Mikael Carlsson med den välbekanta stolen som EICA tillverkat i hundratusental.

Nej, det är inte Mikael Carlsson som fyller år, det är hans företag! Vi hälsade på hos EICA i Halmstad som i höst firar 60 år som företag. Det var Mikaels föräldrar som startade firman 1957 och företaget har sedan dess levererat produkter som vi alla har sett. En klassiker i produktionen är operationsstolen som levererats i hundratusental genom åren. Den starka designen är lätt igenkännbar och därför är det inte förvånande att produktionsteamet bakom den engelska varianten av Beck-filmen lånade rekvisita till sin storfilm.

– Just den stolen har i stort sett samma design sedan start, vilket är starkt för en stol, så visst kan man kalla den en klassiker säger Mikael. Under 70-talet tillverkades 10 000 stolar per år, och de är ju nästintill outslitliga, så nuförtiden blir det bara ett par hundra som EICA tillverkar årligen. En liten kul detalj är att stolen ibland återfinns i H & M:s omklädningsrum, och då EICA:s namn står under så blev de kontaktade av en tysk läkare som tyckte att stolarna skulle vara lämpliga att ha på sin mottagning och beställde ett par stycken. – Han tyckte att de utstrålade hygien, och det har han ju helt rätt i säger Mikael.

Inredningsarkitekternas favorit

Till vardags tillverkar EICA bland annat inredningar till restauranger, butiker och andra offentliga utrymmen. Detaljer som skapar en karaktär i rumsbilden och därför är både intryck och yta viktigt. Företaget är därför favorit hos inredningsarkitekter som ofta beställer lite speciella detaljer vid tillverkningen.

– Sånt är både välkommet, roligt och utmanande säger Mikael.

– Vi får ofta in en arkitektritning som vi översätter till produktionsdito säger konstruktören Mattias Andersson. Vid prototypstillverkning är det mesta arbetet gjort i och med den först tillverkade detaljen, men önskar sedan kunden att vi ska starta masstillverkning, så ligger hela körschemat lagrat för alltid i kantpressen, vilket innebär att det bara är att sätta igång.

EICA investerade i en fiberlaser från Bystronic för några år sedan, nu har deras nytillskott i verkstaden, en kantpress från samma företag öppnat nya dörrar vid tillverkningsförfarandet. Avdrag för bockning och andra saker plåten kommer att utsättas för senare i produktionen kompenseras det för redan då plåten skärs till. Allt detta räknas ut av programmet BySoft 7 som kopplar samman fiberlaser och kantpress på ett smart sätt, vilket är något som bidragit till valet av kantpress.

Konstruktör Mattias Andersson gillar fördelarna med den nya kantpressen då den enkelt räknar ut alla parametrar vid tillverkningsprocessen.

Lättjobbat

– Den nya kantpressen är bra på det sättet, att allt man ska göra styrs av programmet, och i den ordning alla bockningar ska göras. Man ser på skärmen bock för bock, och det är viktigt om man bara ska göra ett litet fåtal detaljer. Även om det är en väldigt avancerad bit med många moment, så vill man ju lyckas med den första säger kantpressoperatören Martin Green som har tio års erfarenhet av olika kantpressar.

– Det går bra för EICA nu, vi har i år höjt omsättningen med 20% jämfört med förra året, så det känns som ett bra år att fylla 60 år på säger Mikael Carlsson.

Mer information: www.bystronic.se

Repeternoggrannhet är viktigt så att alla bitar håller sig inom toleranserna säger kantpressoperatören Martin Green.
På skärmen kan man enkelt se och följa allt som händer och ska ske med bockningen.
På skärmen kan man enkelt se och följa allt som händer och ska ske med bockningen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here