Det var 1923 som det andra vasaloppet gick av stapeln, och det första under devisen ”i fädrens spår för framtids segrar”. Nu, snart 100 år senare, så känns det naturligt att referera till den devisen när vi besöker Jan Uddén AB i Mora.

På ett inte helt ovanligt sätt så börjar även historien, om Jan Uddén AB, med en person som inte är nöjd med vad då existerande produkter presterar. Det var Kent Öhlin och Jan Uddén, båda väldigt intresserade av motocross, som tyckte att de stöddämparsystem som fanns inte var tillräckligt bra. Kraften från motorn överfördes inte till marken på ett optimalt sätt tyckte man. Kent Öhlin gjorde slag i saken och började att utveckla en ny stötdämpare som Jan Uddén började att tillverka under sent 60-tal. Verksamheten växte snabbt och man stod snart inför behovet att bygga en ny verkstad. Då industrimarken i Sollentuna, där Jan Uddén bodde då, var väldigt dyr så slutade det med att man hittade betydligt billigare mark i Mora och där etablerade man en ny verkstad under sjuttiotalet.

Jan Uddén AB har sedan dess varit ”hovleverantör” till Öhlins Racing AB, som nu är ett världskänt namn inom all racing, för sina avancerade dämpningslösningar. Produkterna, och företagsnamnet, syns ofta i sammanhang inom motocross, mountain bikes, snöskotrar och man är nu även stor leverantör till ”automotive”, dock är inte produkterna lika synliga där.

Med bakgrund som leverantör av mycket krävande och komplexa detaljer till Öhlins Racing har Jan Uddén AB byggt upp en unik kompetens inom högteknologisk bearbetning.

Företaget har, genom åren, vuxit tillsammans med Öhlins Racing AB, men även andra kunder med krävande produkter har tillkommit. I dag är man 18 anställda och omsätter ca; 25 Msek,

Generationsväxling med högt ställda mål – för framtida segrar

Jan Uddén har, men stor framgång, drivit företaget fram till 2020 då dottern Sophia Uddén klivit in i ägarrollen, med fortsatt fullt fokus på att utveckla företaget – för framtids segrar.

Ny vd med omedelbara utmaningar – nästan tomt i orderboken

I augusti 2020 rekryterades Kalle Gudmundson, civilingenjör med erfarenheter från ABB och ett flertal andra vd-roller, in som interim vd och uppdraget är tydligt – att fortsätta utveckla Jan Uddén AB till, såväl som en attraktiv arbetsplats som en unik leverantör inom högteknologisk bearbetning.

Kalle berättar att det nya jobbet började med många utmaningar, men en var större än alla andra – orderboken var nästintill tom! Rådande pandemi hade då slagit till stenhårt på de aktiviteter som driver efterfrågan hos Jan Uddén, nämligen racingsport. Orderstocken var nere på ett par miljoner kronor och med en årsbudget på runt 20 miljoner så var det verkligen en utmaning. Jan Uddén tvingades att varsla tre anställda efter sommaren 2020 och det kändes givetvis väldigt tungt säger Kalle.

“Vi är mycket tacksamma den svenska näringslivspolitik som räddat många företag under pandemin. Goda statsfinanser gjorde det möjligt att stötta företag under en period då omständigheter rådde, som vi inte kunde påverka. Det har räddat många svenska företag. Men efterfrågan vände ganska snabbt och nu, 8 månader senare, har vi en orderstock som är all time high.” berättar Kalle.

Kalle Gudmundson är ny interim vd hos Jan Uddén AB sen augusti 2020. Här vid ett axplock av de detaljer som företaget tillverkar.
Precision och ytfinhet är hörnpelare i tillverkningen hos Jan Uddén. Här ett exempel där ämnet väger 12 kg och färdig produkt 1850 gram.

Förenar hantverkskänsla med modern teknologi, med ambition att bli en väldigt attraktiv arbetsplats

Kalle berättar vidare att i företagets ”DNA” ligger att förena hantverkskänsla med det allra senaste i produktionsteknik, något som han vill vidareutveckla ytterligare.
– Min ambition är att fortsätta utveckla företaget till ett företag som ”sticker ut” när det gäller omsorg om kunder och anställda, yrkesstolthet, hög precision och kvalitet. De nyckelord som ska känneteckna vår tillverkning är precision, tolerans, ytfinhet och leveranssäkerhet. För att åstadkomma det så måste vi ha den bästa personalen, som älskar att gå till jobbet. Nöjda medarbetare, som känner stimulans och utmaning i jobbet, bidrar till nöjda kunder, som i sin tur bidrar till nöjda ägare. Rätt hanterat blir det här en positiv spiral som är till fördel för alla intressenter i bolaget, med det börjar med att vi kan attrahera de allra bästa medarbetarna. Vi vill ha Sveriges bästa operatörer vid våra maskiner och för att få det som måste vi vara en väldigt attraktiv arbetsgivare. När vi söker operatörer nu så har bara 5, av 100 sökande, någorlunda rätt kompetens och det här är en av våra största utmaningar nu.

Det här gör att vi jobbar på flera områden för att skapa en unik, och väldigt attraktiv, arbetsplats med modernt ledarskap avslutar Kalle.

I sammanhanget har utbildning och kompetensutveckling hos personalen en avgörande betydelse och här kommer vi in på Stenbergs nya satsning – Stenbergs Akademi.

“Man måste ju börja där varje individ står, kompetensmässigt, och där gillar vi konceptet att börja med en ”validering” av varje individ, d.v.s. att kartlägga kompetensen på individnivå och utifrån det skapa en individuell utbildningsplan. Stenbergs akademi, baserat på SKTC;s (Skärteknikscentrum) för validering, passar oss om hand i handske.”

Detaljer med upp till 400 operationer ställer krav, både på maskinerna och personalen

Verkstaden i Mora består i dag av tolv CNC-maskiner, och nummer 13, 14 och 15 är på gång. Fyra av maskinerna (snart 7) är OKUMA-maskiner, levererade av Stenbergs.

Stenbergs, med sina OKUMA-maskiner, har varit en av företagets viktigaste leverantörer ända sedan 1974 och i dag, snart 50 år senare är en femte maskin från Stenbergs på gång. I augusti installerades en OKUMA MU 4000, med 12 paletter, hos Jan Uddén i Mora.

Med tanke på de väldigt komplexa detaljerna som man tillverkar, med många operationer och extrema precisionskrav, så finns det stora fördelar med ”multimaskiner” då man ökar antal operationer i en uppspänning.

Jan Uddén var faktiskt en av de första kunderna, i Sverige, som köpte en ”Multus-maskin” berättar Gert Carlsson, som är Area Sales Manager hos Stenbergs. Enligt uppgift så såg Jan Uddén en sådan maskin på en mässa 2006 och bestämde sig direkt – ”en sån ska vi ha”. Ungefär ett år senare så stod en OKUMA Multus-maskin på plats i Mora.

Exempel på en avancerad detalj som företaget tillverkar. Fräst i en 5-axlig maskin, ur ett massivt ämne i två tempon och med totalt 400 operationer. Tillverkningen kräver långa utligg på verktygen och tillsammans med detaljens små radier och komplexa kaviteter utgör den en verklig utmaning för operatören. Extrema läges- och toleranskrav kräver dessutom väl underhållna kvalitetsmaskiner för måttuppfyllande.
En palett med 96 platser för detaljer innebär möjlighet till många timmars obemannad produktion. Jan Uddéns Okuma MB5000HII har 6 paletter.

Paletter ökar nyttjandegraden

En palettpool är perfekt för en varierad produktion. Det kan vara en blandning av stora och små volymer och flera olika detaljer. Operatören schemalägger enkelt och väljer vilka paletter eller detaljer som ska prioriteras och när allt är klart kan operatören enkelt tömma paletten från detaljer och ladda en ny palett i poolen.

Kalle och Gert beskriver att palettpool är den lösning som passar bäst hos Jan Uddén.

– Dels så ger paletterna en mycket hög flexibilitet och dessutom möjligheterna till många timmars obemannad körning på veckans alla timmar.

Partnerskap med maskinleverantörer

Att prestera på topp – att klara av högteknologisk bearbetning i världsklass – ställer, som sagt, höga krav både på maskiner och människor. Just den devisen är Stenbergs motto – ”maskiner och människor”.

Vi kommer in på samarbetet mellan Stenbergs och Jan Uddén AB, som nu fortgått i närmare 50 år.

Kalle Gudmundson och Peter Skoglund, hos Jan Uddén, berättar;

Om vi börjar med upphandlingen så är det helt avgörande att leverantören har förmågan att sätta sig in i våra behov och utmaningar och med sin egen stab av kompetenser hjälpa oss att ta fram det absolut bästa maskinkonceptet. Vi vill bara jobba med leverantörer som ligger i framkant när det gäller kompetens och teknologi säger Peter. Sen jobbar vi helst med stabila maskinagenturer och inte sådana där agenturerna ”vandrar runt”. Stenbergs är en av OKUMA;s äldsta återförsäljare och det borgar för trygghet över tid.

Service och support är helt avgörande

För att ett samarbete ska fungera över tid så måste maskinleverantörerna erbjuda service och support värt namnet, och kunna ställa upp när det gäller. Peter Skoglund tar ett exempel;

“Vi har alltid haft riktigt bra support från Stenbergs men ett fall som sticker ut är när vi upptäckte ett missljud in en spindel och tre dygn senare så var spindeln bytt, inkörd och maskinen i drift. Det är verkligen imponerande!”

Stenbergs har alltid satsat mycket på kundsupport/eftermarknad och har idag 25 servicetekniker på fältet och erbjuder telefonsupport till kunder 7 – 22 på vardagar. Vidare finns 80% av reservdelsbehoven på lager i Jönköping, vilket borgar för snabb support när en maskin står stilla. Inkluderar man europalagret, i Krefeld, så kan minst 95% av alla reservdelsbehov levereras dagen efter beställning.

Kalle Gudmundson avslutar;

“Kompetenta och stabila maskinleverantörer, med produkter och support i världsklass, är en viktig del av vårt framtidsbygge och där kommer Stenbergs att vara en viktig del.”

Amir Rajabzadeh, ny VD på Jan Uddén AB

Ny VD och delägare i augusti

I augusti, 2021, stod det klart att Amir Rajabzadeh blir ny VD för Jan Uddén AB. Amir har arbetat som tekniker i många år på företaget och kan då bidra med mycket erfarenhet och kompetens från produktionen i sin nya roll. Han går även in som delägare i bolaget.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here