Vi går tillbaka till oktober 2010 och hämtar nyheten;
Företaget Nike Hydraulics i Eskilstuna har försatts i konkurs. Företaget har 57 anställda och tillverkar bland annat domkrafter, hydrauliska pumpar och cylindrar till fordonsindustrin. Företaget var på god väg att återhämta sig efter finanskrisen som inträffade 2009 men fick problem, bankerna sa upp alla krediter. Konkursförvaltaren tror att man kommer att finna en köpare, då verksamheten
i grunden är lönsam.

Ett par månader senare kablades nyheten ut om att NIKE Hydraulics hade hittat nya ägare. Det var affärsmannen Kjell-Roger Holmström som 32 dagar efter konkursen via sitt bolag Obadja förvärvade konkursboet i den välkända tillverkaren av hydrauliska produkter och döper om företaget till REHOBOT Hydraulics AB.
– Alla produkter, patent med verkstad och produktionsutrustning ingår i förvärvet. Verksamheten kommer att fortsätta men med nya produkter inom affärsområdena industri, räddning och Automotive.
– Vi tar helt enkelt med oss det bästa från NIKE och blir starkare. Vår målsättning är att fortsätta vara en pålitlig leverantör av robusta produkter inom ramen för industriell högtryckshydraulik, sa Kjell-Roger Holmström vd.
Och nu 2017 efter över 300 små och stora förändringar och förbättringar är bolaget på fötter.
– Jag såg från första dagen att här fanns det en möjlighet att ta hand om ett gammalt fint företag och rädda arbetstillfällen i det anrika företaget. Det är med alla små förändringar som vi fått allt på fötter igen, men vi har även gjort stora investeringar i maskinparken (som vi skall titta lite närmare på längre fram i reportaget), säger Kjell-Roger Holmström.
REHOBOT Hydraulics är idag ett framgångsrikt svenskt företag som utvecklar, producerar och marknadsför produkter och system baserat på högtryckshydraulik. Och man expanderar.
Produkterna är förknippade med högsta kvalitet och är välkända, främst under det tidigare varumärket NIKE Hydraulics. Produktsortimentet inkluderar bland annat hydrauliska pumpar, cylindrar, domkrafter och räddningsutrustning.

Experter på tillverkning av produkter med högtryckshydraulik

Nu befinner vi oss i slutet på 2017 och tidningens redaktör är i Eskilstuna och skall träffa den nya vd:n Johan Enochsson och få tillfälle att gå runt i produktionen och få information om hur man ser på framtiden. Kjell-Roger Holmström är tyvärr på resa i affärer och kunde inte medverka denna gången.Den 1 maj 2017 började Johan Enochsson sin tjänst som ny VD på REHOBOT Hydraulics AB. Han efterträdde Kjell-Roger Holmström som varit företagets VD sedan REHOBOT’s förvärv av det dåvarande NIKE Hydraulics i slutet av 2010. Johan har tidigare arbetat som managementkonsult inom industrin och har i den rollen samlat värdefull erfarenhet från en rad olika verksamheter som kommer att vara till stor nytta i hans nya tjänst.
– Jag var mycket glad och förväntansfull inför uppgiften att ta över VD-posten i REHOBOT Hydraulics och mitt första halvår på posten har överträffat mina förväntningar. Det här är ett välmående bolag med en otroligt fin historia av egenutvecklade produkter av högsta kvalitet. För mig kommer fokus vara att expandera bolaget och fortsätta att visa världen varför våra produkter är bäst i klassen, säger Johan Enochsson och tillägger;
– Jag gillar nya utmaningar och som här i ett företag med ett starkt och värdefullt DNA och en lång intressant historia så långt tilbaka som till 1924, då Herbert Landin startade sin fabrik och började tillverka mekaniska domkrafter.

Vem känner inte igen det klassiska varumärket på skiftnyckeln från 80-talet.
Vem känner inte igen det klassiska varumärket på skiftnyckeln från 80-talet.
Gamla och nya namnet, det handlar om att vårda varumärket men även visa det nya namnet. Den klassiska röda NIKE färgen har nu blivit REHOBOT blå och grön.
Gamla och nya namnet, det handlar om att vårda varumärket men även visa det nya namnet.
Den klassiska röda NIKE färgen har nu blivit REHOBOT blå och grön.

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer lite svensk industrihistoria, en kortfattad stark berättelse, tycker jag.

1932 tillverkades den första hydrauliska domkraften och år bolagiserades verksamheten och bytte namn till Domkraft AB NIKE. Under 30-talet lanserades hydrauliska frisörstolar, en klassiker som man fortfarande kan se i gamla frisörsalonger och som är mycket eftertraktade. På 40-talet startade man export av domkrafterna på den europeiska marknaden med stor framgång. Verksamheten utökades med ett eget gjuteri.
Under andra världskriget bidrog NIKE till det svenska försvaret med tillverkning av granathylsor och betonglavetter dvs. bakstycken till kanonvagnar.
Efter andra världskriget slut förstärktes konstruktions sidan på NIKE och man satsade nu på tyngre hydraulik som t.ex klätterdomkrafter skeppsvarvs- , flygplans och traversdomkrafter m.m. Under 50-talet utvecklades en produktfamilj som kom att bli en långlivad succé – hydrauliska ritbord.

Under 60-talet utvecklades ett mer likformigt industriellt produktprogram bestående av högtryckshydrauliska pumpar och cylindrar. 70-talet präglades av produktion av pallyftvagnar och hydraul aggregat parallellt med domkraftstillverkningen som in på 80-talet nådde milstolpen – 20 miljoner tillverkade domkrafter. 1988 förvärvade NIKE konkurrenten Bahco Kraft verktyg och med i köpet följde också en produktlinje med hydrauliska räddningsverktyg, så bolaget har verkligen ett mycket starkt DNA som Johan Enochsson säger.
– Jag ser en mycket stor potential i att expandera vår verksamhet och det utan att behöva ta tyngre investeringar i vare sig maskiner eller utrymme. Mycket finns redan på plats i form av kompetens och erfarenhet hos personalen. Man har gjort flera maskininvesteringar med robotautomation och vi använder i dagsläget bara två av tre produktionshallar. Det betyder som sagt mycket bra förutsättningar för en expansion och vi anställer nu nya medarbetare även om vi som alla andra har svårt att hitta utbildade verkstadstekniker med CNC-kompetens, förklarar vd Johan Enochsson.
– Idag tillverkar och utvecklar REHOBOT Hydraulics innovativa produkter och system inom högtryckshydraulik för användning inom service- och underhållsapplikationer över hela världen. Man tillverkar och utvecklar smart teknik för en säkrare arbetsplats och där kvalitet, tillförlitlighet och prestanda är synonymt med varumärket, betonar Johan Enochsson.
Som sagts så finns huvudkontor och fabrik i Eskilstuna på Vilsta industriområde med egna dotterbolag i Storbritannien och USA som kompletteras av ett världsomspännande distributionsnät. Man är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.

Produkt i CAD miljö.
Produkt i CAD miljö.
Bearbetningstekniker Mattias Notman förklarar;
– Här handlar det ofta om renhet och fina toleranser ner mot hundradelar och my när man tillverkar ventiler och hydraulik.
– Det här är framtiden, vi svarvar, fräser och borrar och får vi en fullt färdig bit i en uppspänning. Tidigare så tillverkade vi komponenten i två tempon i fleroppen och i två svarvar. Det betydde att vi flyttade biten mellan olika maskiner och fick kontrollmäta en hel del. Jag vet skillnaden från då och nu, den är stor både i tid men framförallt så kvalitetssäkrar vi produkterna på ett mycket bättre och snabbare sätt, vi är mycket mer produktiva nu, vi hinner med helt enkelt, säger Mattias Notman.
Nu har man t.om. gradstation i cellen som tar hand om eventuella grader, för det får inte förekomma smuts eller grader i hydraulikbranschen där produkterna är funktionskritiska.

 

Ute i produktionen

Det är spännande att ge sig ut på klassiskt industriföretags verkstadsgolv och vi följer det naturliga flödet från material till färdigmonterad produkt. Alla hejar glatt och det råder en mycket god och familjär stämning. Att tillverka egna produkter jämfört med att vara en underleverantör ger en trygghet och förmån att kunna styra sina egna processer. På detta sätt bygger man upp en specialistkompetens inom ett visst område och vi förstår att man kommit långt i sina optimeringar, hur man tillverkar en produkt så effektivt som möjligt med högsta kvalitet i fokus.
– Vi säljer våra produkter med ”kvalitetsstämpeln – Made in Sweden” och det räcker långt ute i världen. Vi förstår, som många andra företag med en stor export att svenska produkter har ett mycket gott rykte ute på världsmarknaden. Så här är vi idag med samma produkter, väldigt mycket samma folk som tidigare och samma produktionsplattform, egentligen bara nytt namn och några nya ansikten annars är allt intakt förutom att vi valt bort domkraftstillverkningen som kopierades och att vi nu har inriktning på högtryckshydraulik, säger Johan Enochsson.
Produktionschefen Rolf Jansson är smålänning från Gnosjö, maskiningenjör i botten och med lång erfarenhet och bakgrund med olika befattningar inom tillverkningsindustrin.
– Kjell- Roger Holmström och jag har arbetat tillsammans i mer än 12 år och känner varandra väl. Här i Eskilstuna har jag nu arbetat i fyra år och Rehobot har sedan övertagandet investerat mellan två och fyra miljoner kronor i nya maskiner vid flera tillfällen. Företaget planerar att fortsätta med samma investeringstakt.
– Vi har tre robotar i fabriken nu och det handlar om bearbetningsmaskiner från OKUMA kopplade till SVIA automation, det ökar vår effektivitet och vi blir konkurrenskraftigare gentemot våra konkurrenter. Den ökade beläggningen har lett till att ledtiderna ökat vilket gör att automatisering är ett måste för oss, säger Rolf Jansson.

Maskinoperatör Harri Nevalainen visar en kolv till en hydraulcylinder, tillverkad i en ”smäll”.
Maskinoperatör Harri Nevalainen visar en kolv till en hydraulcylinder, tillverkad i en ”smäll”.

 

 

 

 

Ute i produktionen har man 15 OKUMA, 11 svarvar och 3 fleroperationsmaskiner och 1 Multus som tillverkar en mängd artiklar i ofta små serier som sedan går vidare till monteringen. Man jobbar ett både dagskift och kvällsskift och obemannad körning sker i vissa maskiner natt för en hög nyttjandegrad och de lite längre serier upp till c: a 100. Alla maskiner är inte nya men vi ser att de senaste är med automation in- och utbanor plus någon form av industrirobot med vision.
– Vi måste automatisera även små serier, det har vi förstått och det är framtiden för svensk industri, det finns ingen annan väg, menar Risto Laine som är underhållsansvarig.

– Vi har ont om tid och måste optimera våra tillverkningsflöden för vi har flera hundra varianter i vår produktflora och då gäller det att tillverka effektivt och med korta ställ. Och en fördel är att alla maskiner har samma styrsystem så operatörerna kan köra alla maskinerna ute i verkstaden utan problem, säger Rolf Jansson och tillägger att man i år ökat sin produktion med 40 % jämfört med 2016 vilket sätter stora krav på processerna.
– Företaget jobbar enligt Lean principerna med flexibilitet i våra produktionsgrupper. Vi har utvecklat tänket kring arbetssätt, flöden, arbetsrotation och multikompetens. Vi kommunicerar och uppdaterar varandra kontinuerligt, ”tränar” varje dag och lär oss av varandra, det tror vi mycket på, att de som jobbar länge lär och visar de som är nya och vi har rullat ut en utbildningsplan som är väl genomtänkt för våra utmaningar och behov
i verkstaden på både kort och längre sikt. Det skall ge oss olika ”verktygslådor” både humana och digitala för en ökad produktivitet, säger Rolf Jansson.
– Det finns jättemycket att förbättra ute på verkstaden och här jobbar vi alla mot samma mål, att få ner slöseri och jobba smartare idag än igår. Då kan vi växa med en lägre kostnad. Hela nyckeln ligger i att ha rätt folk med sig. Allt kretsar kring att vi har sånt bra gäng ute i fabriken och inne på kontoret. Då får vi en tillväxt med lönsamhet, alla företagsledares våta dröm, säger Johan Enochsson och tillägger;
– Jobbar du smartare samtidigt som företaget växer så får man ut mer på samma resurser och då får man automatiskt en högre lönsamhet men det är som sagt inte alla bolag som klarar det.

Underhållsansvarige Risto Laine visar en av närmare 30 - 40 komponenter som behövs för att tillverka en hydraulcylinder
Underhållsansvarige Risto Laine visar en av närmare 30 – 40
komponenter som behövs för att tillverka en hydraulcylinder
Maskinoperatör Micael Brokvist visar en del av ett räddningsverktyg.
Maskinoperatör Micael Brokvist visar en del av ett räddningsverktyg.

Vi träffar Risto Laine som visar oss runt i produktionen där effektiva robotceller nu tillverkar komponenter från 06 00 till 24 00.
– Det här är framtiden för oss, slippa monotona arbetsuppgifter och jobbet blir mer ergonomiskt för maskinoperatören. Bättre och jämnare mer exaktare kvalitet ger oss också fördelar med automation. Robotarna är bra, frigör operatörstid, utvecklingen går mot att vi helt enkelt måste ha mer robotisering i svensk produktion.
Vi måste slutligen förklara vad det handlar om när man tillverkar produkter för högtryckshydraulik.
– Våra konstruktörer har förklarat för mig att 700 bar, motsvarar trycket av ett ton på en yta stor som en tumnagel. Höga krafter, 70 megapascal per kvm cm. Och vem behöver så höga tryck, jo alla som behöver trycka, dra, byta eller lyfta med mycket kraft på liten yta. Exempel på det är oljeindustrin, gruvindustrin och stora entreprenadmaskiner osv. Vi tillverkar produkter från 150 bar upp till 3000 bar. Då gäller det att grejerna har en kvalité som håller annars vågar man inte arbeta med så höga tryck. Vi ligger i framkant i världen på höga tryck, säger Jonas Enochsson.
– Men en handpump och cylinder som vi har kan du som mest lyfta 260 ton. Det blir väldigt flexibelt om du ska lyfta en maskin, byta ett fjäderpaket, dra fast bultar i vindkraftverk, skjuta ut en bussning eller trycka in en axel i ett trångt utrymme. Användningsområdena är lika många som det finns tunga industriella verktyg/maskiner som kräver mycket kraft för att underhålla i form montering och demontering.
– Och vi är inte själva på marknaden som vi tror uppgår till många miljarder per år. Men vi har produkter av högsta kvalitet som klarar av extremt höga tryck och det handlar om att kvalitet ger säkerhet för användaren och det under produktens hela livscykel. Går något fel kan det gå riktigt illa, avslutar vd Johan Enochsson.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att engagerade och kompetenta medarbetare med en ägare som har kapital och en investeringsvilja och känner för svensk industri kan göra stor nytta. Rädda jobb och utveckla istället för att avveckla. Utnyttja kompetensen som finns i människor, förstå, underlätta och kämpa tillsammans, då kan man utföra stordåd och vända vilka skutor som helst. Känna mening motiverar människor. Gamla ”röda” NIKE är nu i det ”grön/blåa” REHOBOT laget och det har inget med politik att göra.
– Jag måste slutligen få berömma vår personal som vi är stolta över. Vi har världens bästa gäng där ute som kommer att ta REHOBOT till nästa nivå, säger vd Johan Enochsson.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here