Utvecklingen mot ett mer jämställt företagande går långsamt. Knappt en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. Fackföreningen Unionens rapport visar att andelen kvinnliga företagare varierar stort mellan olika kommuner. Högst andel kvinnliga företagare finns i kommuner i Stockholms och Skåne län.

CoastOne Oy är en privatägd kantpresstillverkare som specialiserar sig på helelektriska produktionslösningar till låga driftkostnader.
Sedan 1999 har företaget tillverkat sina ergonomiska kantbockningsmaskiner.
CoastOne levererar till tunnplåtstillverkare runt om i världen och företaget erbjuder också automatiserade helhetslösningar utifrån ert behov. Cone är särskilt designad för precisionskantpressning och passar mycket bra för olika applikationer inom underleverantörsindustrin. Ledorden vid utvecklingen har varit ergonomisk arbetsmiljö för operatören, med användarvänligt programmeringsgränssnitt. Maskinerna finns i bredder från 900 mm till 4000 mm, presskraft 22–150 ton. Maskinen går att få med European style eller Wila style verktygsinfästning.

Ofta redan i gymnasiet uppstår en ojämn könsfördelning i val av program som i förlängningen påverkar vilken typ av företag kvinnor arbetar i. Ett sätt att påverka kvinnor att se möjligheterna är att uppmärksamma kvinnor som driver företag i traditionellt mansdominerade branscher.

Stainless Constructions AB i Landskrona är en etablerad legotillverkare i Skåneregionen. Företaget tillhandahåller lösningar inom mekanisk produktion med specialområde rostfritt material. Verkstadsföretaget sticker ut i mängden, då det drivs av Pia Nilsson efter ett generationsskifte.
– Jag och min syster tog över det operativa ansvaret för företaget efter att vår far Folke hastigt blev sjuk. Det har varit den långsiktiga planen, att någon i familjen skulle ta över familjeföretaget en dag men det blev ändå en tuff övergång. Att axla ansvaret för alla våra medarbetare och en verkstad var och är fortfarande en stor utmaning, helt klart, säger Pia Nilsson.
– Att kunna leda människor utan att vara ”chef” är att effektivisera ditt ledarskap. Att motivera sig själv och andra, prioritera och delegera mer effektivt, leda förändring samt hantera stress och konflikter är viktiga ledord för mig. Driva människor som kan teknik, så går det lite hand i hand för att få till en bra arbetsplats för alla.
– I mitt ledarskap vill jag förmedla att mina medarbetare skall komma med egna idéer och input i och vad vi behöver förbättra i smått och stort. Vi skall alla vara nyfikna på ny maskinteknik och vi skall fortsätta att gå i min fars fotspår, vara intresserade, drivna, lyssna på andra, vara positiva, se möjligheter inte problem och med stort fokus på samarbete. Pappa var en sann entreprenör och uppfinnare och han är en stor förebild för mig och kan jag nu åstadkomma lite av det han var så bra på, ja då kommer verksamheten att gå bra.

– Cone C12 finns i två olika modeller, Cone C12 och Cone C12X. X-modellen som vi ser på fotot ger möjlighet att bocka höga lådor med standard verktyg. Maskinen är mellanmodellen av Coastones C-Frame kantpressar. Cone C12 utnyttjar samma teknologi som den populära modellen Cone 900. Coastone har levererat kantpressar till kunder inom många olika branscher, bland annat till elektronikindustri, byggnadsbranschen och underleverantörer inom tunnplåt. Coastones servostyrda kulskruvar gör maskinen noggrann men också mycket miljövänlig och låga underhållskostnader. Bockningsteknologi med extremt hög precision till ett bra pris, säger Lars Carlson på Maskinab.

Pia Nilsson är en teknikintresserad ägare och arbetar nära produktionen.
Pia Nilsson är en teknikintresserad ägare och arbetar nära produktionen.

Vad jag förstår så är ett tillverkningsflöde utan flaskhalsar där detaljer och komponenter flyter genom verkstaden från ax till limpa det bästa scenariot och Pia skriver under på det.
– Våra mantran är kvalitet och snabba leveranser och för att uppnår detta behövs motiverade medarbetare och en bra maskinpark. Före investeringen i vår nya kantpress så köpte vi en Weber gradmaskin för att slippa slipa för hand. Och erhålla fina ytor och släta kanter. Viktigt när man som vi jobbar mycket med laserskuret rostfritt material.
– När det gäller vår senaste investering i en kantpress så kom de första idéerna från operatörerna. Det gjorde att vi besökte förra EuroBlech för att titta på nya produkter i stort men också ett inplanerat besök med Lars Carlson på Maskinab som visade nya kantpressar från den finska tillverkaren Coastone på mässan, säger Pia.
Maskindemonstrationerna på mässan gav mersmak och nästa tillfälle att se kantpressen på plats var på Elmia Subcontractor i Jönköping i november 2018.
Här kunde operatörerna nu få lära känna styrsystem och programmering lite bättre och man bestämde sig efter detta för att investera i en kantpress från CoastOne. Valet föll på modell C12X då man bl.a. kommer att bocka detaljer med höga sidor och behöver ha högt daylight i maskinen, i modell C12X är daylight 650/800mm, vilket vi ser på plats här idag.

Första maskininstallationen i Sverige av modellen Cone 12 X

Johan Nilsson
Johan Nilsson

Maskinen installerades före semestern och man är igång. Idag när jag är på besök knäcker man höga lådor i en verktygsuppsättning.
– Här sparar man ställtid och slipper flera svetsmoment. Man snabbar upp produktionstakten och förenklar antalet moment jämfört med tidigare maskinteknik, blir även mer flexiblare. Till maskinen har man köpt ett 2D simuleringsprogram som gör det enklare för operatören att se visuellt hur detaljen växer fram och kan enkelt ändra bockföljd om det behövs, säger Lars Carlson på Maskinab.

Istället för att tillverka en låda i flera steg gör man nu färdigt i en ”smäll”. Tidigare fick kunden byta verktygsuppsättning två gånger samt svetsa två sidor med allt vad det innebär. Kunden använder sig av standardverktyg som är låga, lätta att hantera samt bra pris i inköp mot specialverktyg till annan verktygsinfästning.

CoastOne C12X är utrustad med 5-axligt bakre anslag samt senaste typen av ljusridå för snabbkörning samt en presskraft på hela 52 ton för att klara av upptill 4-5mm rostfri plåt på hela längden.
– Ett nästa steg är dröminvestering i en fiberlaser och att vi och vår personal också ska börja titta lite på robotisering men som sagt idéerna skall komma från personalen ute i produktionen som vet bäst, avslutar Pia Nilsson.

Patrik Sjöholm, Lars Carlson och Bengt Klintrup
Patrik Sjöholm, Lars Carlson och Bengt Klintrup

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here