GLS är ett bolag med anor sedan 1945 som idag styrs av Jens Petersson vars farfar startade verksamheten i en liten lokal i Gnosjö under namnet Davids Petterssons Metallfabrik. Ett inte helt ovanligt scenario på orten. Jens tog över verksamheten 1993 och har sedan dess utvecklat företaget till GLS Industries via diverse förvärv av företag i regionen samt stora investeringar i modern, automatiserad produktionsutrustning. Idag är man en betydande underleverantör av plåtbearbetning. Via Produktionslyftet och Ekolyftet drivs effektivisering- och förbättringsarbete mot en hållbarare tillverkning med minimala miljöavtryck. Något som man ser som en betydande konkurrensfördel för tillverkande företag. GLS Industries omsätter idag ca 400 Mkr.

Vi hälsar på hos GLS Laserstans i Gnosjö för att diskutera maskinservice och support och träffar Jens Petersson (CEO), Jonas Karlsson (Platschef) och Fredrik Häggman (Produktionschef).

Den första frågan som landar på bordet är vad som är absolut viktigast när det gäller service på maskinerna och tveklöst verkar detta vara inställelsetid för tekniker och reparatörer. Att få någon på plats snabbt när ett produktionsproblem uppstår är oerhört viktigt. Detta är utrustning som kostar mycket pengar och måste producera utan störningar för att återbetalningskalkyler ska stämma och produktionsintäkter och kalkyler ska säkras. ”Att få hit tekniker snabbt när det stannar är jätteviktigt men lika viktigt är det att teknikern besitter kompetens att lösa problemet, säger Fredrik”

Tanja Englund och Jonas Karlsson vid stansmaskinen
Tanja Englund och Jonas Karlsson vid stansmaskinen

Det uppstår snabbt frustration om det visar sig att tekniker som är snabbt på plats saknar kompetens och till stor del måste konsultera andra tekniker eller supportfunktioner i sin organisation. ”Vi har naturligtvis förståelse för att man inte kan besitta all kompetens men om det saknas grundläggande kunskaper är det lite ansträngande att förhålla sig till.  Varje minut maskinen står still kostar ju pengar, menar Fredrik”  

”Försörjningskedjan måste också fungera så det finns delar tillgängliga och kan vara snabbt på plats, säger Fredrik. Flera av våra större leverantörer på maskinsidan har ju stora centrallager i Europa och de flesta delar kan vara på plats till dagen efter, fortsätter Fredrik”.  När det gäller enklare maskiner och funktioner eller truckar har leverantörerna ofta ett reservdelslager i sina servicebilar och kan avhjälpa det mesta på plats utan att vänta på eller behöva hämta delar och återkomma med avhjälpande insatser.

Vid mindre fel på standardiserade komponenter finns det kanske någon lokal elfirma eller liknande som kan ha reservdelar på lager så man snabbt kan komma i gång med produktionen.

Detta innebär ju också att det förberedande felsökningsarbetet är mycket viktigt för att så snabbs som möjligt ringa in var felet sitter. I de större, komplexa produktionssystemen finns det oerhört många orsaker som kan vara tänkbara och en uteslutning med tester är ofta nödvändig. Tyvärr händer det ju ibland att man är på fel spår och spiller onödig tid på något som faktiskt visar sig inte vara den faktiska felorsaken.

Av den anledningen är det viktigt att vår interna organisation fungerar och kan dokumentera vad som faktiskt hänt via loggböcker och andra anteckningar. Dessa kan vara ovärderliga vid arbetet med att hitta rotorsaken till störningar i systemen.

”Förebyggande underhåll är en viktig faktor för att undvika oplanerade stopp i maskinsystemen och där följer vi leverantörernas anvisningar och instruktioner säger Jens” GLS planerar in förebyggande underhåll i produktionsplaneringen för varje maskin och detta följs även upp med revisioner. ”Ny personal såväl som rotation av resurser gör att vi ibland måste revidera med tätare intervaller. Vid senaste revisionen upptäckte vi brister som måste åtgärdas, säger Fredrik”.

När det gäller våra större maskinleverantörer har man olika system för hur man vill bli kontaktad när det behövs avhjälpande service. Allt från digitala system där man rapporterar in sitt ärende, kontakt med serviceledare som koordinerar ärenden inom organisationen till direkt kontakt med tekniker. På frågan vad man föredrar är Fredrik väldigt tydlig. ”Direkt kontakt med någon person är alltid att föredra. Den direkta responsen samt att veta att ens ärende är omhändertaget är viktigt. Osäkerheten när man inte har haft kontakt med någon finns alltid. Är mitt ärende omhändertaget? jobbar man med det? när får jag respons? Det är jobbiga saker att sitta och vänta på, säger Fredrik Man vet ju att man inte är ensam om att ha problem så var i listan finns just mitt ärende, säger Fredrik”

Vi kommer in på serviceavtal och det råder enighet om att det är viktigt att ha. Dels för planeringen av förebyggande service och att få dokumenterat vad man upptäckt för brister som kan leda till oplanerade driftstopp i framtiden. De serviceavtal som finns är upplagda på lite olika sätt men att dela upp kostnader månadsvis är att föredra. Innehållet i de olika avtalen skiljer sig också från leverantör till leverantör och det finns olika upplägg och fördelar med respektive leverantörsavtal. Att man inte helt kan komma ifrån oplanerade stopp trots att man sköter sitt förebyggande underhåll förstår man. Men man är också samstämmig i att frekvensen på oplanerade driftstopp borde vara lägre med tanke på hur mycket pengar man lägger på det förebyggande underhållet. Maskinerna är ju ändå byggda för att producera obemannat i flera skift.

Vad är det mer som man kan bygga in i ett serviceavtal för att det ska bli ytterligare attraktivt? Inställelsetiden brukar ju dokumenteras i avtalen precis som eventuella rabatter på arbetstid eller reservdelar. Vissa leverantörer har även med mjukvaruuppdateringar och andra har det inte.

Vi frågar hur man budgeterar det löpande underhållet? Att budgetera för den förebyggande delen är relativt enkelt men hur gör man med det avhjälpande? ”Det får avgöras lite av de historiska kostnaderna, en ambition är alltid att de ska bli lägre än föregående år men det slår sällan in säger Jens och ler”

Vad är det som styr kostnaderna för det avhjälpande underhållet då? ”Det är flera faktorer som utnyttjandegrad, typ av jobb man kör och inte minst åldern på maskinerna. Det ser vi tydligt på vissa maskintyper säger Jonas”

Driftkostnaden i maskinerna är en stor kostnadspost och det blir bekymmersamt när priser på allt går upp men kunderna kräver prissänkningar. En post som ökat mycket i pris är reservdelar som GLS anser har ökat oproportionerligt mycket. ”Detta är ett stort bekymmer och någonting som vi måste hitta lösningar på, säger både Jonas och Fredrik. Vi försöker hitta alternativa leverantörer i så stor utsträckning vi kan men ibland är det ju inte bara priset utan även leveranstiden som är viktig, säger Fredrik”

Frågan kommer upp om kvaliteten på service är så viktig att den kan avgöra en affär om övriga faktorer som teknik, pris och leveranstid är samma? Slutsatsen blir att om övriga parametrar är lika kan det absolut bli så.

Att vårt land är avlångt är ju ingen nyhet men det faktum att resekostnaden utgör en stor del av kostnaden vid servicetillfällena är ett stort bekymmer. Restiden är ju ingen direkt ”kvalitetstid” men kompetensen måste ju komma på plats för att utföra arbetet. Där finns det ju en fördel att finnas nära sina leverantörer vilket GLS gör.

Jonas Karlsson, Hans Eng och Fredrik Häggman vid lasermaskinen
Jonas Karlsson, Hans Eng och Fredrik Häggman vid lasermaskinen

En diskussion om hur ett önskescenario skulle kunna se ut i framtiden diskuteras och det lyfts många intressanta förslag som till exempel att leverantören fick ersättning per producerad timme. En sak som man också konstaterar vore attraktivt är att man med maskinen säljer ett årligt avtal som inkluderar all service både förebyggande och avhjälpande, reservdelar samt alla övriga kostnader. Ett totalt avtal där även leverantören tar en risk i affären och får ta större ansvar för kvalitén på utrustningarna. ”Den typen av avtal finns ju idag men de är alldeles för dyra och innehåller för många undantag konstaterar Jens”

Något annat som man skulle önska i framtiden från sina leverantörer och som hade varit bra hade varit en övervakning av överhettning, slitage samt andra typen av varningar i förebyggande syfte som kunnat ge möjligheten att undvika oplanerade stopp. Det är just de oplanerade stoppen som kostar så mycket både tid och pengar.

Sammantaget är man dock nöjd med servicen och supporten från merparten av sina leverantörer. ”Vissa är bättre än andra, det går inte att komma ifrån, men så är det ju i vår bransch också konstaterar man samstämmigt” Vi tackar GLS och hoppas att en del av dessa tankar, synpunkter och idéer kan bli verklighet i framtiden.

Ray De Leon vid bockautomaten
Ray De Leon vid bockautomaten

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here