Svenska verkstäder har bra beläggning i sina maskinparker och många företagsledare förstår inte riktigt diskussionen om lågkonjunkturen som många anar men som lite lyser med sin frånvaro, iallafall när vi talar med den högteknologiska industrin som snarare ser en fortsatt uppgång. En verklighet som däremot många pratar om är svårigheten att hitta utbildade verkstadstekniker.

Ett företag som vill växa men som hålls tillbaka pga. brist på ny kompetent personal är Varbergs Precision i Träslövsläge, Halland. Man är ett verkstadsföretag som arbetar i ett högteknologiskt segment av industrin, där man prioriterar arbetsmiljö, schyssta villkor och en teknikorienterad produktion.
– Varberg är inte bara kitesurf, cykelfabrik och Bockstensmannen utan här finns också en tillverkningsindustri som har alla förutsättningar att växa, säger Joakim Engelin vd och delägare i Varbergs Precision, med många års tidigare erfarenhet som maskinoperatör och programmerare på företaget.
– Tyvärr hindras vår expansion av att utbildade maskinoperatörer, programmerare, ställare och beredare är en bristvara i dagens samhälle.
Högkonjunkturen är på ungdomarnas sida. Ungdomsarbetslösheten är låg. Och här är Varbergs kommun lyckligt lottad, men ett problem vi ser är avstånden till Göteborg och Halmstad. Folk är idag inte lika intresserade av att spendera sin tid i bilen utan man väljer istället ett jobb närmare där man bor.
– Förhoppningen vi har när det gäller Varbergs ständiga expansion är att fler flyttar hit med den typ av arbetslivserfarenhet som passar oss, alla kan ju inte sitta på kontor!
– Vi arbetar i en högteknologisk sektor med mycket dyrbar utrustning, där vi egentligen inte kan ta in vem som helst utan personen behöver kunna grunderna i CNC-teknik men finns det ett intresse och ett driv så kan i princip vem som helst oavsett kön, ålder eller nationalitet arbeta här, det finns många bevis på det ute i vår verkstad, säger Joakim Engelin.
– Vi utbildar konstant internt för att höja kompetensen i vårt företag och det gäller på alla nivåer bland vår personal.

Vi skall återkomma till ämnet men först en liten presentation av Varbergs Precision som är ett expansivt företag som arbetar med skärande bearbetning. Industriföretaget är en kvalificerad underleverantör av finmekaniska komponenter i små och medelstora serier.

I verkstaden har man CNC-styrda svarvar och fräsar samt maskiner för verktygstillverkning, slipning och andra tilläggsoperationer. Här utförs skärande bearbetning i de flesta förekommande material. Med den senaste tekniken ser man till att kunderna får bästa tänkbara kvalité och precision.
Man arbetar med ett utvecklat kvalitetssystem enligt ISO 9001:2008. Varbergs Precision är specialiserad på flexibel legotillverkning i korta och medellånga serier med den senaste maskinparken på marknaden. Med hjälp av CAD/CAM (datastyrd produktion) och erfaren personal fräser och svarvar man mycket komplicerade detaljer med snäva toleranser.
– Vi är tillräckligt stora för att vara en pålitlig underleverantör och tillräckligt små för att ha den flexibilitet och överblick som garanterar snabb hantering och förstklassig service. Vår vision är att ständigt utvecklas och att leda istället för att följa.
– Vi vill och skall vara den mest attraktiva arbetsgivaren i vårt segment.,

Industrin skriker idag efter kompetens och fler medarbetare –
Idag får man tacka nej till jobb och det är alltid väldigt tråkigt

Joakim Engelin har ett stort engagemang i flera nätverk i Varberg för att sprida budskapen till ungdomar och deras föräldrar, arbetssökande och teknikintresserade personer i andra branscher. Det pågår också en ständig kontakt mellan företaget och skolan för att eleverna ska få information om vad som önskas i arbetslivet. Just nu har PS-gymnasiet i Varberg samarbete med 300 företag. Eleverna ska göra 15 veckor praktik över tre år i olika branscher.

– Jag hoppas nu på att industriprogrammet på Peder Skrivares skola får fler sökanden så vi kan locka ungdomar att söka sin praktik här hos oss på Varbergs Precision. Jag är mycket hoppfull då man anställt en rutinerad och mycket duktig lärare …

Jerry Johnsson som vi i industrin känner väl och är rätt person att utveckla industriprogrammet här i Varberg, han har t.o.m. arbetat här på Varbergs Precision.

Om du skulle skriva en aktuell platsannons till mig hur skulle den se ut?

– I dagsläget skulle den se ut såhär,

” Vi söker dig som har god erfarenhet av svarvning eller fräsning i CNC-styrda maskiner. Vi jobbar i 5-axliga fräsar samt svarvar med drivna verktygsplatser. Du kommer ställa och köra igång jobb efter ställschema. Du kommer att arbeta i skift där man går varannan vecka dagtid och varannan kvällstid.

 Det ställs höga krav på oss som leverantör och vi ser därför att du som sökande är en ordningsam person med öga för de små detaljerna. Du bör ha goda kunskaper i ritningsläsning och mätteknik. Det är meriterande om du har erfarenhet av CAM-beredning (vi arbetar i Edgecam).

Som person är du kvalitetsmedveten och har en positiv inställning. Det är viktigt att du har en god teknisk förståelse och att du uppskattar ordning och reda”.

Vad kan vi utifrån platsannonsen lägga till för att ert företag skall vara ytterligare ett snäpp attraktiva?

– Först vill jag säga att börjar man hos oss kommer man in i ett extremt kompetent gäng där man aldrig blir lämnad ensam. Vi tar hand om varandra och delar kunskap och erfarenhet.

Branschen avancerar och här hänger inte industriutbildningarna med

Här på Trålvägen i Träslövsläge byggde vi egna mycket fina lokaler för 10 år sedan så här är modernt, rent och snyggt. Här är en trygg och säker arbetsplats för de anställda. Vi har aldrig permitterat eller varit tvungna att avskeda någon p.g.a. arbetsbrist. Under finanskrisen fick alla våra medarbetare arbeta kvar och med lön. Verkstaden har aldrig varit så ren som under de månader som löpte innan vi var tillbaks i full produktion igen.

– Vi anstränger oss för att personalen skall känna sig trygga och veta att man har en fast anställning i ett lönsamt och seriöst företag. Vi har omklädningsrum för både tjejer och killar och vi jobbar konstant mot mobbning och med etiska regler som alla måste följa, en mycket viktig del av mitt delägar- och VD-jobb, förklarar Joakim Engelin stolt, och fortsätter;.

– Att finna erfaren personal är ett gammalt problem som även min far brottades med. Jan Ludvigsson lämnade över vd posten för två år sedan men jobbar kvar och sköter ordermottagning och beredning. Han har arbetat hårt i många år för att kunna ta företaget dit där vi är idag men har nu möjlighet att ta det lite lugnare och jobba med de bitar av verksamheten som han gillar mest. Han är även kvar som delägare av företaget.

– Det är inte bara positivt för oss att allt arbete blir mer krävande ur ett teknologiskt perspektiv men samtidigt är det vår väg att utvecklas till ett framgångsrikt företag som går i täten med ny teknik. Kraven höjs för varje dag i branschen därför behöver vi ständigt fylla på med kunskap, säger Joakim Engelin.

– De enkla jobben har försvunnit eller görs utomlands och kvar är alltmer komplex tillverkning som blir alltmer ingenjörsinriktad. Att vara CNC-operatör idag kräver en betydligt större kunskapsbredd nu än för 20-30 år sedan. Maskinerna blir mer och mer avancerade och där är inte konstruktörerna sena att följa efter. Tittar vi tillbaks i tiden så var maskinerna enklare med mer s.k. konventionell teknik där tillverkningstiden inte var i fokus och där man kunde göra några detaljer fel, det gjorde inte så mycket. Idag är det noll fel som gäller och tillverkningstiden är i centrum. Man har helt enkelt inte råd att göra fel.

– Allt mäts i processtider där man fortsätter att trimma och förbättra bearbetningstider, ändra körsätt, programmering, se över verktyg och ändra verktygsval m.m. Därför krävs det otroligt mycket mer av morgondagens maskinoperatörer.

Företaget är högt digitaliserat men det finns fortfarande vita fläckar på digitaliseringskartan men med ett nytt affärssystem så skall man kunna fortsätta att effektivisera sin verksamhet. Få ut mer av varje timme genom att digitalisera allt fler moment i produktionen. Med 2-skift och en ökad automatisering i kombination med digitala hjälpmedel som nya ”intelligenta” verktygsskåp från Ravema som är på väg in så effektiviserar man sin produktion och höjer sin produktivitet.

Att beordra övertidsarbete är inte ett alternativ för Joakim i hans ledarskap. Dagens unga medarbetare prioriterar sin fritid på ett helt annat sätt än tidigare generationer.

– Vill man vara ledig försöker vi lösa så det fungerar. Men det handlar givetvis om att ge och ta. Ger man så får man och det fungerar bägge vägar. Vi lever i ett helt annat samhälle idag där vi prioriterar andra ting i livet än arbetet, det är jag fullt medveten om. Så fungerar fritiden så fungerar arbetslivet och det ger oss en hög produktivitet, Jag är otroligt stolt över vad vi åstadkommit tillsammans under mina första 2 år som vd och jag har tillsammans med personalen en stark tro på företagets framtid. Det skall vara roligt att gå till jobbet och det tycker jag att vi har lyckats med här på Varbergs Precision, säger Joakim Engelin.

Så slutligen kan vi efter intervjun med Joakim Engelin konstatera att han har gjort och gör allt för att hitta fler medarbetare till sin fina verkstad. – Vi ger aldrig upp utan kommer fortsätta med ett stort engagemang att leta efter arbetskraft. Jag älskar mitt jobb och vi har fått det bra här på Varbergs Precision vilket vi gjort tillsammans men vi behöver fler medarbetare för att kunna expandera dit vi vill och inte behöva tacka nej till order.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here