut fram till idag.

– Svetruck har såklart ”lättare” att investera då man bearbetar till sig själva och har koll på antalet detaljer och utseendet. De kör små till medelstora serier och är idag mycket effektiva genom att de planerar jobben noga för att köra rätt detalj och antal vid rätt tidpunkt på dygnet trots att de jobbar dagtid, avslutar Anders Wikström.

När Svetruck i Ljungby,
nu investerade i nya svarvceller,
så skall det vara extra mycket av allt.

Tidningen Maskinoperatören har skrivit spaltmetrar om framgångsrika företag där entreprenörer i Småland byggt upp verksamheter från två tomma händer till ledande och ibland världsledande företag med egna produkter. Ingen nämnd ingen glömd.

För att maximera sin produktion behöver man ständigt jaga nya maskin- och tekniklösningar och maskintillverkare med egna produkter är inget undantag.

Historierna om tillfället som gör att man köper maskin varierar. I fallet med ovannämnda så får vi fråga Anders Wikström om hur det gick till med senaste maskininvesteringen hos Svetruck och det handlar om en kaffepaus och en servett? det får du utveckla Anders.

– Jag och min arbetskamrat Olof Gyllenoxe var i Ljungby och hälsade på en kund till DMG MORI och vi blev färdiga i tid så innan vi skulle åka hem, så tänkte jag att vi slår en signal till Lasse och Niklas på Svetruck och ser om de vill träffas över en fika. Det var inga problem och när vi satt där med kaffet så pratade vi givetvis om alla möjliga värdsliga problem men också om deras svarvavdelning.

– Med tidigare goda erfarenheter från samarbete med DMG MORI och ABB/SVIA så hade vi en plan som vi diskuterat internt på företaget, hur skall vi tänka denna gång, vilken maskintyp och hur skulle cellen se ut, säger Lasse Nilsson produktionschef,

– det var frågor som nu ”poppade upp” när tillfället gavs.

– När alla de vardagliga världsproblemen var avklarade, så visade bröderna Niklas och Roger Andersson och Lars Nilsson upp en servett där man på den skrev.

” Härmed beställer vi en styck DMG MORI NTX 3000 … med industrirobot ABB/SVIA, så och så och så. Och priset med en signatur.

– MEN vi vill ha svarvlängd 3 000 mm i samma maskinmodell och inte 1 500 mm som finns idag. Tror du att Dr Mori kan bygga en specialmaskin till oss, frågade grabbarna på Svetruck?

– Jag och Olof tog med oss servetten med ordern till huvudkontoret och började undersöka möjligheterna nästa dag. Efter några dagar kom svaret – Ja, Dr Mori kan tänka sig att bygga en ny maskinmodell. Så Svetruck är först i världen med detta koncept. Numera står en systermaskin i en utställningshall i Japan och vad vi förstår kommer man att börja tillverka fler av maskinmodellen efter behov.

Här ser vi på fotot, omfattningen av cellen som ABB/Svia kallar för en av de snyggaste celler man byggt.
   Och det handlar om stor plats och ordning och reda på kablar och annat.
   Vi får lite input från ABB och Johanna Larsson som är sales specialist.
   – Svetruck satsar stort på automation från abb för att kunna behålla sin starka marknadsposition och produktion i sverige. Sedan mars i år står nu en ny toppmodern automation på plats, en flexloader fp800 och en ABB Robot irb6700 som i linje med deras tidigare flexloader-installationer skapar ett starkt fokus på modern produktion.    
   För denna automation har flexloader vision 3d varit nyckeln för att kunna hantera ämnen direkt ifrån pall och därmed förbättra arbetsmiljön ytterligare för sina operatörer. Cellen är resultatet utav ett nära samarbete för att uppnå den grad av flexibilitet som Svetruck behöver för att kunna variera manuell körning i maskinen med robotladdning. Det är en automationslösning som ligger i framkant och optimerar maskinnyttjandet genom att möjliggöra hantering av en bred produktflora med varierande volymer som kräver snabba, automatiska ställ. En high-end lösning med automatiskt verktygsbyte, mellanläggshantering och rengöring av detaljer innan palletering, som skapar förutsättningar att köra obemannat och med tiden kommer Svetruck addera fler artiklar till denna cell.
  ABB:s automationen avspeglar väl den flexibilitet som DMG MORIS ntx3000 representerar vilket ger Svetruck bästa, möjliga förutsättningar att optimera sin produktion. 

Och man blev först i världen med
NTX 3000 med 3 meters svarvlängd.

Idag är servetten inramad på vårt kontor och maskinen är på plats, säger Anders Wikström.

Så varför detta önskemål, frågar vi Lars Nilsson på Svetruck?
– Vi var ute efter möjligheten att kunna svarva längre artiklar vid behov. Multifunktionsmaskiner heter det och då måste vi ha multifunktion och flexibilitet. Vi har ett brett spann av komponenter i små och stora storlekar. Satsar vi på en produktionscell så vill vi ha flexibilitet att imorgon eller när det sker kunna svarva längre komponenter som cylinder rör och liknande. Med egna produkter kan vi styra våra processer på ett bra sätt och kan planera på lång sikt hur, var och när vi behöver byta artikel i maskinen.

– Här gick vi grundligt till väga och undersökte marknaden där flera andra fabrikat var med i våra funderingar men det föll till slut på att vi kunde få byggt en mindre maskin men med ”lång” svarvlängd.

– Det handlar om att bland världens maskinbyggare så tillverkar man större maskiner (diametern) beroende på svarvlängden. Och då blir det så klart allt större och tyngre och givetvis en större prislapp. Här kunde vi tillgodose kraven på en mindre maskin med då såklart en vettigare pris för kunden, det var en av de avgörande faktorerna, säger Anders Wikström.

Maskincellen installerade den 11 februari 2021 klockan 11.58. Trailern kom med maskinen klockan 9.12.

Varför skriver vi så här, Jo trots den goda stämningen och alla skämt och skratt, så är det full koll på verksamheten och en professionalism tonar in allt eftersom vi diskuterar produktionen.

– Vi har gjort ett grundligt arbete innan vi symboliskt skrev på servetten och efter det började arbetet att göra provkörningar och tidsstudier för idag styr cykeltiderna, produktivitet och antalet maskintimmar per dygn, säger Lars Nilsson

Och Anders Wikström inflikar;

– Vi tar ett helhetsansvar där våra applikationstekniker ansvarar för projektet. Vi hjälper till med programmering och utbildning av maskinoperatörerna. Vi erbjuder en nyckelfärdig lösning så att det egentligen bara skall vara att trycka på knappen för cykel-start.

Så kan vi få ta del av lite tekniska fakta om den senaste nyinvesteringen hos Svetruck i Ljungby, ber vi Anders Wikström.
– NTX3000SZ/3000, multimaskin för simultan 5-axlig bearbetning med max svarvdiameter Ø 670 mm och svarvlängd på 3019 mm, med 12” chuck och 102 mm i genomgång i spindel 1, motspindel med 10” chuck, frässpindel med Capto C6, 12 000 varv och magasin med 76 verktygsplatser, nedre revolver med Y-axel, 12 verktygsplatser, dubbfunktion i motspindel och nedre revolver, stödlager från SMW (SLUB-3.2, 50-200mm) i nedre revolver, automatiska mätarmar för frässpindel och nedre revolver, mätprobe till frässpindeln för mätning av arbetsstycke, automatisk dörr och robotförberedelse.

– Vidare är maskinen utrustad med MPC (Machine Protection Control), kollisionsskydd i maskinen med hjälp av vibrationssensor. GEAR skiving function, möjlighet att göra kugg i maskinen snabbare än traditionell kuggfräsning med hobb.

– Alltså extra mycket av allt, fullutrustad för framtiden som det står i en av rubrikerna. De maskiner som DMG MORI levererar i Sverige (och Norden) är ofta specificerade för automation och med ett högt teknikinnehåll. Detta är välkänt inom företaget, så när vi fick frågan från Svetruck att leverera en 3 meters maskin till dem så godkände Dr Mori detta.

Med passion för stora maskiner
Med passion för stora maskiner

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here