Optimera produktionen undvik energislöseri, skapa lönsamhet och arbeta hållbart 

Nya intryck är hälsosamma och kan vara små eller stora vitamininjektioner, som öppnar upp en ny tankeverksamhet om hur morgondagens maskinpark skall se ut på verkstadsgolven och produktionsytorna, runt om i Sverige. En studie i teknik fick de över 110 svenska tekniker som bestämde sig för att åka med DMG MORI på årets resa från Jönköping till den tysk/japanska maskintillverkarens stora – 3 800 kvm utställningsyta – traditionella OPEN HOUSE i sydtyska Pfronten som arrangerats sedan 1995.  

Här har man tillverkat maskiner i över 100 år och över 100 000 maskiner har lämnat fabriken DECKEL MAHO Pfronten GMBH, för att levereras och installeras hos verkstadsföretag över hela världen. Idag är fabriken utbyggd i flera omgångar och här byggs nu högteknologiska verktygsmaskiner på en produktionsyta av fyra tunnland.  

I sammanhanget bör givetvis nämnas att företaget DMG MORI även har ytterligare två produktionsanläggningar i Tyskland, två i Italien, en i Polen och inte minst två i Japan. De japanska tillverkningsenheterna finns i Iga och Nara och medan fabriken i Nara är inriktad på automation så är Iga ett av företagets flaggskepp.  

Om man är nyfiken på de japanska fabrikerna så anordnar DMG MORI Sweden en resa dit i v.48 2023.  

Att vara konkurrenskraftig innebär att man behöver vara snäppet bättre än många andra inom samma bransch. Men för att kunna vara bättre än andra gäller det att hela tiden jobba med förbättringar och effektiviseringar inom olika steg i produktionsprocesserna. Alla förbättringar räknas, stora som små, från att köpa in en ny maskin som är effektivare än den gamla, ny verktygsteknik och varför inte att även sätta sig in i hur digitala verktyg och mjukvara kan förändra och förbättra flöden och processer.  

Vi har vid tidigare besök skrivit en hel del om digitalisering och automationslösningar. Det är fortfarande högaktuellt och det bevakar vi men det har kommit förhandsinformation om flera intressanta maskinnyheter som både är världs- och Europapremiärer. Det betyder att vi kommer att spegla och skriva om verktygsmaskiner, extra mycket i denna rapport från DMG MORI-fabriken.  

Christer Hultgren och Henrik Hagman från CMW i Valdemarsvik AB. 
Forsells Mekaniska i Grästorp var på plats. Från vänster; Fredrik Johansson, Patrick Almqvist DMG MORI och Joakim Persson. 
Anders Malmborg maskinsäljare DMG MORI guidade Bo Lord och Stefan Rosén från Strängnäs Mekaniska runt om i fabriken och i utställningshallen. 

Och här är det motivation, framtidstro och investeringsvilja som smittar 

För verkstadsindustrins tekniker som vi pratar med på resan, handlar det för många om att studieresan förvandlas till en inspirations- och investeringsresa under själva fabriksbesöket nere i Pfronten men framförallt när man kommer hem och redovisar till övriga på företaget vad man har upplevt och fått information om, när det handlar om ny produktionsteknik. Det finns det många bevis på där kunder fått upp ögonen för och rena aha-upplevelser på olika maskinlösningar som inte alltid behöver vara helt rena nyheter eller där man nyligen investerat i en ny maskinlösning. Här får besökarna nu en möjlighet att också fördjupa sig i fler ämnen som digitalisering, energieffektivitet och effektivisering av processflöden. 

Många av årets resenärer har varit här i Pfronten flera gånger och vi skall på kommande sidor uppmärksamma och också fråga vad det kommer sig och samtidigt intervjua förstagångsbesökarna.  

– Det är väldigt roligt och inspirerande att träffa alla kunder och få möjlighet att visa upp vårt fina Open House. Miljön är också fantastisk, då fabriken ligger i en dal med de mäktiga alperna i bakgrunden. Vi anordnar resan för våra nordiska kunder, för att inspirera, visa ny teknik och för att man som besökare skall få en känsla för vart trenderna är på väg. Att se hur de skickliga maskinbyggarna arbetar IRL är också en höjdare för under hela eventet, så är produktionen igång som vanligt. Viktig är också kontakten mellan de företag som följer med på resan, där har utbytet av kontakter och erfarenheter visat sig påverka dem som tänker nytt och vill ligga steget före. Många som åker med oss till Pfronten får också vänner för livet och vill besöka fabriken vid fler tillfällen, säger Elin Bernhardsson backoffice manager och resansvarig för DMG Mori Nordic.   

Det pratades öppet om applikation, teknik, funderingar, problem och lösningar mellan kunder och maskinsäljarna från DMG MORI. Här får man tips och förslag från den tekniska personalen likväl som från sina kollegor och konkurrenter. Att se och studera olika prov- och demonstrationskörningar ger nya infallsvinklar plus att DMG MORI´s tekniska applikationstekniker, kommunicerade sina erfarenheter och sitt sätt att tänka tillverkning och produktion. Man såg på besökarna att de imponerades av de tyska teknikerna och maskinoperatörerna som skötte maskindemonstrationerna. Här är man duktiga på att bemästra kommunikationen. 

Så nu är det dags att vända blad i tidningen och läsa rapporten från årets studie- och teknik resa till Pfronten med den svenska verkstadseliten.  

Northvolt ETT AB från Skellefteå fanns på plats i Pfronten och tittade på maskininvesteringar för framtiden. På bilden ser vi Ilmari Juntura, Steven Bulmer och ansvarig maskinsäljare norra Sverige Willy Karlsson. 
Peter Hall, Joel Gustafsson och Tommy Gustafsson, alla från SAAB i Huskvarna. 
Maskinsäljare Anders Wikström tillsammans med sina kunder från VK Mekaniska i Staffanstorp – Henrik Johansson och Labinot Kllokoqi. 
Maskinsäljaren Emil Nilsson på DMG MORI Smålandsdistrikt, visade maskinteknik för grabbarna på Essell-Produkter från Horda. 

Det spiller allt mer över på automatisering i någon form 

På årets studie- och teknik resa träffade vi många verkstadsföretag som har ont om tid.  

”Vi kan varken hejda, stanna eller få den tillbaka”. 

…Svaret på gåtan är tiden. 

Tiden står inte still 

Tid är en av vår viktigaste och mest värdefulla resurs. Ibland känns det som att tiden står still men oftast är det som om timmarna bara rusar förbi. I våra artiklar skriver vi om produktion och om produktivitetshöjande insatser i form av ny maskin- och verktygsteknik och förbättrade arbetsmetoder. Människan är i fokus och bestämmer i mångt och mycket hur mycket vi skall och kan hinna med på 24 timmar, en vecka eller en månad. Det är ju tiden som vi hela tiden handlar med. Har människan alltid haft ont om tid, nej men idag och vi pratar och fokuserar på tillverkning av produkter inom en viss tid och en viss leveranstid. Tiden är vad vi mäter med en klocka och med en sådan definition av tiden öppnas dörren för en hel rad olika scenario.   

Så om produktionen skapar ett stort värde på få arbetstimmar innebär det att produktiviteten är hög. Och kapaciteten ökar dramatiskt om ett företag bestämmer sig för att öka automationsgraden i sina processer.  

Med en tillverkningsindustri som har fulla orderböcker och en förändrad attityd till möjligheterna med mer eller mindre avancerade automationslösningar, ser vi hur många mindre och medelstora verkstadsföretag förändrar sina tankesätt och väljer att ta stora teknikkliv i sina automatiseringsprocesser. På resan till Pfronten var flera av kunderna som jag pratade med, i början eller mitt i implementering av stora maskinsystem där vi kan konstatera att teknikhöjden är avancerad. 

Många industrier lever idag i en situation av ständig förändring, ökade krav med sänkta produktions- och leveranstider, detta går snabbare än någonsin. Det ställer höga krav på medarbetarnas kompetens och den produktionsutrustning som finns att tillgå. Ett samarbete mellan människa, datastyrda maskinsystem och mjukvara, blir mer och mer den enda framkomliga vägen för konkurrenskraftig produktion på en komplex och hårt konkurrensutsatt marknad. 

Men grundläggande är att spindeln skall snurra och gå, det är det viktigaste för en verkstadsägares lönsamhet, att göra spån. Så trots alla budskap om digitalisering, automatisering och smarta fabriker, så är det givetvis fortfarande smartast om man kan producera så mycket spån per timme och dag som möjligt.  

Tommy Gustafsson och Joel Gustafsson SAAB. 
   – Alltid intressant att titta på nya verktygsmaskiner och andra tekniska lösningar, sa Claes Haraldsson vd på Tooltec Trestad AB. Med på resan var kollegorna Heléne Söder, Niclas Nilsson och Mikael Lind. 
Mörrums Finmekano AB representerades av de båda ägarfamiljerna; Marcus Lundquist, Melvin Elison, Kent Lundquist och Fredrik Elison. 
Olof Gyllenoxe teknikansvarig på DMG MORI. Det han inte vet om verktygsmaskiner, är inte värt att veta. 
På fotot ser vi också maskinoperatören Sunan Bonsi och vd Jonas Hedlund BoMek Verkstads AB. 

Så vad händer på verkstadsgolvet om man tar steget in i automationsvärlden. 

Man får en effektivisering där produktionen blir mer kostnadseffektiv. Det finns många fördelar och stora vinster att göra med automatiserade processer. Det kan handla om bättre arbetsmiljö, ökad produktivitet, högre konverteringsgrad och tidsbesparingar. Automation kan också ge möjlighet till ökad flexibilitet vilket gör det möjligt att ta fler typer av affärer.  

– Smart automation gör också produktionen enklare, säger maskinsäljare Peter Smith på DMG MORI Sweden 

En av de enskilt största åtgärderna för att öka tillgänglighet och lönsamhet är enligt teknikexperterna på DMG MORI, att investera i stora verktygsmagasin så att operatören slipper onödig och tidskrävande verktygshantering. Nummer två på listan är hantering av fixturer. Nummer tre på listan handlar om effektiva CAM- och berednings lösningar. 

Här menade många kunder som jag pratade med på resan att man måste sätta in större resurser inom CAM – programmering och beredning, där finns en av nycklarna för effektiv automation. 

Med högpresterande och automatiserade verktygsmaskiner, ofta standardlösningar med smarta fixtureringar och gemensamt interface mellan mjukvara och snabbväxlingssystem står du inte och knackar på fixturen i en halvtimme utan kan snabbt köra igång, sa Olof Gyllenoxe på DMG MORI.  

Trenderna är många och teknikutvecklingen går rasande snabbt. Tidningens redaktör ser trender där man nu inom DMG MORI lägger ett extra stort fokus med nya produkter inom digitalisering och automatisering.  

– ”Det handlar om att lägga pussel inom kompetens och applikation”, sa en kund från Göteborg.  

– Vårt uppdrag är att anpassa och skräddarsy automationssystem från det enkla handhavandet som robot till ett fullt helautomatiska FMS system som vi nu ser växa fram på allt fler verkstäder. Vi kan idag erbjuda en framtidsorienterad produktion med standardiserade och individuellt anpassade automationslösningar direkt från vårt moderbolag DMG MORI sa Olof Gyllenoxe.  

Ett företag som var väldigt aktivt i utställningshallen bland maskiner och ny teknik var BoMek Verkstads från Göteborg. 

– ”Den som vet mest vinner”, sa Jonas Hedlund och berättade vidare att man nu precis genomfört en mycket stor maskininvestering som gör att man i delar håller på att transformera sin produktion till något av en smart fabrik. 

– Men vi är givetvis fortsatt ”hungriga” på ny teknik och vill som sagt veta mer om vad DMG MORI kan erbjuda oss för fler lösningar i framtiden. 

Ett reportage om maskininvesteringen på BoMek går att läsa i Tidningen Maskinoperatören nr 9 2022. 

Ett utdrag från artikeln förmedlar, 

Ett teknikkliv för framtiden – DMG MORI NHX4000 med automation LPP FMS anläggning, utrustad med ett 12 paletters system står nu på plats.  

– Vi har flera och olika automationslösningar idag men detta är en unik maskin som ger oss enorma möjligheter att öka vår produktionskapacitet. Vi måste fortsätta vår automationsresa med den senaste tekniken som finns på marknaden. Då kan vi känna oss trygga i att fortsätta att vara konkurrenskraftiga och hålla våra leveranstider, sa Jonas Hedlund när vi intervjuade honom i december 2022. 

Så vi sammanfattar ämnet automatisering med robotik genom att konstatera att allt fler maskiner i svensk verkstadsindustri, är idag robotbetjänade och med olika palettsystem. Obemannad produktion, två ord som säger det mesta. Det handlar om att tänka ett steg före och få ner ställtider och produktionsstillestånd. Man kan inte nog betona betydelsen av att utnyttja tiden och maxa antalet produktionstimmar per dygn. 

På fotos ser vi en automationslösning från tyska HAIMER. ”Shrink Automation Cube” som är en nyckelfärdig lösning, för en helautomatiserad krympningsprocess. Använda verktyg placeras på en inbana och nya krympta verktyg rullar ut på en utbana, ett conveyor-band. 
   – Man kan identifiera verktygen via QR eller RFID. Cellen kan även byggas ut med både föreställning och balansering, sa Niclas Fager försäljnings ansvarig HAIMER Scandinavia. 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here