Karl-Magnus Skepö och Thomas Hägglund visade vattenskuret material i form
av ett rör, här skuret med 5-axlig teknik. Materialet spänns fast i en chuck.

” Lämna hörselkåporna hemma…” och kom på besök på vårt vattenskärningsevent. Det lät intressant så tidningens redaktör tog sig till Värnamo och Din Maskins stora utställnings anläggning där man under två dagar informerade och demonstrerade maskinteknik för vattenskärning från italienska CMS Tecnocut.
– Vi håller korta seminarier och maskindemo av modellen Idroline S1730, utrustad med marknadens tystaste helelektriska högtryckspump, Greenjet, med 33% lägre energiförbrukning med en miljövänlig teknik, berättar Thomas Hägglund som är ansvarig maskinsäljare och produktansvarig för vattenskärning.
– Det som gör att vattenskärningen förespråkas starkt är att den är miljövänlig. Man använder sig ju bara av vatten och sand. Även om processen givetvis kräver energi så kan man se att skärning med vatten har en minimal påverkan på miljön. Eftersom man kan skära så exakt så slipper man slösa på dyra material och det ger även besparingar för kunden.
– Vidare så är en av de stora fördelarna med vattenskärning att det är en kall bearbetningsmetod som inte ger materialet någon värmepåverkan till skillnad från t.ex. laser- och plasmaskärning. Den kräver ingen efterbearbetning utan ger en ren och jämn snittyta med hög precision som lämpar sig direkt för t.ex. svetsning OCH arbetsmiljön är med ny konstruktion och teknik både ren och behaglig när vi tittar på vattenskärmaskiner från CMS Tecnocut.
CMS Tecnocut tillverkar högteknologiska maskinsystem i flera modeller och storlekar med arbetsområden från 1m2. Demonstrationsmaskinen på plats, Idroline S1730, har ett arbetsområde som är 1,7 m x 3 m och finns även med 2 x 4 m som är de vanligaste men det finns specialutföranden upp till 6 x 12 m. Bearbetningsområdet i maskinen är stort i förhållande till hur mycket kvadratmeteryta som den upptar tack vare designen med automatiska dörrar som eliminerar behovet av ljusbommar, säger Thomas Hägglund.
Din Maskin i Värnamo utvidgar sitt agenturprogram med vattenskärning i Sverige efter att dotterbolaget i Norge, Din Maskin A/S, haft stora framgångar med italienska maskintillverkaren CMS Tecnocut och sålt ett tjugotal system. CMS Tecnocut är en stor spelare på marknaden och har sålt över 1 500 vattenskärmaskiner runt om i världen.
– Min bedömning och vad jag tror och vet så kommer vi nu att få kontakt med företag inom tillverkningsindustrin som vi på Din Maskin normalt inte kommer i kontakt med då vi är en totalleverantör av plåtbearbetningsmaskiner. Det har visat sig att många industrier som jobbar inom skärande bearbetning skaffar en vattenskärningsmaskin som ett verktyg för att ta fram optimerade ämnen till nästan färdig detalj som sedan kan färdig bearbetas i en fräsmaskin eller i en svarv och detta blir resursbesparande på många sätt och vis säger Thomas Hägglund.

Den unika högtryckspumpen Green Jet, direktdriven med linjärmotor, förbrukar 33% mindre energi än motsvarande hydrauliska system på marknaden och ger en avsevärd ljudnivåsänkning.
Avancerad programvara för maskinhantering och styrning. Teknikern Tobias Olofsson visade prov på olika skärningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fördomarna är och har varit att vattenskärteknik är smutsigt och skrymmande med större toleranser och vinkelavvikelser än andra tekniker, men det har man nu sett och lärt sig att så är inte fallet. Toleranser ner till tiondelar och ytor som är riktigt fina. Skillnaden mot att skära
i olika materialtjocklekar beror på koniciteten/vinkeln på vattenstrålen, hastigheten och tillförsel av sand i vattnet vilket styrs av maskinens styrsystem, och IKC (Intelligent Kerf Control) ger ett optimalt skärsnitt och korrekta vinklar. När man skär i metall måste alltid sand tillföras
i vattenstrålen, s.k. abrasiv vattenskärning.
CMS Tecnocut bygger modeller med skydd för att undvika stänk och nersmutsning. Man anammar även tekniken med höj och sänkbar vattennivå som ger ett val beroende på vilket material man skär.
– En fördel med att skära under vattenytan är att det inte dammar alls lika mycket, säger Thomas Hägglund och avslutar med att säga;
-Allt handlar om kostnad per detalj och produktivitet, det är det som är det intressanta och då spelar det ingen roll om du använder plasma, gas, laser eller vatten för dina skärningar. Vi erbjuder kunden att se över sina processer och finna bästa, lämpliga teknik för sin produktion.

Vattenskärmaskinen programmeras med IGEMS som är ett svenskbaserat mjukvaruföretag som skapar CAD / CAM-lösningar för vattenskärningsmaskiner, berättar Karl-Magnus Skepö.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here